Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chief Nursing Officer versterkt positie verpleegkundigen en verzorgenden

Het ministerie van VWS wil met de aanstelling van Marieke Schuurmans een meer inhoudelijke invulling geven aan de rol van de Chief Nursing Officer (CNO). Aan Schuurmans nu de taak om de positie van de verpleegkundigen en verzorgenden verder versterken.
Chief Nursing Officer versterkt positie verpleegkundigen en verzorgenden

‘In de dynamiek van alle veranderingen in de gezondheidszorg is het versterken van de positie van de verpleegkundige een blijvend aandachtspunt. Met de vorige CNO, Joke de Vries hoofdinspecteur Verpleging en Langdurige Zorg, en beroepsvereniging V&VN is gesproken over een veranderende positie en een veranderende taak van de CNO. De minister heeft toen besloten om de functie een andere, meer inhoudelijke invulling te geven’, zegt Karin IJzendoorn, woordvoerder van het ministerie van VWS.

Waarom Marieke Schuurmans?

Een belangrijke doelstelling van die vernieuwde functie van de CNO is het versterken van de positie van de verpleegkundigen en verzorgenden. IJzendoorn: ‘In dat licht is gezocht naar een vertegenwoordiger van de verpleegkundige beroepsgroep. Onderling overleg heeft geleid tot het besluit om Marieke Schuurmans te benoemen. Zij beschikt over een verpleegkundige achtergrond en heeft vanuit haar positie als hoogleraar Verplegingswetenschap en als lector Verpleegkundige en paramedische zorg veel kennis over het beroep, positionering en het deskundigheidsgebied van de verpleegkundige. VWS acht mevrouw Schuurmans zeer geschikt voor het vervullen van de vernieuwde activiteiten van de Chief Nursing Officer.’

Wat wil Marieke Schuurmans bereiken voor de beroepsgroep? Lees het interview

Takenpakket van de Chief Nursing Officer

De CNO is de hoogste onafhankelijke adviseur van de minister van VWS waar het gaat om verpleegkundige zorg. Samen met de CNO’s uit andere Europese landen neemt Marieke Schuurmans deel aan een netwerk waarbinnen kennis wordt gedeeld. Op het moment is Schuurmans in Litouwen voor een bijeenkomst van dit netwerk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.