Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zzp’er op vakantie

Wijkverpleegkundigen werkten vroeger dag en nacht en waren bekend in de wijk. Zzp'ers in de thuiszorg lijken een beetje op deze collega's, dankzij de persoonlijke betrokkenheid en flexibiliteit die het beroep als zelfstandige zo aantrekkelijk maken.

Een wijkverpleegkundige van pakweg 60 jaar terug werkte meestal solo, heel soms al in een klein teamverband. Ze speelde een centrale rol in de zorg, die werd gevraagd door jong en oud in een bepaald dorp of een wijk. Zorgvragers wisten wie ze moesten benaderen, namelijk ‘die verpleegkundige die daar boven het uitleenmagazijn woonde.’ Ze kenden haar persoonlijk.

De verpleegkundige was snel en te allen tijde te bereiken. Zij was degene waar de cliënten een vertrouwensband mee hadden en die altijd voor hen beschikbaar was. Ze was enorm flexibel, en dag en nacht en in het weekend te bereiken. Dat was haar grootste kracht, de persoonlijke band met de cliënt en deze grote flexibiliteit. Gelukkig waren er toen nog niet zo veel uren zorg nodig. De meeste zorg werd nog verleend door de eigen familie, zodat de wijkverpleegkundige de nodige vrije tijd had en vaak niet bij nacht en ontij op pad hoefde te gaan.

Inmiddels is de zorgbehoefte enorm toegenomen
, evenals het aantal zorgverleners. De organisatie van de wijkzorg is meegegroeid. Toch is die oorspronkelijke, persoonlijke betrokkenheid en flexibiliteit nog terug te vinden bij de zelfstandig verpleegkundige. Dit maakt voor ons het werk ook zo aantrekkelijk. We doen onze werkzaamheden met veel plezier en delen de tijd zo in dat dit het meest gunstig is voor de cliënten. Zij varen hier wel bij.

Maar juist deze betrokkenheid kan de zelfstandig verpleegkundige op den duur uitputten. Ze heeft echt een paar weken vakantie per jaar nodig om eens goed uit te rusten, nieuwe inspiratie op te doen en daarna met frisse energie er weer tegen aan te gaan.

In de praktijk blijkt echter dat het voor de zzp’er soms moeilijk is om een langere vakantie te plannen. Vaak heeft een zzp’er haar agenda al vol staan met zorgafspraken voor de komende maanden, voordat ze het weet. Ook kun je moeilijk nee zeggen als een cliënt vraagt of je in ‘die moelijke zomermaanden toch alsjeblieft extra wil komen werken’. Daarnaast loopt ze ook wel eens achter met haar verplichte boekhouding, ‘echt een klusje voor in de vakantie’ en wil ze zich eigenlijk ook nog eens extra bijscholen. Kortom geen tijd voor een vakantie.

En als het zo’n verpleegkundige uiteindelijk is gelukt om goede vervanging te regelen, en ze op haar vakantieadres is aangekomen, dan kan ze soms toch haar werk niet geheel los laten. Op afstand volgt ze het verloop van de zorg. Dit is tegenwoordig ook steeds gemakkelijker, dankzij het lezen van de rapportages op smartphone of iPad.

‘Overdreven’, zul je misschien zeggen, maar zelf heb ik die neiging ook. Ik zoek bij voorkeur een vakantieadres uit met een Wi-Fi hotspot in het hotel of op de camping, zodat ik tot het einde van mjn vakantie nog steeds up-tot-date ben, en van de afspraken van huisarts en andere wijzigingen op de hoogte blijf. Ik ben niet de enige hoor. Ook van collega’ s ontvang ik tijdens hun vakanties regelmatig berichtjes dat ze de digitale rapportages hebben gelezen.

Net als bij mijn zzp-collega’s lopen ook bij mij privé- en zakelijke tijd regelmatig in elkaar over. Geen vaste werktijden, altijd bereikbaar, geen verplicht aantal op te nemen vakantiedagen.

Moeten we ons als zzp’ers in de zorg voortaan voornemen om eenmaal per jaar minimaal drie weken verplicht vakantie op te nemen in een vakantieverblijf, waar geen internet- en telefoonverbinding is? Misschien ergens in een plattelandsdorp, in een leuke verbouwde bovenwoning, waar ooit, 60 jaar geleden, de verpleegkundige van de kruisvereniging in alle rust woonde.

Annelies Blekman is zzp’er in de thuiszorg. www.anneliesblekman.nl

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.