Dementiezorg in de praktijk

Tijdens het congres Dementiezorg in de Praktijk zoomen dementie-experts in op vraagstukken uit jouw dagelijkse praktijk. Je krijgt deze dag concrete handvatten mee om betere dementiezorg te kunnen bieden, zowel op het gebied van diversiteit als op het gebied van professionalisering binnen de dementiezorg.

Omgaan met diversiteiten binnen de dementiezorg:

  • Hoe ga je om met jonge mensen met dementie?
  • Dementie herkennen bij niet-westerse migranten, hoe doe je dat?
  • Een dubbele zorgvraag: hoe pak je de juiste signalen op en hoe onderscheid je deze? Wanneer is iemand bijvoorbeeld initiatiefloos door dementie en wanneer door een depressie?

Professionaliseer je kennis:

  • Krijg inzicht in het demente brein
  • Hoe ga je goed om met mantelzorgers, die ook zo’n belangrijke rol hebben?
  • Hoe sta je iemand bij met verlangens, dilemma’s en angsten ten aanzien van het levenseinde?
  • Hoe kun je agressie voor zijn?

Nieuw dit jaar: stel je eigen dagprogramma samen!
Kies vier workshops uit het diversiteitenpad, het pad voor professionalisering of een combinatie van beide. Aan jou de keus!

09.30 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Workshopronde 1
11.15 uur Ochtendpauze
11.40 uur Workshopronde 2
12.55 uur Lunchpauze
13.50 uur Workshopronde 3
15.05 uur Middagpauze
15.30 uur Workshopronde 4
16.45 uur Einde

Klik hier voor meer informatie over de workshops >

De dag bestaat uit vier workshoprondes. Hiervoor worden twee themapaden aangeboden:

Diversiteitenpad (A)
Pad voor professionalisering (B)

Je kiest vier workshops uit een of beide paden, geheel naar eigen keuze.

DIVERSITEITENPAD

1A. De vroegste vormen van dementie: herkennen en signaleren – Deel 1* | Ronde 1
Over het herkennen en signaleren van vroege stadia van dementie en het onderscheid met andere psychiatrische stoornissen bij ouderen
In deze interactieve workshop worden hulpmiddelen aangereikt om de vroegste vormen van dementieziekten zo nauwkeurig mogelijk te herkennen en deze te signaleren en die bij collega-zorgprofessionals onder de aandacht te brengen. Wat hoort nu bij psychische veranderingen tijdens het normale verouderingsproces en welke zijn tekenen van vroege dementie en hoe deze te onderscheiden van andere psychiatrische aandoeningen bij ouderen?
Bekijk alvast de TED-talk als introductie op deze workshop.
Martin Kat, vrijgevestigd psychiater/psychotherapeut in Amsterdam en werkzaam als ouderenpsychiater in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, afdeling Klinische Geriatrie

2A. Psychiatrie bij dementie – Deel 2* | Ronde 2
Geheel ten onrechte is de psychiatrische problematiek bij de ziekte van Alzheimer en andere dementieziekten een eeuw lang niet of te weinig onderkend. Het is pas sinds kort dat er serieuze aandacht is voor deze problematiek en welke consequenties deze heeft voor de dagelijkse praktijk van zorgverleners. In deze interactieve workshop word je bijgepraat hierover en wordt geoefend hiermee. Wat doe je al goed en wat zou er beter kunnen?
Bekijk alvast de TED-talk als introductie op deze workshop.
Martin Kat, vrijgevestigd psychiater/psychotherapeut in Amsterdam en werkzaam als ouderenpsychiater in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar, afdeling Klinische Geriatrie

*Deel 1 en 2 kun je goed beide volgen, maar ook afzonderlijk van elkaar.

Workshops die o.a. nog volgen:
3A. Dementie bij mensen met een verstandelijke beperking
4A. Dementie bij jonge mensen
5A. Niet-westerse migranten en dementie


PAD VOOR PROFESSIONALISERING

1B. Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk – Deel 1* | Ronde 2
Door jarenlange observaties met name in zorginstellingen kwam Jos Cuijten erachter dat de wereld waar mensen met dementie wonen is afgestemd op ons mensen met gezonde hersenen. Cuijten: “Ze wonen er omdat wij er werken in plaats van dat wij er werken omdat zij er wonen”. Voor mensen met ‘gezonde’ hersenen is het moeilijk een brug te slaan naar mensen met ‘beschadigde’ hersenen zoals bij dementie. In deze workshop krijg je zicht op wat het effect kan zijn van beschadigde hersenen en hoe een gunstige stressvrije leefomgeving kan helpen daar mee om te gaan.
Jos Cuijten, dementiedeskundige en auteur van het boek Is dementie erg?

2B. Kijken door de ogen van mensen met dementie – Deel 2* | Ronde 3
In plaats vanuit ons automatisme het ‘contact’ aan te gaan leren wij, mensen met ‘gezonde’ hersenen, af te stemmen op mensen met ‘beschadigde’ hersenen. Cuijten: “In veel gevallen kunnen zij ons niet goed meer begrijpen, maar wij kunnen wel leren hen te begrijpen”. Het kost ons geen tijd om ‘anders’ contact te maken. Wel vraagt het van ons een omdenken waardoor het contact met de mensen met dementie verrassend eenvoudig wordt en onbegrepen gedrag voorkomen kan worden.
Jos Cuijten, dementiedeskundige en auteur van het boek Is dementie erg?

* Deel 1 en 2 kun je goed beide volgen, maar ook afzonderlijk van elkaar.

Jos Cuijten is één van onze best beoordeelde sprekers bij eerdere edities van Het Dementiecongres. Heb je haar workshop toch nog nooit bijgewoond? Mis deze workshop(s) dan zeker niet! Deelnemers aan deze workshop een vorige editie:
“De handvatten die Jos heeft gegeven inspireerden mij enorm en heb dit ook al toegepast in mijn werk.”
“Jos Cuijten heeft een echte eye-opener gegeven met bruikbare tools.”

Workshops die o.a. nog volgen:
3B. De sociale benadering bij dementie
4B. Omgaan met agressie bij dementie
5B. Dementie en palliatieve zorg
6B. Samenwerken met de mantelzorger

Het programma is in ontwikkeling, meer workshops volgen binnenkort.

Jos Cuijten

Jos Cuijten is sinds 1995 actief als trainer in de ouderenzorg. Zij is opgeleid en meerdere jaren werkzaam geweest als verpleegkundige. Ze was actief als docent drama en later ook als docent verpleegkunde.
Door een passie voor alles wat met communicatie en onderricht te maken heeft, besloot zij een NLP-coachopleiding te volgen. Inmiddels heeft zij zich gespecialiseerd in de werking van het beschadigde brein, in omgevingszorg voor zowel dementerenden als ouderen met een somatische problematiek.

Martin Kat

Martin Kat is vrijgevestigd psychiater/psychotherapeut in Amsterdam en werkt als ouderenpsychiater in de Noordwest Ziekenhuisgroep, afdeling Klinische Geriatrie. Daarnaast is hij consulent ouderenpsychiatrie in verpleeghuizen en bij het CCE. Een specifiek aandachtsgebied is de Psychiatrie bij (vroege) Dementie en het ontwikkelen van meet- en behandelinstrumenten hierbij.


Doelgroep

Alle verpleegkundigen (algemeen, geriatrie, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), casemanagers dementie, verzorgenden, helpenden, praktijkondersteuners, ouderenpsychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, docenten, activiteitenbegeleiders, dagbestedingscoaches, medewerkers maatschappelijke zorg en overige geïnteresseerden.

Tarieven
€ 199,- per persoon (excl. btw)| Vroegboektarief t/m 31 januari 2018*
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TVV, TVZ, Denkbeeld*
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (Geriatrie-Gerontologie, Praktijkverpleegkunde, Wijkverpleegkunde).

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
T: 030 – 638 38 51
M: 06 12 56 78 75
E: christa.vandenhurk@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Leonie van Helten
T: 030 – 638 36 59
M: 06 30 90 57 52
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 – 742 1941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.