Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bonden dreigen met acties in VVT-sector

De vakbonden in de VVT-sector dreigen met nieuwe acties naar aanleiding van de vastgelopen cao-onderhandelingen. De bonden komen eerst nog met een officieel ultimatum.
Bonden dreigen met acties in VVT-sector

Dit hebben de vakbonden half mei aangekondigd, meldt Skipr. Zij hebben een pakket van eisen aan de werkgevers op tafel gelegd op de algemene ledenvergadering van brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz. Hiermee willen de bonden het in april vastgelopen cao-overleg openbreken.

Schade toebrengen
Wim van der Hoorn, onderhandelaar namens vakbond Abvakabo FNV: ‘We geven de werkgevers nog een kans. Horen we niks op de verklaring van eisen dan stellen we een ultimatum. Dat betekent dat ze twee weken de tijd krijgen om hier alsnog aan te voldoen. Zoniet, dan is dat voor ons een sein om actie te gaan voeren. Daaronder vallen alle acties die schade toebrengen aan de werkgever.’

Actieplannen
Als voorbeelden noemt Van der Hoorn het draaien van zondagsdiensten. Of het extra inzetten van personeel, zodat de bezetting boven de huidige formatie is en niet meer in de minimale vorm. Hiermee ziet de werkgever de bezetting zoals die hoort te zijn. Dit om de hoge werkdruk zichtbaar te maken en te laten zien dat deze harde werkers gepakt worden door minder salaris. Een andere mogelijke actie is de administraties niet meer doen. ‘Hiermee maak je het de werkgever lastig. Deze kan zich niet meer verantwoorden naar het zorgkantoor.’

Door: redactie

Abonneren
Meer verdieping en altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de verpleegkunde? Neem dan nu een abonnement op Nursing.

3 REACTIES

 1. Beste anoniem (waarom geen naam?),
  Ik ben ook EVV-er en juist omdat ik meer tijd aan ‘mijn’ gasten (want zorghotel) wil besteden, vind ik het zonde dat ik alle gegevens na bijv. een MDO zelf moet verwerken. Ook moet ik zelf alle formulieren voor een indicatie invullen terwijl er geen tijd voor wordt ingeroosterd. Dus doe ik het thuis of tijdens een nachtdienst. Een afdelingssecretaresse (geen manager!) zou dit probleem oplossen: wij leveren de gegevens aan en zij verwerkt het. De verantwoordelijkheid voor het zorgplan blijft natuurlijk bij de EVV-er!

 2. Lees alle reacties
 3. Jopie het is niet alleen staken voor een hoger salaris maar ook voor arbeidsomstandigheden.
  Lees eerst maar eens goed waarvoor wij de acties doen en geef dan een reactie.
  Ik heb ook gekozen voor het beroep verzorgende maar ik ben ook EVV-er en daar kies je voor.
  Ik doe ook administratie maar als ik de bewoners niet verzorg kan ik ook de administratie niet doen. Want zorgplannen maken hoort bij mij taken als EVV-er. Geen zorgplan is helemaal geen geld om de bewoners te verzorgen.
  Om nog meer managers aan te trekken in de organisatie om administratie te doen gaat ten koste van de zorg aan het bed.
  De regering moet meer geld beschikbaar stellen voor de zorg. Minder administratieve papieren invullen.
  ALs de politieke partijen regeren krabbelen ze weer terug. Dus aktie voeren heeft wel degelijk zin.

 4. Staken vind ik geen zinvolle actie, zeker niet voor een hoger salaris. Met die paar euro’s in de maand erbij trek je geen extra personeel aan maar je treft er wel de van ons afhankelijke mensen mee. Directies zijn hier echt niet gevoelig voor want als bewoners en familie klagen, weten ze toch dat men nergens anders terecht kan. Alleen mensen die zich particuliere zorg kunnen veroorloven hebben het nog goed in ons land.
  De administratie laten doen door mensen die dit als beroep gekozen hebben zou sowieso een prachtige oplossing zijn. Dus niet tijdelijk maar structureel.
  Laat verzorgenden en verplegenden het werk doen waar ze voor hebben gekozen en waar ze voor zijn opgeleid.En zorg verlenen brengt nu eenmaal kosten met zich mee dus stem op 9 juni op die partijen die er geld aan willen besteden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.