EBP

Echt aan de slag met Evidence-Based Practice!

Voor het 5e jaar achtereen organiseert Nursing in samenwerking met Omni Cura Academy trainingen rondom Evidence Based Practice. Met de nieuwe beroepsprofielen in aankomst zijn kennis en vaardigheden over EBP belangrijker dan ooit tevoren. Wat jouw niveau ook is, kies voor het congres of de masterclass en ontdek extra vaardigheden en kennis voor de zorg van nu én de toekomst!

Ben jij al voorbereid op het beroepsprofiel Verpleegkundige 2020?

Evidence-based Practice (EBP) heeft een duidelijke plaats in het beroepsprofiel voor de hbo-opgeleide verpleegkundige van 2020. Van jou als verpleegkundige wordt verwacht dat je de principes van EBP kunt toepassen. Dat betekent dat jij op zijn minst EBP-gebruiker moeten zijn. De EBP in één dag en de Masterclass EBP zijn dus bij uitstek jouw kans om jouw kennis en vaardigheden van EBP bij te spijkeren en jezelf voor te bereiden op de toekomst!

EBP in één dag

Ga aan de slag met evidence-based practice! We nemen je mee in de soms indrukwekkende wereld van wetenschappelijke literatuur. In één dag krijg je alle handvatten rondom het toepassen van EBP en versterk je je vaardigheden in de vijf stappen van EBP: stellen van een vraag, zoeken naar literatuur, beoordelen van literatuur, conclusie en aanbevelingen en de evaluatie.
In één dag inzicht in alle mogelijkheden die EBP met zich meebrengt!

Wanneer is deze blended training EBP iets voor jou?

 • Je wilt in korte tijd (verder) klaargestoomd worden om EBP te kunnen toepassen
 • Je leert het liefst op een actieve manier
 • Je wilt graag kennis delen
 • Je oefent graag met casuïstiek die direct herkenbaar en bruikbaar is
 • Je wilt direct feedback krijgen

Welk programma kies jij?

Het congres is opgebouwd uit 4 programma’s, gebaseerd op de rollen binnen EBP:

 • De EBP-volger is in staat om een klinische onzekerheid te signaleren en om te zetten naar een beantwoordbare vraag. Iedereen die in de Nederlandse gezondheidszorg werkt moet in principe een EBP-volger zijn.
  Dit programma is geschikt voor hen die nog niet helemaal bekend zijn met EBP en eens willen weten waar het nou allemaal om draait.
 • De EBP-gebruiker 1 en 2 kan naast het formuleren van een vraag ook literatuur zoeken, vinden en beoordelen op methodologische kwaliteit.
  De programma’s voor deze rollen zijn geschikt voor hen die hun vaardigheden in zoeken en beoordelen willen versterken en die zich willen voorbereiden op het beroepsprofiel van de hbo-opgeleide verpleegkundige.
 • De EBP-expert kan al het bovenstaande, maar kan ook de vertaalslag maken van de literatuur naar de praktijk. Zij kunnen alle stappen van EBP zelfstandig doorlopen.
  Dit programma is geschikt voor hen die echt de betekenis van de literatuur onder de knie willen krijgen en die de uitrol van EBP verder willen bevorderen binnen de eigen organisatie.

Programma EBP in één dag

  Volgers Gebruiker 1 Gebruiker 2 Expert
 
Voorbereiding Principes v. EBP

Stap 1: Ask

Richtlijnen

Stap 1: Ask

Stap 2: Acquire

Stap 3: Appraise

Stap 1: Ask

Stap 2: Acquire

Stap 3: Appraise

Stap 4: Apply

Stap 5: Assess

Implementatie

 
08:45 uur Ontvangst
 
09:15 uur Opening
 
09:20 uur Vijf jaar EBP Congres: toen en nu.
 
09:40 uur Uitleg
 
09:55 uur Dossier-bespreking Dossier-bespreking Dossier-bespreking Masterclass – Effectmaten
 
11:15 uur Pauze
 
11:30 uur Richtlijn Vinden & Lezen Zoeken in Pubmed Zoeken in Cochrane Conclusie & Aanbeveling
 
12:50 uur Lunchpauze
 
13:45 uur Richtlijn Beoordelen Journal Club – RCT Journal Club – Systematic Review Journal Club – Implementation Science
 
15:05 uur Pauze
 
15:25 uur Patiëntenzorg en EBP Journal Club – Cohort Studie Journal Club – RCT Implementatie van EBP
 
16:45 uur Afsluiting
 

Masterclass EBP

De Masterclass EBP gaat een stap verder! We gaan in op vraagstukken waar met name EBP-gebruikers en EBP-experts mee te maken (zullen) krijgen. Hoe implementeer je EBP binnen je eigen organisatie? Hoe zet je zelf een Journal Club op? En hoe voer je deze uit? Met het oog op de toekomstprofielen vanaf 2020 zal er ook extra focus zijn op het toepassen van EBP als HBO-verpleegkundige.

De Masterclass EBP neemt je mee in:

 • EBP en het beroepsprofiel
 • EBP en klinisch redeneren
 • EBP en leiderschap
 • Concrete toepassingen van EBP
 • Implementeren van EBP in jouw organisatie
 • Oefenen met het opzetten van Journal Clubs

De Masterclass is geschikt voor EBP-gebruikers en EBP experts. Ook voor starters/beginners/EBP volgers uit eerdere edities van EBP in één dag.

De rollen binnen EBP:

 • De EBP-volger is in staat om een klinische onzekerheid te signaleren en om te zetten naar een beantwoordbare vraag. Iedereen die in de Nederlandse gezondheidszorg werkt moet in principe een EBP-volger zijn.
  Dit programma is geschikt voor hen die nog niet helemaal bekend zijn met EBP en eens willen weten waar het nou allemaal om draait.
 • De EBP-gebruiker kan naast het formuleren van een vraag ook literatuur zoeken, vinden en beoordelen op methodologische kwaliteit.
  De programma’s voor deze rollen zijn geschikt voor hen die hun vaardigheden in zoeken en beoordelen willen versterken en die zich willen voorbereiden op het beroepsprofiel van de hbo-opgeleide verpleegkundige.
 • De EBP-expert kan al het bovenstaande, maar kan ook de vertaalslag maken van de literatuur naar de praktijk. Zij kunnen alle stappen van EBP zelfstandig doorlopen.
  Dit programma is geschikt voor hen die echt de betekenis van de literatuur onder de knie willen krijgen en die de uitrol van EBP verder willen bevorderen binnen de eigen organisatie.

Docenten EBP in één dag & Masterclass

Peter Vink

Verpleegkundig stafadviseur AMC en oprichter Omni Cura Academy
De blended training EBP is opgezet in samenwerking met Peter Vink, oprichter van Omni Cura Academy, voormalig verpleegkundige, klinisch epidemioloog en stafadviseur Kwaliteit en Veiligheid in het AMC. Peter Vink is een echte EBP-fanaat. Als leerlingverpleegkundige stelde hij (soms op bijdehante wijze) de tradities en rituelen in de zorg al aan de kaak. Want wat als iets beter, veiliger, vriendelijker kan voor de patiënt? Of als het werk makkelijker en efficiënter kan voor de verpleegkundige? Met deze vragen in het achterhoofd verschoof hij van de directe patiëntenzorg naar klinisch onderzoeker en stafadviseur Kwaliteit & Veiligheid. Met plezier brengt hij zijn eigen passie voor de praktische invulling van wetenschappelijk onderzoek over op anderen, want ‘EBP is voor iedereen’.
.
Peter Vink wordt voor de verschillende werkgroepen en workshops bijgestaan door de volgende docenten:

 • Anne Eskes
 • Paul Doedens
 • Peter Hoegen
 • Karin Kaub

Blogverslag EBP in één dag

De ervaring van deelnemer Monique Cameron

Op 28 september 2017 bezocht ik het congres EBP in één dag in Ede. Ik ben verpleegkundige en opleidingsfunctionaris bij Zorggroep Ena in Barneveld, een VVT-instelling. In onze organisatie leiden wij verpleegkundigen en verzorgenden op die steeds meer te maken hebben met EBP met betrekking tot kwaliteitsopdracht. Door dit congres te bezoeken hoopte ik meer te begrijpen van EBP en hoe wij dit in onze organisatie kunnen implementeren. En vooral ook om de leerlingen goed te kunnen helpen in dit proces.

Aan de praat
Bij de eerste kop koffie raakte ik al direct aan de praat met een verpleegkundige. Ik was nieuwsgierig waarom zij naar dit congres was gekomen. Ze vertelde dat zij in haar ziekenhuis deelneemt aan de werkgroep EBP en daarom hierover meer kennis wilde opdoen. Wat ik grappig vond was dat ze vertelde over een zogenaamd fronsbord, waar iedereen post-its op mag plakken met vragen, die ze dan meenemen naar de werkgroep.

Stap voor stap aan de slag
Na een humorvolle plenaire opening gingen de gevorderden, zoals de verpleegkundige die ik eerder sprak, naar hun workshops en sloot ik me aan bij de starters. Alle starters waren met hetzelfde doel gekomen: iedereen wilde proeven wat EBP nu eigenlijk is en tips krijgen om mee te nemen naar de dagelijkse praktijk. Onder leiding van Peter Vink gingen we stap voor stap aan de slag met wat EBP* is. Hij leidde ons door het werkboek dat hijzelf samen met anderen ontwikkeld heeft. Het leuke was dat het startersprogramma heel interactief was, waardoor je er goed bijbleef en zelf echt mee moest denken en werken. Het programma bestond uit:
• Hoe vertaal je een klinisch probleem naar een beantwoorde vraag?
• Op zoek naar een richtlijn
• Kritisch beoordelen van een richtlijn
• Het trekken van conclusies, en toepassen in de praktijk en evalueren

Halverwege de dag kregen we een zeer verzorgde lunch. Een echt verwenmoment om even bij te komen van alle nieuwe informatie en te praten met de andere deelnemers die uit verschillende settings kwamen zoals ziekenhuis, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Gemotiveerd terug naar de praktijk
Terugblikkend heb ik veel gehad aan het werkboek waarmee we stapsgewijs door het proces werden geleid. Een van de pluspunten was Peter Vink, die de informatie op een zeer prettige manier bracht en voor wie geen vraag te gek was. De eerste stappen zijn nu duidelijk en het verschil tussen klinische onzekerheden en klinisch redeneren was voor de meesten van ons ook helder. Maar het echt beoordelen van een richtlijn viel toch tegen. Deze klopt wel – denk je, ze hebben vast de juiste literatuur gebruikt… Nou niet altijd dus. Het was leuk om hier met elkaar over na te denken. En het motiveert om in de praktijk eens kritisch te kijken. Aan het eind van de dag had ik echt de drive om alle informatie mee te nemen naar onze instelling en een groepje verpleegkundigen enthousiast te krijgen om dit op te pakken. Volgend jaar kom ik graag terug om de gevorderden sessies te volgen!

*De definitie van EBP: evidence-based practice is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen met individuele cliënten (en/of hun naasten) over een goede of gewenste zorg of behandeling. De praktijk impliceert het integreren van individuele kennis en ervaring van de behandelaar en de individuele waarden en ervaringskennis van de cliënt met het beste bewijsmateriaal.

Info & Locatie

Doelgroep
Verpleegkundigen werkzaam in ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeghuizen.

Tarieven
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief voor de eerste 50 inschrijvingen*
€ 299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TVZ*
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91*
€ 499,- per persoon (btw vrij) | Combinatietarief voor EBP in één dag én de Masterclass EBP

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie voor de EBP in één dag en de Masterclass worden aangevraagd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, scholing Algemeen, voor 6 punten. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen. De training staat gelijk aan een studiebelasting van 7 uur.

CRKBO geregistreerd
Bohn Stafleu van Loghum is een onderdeel van Springer Media B.V. Springer Media B.V. is vanaf 01-01-2019 als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw vrij aanbieden.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Yefke Patiwael
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Eefje Korten
T: 030 638 36 53
M: 06 21 35 57 59
E: eefje.korten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 742 1941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.