Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Combinatie van behandelingen bij sepsis werkt beter

Een Japanse behandeling van sepsis lijkt beter te werken dan de traditionele Westerse aanpak.
Combinatie van behandelingen bij sepsis werkt beter

Lijkt, want het in Italië uitgevoerde onderzoek is voortijdig wegens succes gestopt. De toezichthoudende commissie vond dat geen van de patiënten de Japanse aanpak mocht worden onthouden. Maar critici zeggen nu dat het verschil te klein was om al overtuigend te zijn (Journal of the American Medical Association, 17 juni).

Antibiotica
In het westen wordt een patiënt met sepsis zo snel mogelijk met antibiotica behandeld. Dat kan gevaarlijk zijn omdat het afweersysteem vooral heftig reageert op de uiteenvallende gedode bacteriën, waarbij ook vaak gifstoffen vrijkomen. In Azië worden de gifstoffen van de bacteriën met een dialysetechniek uit het bloed verwijderd.

Sterfte bij sepsis
Italiaanse artsen voerden het experiment uit bij 64 patiënten die na een buikoperatie een forse sepsis kregen. Van de 34 patiënten bij wie die beide behandelingen werden gecombineerd, stierf eenderde binnen vier weken, terwijl de sterfte na de standaardbehandeling (30 patiënten) de helft was.

Niet significant
Eigenlijk wilden de onderzoekers twee keer zoveel patiënten onderzoeken, maar de betrokken ethische commissie vond de resultaten dusdanig dat besloten werd de proef te beëindigen. Men vond het niet langer verantwoord om patiënten de effectievere behandeling te onthouden. In een redactioneel commentaar wordt deze beslissing scherp bekritiseerd. Volgens de commentatoren is die beslissing te snel genomen. Zij vinden de verschillen tussen beide groepen patiënten, hoewel statistisch significant, niet groot genoeg. Als één patiënt meer aan de gecombineerde behandeling was overleden, zou het verschil niet meer significant zijn. De critici zouden eerder overtuigd zijn als het onderzoek was afgemaakt. Ook de onderzoekers zelf pleiten voor een herhaling op grotere schaal.

Sepsis
In Nederland sterven jaarlijks enkele duizenden mensen, vooral ouderen en heel jonge kinderen, aan de gevolgen van sepsis. Meestal ontstaat sepsis bij mensen met een verlaagde afweer of een slechte lichamelijke conditie. Vaak krijgen van nature aanwezige bacteriën dan de kans zich door het hele lichaam te verspreiden of op grote schaal gifstoffen te produceren.

Door: redactie Nursing

Meer sepsis-sterfte door onervarenheid
Richtlijnen en protocollen over het herkennen en voorkomen van sepsis

1 REACTIE

  1. Oud nieuws en niks aziatisch.
    Op de IC waar ik werk wordt CVVH (vorm van dialyse) al jaren als therapie bij sepsis toegepast. Het is al heel lang bekend dat CVVH endotoxines bij sepsis wegvangt. Dit in combinatie met steroiden en AB is de de standaard behandeling die we al jaren succesvol toepassen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.