Het Diabeteszorg congres

De ins en outs van diabeteszorg in de praktijk

Als verpleegkundige kom je bijna dagelijks in aanraking met mensen met diabetes. In Nederland alleen al zijn er 1 miljoen mensen met deze ziekte. De gevolgen van diabetes zijn groot; problemen met ogen, nieren, bloedvaten en voeten of zelfs overlijden.

Wat betekent het stijgend aantal diabetespatiënten voor jou als zorgprofessional?
Hoe verleen je goede zorg aan (oudere) patiënten met diabetes? Welke adviezen geef je? Hoe motiveer je patiënten om een gezondere leefstijl na te leven? En wat levert een effectieve samenwerking tussen de 1e en 2e lijn zorg op als het gaat om patiënten met diabetes?

Het Diabeteszorg congres richt zich op actuele ontwikkelingen en vereiste competenties van jou als zorgprofessional. Ook verschillende zorgaspecten en knelpunten die spelen in de diabeteszorg komen aan bod. Kortom, het congres biedt handvatten voor jouw dagelijkse praktijk als het gaat om de zorg voor mensen met diabetes.

Kies je eigen workshopsessies
In de middag kies je voor inspirerende en praktische workshops op verschillende niveaus en leer je o.a.:

  • Omgaan met kwetsbare ouderen met diabetes
  • Het bevorderen van therapietrouw
  • Effectief samenwerken in de eerste en tweede lijn
  • Alles over de invloed van gezonde voeding
  • Hoe je de diabetische voet kunt herkennen en behandelen?

Meld je nu aan voor Het Diabeteszorg congres en krijg concrete handvatten voor betere diabeteszorg in jouw dagelijkse praktijk.

Het Diabeteszorg Congres | Programma

09.00 uur
Ontvangst
09.30 uur
Lees meer Sluiten
Plenaire opening door dagvoorzitter Joost Hoebink

Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink.

09.40 uur
Lees meer Sluiten
De Grote Diabetesquiz

Herken jij het verschil tussen Diabetes type 1 en 2? Hoe ga je om met onstabiele bloedsuikers? Welke medicatie kun je toepassen en waarom? Wat is de wisselwerking tussen insuline en een koolhydraatarm dieet? Hoe signaleer je risico’s?  Welke invloed heeft co-morbiditeit bij jouw diabetespatiënt? Welke interventies kun je plegen bij therapieontrouw? Hoe werken we effectief samen in de eerste en tweede lijn? Tijdens de Grote Diabetesquiz gaan we met elkaar redeneren aan de hand van concrete casussen.
Misja Sprengers, verpleegkundig specialist Diabeteszorg VUMC

10.25 uur
Lees meer Sluiten
Voeding & beweging: een gezonde Diabetes levensstijl

Voeding, beweging, stress en slaap: dat zijn de vier gebieden waar veel te winnen valt voor Diabetes type 2 patiënten. “Maar 5 procent van de diabetici heeft een gezond voedingspatroon volgens de richtlijnen goede voeding. Slapen doen we slecht. Te weinig, en áls we dan slapen, hebben we vaak een rusteloze nacht. Daarbij hebben we ook nog eens ontzettend veel stress en stijgen de burn-out- en depressiecijfers. Naast een verkeerd voedingspatroon is de oorzaak dus ook echt leefstijl. Natuurlijk blijft een deel aanleg, maar de káns dat je diabetes type 2 krijgt, kun je goed zelf beïnvloeden.” Tijdens deze lezing gaan we dieper in op hoe jij als verpleegkundige een gezonde levensstijl bij jouw patiënt kunt stimuleren om diabetes te voorkomen en te behandelen.
Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl

10.55 uur
Koffie- en theepauze
11.25 uur

Tijdens deze lezing word je meegenomen in het verhaal van een diabetes patiënt, vanaf de  diagnose 10 jaar geleden tot het hedendaagse leven. Ook al ben je als zorgverlener dagelijks in gesprek met patiënten, het blijft een ziekte die het grootste deel om zelfmanagement gaat. Van waardes en cijfertjes tot gesprekstechnieken. Laat je ogen openen door dit inspirerende verhaal.
Loes Heijmans, ervaringsdeskundige en auteur van ‘Doe mij maar diabetes’

11.55 uur
Lees meer Sluiten
Diabetes bij kwetsbare ouderen

De preventie, zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen met diabetes vergt specifieke aandacht. Cardiovasculair risicomanagement is van groot belang bij deze kwetsbare doelgroep en glucoseregulatie kan verschillen van een gemiddelde volwassene. Verder heb je te maken met co morbiditeit, zelfmanagement, therapietrouw en vaak een gebrek aan goede voeding en beweging. Tijdens deze lezing gaan we in op de vele facetten waarmee je rekening moet houden in de diabeteszorg voor ouderen en krijg je concrete handvatten.
Corina Vos, verpleegkundig specialist AGZ

12.30 uur
Lunch
13.40 uur
Lees meer Sluiten
Workshopronde 1
14.40 uur
Pauze
15.15 uur
Lees meer Sluiten
Workshopronde 2
16.15 uur
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen.

Het Diabeteszorg Congres | Workshops

Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende workshops.

1.
Lees meer Sluiten
Diabetes bij kwetsbare ouderen

Tijdens deze interactieve workshop gaan jullie aan de slag met casussen uit de praktijk. Wat kom je tegen in de zorg voor oudere diabetes patiënten en hoe handel je? Op elke casus wordt gereflecteerd en verdieping geboden. Na het volgen van deze workshop heb je concrete handvatten hoe om te gaan met jouw oudere diabetespatiënt.
Corina Vos, verpleegkundig specialist AGZ

2.
Lees meer Sluiten
Therapietrouw? Abnormaal!

Diabetes is steeds meer een aandoening geworden waarbij zelfmanagement centraal staat. Het succes van de behandeling staat of valt met de inbreng van de patiënt zelf. Tijdens deze workshop krijg je praktische handvatten om de barrières voor therapietrouw bij jouw patiënt aan te gaan!
Bas van Raaij, psycholoog en opleider bij Bureau de Mat

3.
Lees meer Sluiten
Effectieve samenwerking voor betere diabeteszorg

Samenwerken voor optimale diabeteszorg, hoe pak je dat aan? Eveline Fassaert en Fleur van Thiel nemen je in deze interactieve workshop mee in leuke voorbeelden uit de praktijk vanuit het gezondheidscentrum. Welke uitdagingen staan we voor? Wat levert een gezamenlijk medisch consult op? Na het volgen van deze workshop weet jij welke collega’s aan te haken voor optimale diabeteszorg voor jouw patiënt.
Eveline Fassaert, praktijkverpleegkundige met specialisatie diabetes en Fleur van Thiel, POH

4.

Gezonde voeding is van cruciaal belang voor jouw patiënt met diabetes. Maar de praktijk is vaak weerbarstig. Hoe motiveer je jouw patiënt om gezond te eten? En wat is eigenlijk het meest gezond voor mensen met diabetes? Mediterraan, vegetarisch, laagkoolhydraat of ……? Hoe monitor je het insuline gebruik bij verandering? Hoe ga je om met kinderen of juist kwetsbare ouderen die een ander voedingspatroon hebben? Op deze en nog veel meer vragen gaan we in tijdens de interactieve workshop Diabetes en voeding.
Elise Kuipers, dietist en leefstijlcoach, Dietistenpraktijk Elise Kuipers te Amsterdam, interim bestuurslid DNO Diabetesdietist, lid werkgroep herziening NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015

5.

Door vroegtijdige herkenning van een diabetische voet, kun je verstrekkende complicaties voorkomen. Tijdens deze workshop leer je aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe patiënten met een hoog risico op voetulcus te herkennen zijn, en wat jouw rol is in preventie en behandeling.
Lian Stoeldraaijers, diabetespodotherapeut en secretaris Nederlandse vereniging voor Diabetes Podotherapeuten

Het Diabeteszorg Congres | Sprekers

Het Diabeteszorg Congres | Praktische informatie

Wanneer
Maandag 16 december 2019

Waar
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen.

Tarieven*
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief  1e 50 deelnemers
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TVV en TVZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie

  • Kwaliteitsregister V&V: geaccrediteerd voor 4 punten
  • Verpleegkundig Specialisten Register: geaccrediteerd voor 4 punten
  • NVvPO (nascholing voor praktijkondersteuners): accreditatie aangevraagd

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier als je voor accreditatie in aanmerking wilt komen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Voor wie?
Verpleegkundigen (algemeen, geriatrie, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verzorgenden, helpenden, praktijkondersteuners en overige geïnteresseerden die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met diabetes.

Contact

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Lianne de Jong (Portfoliomanager)
T: 06 – 466 023 47
E: lianne.de.jong@bsl.nl

Praktische vragen?

Eva Reuvers (Eventcoördinator)
M: 06 – 47 94 77 39
E: eva.reuvers@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Sales manager)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com


Annuleren

Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.