Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Centraal Tuchtcollege doet opmerkelijke uitspraak

Een verpleegkundige in een coördinerende en leidinggevende functie kan voor zijn of haar handelen of nalaten tuchtrechtelijk aansprakelijk zijn. Dit blijkt uit een uitspraak van het Centraal Tuchtcollege op 5 juli.
hamer

De moeder van een cliënt met verstandelijk beperkingen dient een klacht in tegen een verpleegkundig Hoofd Wonen. Zij verwijt hem onder andere dat hij niet op tijd maatregelen had genomen toen haar zoon afgleed en zichzelf verwaarloosde. De verpleegkundige vindt dat de klacht niet-ontvankelijk was en dus niet behandeld kan worden. Hij houdt zich als Hoofd Wonen niet bezig met de dagelijkse zorg en de begeleiding van cliënten. Het Regionaal Tuchtcollege (RTC) concludeerde dat de verpleegkundige zich had begeven op het gebied van individuele gezondheidszorg -een in de Wet BIG vastgelegd toetsingscriterium- en dat de klaagster daarom ontvankelijk is in haar klacht. Het RTC verklaarde de klacht vervolgens ongegrond.

Tuchtrechtelijke toetsing

In hoger beroep bij het Centraal Tuchtcollege (CTG) stelt de klaagster dat de verpleegkundige de regie had over de hulpverlening maar die rol niet waarmaakte. De verpleegkundige voert opnieuw aan dat zijn werkzaamheden als Hoofd Wonen niet tuchtrechtelijk getoetst kunnen worden. Volgens het Centraal Tuchtcollege was er geen sprake van directe zorgverlening. De verpleegkundige handelde vanuit zijn verantwoordelijkheid voor coördinerende en leidinggevende taken. Voorheen stelde het CTG zich op het standpunt dat dit handelen niet tuchtrechtelijk getoetst kon worden.

Andere koers
Uit de uitspraak van 5 juli blijkt dat het CTG een andere koers gaat varen. In afwijking van eerdere jurisprudentie vindt het CTG nu dat een verpleegkundige in een coördinerende en leidinggevende functie voor zijn of haar handelen of nalaten tuchtrechtelijk aansprakelijk kan zijn. Het moet dan gaan om handelen of nalaten ‘dat voldoende weerslag heeft op het belang van de individuele gezondheidszorg’. Na behandeling van de klacht concludeert het CTG dat de verpleegkundige als Hoofd Wonen geen onredelijke beslissingen heeft genomen en correct heeft gehandeld. Het CTG verwerpt het door de klaagster ingestelde beroep.

 

Auteur: TVZ – Rian Buijse

Bron: Centraal Tuchtcollege

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.