Masterclass EBP

Word beter in het beoordelen van evidence om de juiste beslissingen te nemen

De Masterclass EBP van dinsdag 27 oktober 2020 is verplaatst naar woensdag 2 juni 2021. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd. Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.

Masterclass EBP_Nursing_2020

Juist in tijden van crisis is het belangrijk dat er kritisch wordt gekeken naar wat er allemaal binnen korte tijd gepubliceerd wordt. Met behulp van Evidence-Based Practice kan jij als verpleegkundige klinische onzekerheden of praktijkvariaties verder uitzoeken om de zorg voor de patiënt zo effectief, kwalitatief en efficiënt mogelijk uit te voeren.

Nursing heeft in samenwerking met Omni Cura Academy de Masterclass EBP ontwikkelt. Tijdens deze masterclass is er aandacht voor de Trias Academica rondom EBP: onderwijs, onderzoek en zorgverlening, in de praktijk moeten we namelijk samen de schouders onder echt betere patiëntenzorg zetten.

De masterclass neemt je mee in EBP en:
onderwijs; praktische lessen vanuit het onderwijs.
onderzoek; hoe weet je nou welk onderzoek je wel of juist niet kunt gebruiken?
leiderschap; neem het heft in eigen handen door middel van EBP
in de praktijk; hoe maak je de vertaalslag naar de praktijk?

Bekijk het complete programma >

Evidence; vertaal dat maar eens naar de praktijk
‘Evidence beoordelen is meestal ongelooflijk ingewikkeld, want het is vaak in het Engels en met allemaal onderzoekstermen die we helemaal niet gewend zijn. Vertaal dat maar eens naar iets wat je als verpleegkundige begrijpt en kan gebruiken in de patiëntenzorg. Daar richten we ons vooral op tijdens de Masterclass EBP op 27 oktober 2020.’ – Peter Vink, EBP-expert en docent van de masterclass EBP

Masterclass EBP | Programma

08:45
Ontvangst
09:30

Hoe heeft EBP zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Waar staan we qua EBP kennis? EBP is vrijwel vast onderdeel binnen zowel HBO als MBO studies voor het opleiden van verpleegkundigen en verzorgenden. Echter, de praktijk is nog niet zover als het onderwijs in het implementeren van EBP. Wat wordt de studenten nu geleerd als het gaat om EBP? En zijn er uit die lessen praktische onderdelen die ook voor de verpleegkundigen die al lang geleden opgeleid zijn kunnen gebruiken bij de inzet van EBP?

11:00
Korte pauze
11:20
Lees meer Sluiten
EBP en onderzoek

30 tot 40 procent van de patiënten ontvangt niet de zorg die in overeenstemming is met de wetenschap en 20 tot 25 procent van de patiënten krijgt onnodige of zelfs schadelijke zorg! Het beoordelen van onderzoeken en interpreteren van resultaten is best ingewikkeld. En de vertaalslag naar de werkvloer des te ingewikkelder. Hoe weet je als verpleegkundige nou welk onderzoek je wel of juist niet kunt gebruiken voor de zorg voor jouw patiënt?

Tijdens dit onderdeel zal daarom ingegaan worden op het kunnen beoordelen van de kwaliteit van onderzoek met de inslag van EBP. Het vertalen van een klinische onzekerheid naar een beantwoordbare vraag (opstellen van een PICO) is een belangrijke stap binnen EBP. Mocht er onzekerheid zijn over medisch handelen, dan kan een CAT (Critically Appraised Topic) nodig zijn. Een CAT is literatuurstudie naar een afgebakend onderwerp, resulterend in een aanbeveling voor de praktijk.

Deelnemers krijgen tijdens dit onderdeel inzicht in:

  • Hoe beoordeel je onderzoeken?
  • Hoe stel je een goede PICO op?
  • Wanneer is een CAT goed opgesteld en bruikbaar?

Inclusief voorbeelden van missers en fake news!

12:50
Lunchpauze
13:35
Lees meer Sluiten
EBP en leiderschap

Onze zorgverlening en de keuzes die daarin gemaakt worden moeten zo veel mogelijk gebaseerd zijn op sterke argumenten. Het proces dat daaraan beantwoordt is evidence-based practice (EBP): systematisch onderzoek, kennis, ervaring, waarden en voorkeuren worden gewogen en gebruikt om in de zorg de “goede dingen te doen”.

Helaas bestaan er hardnekkige misvattingen over EBP en komen verpleegkundigen nog maar spaarzaam in beweging om hun dagelijkse zorgverlening aan de hand van het EBP-proces steviger te onderbouwen. Controle over de eigen ‘agenda’ en invloed op de inhoud van onze werkzaamheden is noodzakelijk om als verpleegkundige beroepsgroep gerespecteerd, gezien en gehoord te worden. Niet alleen door anderen, ook door onszelf.

In deze sessie zie je redenen om zelf met EBP aan de slag te gaan; voor jouw patiënten, bewoners of cliënten. En voor verpleegkundigen; door met EBP het heft in eigen hand te nemen en daarmee verantwoordelijkheid en zeggenschap over de zorgverlening verwerven. Natuurlijk kun je hiermee ook aan de slag om jouw collega’s enthousiast en in beweging te krijgen!

De basis voor deze sessie zijn natuurlijk kennis uit onderzoeken, ervaring die is opgedaan in verschillende werkvormen voor EBP en de overtuiging dat échte verpleegkundige kwaliteit vanuit de verpleegkundige beroepsgroep moet komen. En, wij vullen dit graag aan met jouw inbreng!

15:05
Korte pauze
15:20
Lees meer Sluiten
EBP en patiëntenzorg in de praktijk

Hoe werkt EBP in de praktijk? Waar kan je als verpleegkundige tegenaan lopen? En wat gebeurt er op dit moment binnen de organisaties die EBP reeds goed hebben geïmplementeerd?

De vertaalslag van EBP naar de praktijk blijft een moeilijk vraagstuk, toch kan je als verpleegkundige zeker aan de slag met EBP. Tijdens dit laatste onderdeel zal Peter je uitleggen wat jij kunt doen, passend bij jouw niveau. Of je nu volger, gebruiker of expert bent.

16:45
Einde programma

Masterclass EBP | Docenten

Masterclass EBP | Recensies

EBP heeft in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en begint steeds meer een vast onderdeel te worden binnen de verpleegkundige praktijk. Dit is dan ook de 7e keer dat Nursing een evenement organiseert over EBP, want het is en blijft een belangrijk onderwerp. Ben je benieuwd hoe de deelnemers de masterclass in 2019 hebben ervaren? Je leest het hieronder:

‘Heldere duidelijke presentaties door sprekers met veel kennis van zaken. Stuk voor stuk zeer inspirerend!’

‘Fijn dat EBP zo breed getrokken werd richting functiedifferentiatie en leiderschap. Juist zaken die nu heel erg actueel zijn. Zeker toepasbaar in de praktijk.’

‘Goede sprekers, goede interactie met publiek, relevante inhoud’

‘Peter vink kon het heel leuk vertellen.’

‘De sprekers vertalen het naar de beroepspraktijk en de toepassing hierin. Er worden handvatten geboden en je wordt gestimuleerd door te gaan (ondanks de hobbels die je op je werk tegen komt). Dit motiveert!’

‘Het implementeren in de praktijk was erg interessant.’

‘Duidelijke sprekers, enthousiast en deskundig. Ervaringen uitwisselen tijdens BUZZ momenten en netwerken tijdens pauzes. Praktisch en voor mij erg leerzaam geweest.’

Masterclass EBP | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Dinsdag 27 oktober 2020 | ReeHorst, Ede

Bekijk hier hoe je de ReeHorst het beste kunt bereiken.

Voor wie?
De Masterclass is bedoelt voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Tarieven
279,- p.p. (btw vrij) | Vroegboektarief* voor de 1e 50 aanmelders
299,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
279,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing en/of TvZ
279,- p.p. (btw vrij) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.

Accreditatie
Accreditatie voor de Masterclass EBP is aangevraagd bij: het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V, het Register Zorgprofessionals en het Verpleegkundig Specialisten Register, voor 5 punten. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen. De training staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar eefje.korten@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

T: (030) – 638 36 38 | E: aanmelder@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.