Details
Inschrijving gesloten
Je kunt je niet langer inschrijven voor dit congres.Algemeen
Woe 31 mei 2023
Van der Valk
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Tarief
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Over dit congres
In toenemende mate krijgen medewerkers in de ouderenzorg te maken met cliënten met psychoses en andere psychische aandoeningen. Daarom is er veel te doen in de organisatie van de zorg rond onze psychisch kwetsbare ouderen of, ook wel, ouderen met een (chronisch) psychiatrische aandoening.
Niet goed begrijpend gedrag
Bovendien wordt in de zorg en begeleiding nog meer van je gevraagd wanneer je aanloopt tegen onverwacht, onvoorspelbaar, machteloos makend en dikwijls niet goed te begrijpend gedrag. Niet alle gedrag is probleemgedrag wanneer je daar anders naar kijkt en dat doe je samen met je multidisciplinaire team. Want niet zelden spelen er nog meer factoren zoals lichamelijke aandoening, de sociale en fysieke omgeving en bepaalde live-events waar we rekening mee moeten houden.
Anders naar gedrag kijken
De focus van het congres Een andere kijk op gedrag in de gerontopsychiatrie ligt op multidisciplinair en methodische werken, breed meervoudig en specifiek kijken en de invloed van organisatiedynamieken bij probleemgedrag. Op 31 mei leer je anders naar gedrag te kijken, als individu en als team en hoe je het welbevinden van deze ouderen kan blijven bevorderen.
Dit weet je aan het einde van de dag:
- Hoe je op zoek gaat naar verklaringen voor bepaald gedrag
- Welke meetinstrumenten in de gerontopsychiatrie je kan gebruiken bij ouderen
- Hoe jij, je team en het netwerk samenwerkt bij psychiatrische en gedragsproblematiek
- Weet je welke tools je op de werkvloer verder kunnen helpen
- Dat het in kaart brengen van context een grote rol kan spelen bij probleemgedrag
- Hoe je bewust beweging kunt creëren
- Hoe je bij zorgmijdende ouderen in contact komt met je cliënt en zijn systeem
- Hoe met praktische tips als (multidisciplinair) team met de dynamieken aan de slag te gaan
- Dat ouderen met een psychose eigen kenmerken hebben die een specifieke manier van omgaan vragen
Schrijf je in en krijg meer grip op psychiatrische problematiek bij ouderen met meervoudige aandoeningen!
Praktisch
Voor wie?
Het congres is bestemd voor:
- Algemeen verpleegkundige
- Gespecialiseerd verpleegkundige
- Praktijkverpleegkundige
- Verpleegkundig specialist
- Verzorgende (IG)
- Wijkverpleegkundige
- Wijkverzorgende
Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.
Kennispartner
Het congres wordt in samenwerking met het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) georganiseerd.
CCE is partner van zorgprofessionals voor expertise over ernstig probleemgedrag bij mensen die langdurig en/of intensieve professionele zorg en ondersteuning nodig hebben. Daar waar professionals dreigen vast te lopen en de kwaliteit van bestaan van de cliënt ernstig onder druk staat, zoeken professionals en CCE in consultaties gezamenlijk naar nieuw perspectief. Voor meer informatie over de werkwijze van CCE, ook in de VVT: check cce.nl/vvt.
Accreditatie
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals op de scholingen Algemeen, Dementieverpleegkunde, Geriatrie-Gerontologie, GGZ, SPV & Wijkverpleegkunde. Daarnaast is het congres geaccrediteerd voor 5 punten bij het Verpleegkundig Specialisten Register.
Vul jouw relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen.
Route
Van der Valk Utrecht
Winthontlaan 4
3526 KV Utrecht
Van der Valk Hotel Utrecht ligt aan de A12. Neem afslag 17 (Utrecht/Jaarbeurs/Kanaleneiland). Van der Valk Hotel Utrecht is ook prima bereikbaar met het openbaar vervoer (buslijn 65, 74 en 77 en sneltramlijn 60 en 61) en op de fiets.
Programma
Binnen de vereniging gerontopsychiatrie VVGP is het zorgprogramma GP ontwikkeld. Shalôm Groen – van Vliet neemt je mee in de inhoud van het zorgprogramma en geeft je een kijkje in Regionaal Expertise Centrum (REC) Laurens Aesopus waar dit programma omgezet is naar de praktijk. Laat je inspireren door de voorbeelden en de uitdagingen waar we dagelijks mee te maken hebben.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Je bent bekend met de vereniging gerontopsychiatrie en wat deze voor jou kan betekenen
- Je bent bekend met de onderwerpen uit het zorgprogramma en wil hier graag meer over weten
- Je hebt een beeld van hoe dit zorgprogramma eruit ziet in de praktijk
Het is een groeiende groep binnen de verpleeghuizen: mensen die naast lichamelijke ook psychiatrische problemen hebben. Wat weten we eigenlijk van deze mensen? Welke (zorg)behoeften hebben ze en wat heeft het team nodig om passende zorg te kunnen bieden? Is het ingewikkeld of juist uitdagend? Aan de hand van de resultaten van haar promotieonderzoek gaat Anne van den Brink hierover graag met jullie in gesprek.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Wat we vanuit onderzoek weten van de doelgroep
- Wat dit betekent voor de praktijk
- Wat ons uitdaagt om zorg te bieden aan deze ingewikkelde doelgroep
Sociotherapeutische leefmilieus is een bewust gecreëerd samenhangend aanbod aan zorg, behandeling, begeleiding, dagbesteding en wonen. Het betreft gedifferentieerd wonen én werken. Met het doel verbeteren van kwaliteit van leven.
Toelichting zal gegeven worden over de verschillende leefmilieus, de implementatie, het effect en de uitdagingen.
In samenwerking met het UKON zijn drie onderzoeken gedaan naar het concept en de fysieke inrichting. De resultaten worden toegelicht en je kan er meteen mee aan de slag!
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Basiskennis van het leefmilieu concept
- Bewustwording van de impact van omgeving op welbevinden
- Op de hoogte van laatste ontwikkelingen en onderzoek
Ouderen met een psychose vormen een veelkleurige groep. Naast psychosen die bij een delier of dementie optreden is er ook een grote groep ouderen die vroeger of later met ernstige psychosen zoals schizofrenie te maken kreeg. Deze groep verdient meer aandacht. Als ze het thuis niet goed meer redden komen ze vaak in verzorgings- of verpleeghuizen terecht. In deze lezing gaat het over hun specifieke kenmerken en behandelmogelijkheden, waarbij een open en optimistische houding van hulpverleners voorop staat.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze lezing?
- Ouderen met een psychose hebben eigen kenmerken die een specifieke manier van omgaan vragen
- Ouderen met een psychose kunnen met goede ondersteuning vaak in een V&V setting wonen
- Respect voor hun eigenheid is een goede basishouding bij het omgaan met ouderen met een psychose
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Workshops
Martin Kat over zijn workshop “Het ene complex psychiatrisch gedrag is het andere niet. Hoe ontrafelen we dit en waarom is dit belangrijk?
Complexe problematiek bij ouderen gaat niet zelden gepaard met psychiatrische gedragsveranderingen. Om goed zicht te krijgen op de mogelijke oorzaak kunnen we niet zonder een zorgvuldige observatie, inventarisatie en een gemeenschappelijke taal om deze veranderingen te meten.
In deze workshop gaan we aan de hand van een observatie-instrument voor complexe psychiatrische problematiek (door middel van getoonde filmbeelden) wanen, hallucinaties, depressie, angst, apathie, agressie in kaart brengen. Om vervolgens te besluiten welke de beste begeleidingsvorm zou kunnen zijn.
Is het gebruik van meetinstrumenten altijd zinvol? Waarvoor kun je ze gebruiken en welke meetinstrumenten zijn er beschikbaar voor de gerontopsychiatrie? Hoe gebruik je een meetinstrument en welke informatie levert dit op? Tijdens deze workshop staan we samen stil bij bovenstaande vragen en gaan we oefenen met het afnemen van verschillende meetinstrumenten.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Wanneer het gebruik van meetinstrumenten nuttig kan zijn
- Welke meetinstrumenten je kan gebruiken bij ouderen in de gerontopsychiatrie
- Hoe je verschillende meetinstrumenten gebruikt
Je gaat met een fictieve casus aan de slag, waarbij met een afstand en vanuit verschillende blikvelden de verschillende factoren besproken en gezien worden. Je wordt je bewust van alle beïnvloedende factoren en hoe die met elkaar samenhangen. Op basis van deze inventarisatie kan samen richting gegeven worden aan interventies.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Je leert zien welke factoren van invloed zijn op probleemgedrag: van cliëntfactoren tot sociale, fysieke en organisatorische factoren
- Je ontdekt dat het in kaart brengen van context een grote rol kan spelen bij probleemgedrag
- Meervoudig en specifiek leren kijken naar probleemgedrag
In deze workshop bespreken we samen de grillige praktijk in het contact tussen werkers en cliënten daar waar er sprake is van zorgmijden. Een steeds vaker voorkomend probleem wat zich in alle vormen van zorg in de eigen thuissituatie voordoet. Zorgmijders lijden vaak een teruggetrokken bestaan, dit geeft hun op een bepaalde manier een gevoel van veiligheid wat lastig te doorbreken is door hulpverleners.
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en het ruim genomen kader van de presentiebenadering, bespreken we de (on)mogelijkheden in dit veelal bijzondere contact.
Veelal gaat het hier om een groep mensen die moeite heeft met regels en normering. Wat kunnen we van hen leren en in hoeverre durven ook wij hiervan af te wijken?
“Als een probleem onoplosbaar lijkt, komt dit vaak omdat we ons aan de regels houden” (Omdenken).
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Hoe je de presentiebenadering toepast in de praktijk
- Hoe je in contact komt met de cliënt en zijn systeem
- Wat jouw rol in dit contact is ten opzichte van andere organisaties
In deze inspiratie sessie laat Joël Kruisselbrink zien hoe hij inactieve bewoners weer actief krijgt.
Bewegingsagoog Joël ziet als geen ander wat de kracht is van recreatief gericht bewegen. Hij probeert af te wijken van de gebaande paden en zoekt naar verrassende en originele oefeningen met simpele materialen die iedereen wel in huis heeft. Wat blijkt, je hebt niet veel nodig om een bewegingsoefening krachtig te maken. Dit laat Joël online zien met de beweegfilmpjes die hij maakt om zorgmedewerkers te inspireren, die duizenden keren bekeken worden.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Je krijgt inspiratie mee hoe je te werk gaat om inactieve bewoners in beweging te krijgen
Maak kennis met zeven organisatiedynamieken die een belangrijke rol kunnen spelen in situaties van probleemgedrag. Deze dynamieken kunnen een situatie van probleemgedrag (verder) doen vastlopen, bewustwording van deze dynamieken geeft handvatten om weer in beweging te komen.
De organisatiedynamieken komen aan bod in een model dat gebaseerd is op actieonderzoek en wetenschappelijke literatuur. De sprekers tonen de meerwaarde van het model aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de praktijk.
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze workshop?
- Je weet dat er dynamieken in een organisatie kunnen worden opgeroepen wanneer er sprake is van (ernstig) aanhoudend probleemgedrag
- Je krijgt inzicht in situatiekenmerken, richtinggevende zorgframes en de zeven organisatiedynamieken
- Je ontvangt praktische tips om als (multidisciplinair) team met de dynamieken aan de slag te kunnen gaan