Zorgprofessional in balans

Hoe houd je jezelf in balans?
Zorgprofessional in balans

Zorgprofessional in balans - Hoe houd je jezelf in balans? Zorgprofessionals zijn meesters in het organiseren van de zorg. In vaak krap gemeten uren wordt veel werk verzet. Met het hart op de juiste plek. De vraag is of en zo ja hoe je tijd neemt voor jezelf?

Zorgprofessional in balans

Flexibel kunnen meebewegen of aangeven dat iets niet voor jou werkt is een kwaliteit. Dat is niet gemakkelijk. Een op de drie verpleegkundigen in het ziekenhuis heeft een verhoogd risico op een burn-out. Het congres: Zorgprofessional in balans gaat over op de zeven mentale voedingsstoffen, gericht op een scherp, gezond en gebalanceerd brein.

 • FYSIEKE TIJD: In balans met Yoga & Ga spanning te lijf met Taiji
 • FOCUS TIJD: Hoe kun je flexibel zijn?
 • TIJD OM TE VERBINDEN: Emoties op het werk – Harry van de Pol
 • SLAAP TIJD: Bewust ademhalen
 • REFLECTIE TIJD: Grip op je werkdruk
 • SPEEL TIJD: Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert? – prof. dr. Erik Scherder
  & Waarom is lachen gezond? – Maarten Vos
 • TIJD OM OP TE LADEN: Sportschool voor je geest – Wouter de Jong

Bekijk hier het volledige programma.

Zorg met compassie voor jezelf, én je patiënt! Kom je ook?

Zorgprofessional in balans | Programma

Stuk voor stuk inspirerende lezingen over mentale activiteiten om je scherp en gezond te houden. Jij komt toch ook?

09.45 uur
Opening door dagvoorzitter
10.00 uur
Lees meer Sluiten
Een goede gezondheid begint niet in de sportschool maar in je hoofd

Bij goed voor jezelf zorgen denken we vaak aan veel bewegen en gezond eten, maar je zit pas écht lekker in je vel als je ook mentaal sterk bent. Wouter de Jong verwelkomt je in zijn Sportschool voor je geest en laat zien hoe je je mentale conditie kunt verbeteren. Gebaseerd op positieve psycholog, mindfulness, aandacht- en compassie training is zijn sportschool als een proteineshake voor je hersenen. In de ‘sportschool voor je geest’ leer je onder andere:

 • Hoe je met meer aandacht kunt leven
 • Waarom streven naar geluk allesbehalve egoïstisch is
 • Te willen wat je hebt
 • Je relatie met vrienden en collega’s te versterken
 • Van je piekerdrift af te komen
 • Positieve emoties langer vast te houden
 • De edele kunst van het falen
 • Meer gedaan te krijgen in minder tijd

10.50 uur
Koffie/thee pauze
11.20 uur
Workshopronde 1
12.20 uur
Lunchpauze
13.20 uur
Lees meer Sluiten
Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?

Erik Scherder speelt viool. Hij kan er nog niet veel van, maar het oefenen en het bezig zijn met muziek stimuleert zijn hersenen. Hij wordt er fit van – en gelukkig. Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. Erik Scherder vertelt over wat muziek voor invloed heeft op je hersenen.

14.20 uur
Koffie/thee pauze
14.50 uur
Workshopronde 2
15.50 uur
Einde

Gun jezelf deze dag en maak kennis met de zeven mentale voedingsstoffen, gericht op een scherp, gezond en gebalanceerd brein. Schrijf je eenvoudig in via het online inschrijfformulier.

Kom jij ook?

Zorgprofessional in balans | workshops

1.
Lees meer Sluiten
Fysieke tijd: In balans met Yoga

Wil je graag meer rust en ontspanning ervaren? Het gevoel beter in balans te zijn in je werk en in je leven? Yoga is een mooie manier om je bewuster te worden van zowel je lichamelijke als mentale gesteldheid.

Door bewust bezig te zijn met adem en asana’s (lichaamsoefeningen) geef je aandacht aan jezelf.  Door regelmatige beoefening kun je leren hoe je ook in drukkere situaties een ontspannen houding kunt aannemen.

Dat kan leiden tot een evenwichtiger gevoel. Tijdens deze workshop komen aan bod: – Toegankelijke yoga oefeningen* – Adem bewustwording – Ontspanning. *(deze oefeningen kunnen worden gedaan in dagelijkse kleding, neem sokken mee)

Ik hoop je te ontmoeten in deze workshop

(lid van VYN; Vereniging Yogadocenten Nederland, aangesloten bij de Europese Yoga Unie

2.
Lees meer Sluiten
Fysieke tijd: Ga spanning te lijf met Taiji

Taiji is een samenspel tussen lichaam en geest. Het is een fysieke uitdaging om de bewegingen rustig en ontspannen te doen. Maar ook een mentale: om de bewegingen te vullen met jouw aandacht. Je geest niet te laten vervliegen. Taiji maakt je allereerst bewust wat er zich in jou afspeelt. In een volgende stap leer je om vanuit ontspanning en een gecentreerde aandacht afstand te nemen van dat wat jou spanning geeft in je dagelijkse leven. Het is net als het verwisselen van een bril. De bril maakt hoe je tegen een situatie aankijkt, niet de situatie zelf. Taiji is geen magie, en ook geen wondermiddel. Het is vooral een kwestie van oefenen. En bovenal, van plezier hebben met elkaar. Marsja Haanstra, Eigenaar & instructeur Taijiquan & Qigong, Studio Zin, Taiji & Qigong Nieuwegein,

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • De basis van het ontspannen en stevig staan.
 • De basis van aandachtig bewegen.
 • Een simpele Taiji-oefening om thuis te doen.

3.
Lees meer Sluiten
Focus tijd: Hoe houd je je focus? - CliniClowns - In 2018 beoordeeld met een 8,2

We hebben doorgaans de neiging om doelgericht te handelen of met een plan binnen te komen. In deze workshop daagt Jacqueline Kaptein je uit om vanuit het wezen van de clown de omgeving te aanschouwen: voel wat je voelt!

4.
Lees meer Sluiten
Tijd om te verbinden: Emoties op het werk - In 2018 beoordeeld met een 8,4

Meer inhoudelijke informatie volgt spoedig.

5.
Lees meer Sluiten
Stress: welke ademhalingsoefeningen werken er wél?

Het is gek: iedereen weet wie de president van Amerika is (6000 kilometer verderop) maar slechts weinig mensen zijn zich bewust van hun eigen ademhaling. Hoe vaak adem jij? En wat is de invloed van stress op je ademhaling? In deze workshop over ademhaling gaan we het hebben over ademhaling in relatie tot stress, je brein en je energie. Uiteraard gaan we ook wat (eenvoudige) oefeningen doen.

Wat heeft men geleerd na het bijwonen van deze sessie?

 • Welke ademhalingsoefeningen ontspant
 • Wat ademhaling te maken heeft met vetverbranding
 • Waarom je aan Facebook denkt als je op je ademhaling gaat letten

6.
Lees meer Sluiten
Reflectie tijd: Grip op je werkdruk

Als zorgprofessional heb je weinig invloed op de hoeveelheid werk die je te doen hebt. Daarvoor is het werk te onvoorspelbaar. Drukte in de zorg is een gegeven, het hoort er bij. Je hebt wél invloed op de manier waarop je reageert op drukte. Grip hebben op je werkdruk betekent dat je ontspannen blijft, ook als het een gekkenhuis is op de afdeling.

7.
Lees meer Sluiten
Speel tijd: Sportschool voor je geest

In de ‘sportschool voor je geest’ workshop gaan we aan de hand van verschillende interactieve werkvormen dieper in op de basis van mindfulness, aandacht- en compassietraining, hoe je je inner-criticus de mond snoert en hoe je met meer balans en energie kunt leven.

8.
Lees meer Sluiten
Speel tijd: Waarom is lachen gezond?

Mensen die met elkaar lachen werken beter met elkaar. Lachen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lachen is goed voor je sociale leven, het verbetert contacten tussen mensen.

Tijdens deze lachworkshop leer je hoe je kunt lachen vanuit je buik. Lachoefeningen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen. Maarten Vos, orthopedagoog en dramadocent.

Gun jezelf deze dag en maak kennis met zeven mentale voedingsstoffen, gericht op een scherp, gezond en gebalanceerd brein.

Zorgprofessional in balans | sprekers

Inspirerende lezingen over mentale activiteiten om je scherp en gezond te houden, met o.a. topsprekers:

Zorg met compassie voor jezelf, én je patiënt! Schrijf je nu in.

De Schijf van Zeven

De meeste mensen kennen wel de schijf van vijf van het voedingscentrum. Wanneer je gevarieerd producten eet op basis van de parten van deze schijf dan is dat goed voor je. Dr. Daniel Siegel en Dr. David Rock hebben een schrijf van zeven ontwikkelen (‘De Healthy Mind Platter’) gericht op een scherp, gezond en gebalanceerd brein.

De Schijf van Zeven bevat zeven belangrijk elementen die nodig zijn voor een goede geestelijke gezondheid in het dagelijkse werk en leven. Deze zeven dagelijkse elementen vormen samen de ‘mentale voedingsstoffen’ die je brein nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Door elke dag deze zeven elementen in te zetten stel jij je hersenen in staat om je activiteiten te coördineren en balanceren. Activiteiten die helpen de delen van je hersenen te integreren. Wanneer we op een doelgerichte manier nauwkeurig focussen op onze werkzaamheden, dan maken we hiermee diepe verbindingen aan in onze hersenen.

Schijf van 7 - zorgprofessional in balans

 

 

Bekijk hier de aftermovie van het congres op 22 juni 2018:
Zorgprofessional in balans in balans.

Zorgprofessional in balans | Praktische informatie

Er zijn zoveel redenen te bedenken om een dagje tijd te nemen voor jezelf… Wellicht wil je je beter kunnen focussen, privé en werk beter in evenwicht houden of misschien wil je gewoonweg meer plezier in je werk beleven. Maar hoe doe je dat precies? Hoe kan je gemotiveerd raken en blijven? En wat zijn de valkuilen die je weer in oude patronen laten vallen en hoe kun je deze vermijden. Precies hierover gaat dit congres. Kom ook! Schrijf je nu in.

Datum: Vrijdag 21 juni 2019

Locatie: ReeHorst, Ede | Bennekomseweg 24 | 6717 LM Ede
Klik hier voor de routebeschrijving

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen.

Doelgroep: Alle verpleegkundigen, verzorgenden, verpleegkundig specialisten, docenten, teamleiders, managers en overige geïnteresseerden.

Tarieven
219 p.p. (incl.btw) | Regulier tarief
179 p.p. (incl.btw) | Groepstarief vanaf 2 personen

Schrijf je eenvoudig in via het online inschrijfformulier.

CRKBO
Bohn Stafleu van Loghum is een onderdeel van Springer Media B.V. Springer Media B.V. is vanaf 01-01-2019 als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw-vrij aanbieden.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 4 punten bij:

Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals:
• Scholing Algemeen.

Verpleegkundig Specialisten Register:
• Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen;
• Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen;
• Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg;
• Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen;
• Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen.

NVvPO (Nascholing Praktijkondersteuners).

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen. Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Henriëtte Boven
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.