Details
Abonnee korting
Tip! Ben je abonnee van Nursing, TvV of TvZ, dan profiteer je van € 50,- abonneekorting bij je inschrijving.Algemeen
Do 7 september 2023
09.30 – 16.30 uur
ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Tarief
- Regulier tariref
- 299
- Abonnee tarief
- 249
Over dit congres
Ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. Van fitte jongeren tot kwetsbare ouderen. Voor al die mensen ben jij als verpleegkundige of verzorgende hun eerste aanspreekpunt bij vragen, voor advies en bij problemen. Over leefstijl, bloedglucosewaarde meten, insuline injecteren of hun diabetische voet. Heb jij antwoord op vragen over diabeteszorg?
Focus op leefstijl en preventie
De rode draad bij het congres is de persoon met diabetes in plaats van diabetes als ziektebeeld zelf. Deze dag splitsen we het ziektebeeld in vier verschillende pijlers met focus op de persoon met diabetes.
- Laatste ontwikkelingen
Op het gebied van technologie, zelfmanagement, wordt steeds meer zorg verplaatst naar ‘thuis’. Hoe kun je de persoon met diabetes hierop ondersteunen? - Persoonsgerichte zorg
Door motiverende gespreksvoering, optimaal zelfmanagement de persoonlijke- en gezondheidsdoelen van de cliënt in balans te brengen. - Geen pillen maar leefstijlinterventie
Het veranderen van de leefstijl van de persoon en daarmee het ziektebeeld veranderen. - Mentale impact
Welke impact heeft diabetes en hoe kan jouw cliënt persoonlijk leiderschap verhogen?
Deze dag leer je, krijg je inzicht in:
- De meest recente en belangrijke (technologische) ontwikkelingen binnen de diabeteszorg
- Hoe je persoonsgerichte diabeteszorg vormgeeft in de praktijk
- Hoe je leefstijl aanpakt bij diabetes type 2
- Wat de mentale impact van diabetes is
- Hoe je een diabetische voet herkent
- Weet je hoe je volgens het protocol moet werken als je een bloedglucosewaarde bepaalt of insuline toedient
- Hoe jij als zorgverlener mensen bij gedragsverandering kan ondersteunen
Op 7 september krijg je concrete handvatten voor betere diabeteszorg in jouw dagelijkse praktijk. Je gaat naar huis met de nieuwste inzichten en concrete tips die je meteen kunt gebruiken!
Praktisch
Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN in de scholingen Algemeen en Diabetes Zorg
Heb je een suggestie voor accreditatie van een bepaalde beroepsvereniging? E-mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij relevante én meerdere aanvragen het verzoek in overweging nemen.
Voor wie?
Het congres is bestemd voor verpleegkundigen (algemeen, geriatrie, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verzorgenden, helpenden, praktijkondersteuners en overige geïnteresseerden die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met diabetes.
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.
Bekijk de routebeschrijving hier.
Programma
De zorg is constant in beweging. Nu de zorg steeds vaker naar thuis verplaatst wordt, is zelfmanagement van de cliënt en de inzet van technologieën nog belangrijker geworden.
Tijdens deze openingslezing vertelt Heleen Knottnerus, beleidsmedewerker bij DVN én ervaringsdeskundige, hoe nieuwe technologie voor mensen met diabetes, hun naasten en zorgverleners een oplossing kan zijn in de diabeteszorg en hoe mensen met diabetes de regie over hun aandoening (terug) kan geven.
Tijdens deze lezing leer je:
- Dat er verschillende soorten mensen met diabetes zijn en die allemaal een eigen aanpak nodig hebben
- Hoe mensen met diabetes de nieuwe ontwikkelingen in de zorg ervaren
- Hoe je samen met de mens met diabetes kan beslissen over de behandeling
Zorgprofessionals die bekend zijn met de term ‘Persoonsgerichte Diabeteszorg’ proberen die op eigen wijze vorm te geven. Maar wat maakt nu een persoonsgerichte benadering? En hoe kun je echt persoonsgericht werken, te midden van uitkomsten, protocollen en standaarden? Tijdens deze lezing krijg je concrete handvatten en tips over persoonsgericht werken die je de volgende dag meteen kunt toepassen in de praktijk.
Tijdens deze lezing leer je:
- Hoe samen persoonsgerichte behandeldoelen te bespreken en op te stellen
- Hoe protocollen en standaarden zich verhouden tot persoonlijke doelen
- Hoe persoonlijke en gezondheidsdoelen elkaar kunnen versterken
Type 2 diabetes ontstaat door wisselwerking tussen genetische aanleg, de compositie van ons darm microbioom en onze manier van leven. Dat wil zeggen: we leven bijna allemaal verkeerd, maar gelukkig krijgt niet iedereen diabetes. Alleen wanneer iemand de erfelijke aanleg en de microbiota heeft om type 2 diabetes te krijgen ontspoort de suikerstofwisseling door verkeerde voeding, te weinig beweging, te veel stress en/of te weinig slaap. We proberen de ziekte vaak met medicijnen onder controle te krijgen, maar dat lukt meestal niet. Mensen hebben vaak steeds meer medicijnen nodig om de bloedsuiker op een acceptabel niveau te houden.
Hanno Pijl pleit met hartstochtelijke overtuiging voor het aanpakken van de leefstijl.
‘We weten hoe belangrijk leefstijl bij diabetes type 2 is. De eerste stap in de behandeling van diabetes type 2 zou volgens de richtlijn (NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2) dan ook een leefstijlinterventie moeten zijn, maar in de praktijk grijpen artsen (te) vaak meteen naar medicijnen.’
Tobias Mol kreeg op zijn tweede diabetes type-1. Door met de veranderingen in zijn leven mee te bewegen in plaats van hier tegen te vechten wist hij hier een kracht van te maken. Deze stelde hem in staat om 7x Nederlands kampioen en 3e van de Wereld te worden in het judo.
Aan de hand van theorie, het persoonlijke verhaal van Tobias en concrete oefeningen leer je om onbewuste gedragingen en aannames te herkennen. Waarom reageer je op een bepaalde manier wanneer het tegenzit? En wat kan je doen om met minder moeite betere resultaten te halen?
Tijdens deze lezing:
- Krijg je tips om te herkennen waar jouw patiënt last van heeft en wat hij/zij hiermee kan
- Krijg je tools waarmee je de veerkracht van de patiënt kunt verhogen en verandering kunt inzetten voor groei
- En wordt je uitgedaagd om deze tools in te zetten in je persoonlijke en professionele leven
Workshops
Iemand die diabetes mellitus heeft kan allerlei complicaties ontwikkelen. Eén van deze complicaties is de diabetische voet. In deze workshop wordt de laatste richtlijn van de diabetische voet doorgelopen van diagnostiek tot behandeling. Tijdens de workshop zal er veel ruimte zijn voor interactie en vragen stellen.
Na het volgen van deze workshop heb je geleerd:
- Hoe een diabetische voet te herkennen
- Welke interventies belangrijk zijn maar vaak worden vergeten
- Waarom multidisciplinair samenwerken een must is
Het lijkt zo eenvoudig, je doet de handeling misschien al jaren. Maar werk jij volgens het protocol als je een bloedglucosewaarde bepaalt of insuline toedient? Want: in welke vingers mag je wel/niet prikken? En waarom spuit je ook al weer 2 EH weg bij het klaarmaken van de pen?
In deze workshop ga je met deze vaardigheden aan de slag. Naast de theorie (waarin je kennis getoetst wordt met een quiz!) is er ook een praktijkgedeelte.
Je gaat volgens het protocol van Vilans een bloedglucosewaarde meten en insuline toedienen. De docenten geven tips en tricks mee uit de praktijk. Deze praktische workshop zet bij jou de puntjes op de i en je bent weer up-to-date in deze handelingen.
Na het volgen van deze workshop heb je geleerd:
- Op de juiste wijze een bloedglucosewaarde te bepalen
- Op de juiste wijze insuline te injecteren
- Over de materiaalkennis met betrekking tot de vaardigheden
Leefstijlinterventies bij diabetes type 2 blijken op korte termijn goed te werken. Maar om het gedrag van jouw patiënt met diabetes te veranderen is veel nodig, zeker als de patiënt er zelf de noodzaak niet van in ziet. Leefstijlverandering vraagt veel inspanning van de patiënt op korte termijn, maar het levert pas op de lange termijn beloning op.
Hoe motiveer je toch jouw patiënt zijn of haar leefstijl- en gedrag te veranderen? En hoe zorg je er ook voor dat de patiënt dit volhoudt?
Na het volgen van deze workshop heb je geleerd:
- Hoe je jouw patiënt kunt ondersteunen in zelfmanagement
- Hoe je jouw patiënt kunt motiveren
- En hoe jouw patiënt dit gedrag ook vasthoudt
De zorg en ondersteuning van kwetsbare ouderen met diabetes vergt specifieke aandacht. De focus op hun kwetsbaarheid en vaak aanwezige comorbiditeit is van groot belang bij deze doelgroep en glucoseregulatie kan verschillen van een gemiddelde volwassene. Naast comorbiditeiten verminderd zelfmanagement speelt polyfarmacie een belangrijke rol.
Tijdens deze workshop gaan we in op de vele facetten waarmee je rekening moet houden in de diabeteszorg voor ouderen en krijg je concrete handvatten.