Het Dementie congres

Ontdek hoe jij nog meer voor mensen met dementie kunt betekenen

Het Dementie congres verplaatst
Op 6 mei heeft het kabinet een verlenging aangekondigd van de bestaande maatregelen: in juni mogen alleen fysieke bijeenkomsten worden georganiseerd met een maximum van 30 personen. In de maand juli ligt het maximum op 100 personen. Om deze reden is Het Dementie congres op 24 juni 2020 verplaatst naar 2 juli 2020.

Dementie congres juni 2020

Dementie is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden. Het aantal mensen met dementie is in 2040 mogelijk verdubbeld tot meer dan een half miljoen. Tijdens Het Dementie congres op 24 juni gaan we in op de ontwikkelingen die gaande zijn en zoomen dementie experts in op vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt deze dag concrete handvatten mee om nog betere dementiezorg te kunnen bieden.

Vernieuwd programma! Wat kan je verwachten?

We bieden jou dit keer een compleet nieuw programma! Laat je in de ochtend inspireren door het verhaal van een spreker met dementie en krijg antwoord op vragen als: hoe is het om te leven met dementie en hoe kijkt iemand met dementie naar zorgprofessionals? Gevolgd door de aangrijpende lezing van Sarah Blom, ouderenpsycholoog en maker van het bekende theaterstuk ‘Dag Mama’. Na de koffie pauze leer je meer over dementie preventie en ontdek je hoe voeding een rol kan spelen bij het voorkomen van dementie. We sluiten het plenaire programma af met een vrolijke lezing van Gerke de Boer, die jou meeneemt naar de dementiezorg in 2025!

In de middag kun je workshops verwachten met onderwerpen als:

  • Wet Zorg en Dwang: in de praktijk
  • Psychotherapie bij dementie
  • Dementiezorg in de wijk
  • Samenwerking met de mantelzorger
  • Technologie in de dementiezorg
  • Jonge mensen met dementie
  • Kijken door de ogen van mensen met dementie

Bekijk alle workshops >

Verpleegkundigen, verzorgenden en casemanagers beoordelen Hét Dementie Congres met een 8,1!

“De interactie die in elke workshop werd gezocht maakte dat elke workshop voelde als een cadeau.”
“De herkenbare praktijksituatie die geschetst werden en de spiegel die me daardoor voorgehouden werd”
“Het programma en met name de workshops waren erg gevarieerd ik had ze graag allemaal gedaan.”

Het Dementie congres | Programma

09.00
Ontvangst met koffie & thee
09.30
Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
09.40
Lees meer Sluiten
Persoonlijk verhaal ervaringsdeskundige

We starten de dag met het persoonlijke verhaal van Christa, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Ze zal vertellen hoe het is om te leven met dementie en hoe zij de zorg die zij krijgt ervaart.

 o.l.v. Saskia Danen-de Vries, verpleegkundige (niet praktiserend), docent/trainer dementie en mantelzorger

10.05
Lees meer Sluiten
De aangrijpende belevingswereld van dementie

Door Sarah Blom, ouderenpsycholoog, schrijver (jij bent toch mijn dochter) en theatermaker van DAG MAMA (over omgaan met dementie) en DICHTERBIJ (over omgaan met relaties) 

10.50
Lees meer Sluiten
Koffie & thee pauze

Ochtendpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands

11.20
Lees meer Sluiten
Dementie(preventie) en voeding & leefstijl

Een lezing over de kracht van voeding en leefstijl in het voorkomen of vertragen van dementie.

12.10
Lees meer Sluiten
Dementiezorg in 2025: de toekomst

Er zijn vele veranderingen rondom de dementiezorg gaande. Hoe gaan we de dementiezorg in de toekomst prettig maken, voor de mens met dementie, maar ook voor onszelf? Wat moet je loslaten en wat moet je juist omarmen? Laat je meenemen in deze inspirerende, vrolijke en praktische bijdrage van Gerke de Boer, waarin we ook in de achteruitkijk spiegel kijken, want wat kunnen we leren van de afgelopen jaren dementiezorg?

12.55
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

Lunchpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands

13.50
Workshopronde 1
14.50
Lees meer Sluiten
Koffie & thee pauze

Middagpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands

15.20
Workshopronde 2
16.20
Einde

Het Dementie congres | Workshops

1.
Lees meer Sluiten
Die past hier niet!

Tijdens deze workshop gaat het over het verschil tussen gerontopsychiatrie en psychogeriatrie. Het accent zal liggen op een goed leven met ernstige gerontopsychiatrische problematiek, het belang van structuur, iets te doen hebben en ergens bij horen. Daarnaast benadrukt Gerke de Boer het belang van moreel beraad, intervisie en intercollegiale toetsing in multidisciplinaire teams.

2.
Lees meer Sluiten
Technologie en Dementie: een warme combinatie

Nieuwe technologie kan mensen met dementie helpen het leven voor hen (en voor hun omgeving) aangenamer en makkelijker te maken. Maar dat moet dat wel worden ingezet vanuit hun eigen behoefte. Dr. Ir. Rens Brankaert vertelt in deze sessie wat ‘warme technologie’ is, en waar en hoe het wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een kompas dat altijd de weg naar huis wijst. Daarnaast zal hij verder ingaan op het ontwerpproces van warme technologie, waarbij input uit de praktijk onmisbaar is. Ontdek welke bijdrage jij kunt leveren.

Lees hier de blog van Rens Brackaert ‘Technologie in de dementiezorg’ >

3.
Lees meer Sluiten
Wet Zorg en Dwang: in de praktijk

De Wet Zorg en Dwang vervangt de BOPZ. Hiermee worden onvrijwillige zorg en versterking van de rechtspositie van cliënten duidelijker geregeld. Dit zal gevolgen hebben voor de zorg in de praktijk; kies je voor veiligheid en vrijheidsbeperking of ga je op zoek naar alle mogelijkheden voor zorg zónder dwang? Ben je benieuwd wat voor gevolgen de Wet Zorg en Dwang voor jou heeft en wil jij graag praktische tips? Kom dan naar deze workshop!

4.
Lees meer Sluiten
Helden achter de voordeur: dementie in de wijk

Meer informatie over deze workshop volgt spoedig.

5.

Familie participatie, mantelzorgondersteuning en samenwerken met mantelzorg; allemaal veel gehoorde termen van de laatste tijd. In de meeste settingen: thuiszorg, op de dagbehandeling, het ontmoetingscentrum, het verzorging- of verpleeghuis, krijg je de mantelzorger(s) er ‘gewoon’ bij. En het leuke of uitdagende is: je hebt ze in alle soorten en maten. In deze workshop gaan we in op verschillende soorten mantelzorgers en de rollen die zij vervullen. We gaan inventariseren hoe je de toon kan zetten in de samenwerking met mantelzorgers door stil te staan bij verwachtingsmanagement en gebruik te maken van de ervaringsdeskundigheid van mantelzorgers. Ook gaan we in op situaties als het wat stroever loopt: hoe kun je je uitspreken en omgaan met emoties en conflicten? Er is veel ruimte voor eigen ervaringen en het uitwisselen van tips.

6.

Dementie wordt meestal geassocieerd met ouder worden, maar dementie komt ook bij jonge mensen voor. Ongeveer tien procent van de mensen met dementie is tussen de 40 en 65 jaar als de eerste signalen zich aandienen. Vaak gaat het om problemen met taal, het uitvoeren van handelingen of gedragsveranderingen zoals initiatiefverlies, onrust, agressie of ontremming. Omdat geheugenstoornissen dan nog niet altijd aanwezig zijn, duurt het vaak lang voordat deze groep de juiste diagnose, zorg en begeleiding krijgt. In deze workshop gaan we in op de impact van dementie op jonge leeftijd.

Het Dementie congres | Sprekers

Laat je tijdens deze 12e editie van Het Dementie congres inspireren door diverse dementie-experts uit de praktijk en wetenschap. Ze geven jou praktische handvatten en beantwoorden al jouw vragen, zodat jij (nog) betere zorg kunt bieden aan mensen met dementie.

Sarah Blom over haar boek en theatershow:

Het Dementie congres | Terugblik vorige edities

Al jaren organiseren wij Het Dementie congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd hoe deelnemers het congres hebben ervaren? Lees hun reacties hieronder en/of bekijk de video!

Dit vonden de deelnemers van de editie in maart 2019:

“De interactie die in elke workshop werd gezocht maakte dat elke workshop voelde als een cadeau.”
“Ik vond het een erg leerzaam congres. fijn om alles weer op te frissen en een andere kijk te krijgen over bepaalde onderwerpen.
“De herkenbare praktijksituatie die geschetst werden en de spiegel die me daardoor voorgehouden werd”
“Leuke sprekers en goede onderwerpen. Ook leuk om met elkaar ervaringen uit te wisselen.”
“Je krijgt mooie tips mee die je in je praktijk kunt toepassen en waar je over na kunt denken.”
“Het programma en met name de workshops waren erg gevarieerd ik had ze graag allemaal gedaan.”
“Ontzettend goede sprekers, ook tijdens de workshops. Lange dag, maar geen moment ‘moe’ geweest. Blijft boeien. Locatie was prima, goede garderobe, goede organisatie. Goede parkeergelegenheid. Eten/lunch/tussendoortjes waren meer dan goed! Hele leerzame en voedende dag.”

Dit vonden de deelnemers van de editie in november 2018:

“Ook al heb je lang ervaring met de doelgroep, er zijn altijd nieuwe manieren of methodes die dingen toevoegen in het omgaan met mensen met dementie.”
“De uitdagende omgeving: een top workshop!!”
“Interessante onderwerpen, goede sprekers, mensen uit de praktijk, heel herkenbaar.”
“Mooie locatie met inspirerende sprekers! Tijdens pauze momenten kwamen we niets te kort! Goed verzorgd.”
“De dag vloog voorbij, heel veel geleerd veel energie van gekregen.”
“Fijne sprekers, mooie verhalen en voorbeelden uit de praktijk! Super veel aan gehad! Kon mijn kennis de volgende dag op de werkvloer al gebruiken.”

Aftermovie Hét Dementie Congres 16 november 2018:

Ben jij er dit jaar (weer) bij?

Hét Dementie Congres | Praktische informatie

Datum en locatie
Woensdag 24 juni 2020 | Van der Valk, Zwolle

Routebeschrijving naar Van der Valk, Zwolle >

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers, praktijkondersteuners, activiteitenbegeleiders, helpenden, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorghuizen, kleinschalige woonvormen en de thuiszorg.

Tarieven
239,- p.p. (btw vrij) | Vroegboektarief voor de eerste 50 aanmelders
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.

Accreditatie
Accreditatie voor Hét Dementie Congres is goedgekeurd door Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals. Er zijn 5 punten toegekend in de scholingen algemeen en dementieverpleegkunde.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar yvette.dejager@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Heb je vragen over:

.. je inschrijving of aanmelding?

Neem contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

.. de inhoud of het programma?

Neem contact op met Christa van den Hurk (projectleider)
M: +31 (0)6 – 12 56 78 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?

Neem contact op met Manouk Mens (event coördinator)
T: 030 638 36 39
E: manouk.mens@bsl.nl

.. sponsormogelijkheden?

Neem contact op met Dyron Bijl (sales)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.