Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Chip moet MRSA gaan opsporen

Nijmeegse onderzoekers hebben een onderzoekssubsidie gekregen van technologiestichting STW voor het ontwikkelen van een zogenaamde lab on a chip. Dit is een klein en draagbaar instrument waarmee een besmetting met ziekteverwekkende bacteriën als MRSA binnen een half uur kan worden vastgesteld.
Chip moet MRSA gaan opsporen

Onderzoeker Floris Rutjes van het Nijmeegse Institute for Molecules and Materials stelt dat het instrument geschikt kan zijn voor het opsporen van virussen en bijvoorbeeld multiresistente bacteriën in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Het apparaat herkent ook ziekteverwekkers in groente en fruit, zoals de EHEC-bacterie. Rutjes vertelt op Skipr.nl: ‘Het is een plastic strip met een chip. Op die chip breng je een sample aan. Vervolgens treedt in de chip een chemische reactie op en na 25 minuten kun je de chip uitlezen. Dat gaat digitaal. Als de chip geen signaal afgeeft, dan is de gezochte bacterie niet aanwezig.’

Opsporen ziekteverwekkers
Volgens Rutjes is een lab on a chip een bekend fenomeen dat nu vooral wordt gebruikt voor diagnostische toepassingen. Voor het opsporen van ziekteverwekkers wordt het principe van lab on a chip nog niet gebruikt. Dat is de gat in de markt, denkt Rutjes. De onderzoekers hopen binnen een half jaar aan te tonen dat de theorie werkt. Met de subsidie van 25.000 euro gaan de onderzoekers een haalbaarheids- en marktonderzoek opzetten.

Radboud Universiteit Nijmegen, Skipr.nl
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.