EBP in één dag

Evidence Based Practice voor starters & gevorderden

Helaas zit het startersprogramma vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. Voor het gevorderdenprogramma hebben wij nog kaarten. Meld je aan via de rode aanmeldbutton!

Ga op 28 september in één dag aan de slag met evidence-based practice. Je wordt meegenomen in de soms indrukwekkende wereld van wetenschappelijke literatuur. En krijgt inzicht in de mogelijkheden die EBP met zich meebrengt.

  • In één dag maak je (voor het eerst) grondig kennis met de 5 stappen van EBP: formuleren van een beantwoordbare vraag / zoekstrategie / kwaliteitscheck / conclusie en toepassing in de praktijk / evaluatie
  • Leer EBP toe te passen op praktische vraagstukken
  • Het programma is toegankelijk voor verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen
  • Ga aan de slag met vragen vanuit de klinische praktijk

Na deze dag weet je eindelijk écht wat EBP inhoudt.

Helaas zit het startersprogramma vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. Voor het gevorderdenprogramma hebben wij nog kaarten. Meld je aan via de rode aanmeldbutton!

Voor de starters
EBP is het helemaal aan het worden binnen de zorg en dat is maar goed ook! De kritische kijk op eigen handelen en het gebruik van wetenschappelijke literatuur ter ondersteuning van een behandelkeuze is een fantastisch middel om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Maar waar begin je met EBP en wat houdt het nu precies in? EBP-starters doorlopen op interactieve wijze de 5 stappen van EBP. Je wordt aan de hand genomen bij het stellen van een beantwoordbare vraag, leert over de verschillende gradaties van bewijsmateriaal en leest en interpreteert gezamenlijk (een deel van) een internationale richtlijn. Je leert hoe je zo’n richtlijn kunt vinden, ‘slim’ kunt lezen en bovendien hoe je de informatie kunt gebruiken voor jouw eigen praktijk.


Voor gevorderden

Met één been in de verpleegkundige praktijk en het andere in de wereld van wetenschap en onderwijs, stel je zelf je programma samen en kan jij je verdiepen waar jij dat wilt. Je kent de gevaren van routinematig handelen en weet dat je sommige rituelen los moet laten. Volg dan workshops over: zoeken, beoordelen, statistiek en/of implementatie. Artikelen die voor deze workshops worden gebruikt zullen vooraf naar de deelnemers worden toegezonden.

Helaas zit het startersprogramma vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst. Voor het gevorderdenprogramma hebben wij nog kaarten. Meld je aan via de rode aanmeldbutton!

Voor het gevorderdenprogramma hebben wij nog kaarten. Meld je aan via de rode aanmeldbutton!

08.45 uur Ontvangst

09.15 uur Opening door dagvoorzitter
Peter Vink, Klinisch Epidemioloog, trainer EBP bij Omni Cura en Neuroverpleegkundige in het AMC

09.20 uur Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naartoe?
We beginnen onze dag van wetenschap met wat luchtig leesmateriaal: de fabeltjeskrant. Lees je weleens de gezondheid en wetenschap artikelen in de krant? Of nog erger: die op social media? Nieuwe baanbrekende resultaten zijn bijna elke dag te vinden, maar lang niet alles is wel echt waar.
Peter Vink, Klinisch Epidemioloog, trainer EBP bij Omni Cura en verpleegkundig Stafadviseur Kwaliteit & Veiligheid

De plenaire sessie zal worden geëindigd met uitleg over het verloop van de dag. Je gaat in kleine groepen (max. 25) echt aan de slag met EBP. Het gebruik van een laptop wordt hierbij aangeraden.

09.55 uur Hoe vertaal je een klinisch probleem naar een beantwoordbare vraag?
Dit uur zal in het teken staan van het formuleren van de juiste en beantwoordbare vragen bij klinische problemen. Door middel van PICO’s (P=patiënt of probleem, I=interventie, C=vergelijking, O= uitkomst) leer je een goede afbakening te maken van wat je wil gaan onderzoeken.

11.15 uur Koffie- en theepauze

11.30 uur Op zoek naar een richtlijn
In deze workshop gaan we gezamenlijk op zoek naar richtlijn die passen bij onze vraagstelling. Hoe vind je je weg op het wereld wijde web van richtlijn databases?
Neem s.v.p. je laptop mee naar deze sessie

12.50 uur Lunch

13.45 uur Kritisch beoordelen van de richtlijn
Een richtlijn is al snel een hoge vorm van bewijsmateriaal, maar toch kan er van alles mis zijn met de wijze waarop de richtlijn tot stand is gekomen. Hoe kom je daar achter? Waar kan je als lezer kritisch naar kijken? En wat nou als de richtlijn niet zo goed blijkt te zijn?

15.05 uur Pauze

15.25 uur Het trekken van conclusies, toepassen in de praktijk en evalueren
Als een richtlijn van goede kwaliteit is kunnen we hem in gebruik gaan maken. Hoe vindt je de juiste conclusies en aanbevelingen en hoe verhouden die zich tot elkaar? En hoe vertaal je dit naar je eigen praktijk?

16.45 uur Einde

08.45 uur Ontvangst

09.15 uur Opening door dagvoorzitter
Peter Vink, Klinisch Epidemioloog, trainer EBP bij Omni Cura en verpleegkundig Stafadviseur Kwaliteit & Veiligheid

09.20 uur Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naartoe?
We beginnen onze dag van wetenschap met wat luchtig leesmateriaal: de fabeltjeskrant. Lees je weleens de gezondheid en wetenschap artikelen in de krant? Of nog erger: die op social media? Nieuwe baanbrekende resultaten zijn bijna elke dag te vinden, maar lang niet alles is wel echt waar. Is dat echt iets van ‘nu’? Of zijn dit soort ‘alternatieve feiten’ ook te vinden in ons dagelijks werk? En waar ligt dan de grens tussen onze kritische denkwijze en een sceptische blik? De plenaire sessie zal worden beëindigd met uitleg over het verloop van de dag
Peter Vink, Klinisch Epidemioloog, trainer EBOP bij Omni Cura en Neuroverpleegkundige in het AMC

09.55 uur Start workshopronde 1 (zie onder)
Een laptop is gewenst voor de workshop

11.15 uur Koffie- en theepauze

11.30 uur Start workshopronde 2 (zie onder)
Een laptop is gewenst voor de workshop

12.50 uur Lunch

13.45 uur Start workshopronde 3 (zie onder)
Een laptop is gewenst voor deze workshop

15.05 uur Pauze

15.25 uur Start workshopronde 4 (zie onder)
Een laptop is gewenst voor de workshop

16.45 Einde


WORKSHOPS

1. Door de bomen het bos niet meer zien: Hoe zoek je in PubMed?
In een database worden duizenden tijdschriften geïndexeerd. Hoe kan jij als verpleegkundige door de bomen het bos weer gaan zien? Om een wetenschappelijk artikel te vinden zijn er namelijk meerdere mogelijkheden beschikbaar. Tijdens deze sessie oefen je met het zoeken in één van de twee belangrijkste databases: PubMed. De database die gezien wordt als onmisbare informatiebron voor EBP! Het is voor deze workshop noodzakelijk je eigen laptop mee te nemen.

2. Door de bomen het bos niet meer zien: Hoe vind ik mijn weg door Cochrane?
In een database worden duizenden tijdschriften geïndexeerd. Hoe kan jij als verpleegkundige door de bomen het bos weer gaan zien? Om een wetenschappelijk artikel te vinden zijn er namelijk meerdere mogelijkheden beschikbaar. Tijdens deze sessie oefen je met het zoeken in één van de twee belangrijkste databases: Cochrane. De database met de meest up-to-date en complete systematische reviews! Het is voor deze workshop noodzakelijk je eigen laptop mee te nemen.

3. Macht van goede methodologie: Hoe beoordeel je aan de hand van de RCT-methodologie?
Zijn de resultaten echt bruikbaar voor je vraagstelling? Tijdens deze workshop gaan deelnemers zelf aan de slag met het beoordelen van de kwaliteit van studies aan de hand van de RCT-methodologie.

4. Macht van goede methodologie: Hoe beoordeel je de validiteit van de Systematic Review?
Is de Systematic Review (SR) recent gepubliceerd of ge-update? Is de vraagstelling adequaat geformuleerd? En is de zoekactie adequaat uitgevoerd? Dit en nog een groot aantal andere vragen wordt tijdens deze workshop besproken.

5. Is er een go/no go: Interpreteren van resultaten
De resultaten op je beantwoordbare vraag zijn binnen. Maar wat is het belang van deze resultaten? Hoe trek je de juiste conclusies en voorkom je dat je uitkomsten zo maar voor lief neemt? Zijn ze wel generaliseerbaar en kan je de resultaten wel gebruiken voor  jouw praktijk?

6. Van Evidence naar Excellence: Implementatie op de afdeling
Hoe mobiliseer je je team? En hoe breng je veranderingen teweeg? Tijdens deze workshop leer je de vertaalslag naar de praktijk te maken en te werken richten Excellente Zorg!

Peter Vink

In 2013 voltooide Peter Vink de masteropleiding Evidence Based Practice. Inmiddels is hij is trainer/adviseur EBP van Omni Cura, Nursing Teaching Research, verpleegkundig stafadviseur Kwaliteit in het Academisch Medisch Centrum (AMC) en klinisch epidemioloog en promovendus. Met zijn eigen bedrijf Omni Cura probeert hij EBP een sterkere positie te geven in de dagelijkse praktijk en vult zijn vrije tijd als promovendus met klinisch wetenschappelijk onderzoek.

Vera Habes

Vera Habes is sinds vijf jaar EBP docent aan de Post HBO opleiding van de Hogeschool Utrecht. Haar achtergrond is VGG-verpleegkundige en Sociologe. Naast lesgeven werkt ze als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg.

  

Ilona Gerritsma

Ilona Gerritsma is gezondheidswetenschapper en verpleegkundige n.p. Ze heeft diverse functies in de gezondheidszorg en onderwijs uitgeoefend, o.a. als intensive-care-verpleegkundige, praktijkdocent en docent onderzoeksmethodologie en evidence-based practice. Met ZorgSyn ontwikkelt zij nieuwe methoden en trainingen die zorgprofessionals beter ondersteunen bij het leren en toepassen van EBP.

  

Catharina van Oostveen

Catharina van Oostveen is werkzaam als senior adviseur wetenschap in het Spaarne Gasthuis, waar zij zich bezighoudt met beleid en onderzoek naar de professionalisering van verpleegkundigen. Catharoma is gepromoveerd op onderzoek naar zorgvraag en zorgzwaarte. Ziekenhuisbestuurders, managers en zorgprofessionals worden met dit onderzoek voorzien van geschikte parameters om de zorg efficiënter te (re)organiseren. Zij legt daarbij de link met onderwerpen als evidence based practice en management, interprofessionele samenwerking en verpleegkundige professionalisering.

Sharon van de Ven

Sharon van de Ven is werkzaam als procesbegeleider verpleegkundig leiderschap, met de focus op evidence-based practice in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Met haar verpleegkundige achtergrond, studie gezondheidswetenschappen en master kwaliteit & veiligheid in de patiëntenzorg geeft zij vorm en inhoud aan EBP op 25 klinische afdelingen binnen het JBZ. Met haar eigen bedrijf Shar’n Knowlegde maakt ze met aanstekelijk enthousiasme instellingen warm voor EBP en helpt ze met een goede implementatie.

Anne Eskes

Anne Eskes heeft een verpleegkundige achtergrond en is klinisch epidemioloog. Zij is enkele jaren geleden gepromoveerd op het gebied van evidence-based wondzorg en werkt momenteel als senior verpleegkundig onderzoeker in het AMC binnen de divisie chirurgie. Daarnaast is zij werkzaam als gastdocent bij de Hogeschool van Amsterdam waar zij voornamelijk onderwijs in Evidence Based Practice verzorgt. Zij hoopt dat evidence-based handelen steeds meer een vanzelfsprekendheid wordt in de verpleegkundige zorg.

Karin Kaub

Karin: ”Mijn naam is Karin Kaub en ik ben al sinds 1999 verpleegkundige. Al van jongs af aan wist ik dat ik verpleegkundige wilde worden, ook al weet je als kind echt nog niet goed wat het vak precies inhoudt. Omdat ik nog te jong was voor de oude inservice opleiding heb ik wat omzwervingen gemaakt met andere opleidingen maar uiteindelijk heb ik toch voor de HBO-V gekozen. En nog geen dag spijt gehad!”

Helaas zit het startersprogramma vol. Je kunt je nog wel aanmelden voor de wachtlijst.

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, activiteitenbegeleiders, zorgwelzijn medewerkers, zorgwelzijn managers, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorghuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
€ 249,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Deze masterclass wordt geaccrediteerd voor 6 opleidingpunten bij het Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V,. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Yefke Patiwael
M: +31 (06) – 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Eefje Korten
T: +31 (030) – 638 36 53
E: eefje.korten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.