Hét Dementie congres

Kijk door de ogen van iemand met dementie

Dit congres is uitverkocht. Op 24 maart 2022 vindt de volgende editie van dit congres plaats. Om de volgende editie te bekijken, Klik hier.

Volgens de richtlijnen van het RIVM word je bij deelname aan dit congres gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

Dementie is hard op weg volksziekte nummer 1 te worden. Het aantal mensen met dementie is in 2040 mogelijk verdubbeld tot meer dan een half miljoen. Tijdens Het Dementie Congres op 9 november gaan we in op de ontwikkelingen die gaande zijn en zoomen dementie experts in op vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt deze dag concrete handvatten mee om nog betere dementiezorg te kunnen bieden.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wet zorg & dwang
  • Warme technologie
  • De aangrijpende belevingswereld van dementie
  • Omgevingszorg: kijken door de ogen van mensen met dementie
  • Dementie op jonge leeftijd: het verhaal van een ervaringsdeskundige | Eerder beoordeeld met een 9,3

Bekijk het programma >

Heb jij weleens écht door de ogen gekeken van je patiënt met dementie? Dat doe je wel op dit congres. Met tips en adviezen voor vandaag en een kijkje in de nabije toekomst!

Verpleegkundigen, verzorgenden en casemanagers beoordelen Hét Dementie Congres met een 8,1!
‘Ook al heb je lang ervaring met de doelgroep, er zijn altijd nieuwe manieren of methodes die dingen toevoegen in het omgaan met mensen met dementie.’

Al 3.326 collega’s gingen je voor en beoordelen het congres met een 8,1!

Het Dementie congres | Programma

09.00
Ontvangst met koffie & thee
09.45
Opening door dagvoorzitter
09.55
Lees meer Sluiten
Persoonlijk verhaal ervaringsdeskundige: dementie op jonge leeftijd

Je gaat luisteren naar het persoonlijke verhaal van Christa, die 47 jaar was toen ze de diagnose ziekte van Alzheimer kreeg. Ze zal vertellen hoe het is om te leven met dementie en hoe zij de zorg die zij krijgt ervaart.

 o.l.v. Saskia Danen-de Vries, verpleegkundige (niet praktiserend), docent/trainer dementie en mantelzorger

Ervaringen van je collega’s | Beoordeling: 9,3

“Ontzettend veel bewondering voor de manier waarop zij haar verhaal vertelde”

“Indrukwekkend. Leerzaam om een inkijk in haar leefwereld te krijgen.”

“Veel tips gekregen van deze respectvolle presentatie”

“Hartverwarmend. Het verhaal van Christa neem ik mee in mijn werk als casemanager dementie en zal ik nooit vergeten.”

“Christa super zoals jij je verhaal doet en in het leven staat. Ook een duidelijk beeld waar onze valkuilen liggen in de zorg.”

Christa van Reinhoudt, ervaringsdeskundige en trainer Saskia Danen-de Vries

10.35
Lees meer Sluiten
Oorzaken van dementie

Wat is de organische achtergrond van (de verzamelnaam) dementie?

De onderliggende oorzaak van dementie is o zo belangrijk en deze wordt vaak fout gesteld in de klinische diagnose dementie. Er is een oceaan aan oorzaken. Dementie is een verzameling met afwijking; met als centraal kenmerk vergeetachtigheid. Er zit een wereld van verschil in de oorzaken van dementie en dus ook in de behandeling. Leer meer over de oorzaken, want dat kan je vele stappen verder helpen in de omgang met mensen met dementie.

11.30
Koffie & thee pauze
13.00
Lunchpauze
15.00
Koffie & thee pauze
15.30
Lees meer Sluiten
De aangrijpende belevingswereld van dementie

Door Sarah Blom, ouderenpsycholoog, schrijver (jij bent toch mijn dochter) en theatermaker van DAG MAMA (over omgaan met dementie) en DICHTERBIJ (over omgaan met relaties)

Ervaringen van je collega’s:

”Het inlevingsgevoel van Sarah maakt dat je vanzelf meegenomen wordt in de belevingswereld van mensen met dementie.”

”Heel mooi, direct, confronterend, herkenbaar en toepasbaar, Sarah raakt voor mij de juiste snaar.”

”Goede voorbeelden en oplossingen, die men in de zorg meteen kan inzetten, waar geen toeters en bellen voor nodig zijn.”

16.30
Einde

Het Dementie Congres | Workshops

Geen lezingen volgen maar een actieve opzet! Jij kunt zelf kiezen uit praktische, verdiepende en/of inspirerende workshops met een gevarieerd aantal onderwerpen.

1.

De Wet zorg en dwang vervangt de BOPZ. Hiermee worden onvrijwillige zorg en versterking van de rechtspositie van cliënten duidelijker geregeld. Dit zal gevolgen hebben voor de zorg in de praktijk; kies je voor veiligheid en vrijheidsbeperking of ga je op zoek naar alle mogelijkheden voor zorg zónder dwang? Ben je benieuwd wat voor gevolgen de Wet zorg en dwang voor jou heeft en wil jij graag praktische tips? Kom dan naar deze workshop.

Let op! Deze workshop is alleen in de eerste ronde te volgen.

2.
Lees meer Sluiten
Omgevingszorg: kijken door de ogen van mensen met dementie

Hoe komt het dat omgevingszorg niet wordt doorgevoerd, niet wordt opgepakt? Terwijl het werk er zoveel leuker van wordt. In deze praktische workshop leer je wat jij kan toepassen, je maakt het leven voor mensen met dementie beter en je eigen werk leuker! Door jarenlange observaties met name in zorginstellingen kwam Jos Cuijten erachter dat de wereld waar mensen met dementie wonen is afgestemd op ons mensen met gezonde hersenen. Cuijten: “Ze wonen er omdat wij er werken in plaats van dat wij er werken omdat zij er wonen”. Voor mensen met ‘gezonde’ hersenen is het een uitdaging een brug te slaan naar mensen met ‘beschadigde’ hersenen zoals bij dementie. In deze workshop leer je hoe een beschadigd brein werkt en hoe een gunstige leefomgeving kan helpen daarmee om te gaan. Kijk door de ogen van mensen met dementie dus!

3.
Lees meer Sluiten
Technologie en dementie: een warme combinatie

Nieuwe technologie kan mensen met dementie helpen het leven voor hen (en voor hun omgeving) aangenamer en makkelijker te maken. Maar dat moet dat wel worden ingezet vanuit hun eigen behoefte. Dr. Ir. Rens Brankaert vertelt in deze sessie wat ‘warme technologie’ is, en waar en hoe het wordt ingezet. Denk bijvoorbeeld aan een kompas dat altijd de weg naar huis wijst. Daarnaast zal hij verder ingaan op het ontwerpproces van warme technologie, waarbij input uit de praktijk onmisbaar is. Ontdek welke bijdrage jij kunt leveren.

4.
Lees meer Sluiten
Psychotherapie bij dementie (De STIP-Methode)

Maar liefst 82% van de mensen met dementie heeft naast de bekende cognitieve stoornissen minimaal twee (neuro)psychiatrische symptomen. De (neuro)psychiatrische klachten zijn de signalen van veel psychisch lijden, zowel bij de cliënt zelf als bij de mantelzorger. De vaak complexe problematiek roept veel praktische vragen op; thuis, in de eerstelijnszorg, bij GRZ en in het verpleeghuis. Uit onderzoeksrapporten van de Inspectie (IGJ, 2015/2020) blijkt dat in de uitvoering van de multidisciplinaire zorg  het moeilijk is deze problematiek de juiste aandacht te geven. In de lezing wordt het belang van zorgvuldig, methodisch klinisch redeneren in vijf fasen in combinatie met vier Stepped Care interventies ( tezamen de STIP-Methode) bij dit vaak complexe gedrag toegelicht. Niet het concrete gedrag zelf staat centraal maar de meervoudige achterliggende bepalende factoren (Verenso/NIP richtlijn Probleemgedrag, 2018). Wat is de rol van  psychotherapie hierin?

Deze workshop wordt mogelijk gemaakt door Breederode Hogeschool.

5.

Bij het ontstaan van gedrag speelt het lerend vermogen van mensen met dementie een grote rol. Veel gedrag ‘leren zij zichzelf aan’. Onbewust! Veel ‘lastig’ gedrag, zoals roepen, extreme initiatiefloosheid, agressie, is ook weer afleerbaar. Met een grotere kwaliteit van leven van betrokken persoon met dementie en meer werkplezier van zorgverleners tot gevolg. In deze workshop gaat Ruud Dirkse in op het toepassen van het lerend vermogen van mensen bij het bijsturen van gedrag.

 Ruud Dirkse is een ervaren coach/trainer over dit onderwerp en schrijver van vier van de populairste boeken over dementie.

Lees nu deze artikelen waar Ruud Dirkse in gaat op thema’s rondom dementie:

6.
Lees meer Sluiten
Helden, achter de voordeur; dementie in de wijk

Mensen met dementie blijven steeds langer thuis wonen. Dit vraagt van jou als professional en omgeving de nodige kennis, kunde en samenwerking. Tijdens de workshop gaan wij samen op zoek naar wie er betrokken zijn bij mensen met dementie die nog thuis wonen. Al deze betrokkenen hebben een eigen rol die zij voor de mens met dementie vervullen, van de overheid tot degene om wie het gaat. Het is een gezamenlijke zoektocht waarbij de inbreng van jou verwacht wordt. Ook komen er zaken als veiligheid in en om het huis aan bod. Aan het einde van onze zoektocht gaan wij de uitkomsten met elkaar bespreken.

De workshop geeft je een goed beeld van alle betrokkenen rondom de thuiswonende mens met dementie. Je kunt na afloop benoemen wat er geregeld kan worden om zolang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen en waar je op moet letten om thuis te kunnen blijven wonen.

Deze workshop wordt mogelijk gemaakt door SVOZ.

Het Dementie Congres | Sprekers

Laat je tijdens deze 16e editie van Het Dementie Congres inspireren door diverse dementie-experts uit de praktijk en wetenschap. Ze geven jou praktische handvatten en beantwoorden al jouw vragen, zodat jij (nog) betere zorg kunt bieden aan mensen met dementie.

Het Dementie Congres | Terugblik vorige edities

Al jaren organiseert Nursing Het Dementie congres voor verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden. Ben je benieuwd hoe deelnemers het congres hebben ervaren? Lees hun reacties hieronder en bekijk de video!

Dit vonden de deelnemers van de editie in maart 2021:

“Alle presentaties waren goed, de dagvoorzitter was prettig, aankondiging helder, lunch heerlijk. Het was fantastisch!”

“De onderwerpen waren goed gekozen. Interessant en actueel. De lengte van de presentaties was goed.”

“De onderwerpen waren heel afwisselend, en soms aangrijpend. De onderwerpen lieten je ook kritisch kijken naar je eigen handelen.”

“Het was een aangrijpend, leerzaam en empathisch congres.”

Dit vonden de deelnemers van de editie in maart 2019:

“De interactie die in elke workshop werd gezocht maakte dat elke workshop voelde als een cadeau.”

“Ik vond het een erg leerzaam congres. fijn om alles weer op te frissen en een andere kijk te krijgen over bepaalde onderwerpen.

“De herkenbare praktijksituatie die geschetst werden en de spiegel die me daardoor voorgehouden werd.”

“Leuke sprekers en goede onderwerpen. Ook leuk om met elkaar ervaringen uit te wisselen.”

“Je krijgt mooie tips mee die je in je praktijk kunt toepassen en waar je over na kunt denken.”

“Het programma en met name de workshops waren erg gevarieerd ik had ze graag allemaal gedaan.”

“Ontzettend goede sprekers, ook tijdens de workshops. Lange dag, maar geen moment ‘moe’ geweest. Blijft boeien. Locatie was prima, goede garderobe, goede organisatie. Goede parkeergelegenheid. Eten/lunch/tussendoortjes waren meer dan goed! Hele leerzame en voedende dag.”

Dit vonden de deelnemers van de editie in november 2018:

“Ook al heb je lang ervaring met de doelgroep, er zijn altijd nieuwe manieren of methodes die dingen toevoegen in het omgaan met mensen met dementie.”

“De uitdagende omgeving: een top workshop!!”

“Interessante onderwerpen, goede sprekers, mensen uit de praktijk, heel herkenbaar.”

“Mooie locatie met inspirerende sprekers! Tijdens pauze momenten kwamen we niets te kort! Goed verzorgd.”

“De dag vloog voorbij, heel veel geleerd veel energie van gekregen.”

“Fijne sprekers, mooie verhalen en voorbeelden uit de praktijk! Super veel aan gehad! Kon mijn kennis de volgende dag op de werkvloer al gebruiken.”

Bekijk de video van Christa (53) Alzheimer

Aftermovie Hét Dementie Congres:

Ben jij er dit jaar (weer) bij?

Het Dementie Congres | Praktische informatie

Herkenbare praktijksituaties, sprekers met verhalen die je raken en vooral: veel tips die je morgen al kunt inzetten op de werkvloer. Je vindt het allemaal op dit congres.

Wanneer
Dinsdag 9 november 2021

ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, verzorgenden, casemanagers, praktijkondersteuners, activiteitenbegeleiders, helpenden, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorghuizen, kleinschalige woonvormen en de thuiszorg.

Tarieven
899,- per persoon (btw vrij) | Commercieel tarief
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief voor abonnees van Nursing, TvV, TVZ en/of Denkbeeld
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboekkorting – voor de eerste 50 inschrijvingen

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier

Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten bij het Kwaliteitsregister V&VN en NVvPO (Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners).

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Bij voldoende interesse zullen we jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact:

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Christa van den Hurk (Portfoliomanager)
M: 06 – 12 56 78 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Praktische vragen?

Manouk Mens (Eventcoördinator)
M: 06 – 30 17 33 30
E: manouk.mens@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Kevin Pols (Sales manager)
T: 010 – 742 10 24
E: kevin@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.