EBP

Echt aan de slag met Evidence-Based Practice!

Voor het 5e jaar achtereen organiseert Nursing in samenwerking met Omni Cura Academy trainingen rondom Evidence Based Practice. Met de nieuwe beroepsprofielen in aankomst zijn kennis en vaardigheden over EBP belangrijker dan ooit tevoren. Wat jouw niveau ook is ontdek extra vaardigheden en kennis voor de zorg van nu én de toekomst!

Ben jij al voorbereid op het beroepsprofiel Verpleegkundige 2020?

Evidence-based Practice (EBP) heeft een duidelijke plaats in het beroepsprofiel voor de hbo-opgeleide verpleegkundige van 2020. Van jou als verpleegkundige wordt verwacht dat je de principes van EBP kunt toepassen. Dat betekent dat jij op zijn minst EBP-gebruiker moeten zijn. De Masterclass EBP is dus bij uitstek jouw kans om jouw kennis en vaardigheden van EBP bij te spijkeren en jezelf voor te bereiden op de toekomst!

Bekijk hieronder de vorige editie van EBP in één dag!

Masterclass EBP

De Masterclass EBP gaat een stap verder! We gaan in op vraagstukken waar met name EBP-gebruikers en EBP-experts mee te maken (zullen) krijgen. Hoe implementeer je EBP binnen je eigen organisatie? Hoe zet je zelf een Journal Club op? En hoe voer je deze uit? Met het oog op de toekomstprofielen vanaf 2020 zal er ook extra focus zijn op het toepassen van EBP als HBO-verpleegkundige.

De Masterclass EBP neemt je mee in:

 • EBP en het beroepsprofiel
 • EBP en klinisch redeneren
 • EBP en leiderschap
 • Concrete toepassingen van EBP
 • Implementeren van EBP in jouw organisatie
 • Oefenen met het opzetten van Journal Clubs

De Masterclass is geschikt voor EBP-gebruikers en EBP experts. Ook voor starters/beginners/EBP volgers uit eerdere edities van EBP in één dag.

De rollen binnen EBP:

 • De EBP-volger is in staat om een klinische onzekerheid te signaleren en om te zetten naar een beantwoordbare vraag. Iedereen die in de Nederlandse gezondheidszorg werkt moet in principe een EBP-volger zijn.
  Dit programma is geschikt voor hen die nog niet helemaal bekend zijn met EBP en eens willen weten waar het nou allemaal om draait.
 • De EBP-gebruiker kan naast het formuleren van een vraag ook literatuur zoeken, vinden en beoordelen op methodologische kwaliteit.
  De programma’s voor deze rollen zijn geschikt voor hen die hun vaardigheden in zoeken en beoordelen willen versterken en die zich willen voorbereiden op het beroepsprofiel van de hbo-opgeleide verpleegkundige.
 • De EBP-expert kan al het bovenstaande, maar kan ook de vertaalslag maken van de literatuur naar de praktijk. Zij kunnen alle stappen van EBP zelfstandig doorlopen.
  Dit programma is geschikt voor hen die echt de betekenis van de literatuur onder de knie willen krijgen en die de uitrol van EBP verder willen bevorderen binnen de eigen organisatie.

Programma Masterclass EBP

08:45
Ontvangst
09:30

De Nederlandse verpleegkunde wereld is in rep en roer: de beroepsprofielen 2020 staan voor de deur. EBP heeft hierin een duidelijke plaats bij de HBO-verpleegkundige, maar hoe zit het dan met de MBO-verpleegkundige? Wat zegt die tekst nou precies en wat hebben instellingen hier tot nu toe mee gedaan? Peter Vink neemt je in deze sessie mee met verhalen uit de praktijk, management en de beroepsvereniging.

11:00
Korte break
11:20
Lees meer Sluiten
EBP en leiderschap

Wetenschappelijke onderbouwing van hun vak is voor verpleegkundigen belangrijk om stevig te staan in hiërarchische relaties, bijvoorbeeld met artsen. Zowel op je eigen afdeling als daarbuiten kan je invloed uitoefenen op de kwaliteit van zorg. Als verpleegkundige heb je nou eenmaal invloed op belangrijke uitkomstmaten zoals ondervoeding, infecties, decubitus, angst, therapietrouw en zelfmanagement. Ook kan je als rolmodel invloed hebben op de ontwikkeling en professionaliteit van je collega’s. Anne Eskes geeft je handvatten om leiderschap (nog) beter in te bedden bij de toepassing van EBP.

12:50
Lunchpauze
13:35

Via klinisch redeneren kom je tot het beste besluit over de zorg voor de individuele patiënt. Voor het interpreteren van de uitkomst van metingen bij verpleegkundige handelingen, denk aan de bloeddruk, is wetenschappelijke kennis nodig. Via EBP wordt deze kennis verworven. Maar hoe werkt de koppeling van EBP en klinisch redeneren in de praktijk? Marc Bakker legt uit hoe evidence-based practice de klinische redeneringen én de uitvoering van vaardigheden kan verbeteren.

15:05
Korte break
15:20
Lees meer Sluiten
Implementeren van EBP in jouw organisatie

De implementatie van zowel evidence-based behandelingen als het evidence-based gedachtegoed verloopt vaak moeizaam. Hoe mobiliseer je je team? En hoe breng je veranderingen teweeg? Sharon van de Ven leert je de vertaalslag te maken naar de praktijk en geeft tips hoe je kunt werken richting Excellente Zorg! Met praktische tips voor complexe verandering.

16:45
Einde programma

Docenten Masterclass EBP

Blogverslag EBP in één dag

De ervaring van deelnemer Monique Cameron

Op 28 september 2017 bezocht ik het congres EBP in één dag in Ede. Ik ben verpleegkundige en opleidingsfunctionaris bij Zorggroep Ena in Barneveld, een VVT-instelling. In onze organisatie leiden wij verpleegkundigen en verzorgenden op die steeds meer te maken hebben met EBP met betrekking tot kwaliteitsopdracht. Door dit congres te bezoeken hoopte ik meer te begrijpen van EBP en hoe wij dit in onze organisatie kunnen implementeren. En vooral ook om de leerlingen goed te kunnen helpen in dit proces.

Aan de praat
Bij de eerste kop koffie raakte ik al direct aan de praat met een verpleegkundige. Ik was nieuwsgierig waarom zij naar dit congres was gekomen. Ze vertelde dat zij in haar ziekenhuis deelneemt aan de werkgroep EBP en daarom hierover meer kennis wilde opdoen. Wat ik grappig vond was dat ze vertelde over een zogenaamd fronsbord, waar iedereen post-its op mag plakken met vragen, die ze dan meenemen naar de werkgroep.

Stap voor stap aan de slag
Na een humorvolle plenaire opening gingen de gevorderden, zoals de verpleegkundige die ik eerder sprak, naar hun workshops en sloot ik me aan bij de starters. Alle starters waren met hetzelfde doel gekomen: iedereen wilde proeven wat EBP nu eigenlijk is en tips krijgen om mee te nemen naar de dagelijkse praktijk. Onder leiding van Peter Vink gingen we stap voor stap aan de slag met wat EBP* is. Hij leidde ons door het werkboek dat hijzelf samen met anderen ontwikkeld heeft. Het leuke was dat het startersprogramma heel interactief was, waardoor je er goed bijbleef en zelf echt mee moest denken en werken. Het programma bestond uit:
• Hoe vertaal je een klinisch probleem naar een beantwoorde vraag?
• Op zoek naar een richtlijn
• Kritisch beoordelen van een richtlijn
• Het trekken van conclusies, en toepassen in de praktijk en evalueren

Halverwege de dag kregen we een zeer verzorgde lunch. Een echt verwenmoment om even bij te komen van alle nieuwe informatie en te praten met de andere deelnemers die uit verschillende settings kwamen zoals ziekenhuis, thuiszorg en gehandicaptenzorg.

Gemotiveerd terug naar de praktijk
Terugblikkend heb ik veel gehad aan het werkboek waarmee we stapsgewijs door het proces werden geleid. Een van de pluspunten was Peter Vink, die de informatie op een zeer prettige manier bracht en voor wie geen vraag te gek was. De eerste stappen zijn nu duidelijk en het verschil tussen klinische onzekerheden en klinisch redeneren was voor de meesten van ons ook helder. Maar het echt beoordelen van een richtlijn viel toch tegen. Deze klopt wel – denk je, ze hebben vast de juiste literatuur gebruikt… Nou niet altijd dus. Het was leuk om hier met elkaar over na te denken. En het motiveert om in de praktijk eens kritisch te kijken. Aan het eind van de dag had ik echt de drive om alle informatie mee te nemen naar onze instelling en een groepje verpleegkundigen enthousiast te krijgen om dit op te pakken. Volgend jaar kom ik graag terug om de gevorderden sessies te volgen!

*De definitie van EBP: evidence-based practice is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal om beslissingen te nemen met individuele cliënten (en/of hun naasten) over een goede of gewenste zorg of behandeling. De praktijk impliceert het integreren van individuele kennis en ervaring van de behandelaar en de individuele waarden en ervaringskennis van de cliënt met het beste bewijsmateriaal.

Info & Locatie

Doelgroep
Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorgingshuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Datum
Dinsdag 29 oktober 2019 – Masterclass EBP

Locatie
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen.

Tarieven
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief
€ 299,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TVZ*
€ 279,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie voor de EBP in één dag en de Masterclass is goedgekeurd bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, scholing Algemeen, voor 6 punten. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen. De training staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Yefke Patiwael
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)
Joanne Bijleveld
T: 030 638 37 11
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: 010 742 1941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.