Nursing College (najaar 2017)

https://www.aanmelder.nl/97282/subscribe

Tijdens deze dag krijg je; een uniek practicum in de snijzaal waar je ondervindt hoe het lichaam er van binnen echt uitziet. Een rondleiding inclusief casus in het Museum voor Anatomie en Pathologie en stevige theorie over o.a. orgaansystemen.

Wil jij in begrijpelijke taal uitleg krijgen over anatomie, pathologie en fysiologie? Heb jij altijd al eens een kijkje willen nemen in de snijzaal? En wil jij beter verbanden leren leggen tussen oorzaken, verschijnselen en complicaties bij aandoeningen?

Dan mag jij het Nursing College op 20 september niet missen!

Bereid je voor op stevige colleges over organen en orgaansystemen, cel- en weefselonderzoek en het ontstaan en verloop van verschillende ziektebeelden. We laten je natuurlijk niet alleen luisteren, je gaat ook oefenen! Onder leiding van een expert krijg je in kleine groepen een uniek practicum in de snijzaal en breng je een bezoek aan het Museum voor Anatomie en Pathologie.

Wat kan je verwachten tijdens Nursing College?

  • Stevige theorie over o.a. orgaansystemen, ontstaan en verloop van ziektes, cel- en weefselonderzoek en de werking van de stofwisseling
  • Duidelijke uitleg in de snijzaal waar je ondervindt hoe het lichaam er van binnen echt uitziet
  • Essentiële kennis en praktijkervaring zodat je beter connecties kan leggen in jouw dagelijkse werk

Na deze dag kan je de functie en werking van de anatomiestelstels beschrijven, maar ook benoemen wat de oorzaken, verschijnselen en complicaties bij aandoeningen zijn en de verbanden hiertussen leggen.

Bekijk hier de terugblik video van de vorige editie

Woensdag 20 september 2017

08.45 Ontvangst

09.10 Plenaire opening door dr. Jan Kooloos, Hoofddocent Anatomie, Radboudumc

09.15 College Anatomie: Orgaansystemen en weefsels
Dr. Jan Kooloos, hoofd docent anatomie, Radboudumc

10.00 College Pathologie & fysiologie
Sander Grouls, docent Geneeskunde, HAN Hogeschool   

11.00 Ochtendpauze

11.30 Ronde 1: carrousel van practicum in de snijzaal, klinisch redeneren en anatomie & pathologie in het museum

12.50 Lunchpauze

13.50 Ronde 2: carrousel van practicum in de snijzaal, klinisch redeneren en anatomie & pathologie in het museum

15.10 Middagpauze

15.40 Ronde 3: carrousel van practicum in de snijzaal, klinisch redeneren en anatomie & pathologie in het museum 

17.00 Einde

Anatomie: Orgaansystemen en weefsels
In het eerste college van de dag gaat het om de liggingsrelaties van de organen ten opzichte van elkaar, de functionele verbanden die de organen met elkaar hebben én hun projecties op de rompwand. Deze aspecten zullen aan de orde komen voor het hart-longen-mediastinum complex, de bovenbuikorganen, het retroperitoneum en de organen van het kleine bekken. Bereid je goed voor want je zult getoetst worden!
Dr. Jan Kooloos, arts-anatoom, Radboudumc

Pathologie & fysiologie
In het gecombineerde college pathologie & fysiologie wordt aandacht besteed aan de integratie van de verschillende orgaansystemen en hoe deze samenwerking tot stand komt. In het verlengde hiervan zal aan de hand van enkele voorbeelden worden uitgelegd hoe de homeostase verstoord kan raken als organen falen, met een quiz ter afsluiting van de presentatie.
Sander Grouls, docent Geneeskunde, Instituut Verpleegkundige Studies, HAN Hogeschool

Klinisch redeneren
Hoe interpreteer je de opgedane kennis over anatomie, pathologie en fysiologie? Dit komt aan bod tijdens het college klinisch redeneren. In dit college wordt aan de hand van de colleges anatomie, pathologie en fysiologie een casus behandeld.
José Harmsen, Docent Verpleegkunde aan de HvA

Snijzaal practicum
In de snijzaal zijn 8 stations in duplo ingericht. Je hebt samen met je mededeelnemers 10 minuten de tijd om een bepaald station te bestuderen voordat je naar een volgend station verplaatst. Bij elk station zijn preparaten aanwezig en wordt een orgaan of orgaansysteem behandeld. Bij elk station ligt ook een instructieblad. Jij en jouw mededeelnemers voeren deze instructies zelfstandig uit in aanwezigheid van een anatomie docent en ervaren studentassistenten.
Dr. Jan Kooloos, arts-anatoom, Radboudumc

Museum voor Anatomie en Pathologie
Onderdeel van dit Nursing College is een bezoek aan het anatomiemuseum. Daar zijn preparaten te zien van embryo’s en foetussen. Die geven informatie over de groei van de menselijke vrucht vanaf de conceptie tot aan de geboorte. Door te kijken naar verschillende foetussen kun je de doodsoorzaak ervan ontdekken, bijvoorbeeld bij een preparaat van een eeneiige tweeling, waarvan de ene helft in de baarmoeder een hersenbloeding had gehad. In het museum zijn er ook preparaten van onderdelen van het menselijke lichaam te zien. Deze opengewerkte preparaten geven een goed inzicht in de organisatie en de anatomie van het menselijk lichaam.
Rondleiding door medewerkers van het Museum voor Anatomie en Pathologie

Dr. Jan Kooloos

Dr. Jan kooloos is werkzaam als hoofddocent Anatomie in het Radboudumc te Nijmegen. Daarnaast is hij coördinator van het MSc curriculum in Clinical Human Movement Sciences bij dezelfde instelling. Jan Kooloos heeft Biologie gestudeerd en zijn PhD behaald aan de Universiteit van Leiden en is sinds 1987 verbonden aan het Radboudumc.

Sander Grouls

Sander Grouls is sinds 2010 werkzaam als docent Geneeskunde bij de HAN, IVS. Voor de opleidingen Bachelor Medische Hulpverlening en HBO-v verzorgt hij daar het medisch onderwijs en draagt bij aan het ontwikkelen van het curriculum. Tevens is Grouls voorzitter van de Opleidingscommissie van de BMH en heeft daarnaast als speciaal aandachtsveld kwaliteitszorg. Binnen de in-service opleiding operatie en anesthesie medewerkers geeft hij 1 dag per week pathologie onderwijs. Zijn opleiding Geneeskunde heeft hij in 2005 afgerond in Nijmegen, na eerst 3 jaar in België (LUC, Diepenbeek) te hebben gestudeerd. Na het afronden van zijn studie is Grouls in het bedrijfsleven werkzaam geweest als medisch adviseur en clinical services engineer voor Boston Scientific waar hij ervaring binnen de cardiologie sector opdeed. In 2010 maakte Grouls de overstap naar het onderwijs

José Harmsen

José Harmsen is werkzaam als verpleegkundig consulent ouderengeneeskunde en tevens docent aan de Hogeschool van Amsterdam bij de opleiding verpleegkunde. José verzorgt regelmatig en met plezier workshops over klinisch redeneren. In maart 2017 is het (studie)boek ‘Klinisch redeneren en evidence based practise; weloverwogen besluitvorming door verpleegkundigen’ uitgegeven, waar o.a. José auteur van is.

Medipoint is de grootste aanbieder van zorg- en welzijnsproducten in Nederland. Of het nu gaat om advies, lenen, huren of kopen: bij Medipoint kunt u terecht met uw zorgvragen. We helpen u graag persoonlijk en nemen daarvoor de tijd.

We geven jou graag alvast een voorproefje van wat je kan verwachten tijdens Nursing College. Bekijk hier de foto’s en de positieve reacties van de deelnemers van voorgaande edities.

De colleges Anatomie, Pathologie en Fysiologie

Mevr. Buitink, verpleegkundige – Zorggroep Sint Maarten: “Het college pathologie-fysiologie heb ik als positief ervaren, daar werd verband gelegd tussen fysiologie en de ziekten die kunnen ontstaan. Er werd veel gezegd wat ik belangrijk vind voor mijn werk.” 

Mevr. van Riel, verpleegkundige – Isala Klinieken: “Ik ben erg positief over het anatomie college: het frist je weer even op en geeft je weer meer verdieping.”

Museum Anatomie

Mevr. Doevendans, verpleegkundige – Onbezorg Thuis: “De rondleiding in het anatomie museum was erg leuk. Enthousiaste studenten die interessante weetjes en vragen hadden over de preparaten maar er was ook ruimte voor eigen inbreng.”

Mevr. Bakker, verpleegkundige – Antonius Ziekenhuis: “In het anatomisch museum was je interactief met elkaar bezig over dingen na te denken. Je krijgt hierdoor een beter beeld over het menselijk lichaam/werking van het lichaam”

Museum Pathologie met casus-opdracht

Mevr. Honer, docente AFP en VP – ROCMN: “De casusbespreking in het pathologisch museum was super interessant. Dat was klinisch redeneren!”

Mevr. Davids, verpleegkundige -Ziekenhuis Gelderse Vallei: “De casuïstiek in het pathologisch museum vond ik leerzaam. Leuk om met collega’s uit andere ziekenhuizen en werkvelden te sparren en samen tot een diagnose te komen.”

Snijzaal – casus per tafel

Mevr. Heida, verpleegkundige – UMCG: “Het snijzaal bezoek heb ik als positief ervaren omdat je hier de anatomie goed kon herkennen zoals het echt is. Ook het werken met de opdrachten was leerzaam.”

Mevr. Guldemond, verpleegkundig specialist – ZorgBrug: “De snijzaal was erg boeiend, over het algemeen is het positief gesteld met mijn kennis van de anatomie en na 15 jaar ervaring als anesthesieverpleegkundige was ik verrast om bv een hart in mijn handen te hebben en dan alsnog moet nadenken hoe het ook alweer zit!”

Datum en locatie
Woensdag 20 september 2018

Radboudumc Health Academy
Geert Grooteplein 15
6525 EZ Nijmegen

Tarieven*
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Vroegboektarief t/m 1 juli 2017
€ 229,- per persoon (excl. btw) | Regulier tarief*
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Abonneetarief Bijzijn XL en BSL Verpleegkundige Totaal*
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Ledentarief voor leden NU’91*

* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) BSL.

Accreditatie
Geaccrediteerd voor 6 punten bij het Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals en het Verpleegkundig Specialisten Register. Ook voor subspecialisme/aandachtsgebied:

  • Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg
  • Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen

Doelgroep
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, nurse practitioners en docenten.

Betaalwijze
Kies in het formulier je betaalwijze. Er zijn diverse mogelijkheden. Je kunt later betalen na ontvangst van de factuur of direct met iDeal of creditcard. Wil je betalen na ontvangst van de factuur? Kies dan het icoon met het Euro-teken en de tekst: “Betaal later de factuur”.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Christa van den Hurk
T: 030 – 63 83 851
E: christa.vandenhurk@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Dyron Bijl
T: 010 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Congrescoordinator (logistieke vragen)

Leonie van Helten
T: 030 – 638 36 59
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Annuleringsvoorwaarden
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.