Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Complexe kankerzorg alleen in speciale ziekenhuizen’

Ingewikkelde behandelingen tegen kanker zouden alleen in ziekenhuizen moeten worden gegeven die daar het beste in zijn. Dit zegt de KWF Kankerbestrijding.
'Complexe kankerzorg alleen in speciale ziekenhuizen'

Dit heeft KWF Kankerbestrijding laten weten in een brief aan alle politieke partijen. De kankerbestrijding formuleert dit standpunt mede op basis van het rapport ‘Kwaliteit van Kankerzorg in Nederland’ van de Signaleringscommisie kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding dat vandaag verschijnt.

Onervaren zorgverleners
Volgens de stichting worden de complexe behandelingen regelmatig gegeven door onervaren behandelaars. Dat terwijl andere ziekenhuizen dat beter kunnen. Gevolg is meer postoperatieve sterfte en meer heroperaties dan nodig. Wanneer alleen de beste ziekenhuizen de behandelingen zouden geven, zouden de risico’s op overlijden kleiner worden en er minder complicaties optreden. Volgens KWF Kankerbestrijding ‘is dit onaanvaardbaar voor de patiënt en moet het anders.’ 

Kwaliteitsverbetering oncologische zorg
KWF Kankerbestrijding wil de kwaliteitsverbetering in de zorg bereiken, door geleidelijke herordening van de complexe kankerzorg waarbij ziekenhuizen de kans krijgen om hun talentvolle behandelteams meer patiënten te laten behandelen, zodat ze nog succesvoller kunnen worden. Tegelijk kunnen de ziekenhuizen de zorg bij minder succesvolle behandelteams afbouwen. Dit moet binnen 4 jaar leiden tot de noodzakelijke concentratie van kankerzorg.

Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

4 REACTIES

 1. Mijn coloncarcinoom: spoedscopie binnen 2 dagen in Amstelveen, binnen 4 dagen ok gehad, binnen 4 dagen uitslag patholoog: radicaal genezen! 10 dagen uit en thuis!
  En dan moet ik zeker nu naar groot academisch ziekenhuis om aleen maar verschillende artsen te zien en lekker lang te wachten tot ik uitzaaiingen heb. Leve mijn perifere internist!
  Politiek gebazel van KWF….

 2. Lees alle reacties
 3. als bepaalde behandelteams meer patienten moeten gaan behandelen betekent dit uitbreiding van chirurgen enz., elders verdwijnen er plaatsen door inkrimping van de patientencategorie, waar zouden deze artsen solliciteren? Patienten moeten alleen maar verder reizen voor een behandeling.

 4. Ja,en dan moet je zeker 3 maanden wachten op je behandeling,zoals wij in Daniël den Hoed(locatie Dijkzicht)en dan is het niet meer nodig.
  Mijn man heeft ondertussen een trombose gekregen in zijn buik.
  Het is afschuwelijk die lange wachttijden.
  Tenminste dat was bij ons.
  Nu ia er geen behandeling meer mogelijk en mijn man is slechts 56 jaar
  Daar schiet je dus ook niets mee op.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.