Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Borstkankerpatiënt wil nacontrole door Nurse practitioner

Borstkankerpatiënten hechten veel waarde aan controles na de behandeling van borstkanker. De patiënt wil het liefst controle van de chirurg, maar controle door een nurse practitioner wordt ook gewaardeerd.
Borstkankerpatiënt wil nacontrole door Nurse practitioner

Dat blijkt uit onderzoek onder 125 ex-borstkankerpatiënten van de Universiteit Twente en het centrum voor mammacare van Medisch Spectrum Twente.

Nurse practitioner
Een kwart van de patiënten gaf aan door een nurse practitioner gecontroleerd te willen worden, terwijl ongeveer een tiende van de ondervraagden concrete ervaring met een nurse practitioner had.

Patiënt
Hoewel de medische noodzaak niet is bewezen, worden vrouwen met borstkanker regelmatig onderzocht op hernieuwde aanwezigheid van kanker. De mening van de patiënt hierover is nooit eerder onderzocht. Die wil zo lang mogelijk gecontroleerd worden, zo blijkt uit het recente onderzoek. De frequentie van de nacontroles wordt het minst belangrijk gevonden. Telefonische consulten worden niet gewaardeerd.

Kosten besparen
Volgens de onderzoekers kunnen ziekenhuizen kosten besparen en tegelijkertijd de patiënten tegemoet komen in de langere nacontroletijd. Zij adviseren meer controles door nurse practitioners te laten uitvoeren en de frequentie terug te brengen naar één keer per jaar.

Door: Redactie Nursing
Universiteit Twente

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.