Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cliënten én verzorgenden omarmen Verzorgend Wassen

Cliënten ervaren Verzorgend Wassen als minder pijnlijk en minder inspannend. Ook verzorgenden geven Verzorgend Wassen een hoog cijfer.
wassen

Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek Verzorgend Wassen in de thuissituatie, dat Icare Verpleging en Verzorging onlangs presenteerde. Verzorgend wassen is wassen, huid verzorgen en afdrogen in één handeling. Dit gebeurt met een speciaal geïmpregneerd wegwerpwashandje. Er komen bij Verzorgend Wassen geen waskommen, water of handdoeken aan te pas.

 

Forse tijdsbesparing

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat klanten en verzorgenden Verzorgend wassen een hoger rapportcijfer geven dan traditioneel wassen. Positieve punten die duidelijk naar voren kwamen uit het onderzoek zijn: minder vermoeidheid, minder pijn en jeuk, minder fysieke belasting en een forse tijdsbesparing per wasbeurt.

 

Liever douchen 

Een minder positief punt is dat de washandjes snel afkoelen. Wanneer het voor mensen mogelijk is om te douchen, krijgt dat de voorkeur boven Verzorgend wassen. Verzorgend wassen is daarom met name erg geschikt voor mensen die niet meer kunnen douchen, die pijnklachten hebben en/of zeer vermoeid zijn.  

 

Première film

Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten is er ook een promotiefilm over Verzorgend wassen in première gegaan. De film laat zien hoe het Verzorgend wassen in de thuiszorg in de praktijk  werkt en laat ervaringen zien van zowel de klant als van de verzorgende.

 

Vervolg 

Momenteel wordt deze manier van wassen nog niet vergoed vanuit de AWBZ. Wel zijn er gesprekken gaande om de financiering rond te krijgen. ‘Het zou fantastisch zijn als patiënten in heel Nederland die daar behoefte aan hebben, gebruik kunnen maken van deze manier van wassen,’ reageert Marianne Sprey, projectleider van Verzorgend Wassen.  

 

Bron: Icare

 

Bekijk hier het filmpje over Verzorgend Wassen

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.