

Menswaardig oud worden
Zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen
Het aantal ouderen dat thuis blijft wonen, met een kwetsbare gezondheid, blijft groeien. Met als gevolg dat de complexiteit van de zorgvraag blijft toenemen. Er gaat steeds meer zorg richting de wijk. Wat betekent deze groei in thuiswonende kwetsbare ouderen voor jou als zorgprofessional?
Door kwetsbaarheid te herkennen en gepaste ondersteuning te geven, kun je veel bereiken om de levenskwaliteit te verhogen. Een goede samenwerking binnen de wijk is daarbij cruciaal. Daarom organiseren Nursing en Zorg+Welzijn samen het congres Zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen.

Tijdens dit congres
krijg je verdieping en handvatten op belangrijke thema’s als:
- Domein overstijgend werken: hoe doe je dat
- Eenzaamheid bij (kwetsbare) ouderen
- Stimuleren van vitaliteit
- Zorgmijdend gedrag en gebrekkige zelfzorg
- Ethische dilemma’s

Zorg voor kwetsbare ouderen
Wil jij thuiswonende ouderen helpen om langer zelfstandig en vitaal te blijven én wil je beter samenwerken met andere domeinen? Schrijf je dan nu in voor het congres Zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen op 1 november 2023 in Veenendaal en ontmoet én leer van zorgprofessionals uit zowel de (wijk)verpleging, eerstelijnszorg en het sociaal domein.

Voor wie?
Dit congres is bedoeld voor verpleegkundigen, verpleegkundigen in de wijk, praktijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, verzorgenden, verzorgenden IG en alle andere zorgprofessionals werkzaam in het medisch of sociaal domein die tijdens het dagelijks werk te maken krijgen met (thuiswonende) kwetsbare ouderen.
Accreditatie
5 puntenHet congres is geaccrediteerd voor 5 punten door:
- Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals (scholingen wijkverpleegkunde, praktijkverpleegkunde en algemeen).
- NVvPO (praktijkondersteuners)
Heb je een suggestie voor accreditatie? Mail dan jouw verzoek naar matthijs.kievit@bsl.nl.
Programma
Opening van de dag
Piet-Hein Peeters
Gezondheid en Welzijn van Kwetsbare Ouderen
Robbert Gobbens
In deze lezing geeft Robbert Gobbens een overall beeld over kwetsbaarheid bij ouderen. Hij licht toe dat er meerdere benaderingen van kwetsbaarheid zijn en dat kwetsbaarheid op verschillende manieren kan worden vastgesteld. Zorgprofessionals zoals wijkverpleegkundigen en welzijnsprofessionals hebben een belangrijke taak in het voorkomen van kwetsbaarheid of de nadelige gevolgen ervan. Eén van deze gevolgen is een lagere kwaliteit van leven. Om goede integrale zorg- en dienstverlening te verlenen en kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen te verhogen is interprofessionele samenwerking van groot belang. Robbert zal inzichten delen en hulpmiddelen aanreiken om deze taak goed uit te kunnen voeren.
Praktijkcase | Samenwerking en kennisdeling: samen maken we het verschil!
Erik van Rossum
De complexiteit van zorgvragen neemt toe. Problemen en vragen hebben betrekking op meerdere leefgebieden. Interprofessionele samenwerking is nodig om aan deze complexiteit te kunnen voldoen. Het samen opstellen van zorgplannen om patiëntgerichtheid te bevorderen is noodzakelijk. In de praktijk blijkt efficiënte en patiëntgerichte interprofessionele samenwerking vaak lastig, doordat deze wordt beïnvloed door diverse met elkaar samenhangende factoren. Erik van Rossum neemt je mee in de valkuilen en hoe je deze kunt voorkomen. Een lezing waarin een praktijkcase wordt uitgelicht met veel praktische tips.
Ochtendpauze
Workshopronde 1
Lunchpauze
Workshopronde 2
Middagpauze
Eenzaamheid bij thuiswonende ouderen: wat kun jij doen?
Anja Machielse
In Nederland zijn er meer dan 3,5 miljoen 65-plussers. Ongeveer de helft van hen voelt zich eenzaam. De kans is dus groot dat jij in jouw dagelijkse werk te maken krijgt met ouderen die eenzaam zijn. Eenzaamheid kan verschillende redenen hebben, zoals het overlijden van een partner of andere leeftijdsgenoten, beperkte mobiliteit en achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren. Daarnaast hebben ouderen minder mogelijkheden om hun contacten weer opnieuw op orde te brengen.
Eenzaamheid heeft grote gevolgen: het leidt tot ernstige gezondheidsklachten én vergroot zelfs de kans op vroegtijdig overlijden. Omdat eenzaamheid voor iedereen anders is, bestaat er geen standaardoplossing. Wat is eenzaamheid? Hoe kunnen we eenzaamheid tegen gaan? Is eenzaamheid altijd op te lossen? En wat kan jij als medisch of sociaal professional doen?
Tijdens deze lezing:
- Leer je wat eenzaamheid is en hoe je dit kunt herkennen bij jouw cliënt.
- Leer je hoe je het gesprek over eenzaamheid aan kunt gaan.
- Krijg je tips en handvatten over het omgaan met eenzaamheid als medisch of sociaal professional.
Vitaal ouder worden is zo gek nog niet
Ester Bertholet
Vanaf het moment van onze geboorte worden we ouder. Het is een proces dat ons hele leven doorgaat. Maar iedereen wordt anders ouder. Hoe kan dat eigenlijk en wat is ouder worden precies? Mensen kunnen zelf veel meer invloed hebben op de manier waarop ze ouder worden dan de meesten zich realiseren. Een tipje van de sluier over de geheimen van vitaal ouder worden wordt deze avond opgetild. We reizen naar de Blue Zones (vijf regio’s in de wereld waar mensen heel gezond ouder worden) en we leren van onze verre voorouders en natuurvolkeren.
Na afloop van deze lezing begrijp je dat ‘ouder worden’ en het ontstaan van ouderdomsziekten een proces is waar iedereen ongeacht leeftijd zelf (heel) veel invloed op kan hebben.
Tijdens deze lezing:
- Leer je het proces van ouder worden begrijpen
- Weet je welke factoren (positieve en negatieve) invloed hebben op ‘ouder worden’
- Krijg je handvatten hoe je mensen kunt informeren en begeleiden in het beïnvloeden van het verouderingsproces
Afsluiting van de dag
Piet-Hein Peeters
Hoe om te gaan met mensen die zorg nodig hebben maar dat zelf niet zien?
Leonard Wolthers
Ouderen met cognitieve problematiek zien zelf vaak de ernst niet in van aandoening en ze hebben ook beperkt inzicht in de gevolgen daarvan. Logisch dat ze geen hulpvraag formuleren. Sommigen wijzen zelfs elke hulpverlener de deur! Maar als je naar een adres bent gestuurd omdat de kinderen, de buren of de ouderenbezoeker van de gemeente zorgen heeft kun je natuurlijk niet accepteren dat jij buiten blijft staan terwijl achter die deur iemand vervuilt, vermagert of kans heeft op ernstig letsel door een val. Hoe kom je binnen en hoe help je iemand die geen hulp nodig zegt te hebben?
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- Zicht op onderliggende cliënt factoren die kunnen spelen bij cliënten die zorg mijden.
- Onderscheid maken tussen je verantwoordelijk voelen en verantwoordelijk zijn als professional in de ambulante zorg en zicht krijgen op de balans tussen je professionele en emotionele betrokkenheid.
- Het belang van samenwerken met betrokken professionals van andere organisaties
Doelgroep: voor (wijk)verpleging, eerstelijnszorg professionals en sociaal- en welzijnsprofessionals
Slechte zelfzorg is soms zo slecht nog niet!
Ester Bertholet
Gebrekkige zelfzorg is een lastig begrip. Hoe slecht die zelfzorg is hangt namelijk af van de normen en (hygiënische) waarden van de spreker. Zijn er objectieve parameters om slechte zelfzorg in kaart te brengen? En wat kun je doen als iemand zijn of haar zelfzorg ondanks alle adviezen niet verbetert en/of aangeboden hulp weigert? Waar houdt de eigen wil van een client op en begint een weg van dwang of uit huis plaatsing? Een moeilijk en belangrijk onderwerp om met elkaar over in gesprek te gaan.
Tijdens het volgen van deze sessie leer je:
- Hoe je zelfzorg kunt beoordelen
- Wat jij kunt doen als iemand zijn of haar zelfzorg niet verbetert
- Hoe je het gesprek aan kunt gaan met de cliënt
Doelgroep: voor (wijk)verpleging, eerstelijnszorg professionals en sociaal- en welzijnsprofessionals
Ethische dilemma’s in de zorg voor de thuiswonende kwetsbare oudere
Jasmijn de Lange
Als professional in de zorg voor mensen thuis loop je regelmatig tegen morele of ethische dilemma’s aan. Grote thema’s maar ook kleine alledaagse onderwerpen vragen jouw aandacht. Je moet afwegen hoever je kunt gaan, wat verantwoord is in die situatie en je verhouden wat er van je wordt verwacht. In deze workshop krijg je inzicht in jouw eigen opvattingen over goede zorg en die van anderen, welke dilemma’s er spelen in de zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen én krijg je handvatten in het uitpluizen van een ethisch dilemma. Naast de theorie is er ruimte voor uitwisseling, oefeningen uit de praktijk en reflectie.
Het doel van deze workshop is bijdragen aan de ontwikkeling van morele sensitiviteit van zorgprofessionals door het verkennen van eigen opvattingen en op welke wijze deze opvattingen doorwerken in dilemma’s binnen de zorg.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Dat ethiek iets alledaags is wat steeds weer op je pad komt tijdens je werk
- Welke dilemma’s er spelen in de zorg voor de kwetsbare thuiswonende oudere
- Op welke wijze je een dilemma kan uitpluizen
Doelgroep: voor (wijk)verpleging
Welzijn op recept: samenwerken aan meer geluk voor ouderen!
Sjef van der Klein & Jan Joost Meijs
Iedereen wil dingen doen waar hij of zij blij van wordt. Dat is als je ouder wordt niet anders. Maar met ouder worden komen (naast mooie dingen) ook gebreken en omstandigheden waardoor dit niet altijd meer lukt. Het gevolg is dat ouderen teveel (alleen) thuis zitten en weinig momenten hebben om naar aan uit te kijken met alle gevolgen van dien. Wij nemen jullie mee in wat iemand nodig heeft om gezond en gelukkig oud te worden en wat de werkwijze van Welzijn op Recept is plus wat Welzijn op Recept kan betekenen voor ouderen.
Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts deze patiënten door naar een welzijnscoach. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Vaak spelen onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid.
Tijdens deze sessie leer je meer over het belang van concreet en praktisch samenwerken aan meer welzijn voor ouderen, hoe je dit samen in de dagelijkse praktijk kunt doen en wat dit oplevert voor ouderen zelf, de zorgverleners en de maatschappij.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Dat Welzijn op recept zorgt voor enorme gezondheidswinst en kwaliteit van leven, mits goed uitgevoerd
- Wat er nodig is om een samenwerkingsrelatie tussen sociaal en medisch domein te realiseren
- Wat het belang is van warme plekken
Weten-willen-kunnen, de juiste vragen stellen zodat ouderen niet vragen om meer zorg maar juiste begeleiding en ondersteuning krijgen voor meer welzijn.
Doelgroep: voor sociaal- en welzijnsprofessionals
Zingevingsgesprekken aangaan: kennismaking met het hulpmiddel PDQ
Danielle Jansen, Henk Veltkamp & Olga Gershuni
Om als zorgprofessional persoonsgerichte zorg te bieden is het essentieel om in gesprekken met cliënten informatie te verkrijgen over wat van belang is in hun leven. Belangrijke competenties hierbij zijn herkenning en begeleiding van zingevingsvragen. In deze workshop maak je kennis met een hulpmiddel voor het voeren van zingevingsgesprekken: de Patient Dignity Question (PDQ; “Wat moet ik van u weten als persoon om u de best mogelijke zorg te verlenen?”).
Wat heb je geleerd na het bijwonen van deze sessie?
- PDQ – een instrument om zingevingsgesprekken met cliënten aan te gaan
- Eerste zicht op eigen competenties in het voeren van zingevingsgesprekken
- Inzicht in het belang van aandacht voor zingeving binnen verpleeghuizen en zorghospices (eigen zorgorganisatie) en de rol die de PDQ daarbij zou kunnen spelen
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
‘Netwerken tussen zorg en welzijn is zo belangrijk! Screen de voedingstoestand van ouderen, wees je bewust van goede voeding en geef ouderen een stem! Neem tijd voor ouderen, juist aan hen die weerstand bieden. Ga met een open mind en trek de tijd uit.’
‘Goed georganiseerd, genoeg keuze tussen verschillende soorten workshops welke wel allemaal van toepassing zijn op de wijk en de thuiswonende ouderen’
‘We moeten meer samenwerken en nog meer netwerken. Laten we nog eens kritisch met elkaar kijken hoe we gesprekken mbt zingeving voeren en doorgaan met het bouwen aan netwerken rondom kwetsbare ouderen.’
Tarieven
- Regulier tarief
- 299
- Abonneetarief
- 249
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders?
Manouk Mens
manouk.mens@bsl.nlAlgemeen
Wo 1 november 2023
09:30 – 16:15
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Parkeren en route
Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Met de auto
Plan route met Google Maps >>
Met de trein
Wandelroute van station naar hotel >>