Het Dementie congres

Ontdek hoe jij nog meer voor mensen met dementie kunt betekenen

Bekijk nu het eerst volgende Dementie congres op 9 november te Ede >

Al 3.326 collega’s gingen je voor en beoordelen het congres met een 8,1!

Nieuwe technologie, omgevingszorg, andere woonvormen: er is veel gaande in de dementiezorg. Veranderingen en trends die de zorg voor zowel de patiënt als de zorgprofessional prettiger en beter maken. En dat is hard nodig, want in 2040 wonen er ongeveer een half miljoen mensen met dementie in Nederland.

Tijdens dit congres krijg je:

  • een kijkje in wat eraan komt in de komende jaren
  • de nieuwste ontwikkelingen in techniek, omgevingszorg en vernieuwende zorg
  • antwoorden van experts op vraagstukken uit de dagelijkse praktijk
  • concrete tips en adviezen die je morgen al kunt inzetten

Verpleegkundigen, verzorgenden en casemanagers beoordelen Hét Dementie Congres met een 8,1!

‘Ook al heb je lang ervaring met de doelgroep, er zijn altijd nieuwe manieren of methodes die dingen toevoegen in het omgaan met mensen met dementie.’

Het Dementie Congres | Programma

Heb jij weleens écht door de ogen gekeken van je patiënt met dementie? Dat doe je wel op Het Dementie Congres op 15 juni 2021. Met tips en adviezen voor vandaag en een kijkje in de nabije toekomst! Bekijk hier het programma:

09.30
Ontvangst met koffie & thee
10.00
Opening door de dagvoorzitter
10.10
Lees meer Sluiten
Persoonlijk verhaal ervaringsdeskundige: dementie op jonge leeftijd

Christa van Reinhoudt (50), ervaringsdeskundige en trainer Saskia Danen-de Vries

Je gaat luisteren naar het persoonlijke verhaal van Christa, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Ze zal vertellen hoe het is om te leven met dementie en hoe dat voor haar gezin is. Leer van hoe Christa de zorg die zij krijgt ervaart. En je krijgt volop de gelegenheid vragen aan haar te stellen.

o.l.v. Saskia Danen-de Vries, verpleegkundige (niet praktiserend), docent/trainer dementie en mantelzorger

Ervaringen van je collega’s:

“Ontzettend veel bewondering voor de manier waarop zij haar verhaal vertelde”

“Indrukwekkend. Leerzaam om een inkijk in haar leefwereld te krijgen.”

“Veel tips gekregen van deze respectvolle presentatie”

“Hartverwarmend. Het verhaal van Christa neem ik mee in mijn werk als casemanager dementie en zal ik nooit vergeten.”

“Christa super zoals jij je verhaal doet en in het leven staat. Ook een duidelijk beeld waar onze valkuilen liggen in de zorg”

10.45
Lees meer Sluiten
Prijsuitreiking Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor de psychogeriatrie, was op zoek naar originele projecten of initiatieven die mensen met dementie en hun mantelzorger een fijner leven geven. Het winnende idee wordt beloond met een geldprijs en een kunstwerk als blijvende herinnering. Vandaag wordt de prijswinnaar bekend gemaakt!

10.50
Ochtendpauze
11.20
Lees meer Sluiten
Omgevingszorg: kijken door de ogen van mensen met dementie

Hoe komt het dat omgevingszorg niet wordt doorgevoerd, niet wordt opgepakt? Terwijl het werk er zoveel leuker van wordt. In deze praktische workshop leer je wat jij kan toepassen, je maakt het leven voor mensen met dementie beter en je eigen werk leuker! Door jarenlange observaties met name in zorginstellingen kwam Jos Cuijten erachter dat de wereld waar mensen met dementie wonen is afgestemd op ons mensen met gezonde hersenen. Cuijten: “Ze wonen er omdat wij er werken in plaats van dat wij er werken omdat zij er wonen”. Voor mensen met ‘gezonde’ hersenen is het een uitdaging een brug te slaan naar mensen met ‘beschadigde’ hersenen zoals bij dementie. In deze workshop leer je hoe een beschadigd brein werkt en hoe een gunstige leefomgeving kan helpen daarmee om te gaan. Kijk door de ogen van mensen met dementie dus!

Jos Cuijten, dementiedeskundige, expert in omgevingszorg en auteur

12.00

Nieuwe technologie kan mensen met dementie helpen het leven voor hen (en voor hun omgeving) aangenamer en makkelijker te maken. Maar dat moet dat wel worden ingezet vanuit hun eigen behoefte. Dr. Ir. Rens Brankaert vertelt in deze sessie wat ‘warme technologie’ is, en waar en hoe het wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een kompas dat altijd de weg naar huis wijst. Daarnaast zal hij verder ingaan op het ontwerpproces van warme technologie, waarbij input uit de praktijk onmisbaar is. Ontdek welke bijdrage jij kunt leveren.

12.40
Lunchpauze
13.30
Lees meer Sluiten
Wet zorg en dwang

De Wet zorg en dwang vervangt de BOPZ. Hiermee worden onvrijwillige zorg en versterking van de rechtspositie van cliënten duidelijker geregeld. Dit zal gevolgen hebben voor de zorg in de praktijk; kies je voor veiligheid en vrijheidsbeperking of ga je op zoek naar alle mogelijkheden voor zorg zónder dwang? Ben je benieuwd wat voor gevolgen de Wet zorg en dwang voor jou heeft en wil jij graag praktische tips? Kom dan naar deze lezing.

Barbara Oppelaar, trainer en oprichter Ervarea

Lezingen van Barbara zijn eerder beoordeeld met een 8,8

‘Echt een eye opener met veel herkenbare voorbeelden’

14.15
Lees meer Sluiten
Samenwerking met de mantelzorger

Als zorgverlener liggen nu en in de toekomst steeds meer kansen in de samenwerking met het netwerk van de cliënt, dat vraagt wel een andere rol van jou. Via actieve werkvormen krijg je vele tips mee die in de praktijk toepasbaar zijn om de samenwerking met de mantelzorger/het netwerk te verbeteren. Hoe kunnen we het netwerk in kaart brengen en versterken? En wat heeft een mantelzorger nodig en wat heb jij als zorgverlener nodig voor een betere samenwerking? Hoe komen we op een goede manier met elkaar in gesprek, wat kunnen we van een mantelzorger wel/niet vragen, en hoe kan hij/zij beter omgaan met de persoon met dementie?

15.00
Middagpauze
15.30
Lees meer Sluiten
Dementiezorg in 2025: de toekomst

Er zijn vele veranderingen rondom de dementiezorg gaande. Hoe gaan we de dementiezorg in de toekomst prettig maken, voor de mens met dementie, maar ook voor onszelf? Wat moet je loslaten en wat moet je juist omarmen? Laat je meenemen in deze inspirerende, vrolijke en praktische bijdrage van Gerben Bergsma, waarin we ook in de achteruitkijk spiegel kijken, want wat kunnen we leren van de afgelopen jaren dementiezorg?

16.20
Afsluiting door de dagvoorzitter
16.30
Einde

Het Dementie Congres | Sprekers

Laat je tijdens deze 15e editie van Het Dementie Congres inspireren door diverse dementie-experts uit de praktijk en wetenschap. Ze geven jou praktische handvatten en beantwoorden al jouw vragen, zodat jij (nog) betere zorg kunt bieden aan mensen met dementie.

De dementiezorg is volop in beweging. Weten wat er allemaal gaat veranderen? Kom dan ook.

Het Dementie Congres | Terugblik vorige edities

Al jaren organiseert Nursing Het Dementie congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd hoe deelnemers het congres hebben ervaren? Lees hun reacties hieronder en bekijk de video!

Dit vonden de deelnemers van de editie in maart 2019:

“De interactie die in elke workshop werd gezocht maakte dat elke workshop voelde als een cadeau.”
“Ik vond het een erg leerzaam congres. fijn om alles weer op te frissen en een andere kijk te krijgen over bepaalde onderwerpen.
“De herkenbare praktijksituatie die geschetst werden en de spiegel die me daardoor voorgehouden werd”
“Leuke sprekers en goede onderwerpen. Ook leuk om met elkaar ervaringen uit te wisselen.”
“Je krijgt mooie tips mee die je in je praktijk kunt toepassen en waar je over na kunt denken.”
“Het programma en met name de workshops waren erg gevarieerd ik had ze graag allemaal gedaan.”
“Ontzettend goede sprekers, ook tijdens de workshops. Lange dag, maar geen moment ‘moe’ geweest. Blijft boeien. Locatie was prima, goede garderobe, goede organisatie. Goede parkeergelegenheid. Eten/lunch/tussendoortjes waren meer dan goed! Hele leerzame en voedende dag.”

Al jaren organiseert Nursing Het Dementie congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd hoe deelnemers het congres hebben ervaren? Lees hun reacties hieronder en bekijk de video!

Aftermovie Hét Dementie Congres:

Dit vonden de deelnemers van de editie in november 2018:

“Ook al heb je lang ervaring met de doelgroep, er zijn altijd nieuwe manieren of methodes die dingen toevoegen in het omgaan met mensen met dementie.”
“De uitdagende omgeving: een top workshop!!”
“Interessante onderwerpen, goede sprekers, mensen uit de praktijk, heel herkenbaar.”
“Mooie locatie met inspirerende sprekers! Tijdens pauze momenten kwamen we niets te kort! Goed verzorgd.”
“De dag vloog voorbij, heel veel geleerd veel energie van gekregen.”
“Fijne sprekers, mooie verhalen en voorbeelden uit de praktijk! Super veel aan gehad! Kon mijn kennis de volgende dag op de werkvloer al gebruiken.”

Ben jij er dit jaar (weer) bij?

Bekijk hier de poster met vormen van dementie

Het Dementie Congres | Praktische informatie

Herkenbare praktijksituaties, sprekers met verhalen die je raken en vooral: veel tips die je morgen al kunt inzetten op de werkvloer. Je vindt het allemaal op Het Dementie Congres op 15 juni 2021!

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 15 juni online door laten gaan. Je kunt het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Wanneer
Dinsdag 15 juni 2021

Waar
Online livestream

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers, praktijkondersteuners, activiteitenbegeleiders, helpenden, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorghuizen, kleinschalige woonvormen en de thuiszorg.

Tarieven
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief voor abonnees van Nursing, TvV, TVZ en/of Denkbeeld

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier

Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&VN en NVvPO (Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners). Daarnaast is er door het Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) 1,5 punt toegekend in de categorie ‘Vakbekwaamheid’.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Bij voldoende interesse zullen we jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Christa van den Hurk (Portfoliomanager)
M: 06 – 12 56 78 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Praktische vragen?

Manouk Mens (Eventcoördinator)
M: 06 – 30 17 33 30
E: manouk.mens@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Sales manager)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.