Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Bonden: ‘Zorg is melkkoe van de crisis’

Bevriezen van de lonen in de zorg is ‘onaanvaardbaar’, zo lieten de vakbonden AbvaKabo en NU’91 donderdag weten.
Bonden: 'Zorg is melkkoe van de crisis'

Met die uitspraak in reageerden zij op het sociaal akkoord dat het kabinet met de sociale partners heeft bereikt.

Looneis
De vakbonden zullen in de onderhandelingen voor een nieuwe eenjarige cao voor de ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg vasthouden aan een looneis van rond de 3 procent. ‘Wij kunnen onze achterban niet uitleggen dat er geen loonruimte is in een sector die kampt met personeelstekorten en hoge werkdruk’, aldus AbvaKabo-voorzitter Edith Snoey in de Volkskrant.

Meer verdienen
Bovendien willen de bonden de loonafspraken niet laten afwijken van de cao’s voor het personeel in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de Universitair Medische Centra. In die sectoren lopen de cao’s nog tot respectievelijk 2010 en 2011. ‘Hoe moeten wij onze achterban uitleggen dat hun collega’s in andere sectoren meer verdienen dan zij?’, vraagt onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91 zich af.

Melkkoe
Volgens De Wilde is de zorg ‘de melkkoe van de crisis’ aan het worden. ‘Dagelijks worden afdelingen in ziekenhuizen gesloten vanwege gebrek aan personeel. Dan moet ik nu gaan vertellen dat er geen geld voor werknemers is, terwijl er niets gedaan wordt aan de graaicultuur van managers in de zorg.’

Groei
De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), gaan ervan uit dat de overheid zich houdt aan de gemaakte afspraken over de financiering van de loonkosten in de zorg. ‘In die afspraken is ruimte voor enige groei, dus in elk geval voor behoud van koopkracht’, tekende de Volkskrant op uit de mond van een woordvoerster.

Uitzondering
De vakbonden zien ook niets in de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. NU’91 vindt dat minister Donner (Sociale Zaken) voor de zorg een uitzondering moet maken omdat het om fysiek en psychisch zware beroepen gaat.

Voet bij stuk
De vakbond vreest verder dat uitbreiding van de marktwerking leidt tot nog meer bezuinigingen en hogere werkdruk. De Wilde: ‘Wij praten pas over loonmatiging als werkgevers structureel gaan investeren in behoud van mensen en in een aantrekkelijk werkklimaat om nieuwe mensen aan te trekken voor de zorg.’

Onduidelijkheid lonen
Abvakabo meldt op haar website dat er wel wat onduidelijkheid is rondom de besluiten die gisteren zijn vrijgegeven. Er zijn twee documenten vrijgegeven rondom het sociaal akkoord: de verklaring van de Stichting van de Arbeid (het landelijke overlegorgaan van werkgevers en werknemers) en een brief van minister Donner aan de Tweede Kamer. ‘Beide documenten bevatten niet exact dezelfde inhoud, waardoor er verschillende interpretaties zijn. Dit leidt tot onduidelijkheid waar het gaat om de loonontwikkeling,’ aldus de vakbond.

Door: redactie Nursing

55-plussers niet verlost van nachtdiensten

6 REACTIES

 1. weten jullie waar we op bezuinigd hebben in de laatste cao ronde?
  op ons verlof. m.n. ons bijzonder verlof. als je nu gaat verhuizen, een begravenis hebt van 1 van je ouders of erger een eigen kind, een bruiloft van je kind of iets anders waarvoor je bijzonder verlof kreeg, gaat dat nu af van je vacantiedagen. Ook de compensatiedagen zijn vervallen. dat is nu ook een vacantiedag geworden. natuurlijk kun je vragen of je ipv een vac.dag een andere dag mag werken. dan kost het je geen dagen.
  ik vraag me af of iedereen dit weet en waarom er niet tegen geprotesteerd is.
  we moeten toch al zo hard werken in de zorg. komen ze nu ook nog aan onze vacantiedagen?
  en dan is het criterium dat als je de dagen niet nodig hebt voor iets van bovenstaande, dan heb je een paar vac. meer op jaarbasis.
  hoezo meer vac.dagen. hoeveel compensatiedagen hadden jullie vorig jaar? daar gaan je extra dagen al naartoe.

 2. Lees alle reacties
 3. DEN HAAG – Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar de AOW-maatregelen, staat in het bezuinigingspakket van het kabinet minister Ab Klink van Volksgezondheid ingeboekt voor 2,5 miljard euro. Dat bedrag wil Klink ten dele winnen door ziekenhuizen te dwingen doelmatiger te werken.
  Hoe bedoel je melkkoe?

 4. De bonden hebben gelijk, poot stijfhouden, in de zware beroepen moet je niet tot je 67 moeten werken, tenzij je dat aangepast kan doen. De hele generatie 50+ heeft vroeger niet met alle hulpmiddelen die wij nu hebben gewerkt. Met andere woorden dus veel handmatig tillen, wat zich bij veel ouderen van nu wreekt. Wat ik mis in dit hele stuk is met name dat veel zorgverleners massaal de komende jaren uit de zorg zullen stappen, want er staan nog heel veel ouderen aan het bed. De babyboom generatie zal toch vervangen moeten worden, door jongeren. Dus werkgevers in de zorg, maak het voor de jongere werknemers aantrekkelijk om in de zorg te komen werken. De bonussen naar de werkvloer in de zorg in plaats van naar de banken.

 5. De zorg is zo vaak de dupe van bezuinigingen. Neem bijvoorbeeld de ATV dagen. Zoou meer werkers op de vloeer geven, nou ik heb ze niet gezien. Ik heb toen wel gemerkt, dat wij een stap harder moesten doen. Wij in de zorg laten de patiënten, clienten niet zitten, maar verlenen de zorg toch wel en daar wordt misbruik van gemaakt.
  Ik zie het in ieder geval niet zitten om tot mijn 67 in de zorg te werken. Soms wordt er al gekscherend gezegd, dat de zorg met hun rolator aan komt lopen, om de zorg te verlenen.
  Bonden hou als je blieft voet bij stuk en laten de managers maar eens inleveren.

 6. hm. ik vind het een beetje zwaar op de hand, dit stuk hierboven. Het kabinet heeft gezegt dat ze de koopkracht willen behouden. Verder gaan de energieprijzen omlaag en gaat de vliegtax weer verdwijnen en moeten de vliegtickets omlaag van het kabinet.
  Daar in zit dus ook koopkracht winst en werkgelegenheid. En wat die graaicultuur van de managers betreft, daar zijn ze mee bezig en wat betreft het scheefgroeien van de salariering in de zorg onderling, daar is ook al jaren sprake van. We moeten wel reeel blijven, vind je niet? ik werk ook in de zorg en vind het geweldig leuk. ik werk in de nachtdienst en loop naar eind 40. Werken tot mijn 67? Als ik het zat ben ga ik verder voor het uitzendbureau, dan kan ik mijn eigen diensten plannen.

 7. Ik hoop dat de bonden voet bij stuk houden. Al jarenlang is de zorg de melkkoe, steeds meer (verkapte) bezuinigingen die ten koste gaan van de kwaliteit van zorg. Het is geen wonder dat personeel wegloopt en jongeren geen brood zien in het werken in de zorg. Ik ben een vijftiger en ik moet er niet aan denken tot mijn 67e door te moeten gaan. Maar ja, als ik het fysiek niet meer red, welke zorg is er dan voor mij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.