Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

‘Cadeautjes’ voor verpleegkundigen aan banden

Verpleegkundigen die congressen bijwonen van de farmaceutische industrie, krijgen te maken met de regels rondom het zogeheten 'gunstbetoon'.
'Cadeautjes' voor verpleegkundigen aan banden

Dat betekent dat ze niet zomaar ‘cadeautjes’ mogen aannemen van de farmaceutische industrie. Bij gunstbetoon gaat het bijvoorbeeld om het aanbieden van geschenken of gastvrijheid, in de vorm van het vergoeden van de kosten voor deelname aan congressen en bijeenkomsten. Alle regels hierover zijn te vinden in de Gedragscode geneesmiddelenreclame.

Geneesmiddelen voorschrijven
Artsen moesten zich al houden aan deze regels. Maar nu komen ook verpleegkundigen in beeld. Binnenkort mogen verpleegkundigen – verpleegkundig specialisten – onder voorwaarden geneesmiddelen voorschrijven. Ze krijgen dan een nieuwe positie binnen de Geneesmiddelenwet en gaan vallen onder de Gedragscode Geneesmiddelenreclame. Hierin staat onder meer dat ze hun keuzes in de zorg niet mogen laten beïnvloeden door persoonlijke (financiële) belangen.

Congressen
Die kans bestaat echter wel. Bijvoorbeeld omdat verpleegkundigen dan congressen mogen gaan bijwonen die gesponsord worden door de farmaceutische industrie. De farmaceuten vergoeden reis-, verblijfs – en inschrijvingskosten. Dat mag wel, maar veel andere vormen van sponsoring zijn niet toegestaan. Beroepsorganisatie V&VN gaat over de praktische uitwerking nog in overleg met de Stichting Code Geneesmiddelenreclame.

Door: redactie Nursing
Onderwijs en gezondheidszorg

13 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Hoe is het mogelijk. Nou gaan we dat er ook maar even afhalen. Hoe is het dan nog voor verpleegkundigen mogelijk om ooit naar een congres of symposium te gaan. Want de vergoedingen hieromtrent worden steeds moeilijker. Het ziekenhuis, de thuiszorg of welke instelling dan ook, zal dit in de nabije toekomst niet eens kunnen vergoeden. Althans, daar ziet het steeds meer naar uit. Wij leveren al vrije dagen in om te kunnen gaan, moeten vaak bepaalde kosten zelf vergoeden en dan ook nog eens dit.
  Waar gaat het met de zorg naar toe????? Ik zou het haast niet meer weten. Dan maar direkteur worden of zo. Kun je altijd nog een bonus binnenhalen.
  Toch???

 3. Jarenlang hebben artsen kunnen profiteren van sponsering door de farmaceutische industrie. Nu de verpleegkundigen ook iets leuks gesponsord kunnen krijgen moet het aan banden worden gelegd. De verpleegkundigen worden beknot en aan regels gelegd en het V&VN lijkt daar, als braafste van de klas, een voorstander van te zijn. Het is geen belangengroep voor de verpleegkundigen, maar voor de beleidsmakers!

 4. Sinds kort ben ik zelf werkzaam in de farmaceutische industrie en daar heb ik geleerd dat sponsoring door de farmacie van de verpleegkundige beroepsgroep al niet toegestaan is. De sponsoring naar artsen toe is de afgelopen jaren sterk aan banden gelegd door de controlerende organisatie in Nederland, maar de verpleegkundige beroepsgroep valt daar geheel buiten en het was al niet toegestaan om hen te sponsoren. Op dit moment speelt er een discussie tav de verpleegkundig specialisten, maar hierover zijn de diverse betrokken organisaties het nog niet met elkaar eens en tot die tijd, worden ook zij nog gewoon beschouwd als verpleegkundige beroepsgroep. Naast de farmacie zijn er uiteraard nog andere industriële sectoren/bedrijven actief binnen de gezondheidszorg, ik denk hierbij aan leveranciers van wondmaterialen etc, zij vallen buiten deze regels en zijn vrij om sponsoring te geven aan welke beroepsgroep zij dat willen.

 5. Ter aanvulling en/of verduidelijking: De kern van de nieuwe regels is dat het krijgen van een financiële bijdrage er niet toe mag leiden dat keuzes in de zorg worden bepaald door persoonlijke (financiële) belangen. Daarom mag sponsoring alleen wanneer wordt voldaan aan bepaalde criteria.
  Ten eerste moet het een innovatieve en/of kwaliteitsverbeterende activiteit zijn, die zonder sponsoring niet of lastig van de grond komt. Sponsoring van activiteiten die gelden als ‘best practice’ zijn daarom niet toegestaan, maar ik kan me voorstellen dat het oprichten van WCS België – het voorbeeld van Germaine de Keyser – wel toegestaan is, omdat dit een vernieuwende activiteit betrof.
  Verder is het zo dat de sponsoring direct of indirect moet leiden tot verbetering van de zorg aan patiënten of de medische wetenschap. En tot slot moet er voor de activiteit geen of geen volledige andere reguliere financiering beschikbaar zijn.
  En, zoals ook in het bericht staat vermeld, het vergoeden van reis, verblijfs- en inschrijvingskosten door de industrie mag dus wél. Het is dus niet zo dat er geen mogelijkheden voor het bezoeken van congressen zijn.
  Let wel: dit geldt ook specifiek voor de verpleegkundigen die medicijnen gaan voorschrijven.

 6. Ik ben het ook eens met Germain de Keyser en Joke.
  Als dialyseverpleegkundige wil je vooruitgaan in de specialisthische zorg maar meestal kan je de congreskosten niet betalen. Door sponsering kunnen de nieuwe ontwikkelingen op peil gehouden worden want zo kun je de meeste professionals ontmoeten

 7. Inderdaad, eerst alle cadeautjes, reisjes, congressen, boeken, weekendjes, drank,kortingen afschaffen voor specialisten en apothekers.
  Je ziet hoe groot dat inkomstendeel was, nu het iets meer aan banden is gelegd o.a. gaan apothekers failliet.
  Een orthodontist die na 3 jaar praktijk ruim 1 milj. kan investeren in een nieuwe golfbaan ; houden wij niet over van ons salarisje !

 8. Als dialyseverpleegkundige merk ik dit al enkele jaren. Sinds 2003 worden verpleegkundigen uit de dialysewereld al niet meer ondersteund door de industrie. Het verbaast me dat dit nu pas in de rest van de zorg gaat gebeuren. Het is erg nadelig voor de ontwikkeling van je vak. Vaak de grote congressen zijn bijna niet persoonlijk te bekostigen.

 9. In mijn lange cariére als verpleegkundig wondspecialist heb ik vele internationale contacten kunnen opbouwen met collega’s over heel de wereld dit meestal op internationale congressen.
  Door sponcoring vanuit de industrie heb ik met enkele collega’s WCS België kunnen oprichten.
  Eveneens kreeg ik materialen ter beschikking om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren.
  Zonder deze steun zou dit niet mogelijk geweest zijn.
  Klare afspraken moeten er zijn maar afschaffen is dan weer overbodig.
  Germain De Keyser

 10. Al die jaren dat ik werkzaam ben geweest als verpleegkundige heb ik van dichtbij gezien dat artsen uitgenodigd werden voor grote internationale congressen. Als diabetesverpleegkundige heb ik dit ook een aantal keren mogen ervaren en heb hier veel van geleerd. Nu als toekomstig verpleegkundig specialist hoop ik weer congressen te mogen bezoeken echter hier is geen geld voor omdat wij nog geen zelfstandig dbc mogen declareren. Hoe kom je dan aan je broodnodige verrijking van je expertice en vergroten van inzichten over internationale vernieuwing?

 11. Echt weer belachelijk dat ook weer dit afgeschaft wordt alles wordt van de verpleegkundige afgepakt en wat is nou een klein aardigheidje ws ook al te veel.
  Laat de ministers dan ook de flessen wijn, horloges, champagnes en dergelijke dure cadeau’s ook maar inleveren dan!!! maar dat gebeurt niet.
  wat mogen verpleegkundige volgend jaar inleveren hun salaris?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.