Zorgprofessional in balans

Op 21 juni 2019 een nieuwe editie van dit congres!
Zorgprofessional in balans 2019

Zorgprofessional in balans - Hoe houd je jezelf staande? Hoe houd je jezelf in balans? Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zijn meesters in het organiseren van de zorg. In vaak krap gemeten uren wordt veel werk verzet. En dan ook nog met het hart op de juist plek. De vraag is of en zo ja hoe je binnen een dergelijke omgeving tijd neemt voor jezelf?

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website: Zorgprofessional in balans 2019 >>

Flexibel kunnen meebewegen of aangeven dat iets niet voor jou werkt is een kwaliteit. Dat is niet gemakkelijk. Een op de drie verpleegkundigen in het ziekenhuis heeft een verhoogd risico op een burn-out. Voortdurende verandering is nog de enige constante in de zorg.

Zorgprofessional in balans gaat over: Hoe houd je jezelf staande? Hoe houd je jezelf in balans? Deze vragen worden tijdens deze dag behandeld aan de hand van mentale activiteiten om je scherp en gezond te houden. Ervaar zelf; kom naar Zorgprofessional in Balans, een greep uit het programma:

 • Verbinden is de weg naar balans
 • Stress in het brein
 • Investeren in luisteren
 • Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?
 • Mindfulness als breintool

Bekijk hier het volledige programma.

Zorg met compassie voor jezelf, én je patiënt!

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website van 2019: Zorgprofessional in balans.

09.00 uur Ontvangst en registratie
09.30 uur Opening door dagvoorzitter Theo Niessen

Theo is verpleegkundige en associate lector Persoonsgerichte praktijkvoering in zorg en welzijn bij Fontys Hogeschool, Eindhoven en senior lector, VUmc

Theo Niessen zal tijdens zijn opening het boek ‘Mindfulness voor persoonsgerichte zorg: oefeningen in aandacht’ lanceren. Het is het eerste Nederlandstalig boek dat mindfulness expliciet koppelt aan persoonsgerichte zorg. Lees hier meer over de boeklancering: Mindfulness in de zorg.

 

09.40 uur Geef jij je brein de aandacht die het verdient? BreinTOOLs en healthy mind platter

Je brein bedrijft topsport. Het moet continu presteren. 24 uur per dag. Jaar in jaar uit. Wat doe jij voor je brein om dat vol te houden? Om er uit te halen wat er in zit? Om het fit te krijgen en houden? Ook bij stress? Geef jij je brein de aandacht die het verdient? Dat is de vraag die we tijdens deze humorvolle en actieve breinmasterclass gaan onderzoeken.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Je krijgt de meest waardevolle inzichten in het brein op een presenteerblaadje aangereikt.
 • Je beschikt over super praktische breintips die je direct na afloop toe kunt passen.
 • Dankzij alle inzichten weet je hoe je je die tips zo makkelijk mogelijk eigen kunt maken

Dr. Carlijne Philips is inspirator, trainer en coach vanuit Breingemak.

10.30 uur Hoe maak je contact? 

We hebben veel redenen om niet in verbinding te zijn. Er is van alles wat ons in werk rond laat rennen als ‘koppen zonder kip’. Maar wat als we leren open te staan voor wat er (te voelen) is? Doodeng? Of juist de weg naar balans?

Alles wat je aandacht geeft groeit.
Daarom negeren we vaak wat er is.
Maar alles waar je contact mee maakt kun je sturen.
Waar je geen contact mee wilt maken, stuurt jou.
Kies maar. Volop verbinden is de weg naar balans.

Harry van de Pol, Inspirator, trainer, coach

11.10 uur Koffie- en theepauze
11.40 uur Stress in het brein

Het maakt je hoofd moe en ontketent negatieve emoties. Herkenbaar? Daar wil je dus iets aan doen. Iets tegen doen, beter gezegd.

Prof. Dr. Erik Scherder, De meest bevlogen professor van Nederland vertelt zoals alleen hij dat kan over ons gedrag en hoe ons brein hier aan bijdraagt: met vaart, vaardigheid en een groot inlevingsvermogen.

12.30 uur Lunchpauze
13.15 uur Kennissessie ronde 1; Klik hier voor de opties
14.20 uur Kennissessie ronde 2; Klik hier voor de opties
15.20 uur Pauze
15.50 uur Kennissessie ronde 3; Klik hier voor de opties
16.50 uur Einde

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website: Zorgprofessional in balans 2019 >>

1.
Lees meer Sluiten
Zin in balans met Yoga

Wil je graag meer rust en ontspanning ervaren? Het gevoel beter in balans te zijn in je werk en in je leven? Yoga is een mooie manier om je bewuster te worden van zowel je lichamelijke als mentale gesteldheid.
Door bewust bezig te zijn met adem en asana’s (lichaamsoefeningen) geef je aandacht aan jezelf. Door regelmatige beoefening kun leren hoe je ook in drukkere situaties een ontspannen houding kunt aannemen.
Dat kan leiden tot een evenwichtiger gevoel. Tijdens deze workshop komen aan bod: – Toegankelijke yoga oefeningen* – Adem bewustwording – Ontspanning.
*(deze oefeningen kunnen worden gedaan in dagelijkse kleding, neem sokken mee)

Ik hoop je te ontmoeten in deze workshop
Sabine Snijders- Manders, Yogadocent
(lid van VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland, aangesloten bij de Europese Yoga Unie)

2.
Lees meer Sluiten
Investeren in luisteren

Onze dagen zitten vol prikkels. Waar vinden we de ruimte om stil te zijn en rustig te luisteren naar wat er in ons zelf omgaat? En als we al moeilijk luisteren naar onszelf, hoe denk je dan dat we luisteren naar anderen? De meeste mensen zien wel in dat ze in veel gevallen niet echt openstaan voor wat de ander te vertellen heeft. Als jij wilt groeien in relaties en prestaties, dan is het beste wat je kunt doen: ‘investeren in je luisteren’.

Harry van de Pol, Inspirator, trainer, coach

3.
Lees meer Sluiten
Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?

Tijdens deze sessie zal in worden gegaan op de noodzaak van goede slaap en hoe je dit kan bevorderen.  Wetende dat wanneer je onregelmatige diensten draait, dit ongunstig is voor onze gezondheid. Wat kan jijzelf doen om dit minder ongezond te maken. Tijdens de workshop krijg je direct in te passen tips & tricks. Na deze workshop weet jij:

 • Wat je overdag kan doen om ’s nachts beter te slapen
 • Hoe om te gaan met voeding tijdens nachtdiensten
 • Dat slapen essentieel is om gezond oud te worden

Jochem Uytdehaage, Energy Master, De Uytdhaaging

4.
Lees meer Sluiten
Mindfulness als breintool

Verpleegkundigen en verzorgenden zijn meesters in het organiseren van de zorg. In vaak krap gemeten uren wordt veel werk verzet. En dan ook nog met het hart op de juist plek. De vraag is of en zo ja hoe je binnen een dergelijke omgeving tijd neemt voor jezelf?

In deze workshop leer je opnieuw klok kijken als vaardigheid om ruimte te maken voor jezelf zonder de ander hierin tekort te doen. Op deze wijze krijgt het klokje dat aan je uniform hangt een nieuwe betekenis. De workshop bestaat uit korte oefeningen uit de breinwetenschap en mindfulness die je helpen in je dagelijks werk om tijd een nieuwe dimensie te geven. Op deze manier wordt tijd die je aan jezelf besteed (time-in) een goed bestede time-out.

Dr. Theo Niessen, verpleegkundige en Hanneke Jeronimus, huisarts (niet praktiserend)

5.
Lees meer Sluiten
Een open blik

Deze workshop gaat over een vaardigheid die we allemaal bezitten, namelijk waarnemen; het hebben van een open, brede blik. Werkelijk zien wat er om je heen is, in deze ruimte, op dit moment in het hier en nu. Iets dat we in het dagelijks leven vaak vergeten.

Het personage van de clown hanteert deze open blik als beginpunt van zijn spel. Het is voor ieder van ons interessant om deze open blik te ervaren en als je wilt in je eigen leven mee te nemen. Jacqueline Kaptein, Artistiek leider afdeling clowns, Stichting CliniClowns Nederland

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • De ervaring van in het moment zijn
 • Wat brengt het in het moment zijn

Jacqueline Kaptein, afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. werkzaam bij Stichting CliniClowns Nederland als clown, trainer en coach en artistiek Leider.

6.
Lees meer Sluiten
Zorg goed voor je zelf: gezond werken in de zorg

Je werkt in de zorg. Dat is vaak best pittig. Goed voor jezelf zorgen schiet er nog wel eens bij in. Want, hoe doe je dat nou in een baan die je vraagt vooral voor anderen te zorgen?

In deze workshop leer je hoe je je mentale conditie kunt verbeteren. Zodat je beter om kunt gaan met stress. Of zodat je beter kunt herstellen van je burn-out.  En  word je je bewust van de rol die jouw persoonlijke overtuigingen hierbij spelen. Stress kan namelijk heel nuttig zijn maar als je chronische stress ervaart, ligt een burn-out op de loer.  Tijdens de workshop krijg  je concrete tips om beter voor jezelf te zorgen.. Zo blijf je vitaal aan het werk en kun je burn-outklachten voorkomen.

Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?

   • Na afloop heb je inzicht in hoe je je mentale conditie kunt verbeteren en welke persoonlijke overtuigingen een rol spelen hierbij.
   • Na afloop weet je meer over stress, chronische stress, burn-out en het belang van herstel.
   • Na afloop van de workshop ken  je enkele concrete tips waarmee je je gedrag kunt veranderen; gedrag waarmee je beter voor jezelf zorgt.

Pieter van de Winckel is als Community Manager verantwoordelijk voor de interactie met de leden van IZZ.

7.
Lees meer Sluiten
Het actieve alternatief voor mindfulness: ‘De Boksende Coaching Methode’

Iedereen kent het belang van sporten. Maar niet iedereen die sport is in staat om stress los te laten. Stress is anno 2017 beroepsziekte nummer 1.
Het loslaten van stress is essentieel voor goed en gezond functioneren. Helemaal in een van nature al stressvolle omgeving als de zorg.

De boksende coaching methode is het actieve alternatief voor mindfulness. Het is bewezen hoe goed mindfulness helpt tegen werkstress.
Echter kan niet iedereen zich vinden in mindfulness en vinden veel mensen een actievere benadering beter bij hen passen.
In de praktijkgerichte workshop gaan de deelnemers actief aan de slag met de boksende coaching methode (let op: niemand wordt geslagen of slaat een ander)
en gaan ze naar huis met de handvatten om in de praktijk de werkstress uit het lichaam en hoofd te halen.

Wat kan je verwachten tijdens deze workshop?
– Een energieke workshop geschikte voor iedere deelnemer;
– Een luchtige aanpak met een goede dosis humor;
– Professionele praktijkgerichte handvatten die je direct kunt toepassen;
– Verlaging van stress en verhoging van de weerbaarheid;
– De presentatie en stappenplan met oefeningen als PDF.

Door Cor van Drieberge, De Boksende Coach

8.
Lees meer Sluiten
Muziek voor stress reductie: hoe en wanneer werkt het?

Muziekinterventies worden veelvuldig en in veel verschillende settingen ingezet om stress te verminderen. Een stressvolle situatie leidt tot activatie van het centrale zenuwstelsel, wat onder andere de hartslag en bloeddruk doet toenemen. Onderzoek laat zien dat specifieke inzet van muziek een positieve invloed heeft op deze lichamelijke processen en kan bijdragen aan ontspanning.
Tijdens deze workshop wordt ingezoomd op de specifieke kenmerken van muziek die bijdragen aan het verminderen van stress en worden deze effecten direct ervaren aan de hand van muziek voorbeelden.
Martina de Witte, MA, MT-BC, PhD onderzoeker, docent muziektherapie , Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

• Je weet wat de effecten zijn van muziek op stress vermindering
• Je maakt kennis met de stress verlagende kenmerken van muziek
• Je kunt op eenvoudige wijze muziek toepassen om stress te verlagen

Martina de Witte MA, MT-BC, Onderzoeker & docent muziektherapie HAN
(alleen in ronde 3)

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website: Zorgprofessional in balans 2019 >>

Dr. Theo Niessen

Theo is, samen met BSL, de initiator en grondlegger van het congres “de zorgprofessional in balans.” Vanuit zijn persoonlijk passie voor zen & mindfulness is het idee ontstaan om vanuit een breed interdisciplinair perspectief aandacht te vragen voor dit onderwerp. Theo is verpleegkundige en Associate Lector Persoonsgerichte praktijkvoering in zorg en welzijn bij Fontys Hogeschool, Eindhoven.

Theo geeft is dagvoorzitter en geeft de kennissessie Mindfulness als breintool.

Prof. Dr. Erik Scherder

Professor Erik Scherder is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. Zijn talent werd ook herkend door de Universiteit van Nederland en door De Wereld Draait Door, waar hij een regelmatige en graag geziene gast is. Zijn presentatiestijl en timing zijn opvallend. Ongeacht of hij voor een volle collegezaal staat, in een bomvolle studio met lopende camera’s of bij bijeenkomsten in het land, overal werkt zijn enthousiasme aanstekelijk. Als geen ander maakt Erik Scherder de wetenschap toegankelijk.

Fotografie Keke Keukelaer

Prof. Dr. Erik Scherder geeft een plenaire lezing over: Stress in het brein.

Sabine Snijders- Manders

Yogadocent (lid van VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland, aangesloten bij de Europese Yoga Unie)

Sabine verzorgd wekelijks hatha yoga lessen. In de les is er vooral aandacht voor adem, ontspanning en asana’s (oefeningen).  Daarnaast geeft ze teamsessies in het bedrijfsleven waarbij de yoga filosofie een rode draad is. “Mijn missie is mensen meer balans te laten ervaren in hun leven en werk”. In drukke tijden kan een juiste ontspanning je het gevoel geven weer in balans te zijn. Meer evenwicht te ervaren tussen je hoofd en je lijf.

Van oorsprong is de betekenis van Yoga; verbinden,  het meer samenwerken van  lichaam en geest,  bewuster verschil voelen tussen spanning en ontspanning . Een bewustwordingsproces waarbij je steeds vertrouwder voelt bij jezelf. Er is geen afgebakende manier hoe dit gaat, het is een pad van ontdekken en ervaren.

Sabine geeft de kennissessie: Zin in balans met Yoga

Jochem Uytdehaage

Jochem Uytdehaage (Utrecht, 9 juli 1976) is tweevoudig Europees-, Wereld- en Olympisch Kampioen schaatsen. Tegenwoordig  helpt Jochem mensen het maximale uit hun leven te halen. Zowel in privé, als in de zakelijke omgeving. De lessen geleerd in 20 jaar topsport vertaalt hij naar het dagelijkse leven. Zijn belangrijkste les, zoals Jochem zelf zegt: “Met de kennis van nu, had ik nog veel meer medailles kunnen winnen”.

Met de opgedane kennis over slaap, voeding, balans in het leven en stressmanagement inspireert en motiveert hij nu velen. Wilde Jochem vroeger Olympisch Kampioen worden, tegenwoordig wil hij “mensen een rijker leven laten leven”.

Foto: Sander Chamid.

Jochem geeft een kennissessie over: Help! ’s Nachts werken is ongezond. Hoe slaap ik wijs?

Harry van de Pol

Harry van de Pol is trainer, coach en inspirator. Hij geniet ervan als mensen de weg naar binnen gaan. Ontdekken wat er bij hen écht leeft en daarmee tevoorschijn te komen. Centraal in zijn werken met mensen staat de overtuiging dat je nooit persoonlijke voldoening bereikt als je alleen zelf aan je trekken wilt komen. Alles wat Harry doet is er daarom op gericht mensen van binnenuit te bewegen zich betekenisvol in te zetten voor anderen.

Harry geeft een kennissessie over Investeren in luisteren.

Carlijne Philips

Dr. Carlijne Philips is inspirator, trainer en coach vanuit Breingemak. Zij gelooft in echte aandacht, humor en eerlijkheid. Van huis uit is zij organisatiesocioloog. Voordat zij Breingemak oprichtte was zij o.a. jarenlang met veel plezier leidinggevende, strategisch projectleider en onderzoeksadviseur.

Waarom ik deelnemers aanraad om naar het congres te komen?

Balans is te belangrijk om er aan voorbij te gaan. Voor je patiënten, voor je naasten en bovenal voor jou.

Carlijne geeft een plenaire lezing over: Geef jij je brein de aandacht die het verdient? BreinTOOLs en healthy mind platter

Jacqueline Kaptein

In 1984 is Jacqueline Kaptein afgestudeerd aan de Arnhemse Toneelschool. Op de toneelschool en later in haar theaterwerk is de clown een grote inspiratiebron geweest. Als speldocent heeft zij les gegeven aan de Vooropleiding Theater in Groningen, de opleiding Docent Drama in Leeuwarden en ook op de Nederlandse Clownsschool. Sinds eind 2000 is zij werkzaam bij Stichting CliniClowns Nederland als clown, trainer en coach en sinds januari 2010 als Artistiek Leider.

Jacqueline geeft een kennissessie: Een open blik

Pieter van de Winckel

Pieter van de Winckel is al Community Manager verantwoordelijk voor de interactie met de leden van IZZ. Op verschillende evenementen voor zorgmedewerkers heeft Pieter dan ook al workshops gegeven over gezondheid en inzetbaarheid. Hij doet dit bijna altijd in samenwerking met mensen uit het “veld” om het zo praktisch en toepasbaar mogelijk te houden.

Pieter geeft een kennissessie over Zorg goed voor je zelf: gezond werken in de zorg

Cor van Drieberge

Cor the Coach is in 2012 gesticht als eenmanszaak waarbij het eerst de bedoeling was om studenten en young professionals te trainen en te coachen.
Al gauw kwam Cor erachter dat er meerdere toepassingen waren voor zijn coaching stijlen. Door de jaren heen heeft Cor niet alleen studenten, jongeren en young professionals getraind. Hij heeft een slag gemaakt naar het bedrijfsleven toe, waarbij hij meerdere trainingen en coachingsopdrachten met andere partijen heeft opgepakt. Een van de partijen is de Hoofdzaken onder (Frans Duijts).

Cor gebruikte altijd vechtsporten als methode tijdens zijn trainingen, echter had hij tot 2017 nog geen merknaam ervoor bedacht om het naar buiten te brengen. Dat is sinds 2017 de boksende coach geworden. Hierin staan teambuilding, team coaching en evenementen centraal. Afgelopen jaar heeft Cor, als de Boksende Coach, op diverse evenementen letterlijk beweging gebracht.
Daarnaast vele individuele en groepssessies gehouden, waarbij de focus lag op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van medewerkers, ondernemers en teams.

Cor geeft een kennissessie over Het actieve alternatief voor mindfulness: ‘De Boksende Coaching Methode’

Martina de Witte

Martina de Witte is docent aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij het Instituut voor Vaktherapeutische en Psychologische Studies (IVPS). Daarnaast is zij als onderzoeker en promovendus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, het lectoraat KenVak (kennisontwikkeling Vaktherapiëen) en het Lectoraat Zorg voor Mensen met een Verstandelijke Beperking (HAN). Naast haar werk als docent en onderzoeker heeft zij lang als muziektherapeut gewerkt bij de instelling STEVIG waar mensen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en ernstige psychiatrische en/of gedragsproblemen worden behandeld.

Haar onderzoek richt zich op het aantonen van de effecten van muziek(therapie) op het verlagen van arousal tijdens het ervaren van stress, en op het inzichtelijk maken van de wijze waarop de muziek het beste toegepast kan worden voor stress vermindering.

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website: Zorgprofessional in balans 2019 >>

Locatie:
ReeHorst, Ede

Doelgroep
Alle verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, docenten, teamleiders, managers en overige geïnteresseerden.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Henriëtte Boven
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.

Bekijk hier de aftermovie van het congres op 22 juni 2018: Zorgprofessional in balans in balans.

Op 21 juni 2019 organiseren we een nieuwe editie van dit congres. Bekijk hier de website: Zorgprofessional in balans 2019 >>