Archief: Het Wondzorg Congres 2017

Verbeter jouw expertise op het gebied van wondzorg

Archief: Het Wondzorg Congres 2017

Al vele jaren is er discussie over wat de juiste wondbehandeling is. Zowel binnen als buiten Nederland is er een grote diversiteit aan behandelingen zoals de droge wondbehandeling en de vochtige wondbehandeling en een grote diversiteit aan producten. Goede wondzorg voorkomt of minimaliseert de kans op complicaties. Bovendien kan het de patiënt veel leed en de maatschappij veel geld besparen als wondbehandeling en wondpreventie deskundig plaatsvinden. Ieder jaar hebben circa 500.000 Nederlanders te maken met complexe wonden.

Complicaties kunnen ernstige gevolgen hebben zoals blijvende invaliditeit, amputaties en zelfs overlijden door wondinfecties. Kom naar Het Wondzorg Congres en leer alles over:

  • Wondregistratie met ALTIS & TIME
  • Gecompliceerde wondzorg (o.a. amputatiewonden (bij diabetische voet e/o vaatlijden)
  • Waarom goede voeding bij wondgenezing zo belangrijk is
  • Hoe je een goede zwachtel aanlegt
  • En waarom het zo belangrijk is om op je eigen wondervaring te vertrouwen!

Krijg in één dag een update van de laatste ontwikkelingen met een directe vertaalslag naar de praktijk

09.30 uur Ontvangst en registratie

10.00 uur Opening door dagvoorzitter
Ron Legerstee RN, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair

10.10 uur Snellere genezing van complexe wonden
Zilveren Kruis wil voor haar verzekerden met complexe wonden snellere genezing realiseren door te stimuleren dat de juiste kennis en kunde op het gebied van complexe wondzorg wordt ingezet. Onze ambities en de wijze waarop we dit in willen vullen hebben wij uitgebreid met de professionals en zorgaanbieders besproken. De problematiek die wij hebben gesignaleerd is herkenbaar. De gekozen oplossing om te sturen op de uitkomst van de geleverde zorg en de professionals het proces en de inhoud van het initiatief te laten bepalen wordt erg positief ontvangen. Zilveren Kruis geeft u tijdens het congres inzicht in de inhoud van het inkoopbeleid Integrale Wondzorg.
Mark Scholte, Zorginhoudelijk adviseur Zilveren Kruis

10.45 uur Gespecialiseerde wondzorg: Meer dan een pleister op de wonde leggen
Wat is gespecialiseerde wondzorg en waarom is dit meer dan alleen een pleister plakken? Hoe kun je gespecialiseerde wondzorg direct toepasbaar maken in de praktijk? In deze lezing worden voorbeelden gedeeld hoe je wondzorg naar een hoger niveau kunt tillen en hoe dit plan is geïmplementeerd binnen de thuiszorgorganisatie van Careyn. Gespecialiseerde wondzorg implementeren is niet alleen een kwestie van kwaliteitsverbetering maar ook een kans.
Liona van Veenendaal, Wondconsulent, Careyn

11.15 uur Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken

11.45 uur Vertrouw op je eigen wondervaring!
Na een aantal honderden jaren van – langzame maar gestage – ontwikkelingen in onze inzichten en kennis van de medische wetenschap wordt deze de laatste twintig jaar gedomineerd door “Evidence Based Medicine”. Zo ook de wondzorg. De manier waarop invulling wordt gegeven aan EBM (waarbij de meta-analyse van RCT’s als hoogste “bewijs” geldt) onttrekt een belangrijk deel van kennis en inzichten aan het zicht. In deze lezing wordt een alles-omvattend overzicht van medisch bewijsvoering gedeeld.
Ron Legerstee RN, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair

12.15 uur Lunchpauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken

13.15 uur Start verdiepingssessie ronde 1, bekijk hier het overzicht

14.15 uur Wisseltijd

14.20 uur Start verdiepingssessie ronde 2, bekijk hier het overzicht

15.20 uur Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken

15.45 uur Start verdiepingssessie ronde 3, bekijk hier het overzicht

16.35 uur Einde

1. Methodieken ALTIS en TIME binnen wondzorg
Om een volledig beeld te krijgen van de patiënt en diens klachten dient er een grondige anamnese afgenomen te worden. Allereerst dient men de algemene anamnese af te nemen en vervolgens de speciële anamnese om de lokaal verstorende factoren vast te stellen. Het afnemen van deze twee anamneses is essentieel. De twee methodieken voor een algemene (ALTIS) en speciële anamnese (TIME) worden uitgelegd en kan in casusvorm de methodiek worden toegepast.
Carla van Dijk, Verpleegkundig Specialist Wond Expertisecentrum van Evean

2. Gecompliceerde wondzorg; complicaties bij chirurgische en traumatische wonden
Bij iedere (chirurgische) behandeling kunnen er ongewenste bijwerkingen optreden. Een gestoorde wondgenezing kan ook een oorzaak zijn van een infectie. Overgewicht, diabetes mellitus, een slechte voedingstoestand of een slechte vaatconditie en roken verhogen het risico op een slechte wondgenezing. De operatiewond kan een chronische wond worden. Om problemen op lange termijn te voorkomen dient deze complicatie vroegtijdig te worden gesignaleerd en behandeld. In de workshop worden complicaties (voornamelijk wondgenezingsstoornissen) aan de hand van casuïstiek besproken.
Kasia Huisman, wondzorgexpert en dermatologie verpleegkundige BrabantZorg

3. Wat door de mond, voor èn tegen een wond?
Zonder goede voeding geen optimale wondgenezing. Daar zijn we het wel over eens. Maar… wat is dan de goede voeding: arginine, glutamine, hydroxymethylbutaanzuur, carotenoïden, natrium L-ascorbaat, colecalciferol? De essentiële bijdrage van voedingsstoffen aan lichaamsprocessen wordt steeds meer bekend. In deze sessie zoomen we in op punten waar voedingsstoffen binnen het proces van wondontwikkeling en -genezing een plaats heeft, en kijken we naar wat een geschikte voeding is om wonden tegen te gaan en/of het herstel van wonden te bevorderen.
Gerdien van Doorn,diëtist, Erasmus MC

4. Waarom en waarvoor gebruiken we bepaalde producttypes?
Waren producten tien jaar geleden nog ‘specialistisch’, nu zijn ze zo’n beetje standaard geworden. Hydrogels, antibacteriële verbanden (o.a. met zilver, honing of jodium), schuim-, alginaat- en filmverbanden, om er maar enkele te noemen. Deze zijn allemaal ooit bedacht om een oplossing te bieden voor problemen in de wondbehandeling. In deze interactieve workshop worden die problemen beschouwd waardoor de toepassing van verbanden “logisch” wordt.
Ron Legerstee, RN, MSc, consultant Wound Healing en Tissue Repair

5. Zie, Voel en Ervaar! Compressie anno 2017
Elke dag, wekenlang zwachtelen, een tijdrovende handeling en………… heb ik wel de juiste druk? En de wond eronder hoe gaat dat nu? VERLEDEN TIJD(!) na deze heldere presentatie én workshop over compressie.
In de presentatie informeren wij je over:
– de indicaties en contra-indicaties van compressie
– arterieel, veneus… hoe te herkennen
– vernieuwde inzichten betreffende compressie uit de internationale richtlijnen

Tijdens onze actieve workshop leer je:
– met minder handelingen de juiste druk te verkrijgen met een innovatief dun tweelaags compressie middel
– voorkomen van te hoge druk (en bijkomende schade!) met een speciale zwachtel

Voordelen van deze zwachtel:
– zakt niet af
– blijft zijn druk behouden en het oedeem zal zichtbaar afnemen
– snellere wondgenezing
– eenvoud, snel en doeltreffend en dit maar 1x of 2x per week

Klittenband compressie:
Bij hardnekkig recidiverend oedeem of lymfoedeem hebben wij een effectieve oplossing met een klittenband compressiemiddel. Dit is een effectief en gemakkelijk aan te brengen product. Ook in plaats van zwachtelen of een TEK is dit een optie en het kan gemakkelijk ingezet worden in de thuiszorg.

Door deze presentatie weet je hoe je simpel, effectief en efficiënt compressie kan aanbieden en ben je volledig op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is wat betreft compressie.
Deze sessie wordt verzorgd door Lohnmann & Rauscher. Alice van den Wijngaard, regiomanager Lohmann & Rauscher, verpleegkundige en Carin Smit, wondconsulent Diakonessenhuis Utrecht

6. Stoma: Wat te doen als de peristomale huid beschadigd is?
Irritatie of wonden rond de peristomale huid komen veel voor. Na de aanleg van de stoma maar soms ook maanden of jaren later. Hoe ga je dit behandelen? Praktische adviezen voor behandeling van de peristomale huid. De richtlijn stomazorg is de leidraad.
Thea Bremer, Stoma-continentieverpleegkundige, Evean

Sprekers

Ron Legerstee

Ron Legerstee, RN, MSc (1956) is verpleegkundige en wetenschapper in de wondbehandeling (Cardiff University) Hij is als wetenschappelijk docent verbonden aan de opleiding voor Wond- en Decubitus Consulent in het Erasmus Universitair Medisch Centrum van Rotterdam.

Liona van Veenendaal

Sinds 2016 is Liona als gediplomeerd Wondverpleegkundige en Wondconsulent afgestudeerd aan het Erasmus MC. Inmiddels is zij als Wondconsulent werkzaam binnen het ‘Wond team’ van Careyn, wat naast specialistische zorg ook verantwoordelijk is voor het verbeteren van kwaliteit en het delen van kennis, zowel binnen als buiten de organisatie.

Carla van Dijk

Carla van Dijk werkt sinds 1983 in de gezondheidszorg. Zij begon haar carrière als ziekenverzorgende en ontwikkelde zich vervolgens van HBO-verpleegkundige en praktijkondersteuner tot verpleegkundig specialist intensieve zorg. Carla is ruim 16 jaar werkzaam als wondverpleegkundige in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg. Daar heeft zij veel ervaring met complexe wonden opgedaan.

Alice van den Wijngaard

Alice van den Wijngaard: regiomanager, (Oncologie) verpleegkundige, Gespecialiseerd in wonden en oedeem. Mijn visie is U maakt het verschil voor uw cliënten! Mits u goed op de hoogte bent wat de nieuwe ontwikkelingen zijn op compressie gebied. Indicatie en door de juiste samenwerking met uw specialisten in de regio.

Thea Bremer

Thea Bremer, stoma- en continentieverpleegkundige bij Evean Zaanstreek Waterland. Thea wil werken aan optimale kwaliteit van stomazorg en een leven zonder belemmeringen voor mensen met een stoma. Ze heeft meegewerkt aan de richtlijn stomazorg.

Carin Smit

Carin is sinds ruim 20 jaar werkzaam in de wondzorg, tot 2010 als senior dermatologieverpleegkundige in het UMCU, daarna als Wondconsulent aanvankelijk in het AMC, nu in het Diakonessenhuis te Utrecht. Vanuit de Dermatologie heeft zij als compressiespecialist lange tijd deelgenomen in de commissie ulcus cruris van de WCS.

Kasia Huisman

Kasia Huisman is werkzaam bij Brabantzorg als wondconsulent en dermatologie verpleegkundige, sinds 3,5 jaar is zij columnist bij NTVW en gastdocent ROC  de Leijgraaf.
Foto: Ton Lassing (Nederlands Tijdschrift Voor Wondzorg)

Gerdien van Doorn

Gerdien van Doorn, volgde de opleiding Voeding & Diëtetiek aan de Hogeschool van Amsterdam en de masterstudie Nutrition & Health aan Wageningen University en ging daarna aan de slag als diëtist bij het Erasmus MC en bij Rijndam Revalidatie. Als voedingskundige kijkt ze graag verder dan de richtlijnen voor een optimale voeding op het meest geschikte tijdstip. Als diëtist vindt ze het belangrijk dat een patiënt geniet van eten en drinken. In het werk komt ze dikwijls in aanraking met patiënten met wonden. De processen van wondontwikkeling en wondgenezing intrigeren haar. Met een tailor made advies wil ze de patiënt helpen weer snel op de been te zijn.

 

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, huidtherapeuten, podotherapeuten, activiteitenbegeleiders, zorgwelzijn medewerkers, zorgwelzijn managers, studenten, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorghuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend voor 5 punten bij het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen,
Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen, Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg, Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen, Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen, het NVvPO Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Registerleraar.nl, Beroepsregister voor leraren in o.a. het middelbaar beroepsonderwijs.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Henriette Boven
M: +31 (06) – 53 97 9913
E: henriette.boven@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.