Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Buurtzorg gaat psychiatrische zorg bieden

Buurtzorg Nederland en MoleMann Mental Health gaan samen BuurtzorgT opzetten. Cliënten van BuurtzorgT krijgen psychiatrische zorg, ondersteuning en begeleiding aan huis en in de wijk.
Buurtzorg gaat psychiatrische zorg bieden

De teams van BuurtzorgT startten dit najaar op een aantal plekken in Nederland, aldus een persbericht over het nieuwe initiatief van zorgondernemer Jos de Blok. ‘BuurtzorgT werkt efficiënter en goedkoper, en past goed binnen de nieuwe lijn van het ministerie van VWS’, schrijft De Blok in het bericht.

Wijkgerichte teams
In de wijkgerichte aanpak van BuurtzorgT zal het netwerk van de cliënt meer betrokken worden. Om voor continuïteit te zorgen, krijgt iedere cliënt van BuurtzorgT een vertrouwenspersoon die hem/haar volgt. Of de cliënt nu thuis, opgenomen in een kliniek of elders is, de vaste begeleider blijft betrokken. ‘Wijkgericht betekent doorgaans dat behandelaars vanuit een grote GGZ-organisatie naar de wijken toegaan’, aldus De Blok. ‘BuurtzorgT doet het anders. Kleine teams van vaste medewerkers werken in de wijk zelf, dichtbij de cliënten. De behandelaars zijn professionals met brede kennis van begeleiden en behandelen. Elk team heeft een vaste psychiater. De medewerkers zijn direct bereikbaar voor de cliënt en zijn dierbaren, maar ook voor de huisarts. Als die bijvoorbeeld om coaching vraagt bij specialistische zorg, dan biedt BuurtzorgT die.’

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul, Annelies en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. een reactie op anna (beetje verlate reactie) maar anna, het klopt helemaal wat je schrijft, reistijd wordt op cliënt weggeschreven, koffie (en extra koffie) ook. Ciz indicatie te ruim aanvragen, en dan tegen cliënt zeggen; als ze bellen moet u ook zeggen dat u dagelijks geholpen wordt met de verzorging. terwijl je alleen komt voor kousen aantrekken, maarja dat kopje koffie hè, elke keer is toch echt nodig! meer, breek mij de bek niet open over Buurtzorg…zelfsmerende teams, turkije zolang je naar de pijpen danst van de “baas” oftewel je collega.die.vind hoe alleS moet! gaan, dan is t prima. en de werkdruk is veel te hoog! mensen met minder uren, simpelweg omdat er thuis nog kinders rondlopen die niet 5.dagen in de week naar oma/oppas/crèche gaan, maar wel een moeder hebben die het leuk vinden om wat te werken, die moeders die zijn de klos. tenzij je “de baas” bent, dan kom je eronder uit. daarbij ook nog eens dat je kwaliteit als verpleegKUNDIGE niet tot zijn recht komt, maar je werkzaam bent als verzorgende (niets verkeerd tegenover verzorgende hoor, maar dat.is niet is voor mij), dat….allemaal bij elkaar….demotiverend!

 3. ik heb de hiaten ook persoonlijk gekend anders zou ik niet zo reageren. Blij dat je het ook bevestigd dat de buurtzorg reistijd belast op de indicatie van de clienten!! Natuurlijk zijn er teams die heel kundig zijn maar er zijn ook teams waar het niveau laag is
  Waaron zo geilen op die buurtzorg, andere thuiszorgorgnisaties zijn net zo goed en leveren ook bekwaam personeel en hoge deskundigheid. Bij de Buurtzorg is het heus niet 1 op1 hoor, ook meerdere handen bij een client. Laten we realistisch blijven a.u.b. en alert blijven.

 4. Altijd weer hetzelfde liedje gaat ook vervelen, ook al is het misschien een leuk liedje. Dhr de Blok lijkt wel een speeldoos die zichzelf steeds herhaalt.
  Respect voor een andere visie is bovendien lastig op te brengen lijkt het. Híj is overal de beste en dat mag iedereen (desnoods 100 keer) horen.

 5. Ten eerste goed intiatief, dat mag gezegd worden!
  Ten tweede,
  Ik weet Jos is een handige inspringer op gaten in de dekking vd zorg. Soms wel erg oppertunistisch in mijn ogen. VWS lijkt een soort blinde vlek te krijgen voor andere organisaties. En lijkt soms daarmee een grote groep van het “andere” thuiszorg personeel in nld te schofferen door altijd maar te roepen dat buurtzorg de oplossing is voor ons zorgstelstel. goedkoop en efficient….
  Ik ken persoonlijk de hiaten bij buurtzorg..
  Ik weet dat er teams zijn die geen specialistische of de wat complexere thuiszorg kunnen verlenen, en daarbij op de “oude thuiszorgorganisatie in de omgeving terugvallen” ..
  Dat Buurtzorg geen nachtzorg bied maar alleen op afroep?
  Dat er idd reistijd op clienten word geboekt. (hoezo mag je cliententijden afronden? je bent er toch zolang je er bent?)
  Dat er gezegd wordt weinig verschillende medewerkers, maar ik hoor nooit getallen hoevaak iemand zorg heeft op de dag en hoeveel verschillende medewerkers er dan per week komen (kan je vertellen dat het niet scheelt met andere thuiszorgorganistaties) Kom eens met harde getallen en dan kan je vergelijken. En niet met de propoganda…
  Dat stadium mogen we wel voorbij zijn…
  Het is een goed intiatief, maar werk het maar eens uit, ggz instelling indicatie’s zijn anders dan die van de AWBZ dan worden het indicaties via de ggz instellingen en deze hebben het niet breed. Betekend dit dan ook dat cliënten die nu worden beschouwd als niet geschikt voor ggz instellingen ivm ook de lichamelijke problematiek en de weinige verpleegkundige kennis op dit gebied ook ggz indicaties gaan krijgen (wordt mw Schippers hier blij van gezien het budget daar drastische naar beneden moet?) En daarmee de cliënten populatie voor de GGZ te groot word? Voor de middelen die ze nu hebben?

 6. @anna
  hoe kom jij erbij dat we reistijd bij de de indicatietijd rekenen? We ronden de zorgtijd af op 5 minuten en omdat we alles op korte afstand hebben, zit er vrijwel altijd minder dan 5 minuten reistijd tussen twee clienten en hebben we dus door die afronding op 5 minuten vaak geen reistijd. Is de afstand groter dan rekenen we wel degelijk reistijd als niet te declareren tijd
  Vraag Jos de Blok zelf maar hoeveel hij verdient joh, daar zal hij geen geheim van maken volgens mij
  ja soms wordt het zo druk met clienten die zorg van ons willen dat de werkdruk tijdelijk hoog is, maar dat kan je als team zelf oplossen door mensen erbij aan te nemen en gelukkig willen veel verpleegkundigen graag bij Buurtzorg komen werken. En over hierarchie: een team is vrij om dat zo in te vullen, hoewel het niet des buurtzorgs beschouwd wordt door velen. In ons team zijn er wel verschillen in de mate waarin je verantwoordelijkheid draagt door verschillen in vermogens en ambities van teamleden en wereken we echt op basis van concensus als het om teambesluiten gaat
  Je zal zelf wel bij een andere organisatie werken en het daar naar de zin hebben. Prima toch. Of het net zo goed is? Daar kun je wat over zeggen als je bij beide gewerkt hebt
  groet Jos (andere dan de Blok)

 7. Het lijkt allemaal zo mooi voorgespiegeld,ook de buurtzorg heeft hiaten.
  wat verdiend Jos Blok eigenlijk per jaar???
  en waarom rekent de buurtzorg de reistijd bij indicatietijd, zo kom je wel aan een hoge productie en mogen de clienten betalen voor het reizen.
  dat in de zelfsturende teams de werkdruk erg hoog kan zijn hoor je niet, er een hiarchie kan heersen hoor je ook niet.
  andere thuiszorgorgansaties werken net zo goed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.