Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Herregistratie: ‘Cito-toets is onduidelijk en oneerlijk’

Verpleegkundige in de verslavingszorg Esther Askar uit Almere is een petitie gestart om aandacht te vragen voor de ‘onduidelijke en oneerlijke’ toetsingsprocedure rond de herregistratie in het BIG-register.

Wat is er precies aan de hand?

‘Verpleegkundigen, die de afgelopen vijf jaar minder dan 2080 uren in de gezondheidszorg hebben gewerkt, moeten een scholingstoets van het Cito afleggen. Deze kost maar liefst 400 euro en bestaat uit twee delen: algemene generieke verpleegkundige kennis en twee: een specialisatie naar eigen keuze. Bij dat laatste zit wat mij betreft een van de problemen.’

Vertel?

‘Verpleegkundigen die de opleiding al vóór 1997 hebben afgerond, hebben geen specialisatie. Ik heb een diploma uit 1991. Toch móest ik voor deze toets een specialisatie kiezen: klinische zorg, kraam-, kind- & jeugdzorg, psychiatrie & verstandelijk gehandicaptenzorg of chronisch zieken. Ik heb maar gekozen voor klinische zorg, omdat ik het langst in het ziekenhuis heb gewerkt. In ieder geval langer dan in andere velden. Maar om mezelf nou gespecialiseerd te noemen…’

Ga direct naar de petitie.

En wat gebeurde er toen?

‘De specialisatietoets bleek niet te doen. Ik had alleen maar hele specifieke vragen over chirurgie, over zaken waar ik nooit mee te maken had gehad omdat ik in een klein streekziekenhuis werkte. Bovendien was dat al heel lang geleden. Verder was er weinig eenduidigheid in de vragen, of waren de antwoorden niet per se goed of fout, omdat het beleid kan verschillen per instelling. Dat vereiste meer uitleg, maar dat kon ik niet kwijt bij de meerkeuzevragen. Conclusie: ik haalde de toets niet, dus mocht mezelf niet herregistreren. Daarna kreeg ik de gelegenheid om het onderdeel klinische zorg in te halen, maar dit kostte nog eens 600 euro. En veel tijd. En het allerergste is: ik heb die specialistische kennis over klinische zorg helemaal niet nodig voor de baan die ik sinds kort heb.’

En nu?

‘Inmiddels heb ik vooruitgang geboekt met mijn eigen BIG-herregistratie en mag ik in december een presentatie doen over een vrij gekozen onderwerp. Daarna krijg ik het certificaat en volgt alsnog herregistratie, als het tenminste goed gaat. Maargoed, dat zal vast niet voor alle verpleegkundigen gelden. Stel je voor dat je niet slaagt voor de toets omdat de vraagstelling zo onduidelijk is, of omdat de vragen te specifiek zijn? Het zou zonde zijn als je daardoor je baan verliest. Wat mij betreft zou de toetsing van algemene verpleegkundige basiskennis voldoende moeten zijn.’

Wat wil je bereiken met de petitie?

‘Wat mij betreft is de werkgever verantwoordelijk voor de kwaliteit op de werkvloer. Hij is de enige die de verpleegkundige kan beoordelen op het functioneren, niet de overheid aan de hand van een vage toets. Ik ben niet de enige die erg ontevreden is over deze gang van zaken,  ik hoor veel negatieve geluiden over de Cito-toets. Het is dus erg relevant dat dit de aandacht krijgt, en belangrijk dat er feedback komt op deze toets. Als niemand aan de bel trekt, gaat dit gewoon door en verliezen prima verpleegkundigen misschien hun licentie. Daarom hoop ik dat men massaal mijn petitie ondertekent, om gezamenlijk een signaal af te geven.’ Ga direct naar de petitie.

Esther is niet de enige met kritiek op de toets van het Cito. Ook op de weblog van verpleegkundige Yvonne Schoolderman kwamen de nodige reacties binnen, net als op Twitter. Wil jij ook iets kwijt over de toets? Mail nienke.berends@reedbusiness.nl of geef een reactie onder dit bericht.

6 REACTIES

 1. Je hebt helemaal gelijk Esther, ook ik heb de toets gedaan en heb het ook niet gehaald. Wat weet ik nu van de neuro,cardio en chirg als je 15 jaar op Interne hebt gewerkt,Vind het ook jammer dat je 400 euro moet betalen en dat binnen dat bedrag geen herkansing zit.

 2. Lees alle reacties
 3. Over het BIG gesproken: wie zegt, dat de zorgverleners, die wel genoeg uren hebben en zich gelijk kunnen registreren zonder enige toetsing WEL professioneel functioneren?De vragen van d etoets waren erg op 2 ding gericht en niet eenduidig.Ik had alleen 2 punten te weinig bij de specialisatietoets,nog niet zo erg. Wat wel erg is , als mensen een hele scholing (1800 euro!!)moeten doen of onderdelen moeten inhalen om hun registratie te behouden: dit kost ook nog eens heel veel geld extra. 200-1800 en wordt NIET vergoed(wel aftrekbaar bij de belasting, maar je moet het dus wel voorschieten….)Werkgevers zijn niet verplicht deze te vergoeden.

 4. Ik zal even reageren op het feit, waarom ik als specialisatie geen Psychiatrie heb gekozen:1 specialisme psychiatrie is samen met gehandicaptenzorg een specialisme (ik weet weinig van gehandicapten zorg) 2. Ik werk nog maar kort in de verslavingszorg. 3 Verslavingszorg valt wel onder psychiatrie, maar is wel een apart stukje hiervan.

 5. Je hebt helemaal gelijk Esther, ook ik ben gezakt voor de specialisatie klinische zorg, heb 10 jaar op cardiologie gewerkt, wat weet ik van urologie of kraamzorg??? dat weten mijn collega´s die nog steeds geregistreerd zijn ook niet.
  Verpleegkundige in een ziekenhuis is meer gespecialiseerd geworden. Ik werk nu in het onderwijs en niemand van mijn opleiding ( je leest het goed, niemand!!) niemand heeft de toets gehaald. Gelukkig voor ons betaald mijn werkgever. De gehele toets (alles bij elkaar) klopt niet, veel vragen waren niet eenduidig met ja of nee te beantwoorden en soms waren meerdere antwoorden mogelijk.Ondertussen heb ik het allemaal gehaald door middel van een schrijven van een stuk over klinische zorg.

 6. Met verbazing heb ik bovenstaande bericht gelezen en het roept gelijk een paar vragen bij me op: Esther, als je in de verslavingszorg werkt waarom heb je dan niet voor de specialisatie psychiatrie gekozen? Want ook al heb je langer geleden de opleiding gedaan, je hebt je toch in de praktijk gespecialiseerd? Ook als je nog maar net begonnen bent in de verslavingszorg is de toets toch een uitgelezen kans om je kennis te verbreden?
  Hoe heb je je voorbereid voor de toets? heb je je bijvoorbeeld je ingelezen in het specialisme, collega’s bevraagd die nu op chirurgie werken of geoefend met e-learning modules?
  Tot slot ben ik het absoluut oneens met de stelling dat de werkgever verantwoordelijk is voor de kwaliteit op de werkvloer en de enige is die de verpleegkundige kan beoordelen op het functioneren. Uiteraard is de werkgever medeverantwoordelijk, maar het gaat toch bovenal om professionele verantwoordelijkheid? Kenmerkend voor de wet BIG is juist dat de verantwoordelijkheid bij de beroepsbeoefenaar ligt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.