Casemanager dementie levert grote kostenbesparing op

Wanneer casemanagers thuiswonende mensen met dementie begeleiden, levert dat de samenleving besparingen op van meer dan tienduizend euro per patiënt per jaar. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum in een onderzoek dat woensdag verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
geld.jpg
Foto: Pixabay

Uit het onderzoek bleek dat wanneer thuiswonenden met dementie begeleiding van de casemanager kregen, zij minder vaak naar een dagverblijf, verpleeghuis of ziekenhuis hoefden. Ook hadden ze minder mantelzorg nodig. De begeleiding door gespecialiseerde casemanagers bleken een grotere besparing op te leveren dan begeleiding door casemanagers die vanuit een netwerk van (thuis)zorgorganisaties en huisartsenpraktijken werken. Volgens de onderzoekers draagt de begeleiding van de gespecialiseerde casemanager ook bij aan het behoud van kwaliteit van leven van de patiënt.

Casemanager naar wijkverpleging

Sinds begin 2015 wordt casemanagement dementie gefinancierd uit de budgetten voor de wijkverpleging, schreef Nursing in februari. Om kosten

0
52

Wil je dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen. Wil je dit?

Ben je al abonnee? Log dan in en lees verder