Masterclass Klinisch redeneren

Analyseren, verduidelijken en benoemen van probleemsituaties
Masterclass_klinisch_juli_2020_nursing

Weet jij welke competenties van belang zijn in het proces van klinisch redeneren? En welke vragen en afwegingen op zijn plaats zijn? ‘Het analyseren van problematiek’ wordt door verpleegkundigen vaak gezien als het moeilijkste onderdeel van klinisch redeneren. Je hebt daarin namelijk niet alleen flink veel mensenkennis nodig, maar ook veel biomedische kennis van anatomie, fysiologie, pathofysiologie én farmacotherapie.

Op dinsdag 7 juli organiseert Nursing in samenwerking met Marc Bakker, Expert Lecturer Clinical Reasoning VUmc Amstel Academie en schrijver van de ProActive Nursing boeken, de unieke Masterclass Klinische redeneren. Een masterclass voor de verpleegkundige die zijn/haar eigen vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen.

Benieuwd wat je kunt verwachten? Bekijk de video:

5 redenen waarom je deze Masterclass niet wilt missen:

  • Je leert het International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) model te gebruiken
  • Je gaat in kleine groepen werken aan casuïstiek uit de praktijk (voor verschillende branches)
  • De hele masterclass is onder begeleiding van Klinisch redeneren expert Marc Bakker
  • Je gaat aan de slag met het online kennis en sociaal leersysteem MOOS van VUmc
  • Je ontvangt 6 accreditatiepunten!

De Masterclass klinisch redeneren is een múst voor iedere verpleegkundige die nou eindelijk eens wil weten hoe we het klinisch redeneren op een interprofessionele wijze in praktijk kunnen brengen. Klinisch redeneren zoals het bedoeld is dat wil zeggen door verpleegkundigen en voor de belangen van de patiënt. – Docent Marc Bakker

Kan je niet op 7 juli? Kom dan naar de Masterclass Klinisch redeneren op:

9.00
Ontvangst met koffie & thee
9.30
Lees meer Sluiten
Maak kennis met het praktijkmodel van het klinisch redeneren (o.l.v. Marc Bakker) “Hoe gaat het?”

Tijdens het ochtendprogramma van de Masterclass Klinisch redeneren ligt het accent op de praktijkcompetenties van het klinisch redeneren en de drie focussen in de zorg. Vanuit de vraag ‘hoe gaat het op dit moment met de patiënt?’ is het praktijkmodel klinisch redeneren ontwikkeld waarmee je in de beroepspraktijk op een eenduidige manier leert redeneren. Dit model is universeel, toepasbaar door iedere verpleegkundige en in iedere zorgsetting binnen de gezondheidszorg, bij iedere patiënt.

11.10
Koffie & thee pauze
11.30
Lees meer Sluiten
Start met het werken aan een gemeenschappelijke casus

Tijdens dit onderdeel ga je oefenen met het praktijkmodel van het klinisch redeneren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van casuïstiek en wordt er van jou als deelnemer verwacht dat je meedenkt en input levert in de uitwerking daarvan.

12.30
Lunchpauze
13.15
Lees meer Sluiten
Introductie van MOOS (het online kennis- en sociaal leerplatform)

MOOS is een geheel nieuw ontwikkeld online kennis- en sociaal leerplatform ingericht door ProActive Nursing. Met MOOS kun je op je werkplek het klinisch redeneren op een eenduidige manier in praktijk te brengen. Je kunt je individueel, maar vooral ook samen met anderen op een opbouwende en uitdagende wijze ontwikkelen t.a.v. het klinisch redeneren. Ga als eerste aan de slag met het mobiele sociale leersysteem van VUmc! Leren van elkaar en leren met elkaar!

13.45
Lees meer Sluiten
Uitwerken van casuïstiek in MOOS

Wat als comorbiditeit en multimorbiditeit om de hoek komen kijken?
Korte uitleg over wat je moet doen als het klinisch redeneer- en besluitproces door comorbiditeit en multimorbiditeit verder uitgewerkt moeten worden middels MOOS. Deelnemers worden opgesplitst in kleinere groepen en werken samen de casuïstiek uit.

Gedurende de middag zullen er tussendoor zogenaamde korte Q&A momenten zijn, waarbij de werkgroepen hun uitkomsten onderling kunnen bespreken en er gelegenheid is om vragen (Questions) en antwoorden (Answers) te bespreken. Hiervoor zullen er meerdere docenten vanuit VUmc Academie aanwezig zijn.

14.15
Lees meer Sluiten
Start met werken aan casussen

Start met werken aan casussen met complexere vraagstukken horend bij comorbiditeit/multimorbiditeit. Wederom in werkgroepen

16.30
Laatste Q&A sessie: Wat waren jouw leerervaringen?
17.00
Einde

Marc Bakker

Verpleegkundige en Principal Expert Clinical Reasoning bij het Expertisecentrum ProActive Nursing van het VUmc, Amsterdam. Hij wordt beschouwd als autoriteit op het gebied van het klinisch redeneren voor verpleegkundigen. Want klinisch redeneren is in zijn ogen niet voorbehouden aan een behandelend arts. De benadering is alleen anders: ‘Artsen gebruiken het om een diagnose en een behandelplan vast te stellen. Voor verpleegkundigen draait het in de eerste plaats om de vraag: hoe gaat het met de patiënt?’

Marc Bakker werkte vanaf 1980 als verpleegkundige, en zijn werkervaring strekt zich uit van intensive care tot spoedeisende hulp, van cardiac care tot anesthesie en van psychogeriatrie tot psychiatrie. Hij schreef verschillende boeken over ProActive Nursing en klinisch redeneren voor verpleegkundigen, en geeft er regelmatig presentaties over.

Bekijk de video
Ben je benieuwd wat je precies gaat leren tijdens de masterclass klinisch redeneren? Marc Bakker geeft een tipje van de sluier in de onderstaande video’s:

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Dinsdag 7 juli 2020 | Landgoed Zonheuvel, Doorn

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundigen, docenten, studenten en overige professionals in de thuiszorg, verpleeghuizen, verzorghuizen, ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en maatschappelijke hulpverlening. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Tarief
299,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief

Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor 6 punten bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (algemene scholing en specialisme wijkverpleegkunde) en het Verpleegkundig Specialisten Register. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
De masterclass staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)

T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Yefke Patiwael (inhoudelijke vragen)

Congresontwikkelaar
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Manouk Mens (logistieke vragen)

Congrescoördinator
T: 030 638 37 11
M: 06 12 96 47 98
E: manouk.mens@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)

Sales
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.