Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: meer banen voor verpleegkundigen

Het aantal banen voor verpleegkundigen is de afgelopen jaren toegenomen. Dit in tegenstelling tot de gehele zorgsector waar vrijwel alle beroepen teruglopen in het aantal banen.
CBS: meer banen voor verpleegkundigen
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit cijfers uit 2013 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag presenteerde.

Minder banen welzijnszorg

In 2013 waren er ruim 1,42 miljoen banen in de zorg. Dat is 37.000 minder dan in 2012. De afname is te zien in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, GGZ, praktijken) maar is het grootst in de welzijnszorg (ouderen- en gehandicaptenzorg, maatschappelijke diensten, jeugdzorg en kinderopvang).

Meer zelfstandigen in de zorg

Voor een deel is de daling van het aantal werknemers opgevangen door een al jaren groeiend aantal zelfstandigen in de zorg. In aantallen is de groei vergeleken met 2009 beduidend minder omvangrijk dan bij werknemers, maar toch nog altijd goed voor 24 duizend, bijna 29 procent meer dan in 2009. In de ouderenzorg, waar traditioneel weinig zelfstandigen werken, heeft de laatste jaren een flinke groei plaatsgevonden. Het aantal zelfstandigen is er in vijf jaar tijd bijna verdubbeld tot circa 11 duizend.

Meer banen voor verpleegkundigen

Bij de geregistreerde beroepen ziet het CBS na jaren van groei, in 2013 alleen nog een toename van banen voor verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.