Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Cao-overleg VVT vastgelopen

Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ hebben na vier dagen onderhandelen het eindbod van werkgevers ActiZ en BTN voor de cao Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) afgewezen. De bonden vinden dat de werknemers er sterk op achteruit gaan als zij dit bod accepteren.
Cao-overleg VVT vastgelopen

Geen extra salaris
De werkgevers bieden geen enkele salarisverbetering. Naast deze nullijn willen de werkgevers alle extra leeftijdsuren afschaffen. Van het geld dat zij hiermee besparen bieden zij alle werknemers een aantal uren vrije tijd, scholing of geld aan. Daarmee betaalt de werknemer zelf voor de eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Verder eisen de werkgevers dat alle medewerkers weer alle diensten, dus ook nachtdiensten gaan draaien.

Gemiste kans
“Onderhandelen onder nul is niet aan de orde”, aldus onderhandelaar Wim van der Hoorn. De slechte financiële situatie wordt volledig afgewenteld op de werknemer. Dit is een gemiste kans om de sector aantrekkelijk te maken voor jonge werknemers en om personeel voor de sector te behouden.” De bonden gaan hun leden raadplegen en zullen zich beraden op de acties die zij gaan ondernemen.

Abvakabo FNV
Door: redactie Nursing

Lees meer cao-nieuws op nursing.nl 

21 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. ik hoop dat de bonden zich echt sterk maken voor ons, dadelijk moet de oudere werknemer die eigenlijk langzaam aan het afbouwen is weer net zoveel werken als je jongere. iedereen weet wel dat dan dit vak helemaal niet vol te houden is. ook nog de ort eraf dan is het terug naar af.

 3. Niet akkoord gaan!
  Belachelijk! en dan is het vreemd dat er weinig animo is om in de zorg te gaan werken!
  Sowieso loopt iedereen de benen onder zijn/haar lijf uit vanwege de zzp (bezuiniging), als het dan ook qua CAO niet vooruitgaat zakt de motivatie toch!

 4. Onderhandelaars maken jullie je nu eens sterk voor ons?
  Als het zo door gaat staan we binnenkort ook in ons blootjevoor heel Nederland.
  Nu maar eens niet geven maar eens nemen .
  Geen vergrijzingsuren inleveren , die hebben we hard nodig om bij te tanken.
  Wel verbetering van loon +scholing +ouderenbeleid.

 5. Ik ben al gekort op mijn leeftijdsuren in de ggz en werkte daar weer 36 uur voor de prijs van 32, waarbij ik dezelfde “levensloopuren-compensatie” kreeg als iemand die net begonnen is, simpelweg omdat ik van vvt naar ggz gegaan was. CAO onderhandelaars, fijn bedacht, goed zo! Ik maak deel uit van een minderheid van 55+ verpleegkundigen die het nog steeds volhoudt! Daar gaan de vakbonden natuurlijk niet van wakker liggen. En nachtdiensten….ik kan het niet meer, het zet mijn biologische klok continue van zomer naar wintertijd en weer terug. Ik draai nog wel eens een dienst voor een collega, maar moet daarna wel 3 dagen “vrij “kunnen zijn, om te slapen en weer op te starten. Van de 40 jaar die ik in de zorg werk, zit ik al 30 jaar in de verpleging (in binnen- en buitenland vanwege de periodes dat er hier geen werk was voor verpleegkundigen). Ik verdien nog steeds een schijntje omdat de regels van het spel continue veranderen, mijn schalen gaan met 65 euro per jaar omhoog nu ik als verpleegkundige van dienst eindelijk in FWG 50 zit, ik wil niet eens weten wat ik van die 65 euro netto overhoud. Als ik stop met werken neem ik mijn expertise mee en flikker hem onderin een kast., Nu ik nog werk gebruik ik mijn ervaring dagelijks, school nog steeds bij en hou van mijn werk. Maar wat betreft de zwaarte: alle 300 patiënten in het verpleeg- en verzorgingshuis zijn voor de verantwoording van de(enige ) verpleegkundige van dienst, die ook nog bereikbaar is voor andere huizen van dezelfde werkgever, met nog eens minstens 300 bewoners en cliënten, en mede verantwoordelijk voor de BHV en de veiligheid in het hele gebouw, makkie dus! Alle werkgevers mogen bezuinigen van mij, op hun eigen portemonnee en verder vakbonden, let op, één fout en ook in de somatiek gaan de oudere verpleegkundige thuiszitten, haken de jongeren af voordat ze oud en uitgebuit worden of ze worden zzp’er, zonder CAO….en dat is pas echt duur!

 6. Welke zorginstelling heeft een ouderen beleid voor haar oudere werknemers? Weinig of geen! Laat de werkgever eerst zorgen dat er voor de oudere werknemer een goed ouderenbeleid is. Laat het huidige CAO zoals die nu is, er is al genoeg ingeleverd.

 7. Ik vraag me vaak af, of er nog iemand aan de onderhandelingstafel zit die zelf in de verpleging/verzorging heeft gezeten. Aan de vergadertafel lijken de plannen misschien goed voor de overheidsportemonnee, maar op deze manier wil niemand meer in dit prachtige vak werken. Hebben de politici van nu er zelf later ook veel last van als er niemand is die hen verzorgt. Gaan we toch weer terug naar de charitativiteit van vroeger? Alles liefdewerk en oud papier?
  Wordt ons werk trouwens wel gezien als zwaar lichamelijk werk in Den Haag? Bij de mogelijke AOW- leeftijdsverhoging lijkt het er niet op. Staken is niet zo’n gek idee M.
  Graag vasthouden aan loonsverhoging vakbonden!

 8. Sigaren uit eigen doos, in combinatie met de toch al niet riante salarissen en de bezuinigingsplannen van de overheid, wie kan de zorg straks betalen die hij/zij zelf nodig heeft als medewerker in de zorg. Wie kan en wil straks nog werken in de zorg? Vergelijk het eens met de banken.
  Zorg en marktwerking, werkt niet. Werken in de zorg is werken met hart en ziel en grote verantwoordelijkheden, dit mag gewaardeerd.

 9. We moeten de zorg weer uit de markt krijgen! Door al die graaiers bij de banken zijn de ouderen weer de dupe. Ze kunnen die bonussen toch gewoon terugvorderen, waarom moeten wij daar onder lijden. Handen af van de zorg! Meer loon zou niet zo slecht zijn. Op dit moment is de kwaliteit van de ouderenzorg het belangrijkste. Laten we met zijn allen op de SP stemmen en de zorg weer uit de markt halen.

 10. wat leeftijdsdagen weghalen werk volgend jaar 40 jaar in de zorg mag je dan iets extra voordeel hebben in het hebben van meer vrije dagen.Over het loon zullen we het maar niet hebben mijn neefje van 25 krijgt meer salaris dan ik.Schande maar ga zo door pest al je ervaring uit de zorg en lever de ouderen over aan goedkope ongediplomeerde krachten, goed voor het welzijn fijn oud worden!!!

 11. We worden eigenlijk met een scharig loontje betaald om zorg te leveren, op papier in mooie woorden, die in werkelijkheid te treurig voor wooorden zijn en daar moeten we ook nog eens over zwijgen. De werkgever loopt over de steeds zwakker wordende ruggen van hun personeel die bij drie keer of meer ziek zijn hun ontslag krijgen. En het zijn niet alleen de werkgevers ook die verotte politiek
  die bij constatering van ouderenmishandeling ineens hun handen uit willen steken terwijl ze het zelf veroorzaken met hun bezuinigingen. Het zijn wel de werknemers die alles op hun nek nemen en het goede willen voor hun medemens en dat wordt dan ook nog eens afgestaft met nieuwe regeltjes, bezuinigingen en schijnheilige uitspraken dat we als organisatie zo trota zijn op onze medewerkers voor hun harde werken maar achter onze hard werkende ruggen worden we laf de grond in getrapt. dus omhoog die lonen en weg die bezuinigingen naar wat we daadwerkelijk verdienden voor het uitvoeren van ons vak waarbij we zo in de weg worden gestaan door hoge piefen die niet eens weten wat er wordt bedoeld met respect, waardering en het woord mens!!!

 12. Wel gloeiende! Handen af van de leeftijdsgrens!!!!En potjandikkeme een 0,7% loonsverhoging zou toch wel mogen van mij hoor, maar helemaal niks is geen issue wat mij betreft, zonder ort is ons loon niet zo denderend hoor, vakbonden niet door de knieën gaan!!!!

 13. om het werk ook voor de toekomst aantrekkelijk te houden lijkt mij een loonsverhoging niet meer dan rieel. Laat er eens gekeken worden om elders te bezuinigen en niet op de zorg! Laat men anders een zelf een maand meedraaien liefst ouder dan 45 en dan kijken wat men er van vindt. Daarnaast is verplegen en verzorgen een vak en daar mag ook loon voor worden betaald!

 14. Niet akkoord gaan bonden, leeftijdsgrens moet blijven en meer loon, als je de uren en het onregelmatige rekent is ons loon niet zo geweldig. Als we mensen willen houden in de zorg juist het loon verbeteren. Anders mogen ze zelf s’nachts de bevalling gaan doen.

 15. Niet akkoord gaan bonden, leeftijdsgrens moet blijven en meer loon, als je de uren en het onregelmatige rekent is ons loon niet zo geweldig. Als we mensen willen houden in de zorg juist het loon verbeteren. Anders mogen ze zelf s’nachts de bevalling gaan doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.