Masterclass Klinisch redeneren

Analyseren, verduidelijken en benoemen van probleemsituaties
Masterclass Klinisch Redeneren 27 juni 2019 Nursing Congressen

Weet jij welke competenties van belang zijn in het proces van klinisch redeneren? En welke vragen en afwegingen op zijn plaats zijn? ‘Het analyseren van problematiek’ wordt door verpleegkundigen vaak gezien als het moeilijkste onderdeel van klinisch redeneren. Je hebt daarin namelijk niet alleen flink veel mensenkennis nodig, maar ook veel biomedische kennis van anatomie, fysiologie, pathofysiologie én farmacotherapie.

Op 27 juni organiseert Nursing in samenwerking met Marc Bakker, Expert Lecturer Clinical Reasoning VUmc Amstel Academie en schrijver van de ProActive Nursing boeken, de unieke Masterclass Klinische redeneren. Een masterclass voor de verpleegkundige die in het kader van het beroepsprofiel 2020 zijn/haar eigen vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen:

  • Maak op een leuke en interactieve manier kennis met de ‘TIMEOUT’, de nieuwe interprofessionele werkvorm om het klinisch redeneren in praktijk te brengen.
  • Leer hoe je het International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF) model kunt gebruiken bij het klinisch redeneren.
  • Ga als één van de eersten aan de slag met het online kennis en sociaal leersysteem MOOS van VUmc dat specifiek ontworpen is voor het klinisch redeneren op school en op de werkplek.
    Let op: breng op 27 juni je laptop, tablet of smartphone mee!

De Masterclass klinisch redeneren is een múst voor iedere verpleegkundige die nou eindelijk eens wil weten hoe we het klinisch redeneren op een interprofessionele wijze in praktijk kunnen brengen. Klinisch redeneren zoals het bedoeld is dat wil zeggen door verpleegkundigen en voor de belangen van de patiënt. Wil je leermeester klinisch redeneren worden en kunnen werken met MOOS? Ook dan is dit een masterclass voor jou! De VUmc Academie start in de loop van 2019 met een leergang Leermeester Klinisch Redeneren.

Lees ook de volgende artikelen van Marc Bakker:

Tijdens de Masterclass zullen deelnemers werken met het ProActive Nursing zakboekje, 2e druk 2017. Dit boekje mag iedereen aan het eind van de dag gratis mee naar huis nemen.

9.00 Ontvangst

9.30 Maak kennis met het praktijkmodel van het klinisch redeneren (o.l.v. Marc Bakker) “Hoe gaat het?”
Tijdens het ochtendprogramma van de Masterclass Klinisch redeneren ligt het accent op de praktijkcompetenties van het klinisch redeneren en de drie focussen in de zorg. Vanuit de vraag ‘hoe gaat het op dit moment met de patiënt?’ is het praktijkmodel klinisch redeneren ontwikkeld waarmee je in de beroepspraktijk op een eenduidige manier leert redeneren. Dit model is universeel, toepasbaar door iedere verpleegkundige en in iedere zorgsetting binnen de gezondheidszorg, bij iedere patiënt.

11.10 Pauze

11.30 Start met het werken aan een gemeenschappelijke casus
Tijdens dit onderdeel ga je oefenen met het praktijkmodel van het klinisch redeneren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van casuïstiek en wordt er van jou als deelnemer verwacht dat je meedenkt en input levert in de uitwerking daarvan.

12.30 Lunch

13.15 Introductie van MOOS
MOOS is een geheel nieuw ontwikkeld online kennis- en sociaal leerplatform ingericht door ProActive Nursing. Met MOOS kun je op je werkplek het klinisch redeneren op een eenduidige manier in praktijk te brengen. Je kunt je individueel, maar vooral ook samen met anderen op een opbouwende en uitdagende wijze ontwikkelen t.a.v. het klinisch redeneren. Ga als eerste aan de slag met het mobiele sociale leersysteem van VUmc! Leren van elkaar en leren met elkaar!

13.45 Uitwerken van casuïstiek in MOOS
Wat als comorbiditeit en multimorbiditeit om de hoek komen kijken?

Korte uitleg over wat je moet doen als het klinisch redeneer- en besluitproces door comorbiditeit en multimorbiditeit verder uitgewerkt moeten worden middels MOOS. Deelnemers worden opgesplitst in kleinere groepen en werken samen de casuïstiek uit.

Gedurende de middag zullen er tussendoor zogenaamde korte Q&A momenten zijn, waarbij de werkgroepen hun uitkomsten onderling kunnen bespreken en er gelegenheid is om vragen (Questions) en antwoorden (Answers) te bespreken. Hiervoor zullen er meerdere docenten vanuit VUmc Academie aanwezig zijn.

14.15 Start met werken aan casussen met complexere vraagstukken horend bij comorbiditeit/multimorbiditeit
Wederom in werkgroepen

16.30 Laatste Q&A sessie: Wat waren jouw leerervaringen?

17.00 Einde

Marc Bakker

Marc Bakker is verpleegkundige en Expert Lecturer Clinical Reasoning bij het Expertisecentrum ProActive Nursing van het VUmc, Amsterdam. Hij wordt beschouwd als autoriteit op het gebied van het klinisch redeneren voor verpleegkundigen. Want klinisch redeneren is in zijn ogen niet voorbehouden aan een behandelend arts. De benadering is alleen anders: ‘Artsen gebruiken het om een diagnose en een behandelplan vast te stellen. Voor verpleegkundigen draait het in de eerste plaats om de vraag: hoe gaat het met de patiënt?’
Marc Bakker werkte vanaf 1980 als verpleegkundige, en zijn werkervaring strekt zich uit van intensive care tot spoedeisende hulp, van cardiac care tot anesthesie en van psychogeriatrie tot psychiatrie. Hij schreef verschillende boeken over ProActive Nursing en klinisch redeneren voor verpleegkundigen, en geeft er regelmatig presentaties over.

Wat leer je tijdens de masterclass klinisch redeneren?

Marc Bakker aan het woord:

Doelgroep
Verpleegkundigen, verzorgenden, docenten en overige zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuizen, verzorghuizen, ziekenhuizen en maatschappelijke hulpverlening.

Tarieven
299,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief
279,- per persoon (btw-vrij) | Abonneetarief Nursing, TVV, TVZ*
279,- per persoon (btw-vrij) | Ledentarief NU ’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie
Accreditatie is goedgekeurd voor 6 punten bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (algemene scholing en specialisme wijkverpleegkunde) en het Verpleegkundig Specialisten Register. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
De masterclass staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur.

Contact

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)

Connie & Miranda
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Yefke Patiwael
T: 030 638 38 49
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Eventcoördinator (logistieke vragen)

Manouk Mens
T: 030 638 36 39
M: 06 30 17 33 30
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Dyron Bijl

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.