Dag van de Huidaandoeningen

Kennis en inzicht in de meest voorkomende huidaandoeningen

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Ruim 830.000 mensen (5 procent van de bevolking) hebben last van eczeem, nog eens meer dan 400.000 (2,4 procent) hebben psoriasis. Ziektes waarvan we nog te weinig weten en die vaak moeilijk te behandelen zijn. Sommigen patiënten hebben last van bijvoorbeeld verkleuring, schilfering, uitdroging of haaruitval. Voor anderen zijn ontstekingen en jeuk ondraaglijk. Hoe zorg je zelf voor voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van huidaandoeningen zodat je jouw patiënten beter kunt behandelen?

Tijdens dit congres gaan we in op de meest voorkomende huidaandoeningen. Daarbij maken we een vertaalslag naar de praktijk zodat jij als verpleegkundige of verzorgende de opgedane kennis de volgende dag zelf direct in praktijk kunt brengen.

Tijdens deze dag leer je:

  • Wat zijn de verschillen in behandeling tussen een donkere en een blanke huid?
  • Jouw rol bij patiënten met basaalcelcarcinoom
  • Hoe je patiënten met huidaandoeningen bij wondzorg kunt behandelen
  • Welke nieuwe ontwikkelingen zijn er op het gebied van behandeling van de diabetische voet en ulcus cruris; welke nieuwe verbandmaterialen zijn er?
  • Welk effect heeft voeding op huidaandoeningen?
  • Welke mogelijkheden er zijn voor patiënten met jeuk

09.00 uur Ontvangst en registratie met koffie en thee
09.30 uur Opening door dagvoorzitter
Ron Legerstee RN, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair
09.40 uur Dermatologie Anno 2017
Wat is er nieuw, welke richtlijnen zijn er recent ontwikkeld/aangepast, een korte update over de meeste recente ontwikkelingen binnen dit vakgebied met daarbij een vertaling naar welke rol hierin is weggelegd voor de verpleegkundigen en verzorgenden.
Patrick Kemperman, dermatoloog, AMC Amsterdam en Waterlandziekenhuis, Purmerend
10.10 uur Ken je de huidafwijkingen bij de donkere huid?
Omgaan met mensen van verschillende etnische en sociale achtergronden is niet gemakkelijk en vergt naast kennis inventiviteit en aanpassing. Een aandoening in een getinte huid ziet er heel anders uit dan diezelfde aandoening in een blanke huid, terwijl vrijwel alle handboeken zich op deze blanke huid concentreren. Bijna alle verpleegkundigen en verzorgenden zien patiënten met een gekleurde huid in hun dagelijkse praktijk. Een reden om aan deze huid aandacht te besteden. Aan de hand van dia’s met voorbeelden van patiënten komen de volgende onderwerpen aan bod tijdens de plenaire lezing: Normale varianten van de gepigmenteerde huid, de barriere functie van het stratum corneum, Transepidermal Waterloss (TWL), Fillagrin, Ceramiden, Sebumproductie, Vit D en Calcium, Melasma en Postinflammatoire Hyperpigmentatie
Dr. F.F.V. Hamerlinck, etnische dermatologie
10.40 uur Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
11.10 uur Hoe ga je om met Ulcus cruris en diabetische voet
Complexe wonden zoals het ulcus cruris en de diabetische voet gaat uit van een holistische benadering. Goede wondbehandeling start met een gerichte diagnostiek naar de oorzaak van de wond. Vervolgens vaststellen of een behandeling mogelijk is en de patiënt deze behandeling kan en wil ondergaan. Zo kan gericht wondbehandeling en wondzorg plaatsvinden.
Barbara den Boogert, wondconsulent, Wond Expertise Centrum RDGG
11.40 uur Het basaalcelcarcinoom, géén eenvoudige huidkanker!
Tijdens deze plenaire lezing krijg je uitleg wat basaalcelcarcinoom is, welke vormen en verschijningsvormen er zijn (inclusief bijzondere), welke behandelingen er zijn, welke nieuwe ontwikkelingen er zijn en welke fouten gemaakt worden bij de diagnostiek en behandeling.
Je leert een basaalcelcarcinoom te herkennen, hoe de diagnose en behandeling van het basaalcelcarcinoom verloopt en welke fouten je dient te vermijden.
Tim D. Wentel, dermatoloog-fleboloog, Pellegrinus Kliniek
12.10 uur Lunchpauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
13.00 uur  Verdiepingsessies ronde 1
14.00 uur wisselmoment
14.05 uur  Verdiepingsessies ronde 2
15.05 uur Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
15.35 uur Verdiepingsessies ronde 3
16.35 uur  Einde programma

1. Wat zijn de verschillen in behandeling tussen de donkere (negroide) en de blanke huid?
Rassen onderscheiden zich van elkaar door erfelijke verschillen, die zich op verschillende wijzen kunnen manifesteren: in lichaamsgestalte, vorm van het hoofd of gelaat, lengte der spieren, maar vooral ook in huidskleur, en de kleur en vorm van de haren. Publicaties over vermeende rasverschillen zijn over het algemeen slecht onderbouwd; zij houden weinig of geen rekening met verschillen in klimaat of in sociaal-economische omstandigheden. Enkele rasverschillen zijn duidelijk en van belang, omdat ze de expressie van huidziekten bepalen.
Dr. F.F.V. Hamerlinck, dermatoloog, veneroloog (etnische dermatologie)
2. Hoe handel je bij huidproblemen rondom wonden?
Huidproblemen rondom wonden vraagt om extra aandacht en aanpak in de behandeling ervan. Niet alleen het lokale wondbed heeft een behandeling nodig maar ook de directe omgeving. We onderscheiden hierin de wondrand en de wondomgeving. In deze verdiepingssessie wordt het verschil aangegeven en wordt er in discussievorm de verschillende wondomgevingsproblemen besproken en wat er aan te doen is.
Henri Post, verpleegkundig specialist van het Wondexpertisecentrum van Evean
3. Diabetische voet en ulcus cruris
Wat kunnen wij betekenen als professionals voor deze groep patiënten met een ulcus cruris en diabetische voet? Tijdens deze workshop wordt casuïstiek over diabetische voet en ulcus cruris in de groep besproken. Ook komen de nieuwe ontwikkelingen in verbandmaterialen en compressietherapie aan bod. Hoe kunnen we de continuïteit en kwaliteit van wondzorg waarborgen?
Barbara den Boogert, wondconsulent, Reinier de Graaf Ziekenhuis
4. Jeuk bij huidaandoeningen, hoe ga je er mee om?
Jeuk komt veel voor bij chronische huidaandoeningen, zoals constitutioneel eczeem, psoriasis en netelroos. Tijdens deze verdiepingssessie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden verteld over oorzaken van jeuk, over het signaleren en in kaart brengen van jeuk en en over de lichamelijke en psychosociale gevolgen van jeuk.
Cynthia Kinnegen-Malcorps , Verpleegkundige, Polikliniek Dermatologie, Erasmus MC, Rotterdam
5. De rol van voeding bij diverse huidaandoeningen
Wat zijn de aandachtspunten op voedingsgebied bij diverse huidaandoeningen zoals ulcus cruris, decubitus, urticaria, eczeem en wanneer is het wenselijk een diëtist in te (laten) schakelen?
Tijdens deze verdiepingssessie hoor je praktische tips zodat jij jouw patiënt beter kunt begeleiden.
Deanna Sutter, diëtist, Erasmus MC Rotterdam
6. Welke effecten hebben psychologische aspecten op een huidaandoening?
Psychodermatosen, een overzicht
Tijdens deze sessie gaan we uitgebreid in op het herkennen van psychodermatosen, variërend van psychotische aandoeningen als parasietenwaan tot aanpassingsstoornissen bij chronische huidaandoeningen, ook wordt er aandacht besteedt aan de veel voorkomende chronische huidaandoeningen, zoals acne, eczeem, waar aanpassingsstoornissen een veel voorkomend probleem is en wat kun jij hier als verpleegkundige aan doen in de praktijk ?
Patrick Kemperman, dermatoloog, AMC Amsterdam en Waterlandziekenhuis, Purmerend

Ron Legerstee

Ron Legerstee, RN, MSc (1956) is verpleegkundige en wetenschapper in de wondbehandeling (Cardiff University) Hij is als wetenschappelijk docent verbonden aan de opleiding voor Wond- en Decubitus Consulent in het Erasmus Universitair Medisch Centrum van Rotterdam.

T.D. Wentel

Dr. Wentel heeft na de studie Geneeskunde in Groningen gewerkt in de Tjongerschans te Heerenveen, waar hij enthousiast werd gemaakt voor flebologie door collega Tazelaar. In 2003 in opleiding tot dermatoloog in het Erasmus MC, onder Prof. Dr. H.A.M. Neumann.

Patrick Kemperman

Patrick Kemperman is dermatoloog in het AMC Amsterdam en Waterlandziekenhuis te Purmerend.

Dr. F.F.V. Hamerlinck

Dr. Freddy F.V. Hamerlinck is etnische dermatologie bij het Expertise Centrum Etnische Dermatologie te Amsterdam. Hij is lid van vele nationale en internationale organisaties. Dr. Hamerlinck heeft verscheidende boeken geschreven, zijn laate boek was het Textbook of Ethnic Dermatology.

Barbara den Boogert

Barbara den Boogert is werkzaam als wondconsulent in een WEC in het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Tevens bestuurslid van de V&VN Wondexpertise en bestuurslid van de WCS decubitus en sinds 2105 de tweede termijn bestuurslid van de EWMA.

Deanne Sutter

Sinds 1987 is Deanne werkzaam als diëtist in het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Momenteel heb ik als aandachtsgebieden in poliklinische setting: allergologie en dermatologie, en in klinische setting dermatologie, plastische chirurgie, infectiologie, immunologie, endocrinologie, reumatologie, orthopedie en trauma chirurgie.

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, dermatologie verpleegkundigen, huidtherapeuten en alle overige geïnteresseerden

Accreditatie
V&V heeft voor 5 punten onderstaande gebieden goedgekeurd voor Dermatologie, Kwaliteitsregister V&V, Register Zorgprofessionals en Dermatologieassistenten. Tevens is er accreditatie aangevraagd bij het Registerplein voor gezinshuisouders en maatschappelijk werkers.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Tarieven
€ 229,- per persoon (excl. btw) | Standaard tarief
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Abonneetarief voor abonnees Nursing, TvV, TvZ
€ 199,- per persoon (excl. btw) | Ledentarief voor leden NU’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Henriëtte Boven
M: +31 (0)6 – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.