Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Burn-out bij verpleegkundige leidt tot infecties

Een burn-out bij verpleegkundigen kan leiden tot meer ziekenhuisinfecties en kost Amerikaanse ziekenhuizen daarom miljoenen dollars extra per jaar. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in American Journal of Infection Control.
Burn-out bij verpleegkundige leidt tot infecties

Door verschillende onderzoeken met elkaar te vergelijken, vonden de onderzoekers een verband tussen verpleegkundigen met een burn-out en ziekenhuisinfecties (kathetergerelateerde infecties aan urinewegen en postoperatieve wondinfecties). Zodra het aantal verpleegkundigen met een burn-out in een ziekenhuis met 10 procent stijgt, zie je een extra katheterinfectie en twee extra wondinfecties per 1000 patiënten per jaar. Dat komt neer op 1351 extra infecties per jaar.

Personeelsinzet en werkdruk spelen een belangrijke rol, vertelt hoofdauteur Jeannie P. Cimiotti op website Philly.com. ‘Door de werkdruk vergeten zorgverleners bijvoorbeeld goede handhygiëne.’

Burn-out voorkomen
Daarom kan het verbeteren van verpleegkundige personeelsinzet en het verlichten van werkgerelateerde burn-out klachten van verpleegkundigen zorgen voor een verlaging van de infectiegerelateerde kosten in ziekenhuizen, zo schrijven de onderzoekers in American Journal of Infection Control. ‘Als er minder verpleegkundigen met een burn-out zijn, verbetert eveneens het welzijn van de verpleegkundigen waardoor ook de kwaliteit van patiëntenzorg verbetert.’

American Journal of Infection Control, Philly.com
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

 1. Reeds in ander verband aangegeven:
  dan zie ik erg veel burnout in ziekenhuizen.Handhygiene en mondzorg zijn enorme stiefkindjes in de zorg.
  Ook al dragen verpleegkundigen handschoenen, dan valt het op dat ze deze niet per cliënt verwisselen…
  Handen wassen per patient is er ook niet bij(merendeel).
  ik heb tijden in het ziekenhuis en gezondheidszorg als cliënt doorgebracht (als docent HBOV-Verpleegkunde)en dan ga je voor de verandering maar eens op de details letten..openbarend.De meest basale dingen in lichamelijk en communicatief opzicht worden als ongenuanceerde vanzelfsprekendheid gezien.
  (weer andere hanschoenen aantrekken..mondzorg..komt later wel..dus nooit…”hé ,dat doen “WE”dus voortaan even anders ,hè..”Neeehehee..geen tijd..” (naar de koffie)..)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.