
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het verbod ingesteld omdat, volgens het ministerie, de vrijheid in de zorg begrensd wordt als zorgvrager en zorgmedewerker elkaar niet kunnen herkennen en aankijken. In zorginstellingen mag daarom geen kleding meer worden gedragen die het gezicht geheel bedekt of waarbij alleen de ogen vrij zijn, zoals bij een niqab. Dat betekent dat je als verpleegkundige mensen mag verzoeken de gezichtsbedekking af te doen of de locatie te verlaten. De politie kan worden ingeschakeld en er kan een boete worden opgelegd. Gezichtsbedekkende kleding is wél toegestaan als het nodig is voor het uitvoeren van het werk.
Het AD sprak met ziekenhuizen die het zogenoemde boerkaverbod voorlopig niet zullen handhaven. Het Albert Schweitzer ziekenhuis handhaaft het verbod bijvoorbeeld niet, uit angst dat vrouwen die hun sluier af moeten doen het ziekenhuis zullen mijden. Ook het Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis zeggen in ieder geval niet de politie te bellen als iemand een boerka of niqab niet af wil doen. Ook V&VN en artsenfederatie KNMG zijn tegen het boerkaverbod.
Ik hoef hier niets aan toe te voegen , ben het hier helemaal mee eens.
Ze lachen ons zo is mij toevertrouwd uit om ons slappe beleid.
Het dragen van een burka/niqab is geen verplichting binnen de islam maar is gebaseerd op persoonlijke keuze. Het verbod op gezichtsbedekkende geldt ook binnen ziekenhuizen.
De zorg mijden is een persoonlijke keuze en dus een drogreden voor zorginstellingen om dit toch toe te staan. het is het buigen naar een radicale vorm van islam die haaks staat op onze westerse waarden.
Respect tonen is een voorwaarde om respect te vragen; het berust dus op basis van wederkerigheid. Helaas ontbreekt dit bij de dragers ervan.