Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Chronische patiënt met zorgplan tevredener

Chronisch zieke patiënten ervaren betere zorg en samenwerking met zorgverleners als zij een zorgplan hebben. Ook worden zij beter bij de behandeling betrokken dan patiënten zonder zorgplan. Toch heeft slechts een minderheid van de chronisch zieken een zorgplan.
Chronische patiënt met zorgplan tevredener

Dat blijkt uit een meldactie van NPCF, Diabetesvereniging Nederland, De Hart&Vaatgroep en het Astma Fonds (binnenkort Longfonds). Zij ondervroegen achthonderd chronische patiënten. Van alle deelnemers die in aanmerking zouden komen voor een zorgplan, heeft een kleine 19 procent er daadwerkelijk een. Van die patiënten is 39 procent erg positief. Van de patiënten zonder zorgplan is maar 5 procent positief over de ontvangen zorg.

Behandelingen
Bijna de helft van de deelnemers met een zorgplan hoeft (bijna) nooit haar verhaal opnieuw te vertellen, tegenover 23 procent van de deelnemers zonder zorgplan. De behandelingen van verschillende zorgverleners sloten beter op elkaar aan en zorgverleners zijn beter geïnformeerd, vinden de patiënten met een zorgplan.

Meer zorgplannen
De patiëntenorganisaties hebben een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie van VWS, waarin ze erop aandringen dat meer chronisch zieken een zorgplan krijgen. Volgens hen moet de minister een streefcijfer bepalen voor het aantal patiënten waarmee een zorgverlener een zorgplan maakt. Zo worden de zorgverleners ertoe aangezet om de zorg voor chronisch zieken daadwerkelijk te verbeteren en het geld goed te besteden dat ze daarvoor beschikbaar hebben gekregen.

NPCF

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat ik in mijn stages zie is dat veel verpleegkundigen en verzorgenden het te moeilijk vinden. Zowel de systematiek van de zorgplannen en de eisen waar ze aan moeten voldoen als de computersystemen waarin een zorgplan geschreven moet worden. Scholing is er vaak niet, ze moeten het zelf uit zoeken.
  Op twee van mijn drie stages heb ik de vaste medewerkers het computersysteem moeten uitleggen (is toch makkelijker als je opgegroeit bent met computers), in mijn laatste stage heb ik het zorgplan van een bewoner geschreven omdat haar zorgcoordinator het niet kon en de systematiek te ingewikkeld vond.
  Zo werkt het niet, de systematiek moet simpeler en/of er moet meer aandacht voor scholing komen. Anders wordt er dus inderdaad niet met een (goed) zorgplan gewerkt.

 3. Tja, dat er niet veel met zorgplannen wordt gewerkt heeft vershillende oorzaken/aanleidingen.
  1
  verpleegkundigen hebben er geen zin in..
  heel simpel.Ze vinden het onnodig, hebben het (altijd) zonder gekund en dat gedoe hoeft helemaal niet.
  prima voor anderen maar ik doe niet mee-principe.
  2
  Het verandert hetgedrag van vepleegkundigen.Een cliënt kan hen aan het zorgplan houden, je moet goed opletten met wat je opschrijft, het overleg met cliënten moet vooraf en nadien helder zijn, structureert de communicatie en biedt beter houwvast voor evalutaies..
  dat gestructureerde is niet altijd favoriet bij verpleegkundigen..het werkt zo verplichtend
  (en hetgeeft zo veel schrijfwerk..wat niet hoeft maar het is een veelgehoord excuus)
  3
  De beschikbare verpleegplannen uit de literatuur schrikken af..pakken papier om in te vullen, vaak zinloos verplicht, hoe meer “punten/puntjes”hoe beter het zou zijn-suggestie,de stapel informatie moet je eerst op relevantie uitzoeken dat vraagt tijd..
  Dat berust meestal op misvattingen.
  op paiper een verpleegplan van niet meer dan 1 A4 is heel goed te doen.
  Zelfs voor een interactief plan, dwz. waar wat afspraken met cliënten in worden vermeld(doelen,acties)
  de afpraken/interacties staan hier centraal.
  En standaardplannen zijn metsl al heel erg bekend..(hoe geef je een injectie? Nou, dat doe je zo..en die stappen zijn doorgaans heel bekend)
  Dat kan ik kort bestek worden vermeld en periodiek worden bijgehouden.
  Een vervanger kan dit zo inzien en weten wat er allemaal gebeurt en gebeurd is.
  Voordeel: het kan zo bij de cliënt in het nachtkastje
  4
  De knop moet even omgezet worden.
  Meestal is het dan “alles of niets”.Het hele team doet mee of het verwatert, collectieve gedragsverandering met controle
  En dat valt helemaal niet mee..de reeds langer weerkende garde kan deze veranderingen volstrekt saboteren, zeker als het informele leiders zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.