

Voor betere zorg voor patiënten met longproblemen
Nursing Longen congres
Longziekten komen veel voor. In Nederland zijn er ruim 1,2 miljoen mensen met een chronische longziekte. De kans is dus groot dat jij hier mee te maken hebt in je dagelijks werk. Daarom is dit thema nieuw toegevoegd aan de Nursing congressen agenda.
Kies voor dit congres
Wil jij je kennis up te date houden, nieuwe kennis tot je nemen, je bekwaamheid als zorgprofessional verhogen en een inspirerende dag tegemoet gaan met experts over longziekten? Meld je dan nu aan!

De nieuwste inzichten van Sander de Hosson en Diederik Gommers
Tijdens het Longen congres doe je praktische kennis op. Experts vanuit de praktijk vertellen je meer over de anatomie van de longen, algemene fysiologie van de longen, leven met benauwdheid, longproblemen & covid en jouw rol in de palliatieve zorg.

Volg je zelfgekozen workshops
Tijdens de workshops kies je zelf de onderwerpen om je verder te verdiepen, zoals hoe om te gaan met angstklachten, tips & trucs bij inhalatiemedicatie, klinisch redeneren, zelfredzaamheid stimuleren of longkanker.

Voor wie?
Voor wie? Alle verpleegkundigen (algemeen, wijk, gespecialiseerd, in opleiding, ZZP), verpleegkundig specialisten verzorgenden, praktijkondersteuners, docenten en overige zorgprofessionals die kennis willen opdoen over de zorg voor patiënten met longziekten.
Programma
Ontvangst
Opening van de dag
Christiaan Vermaas
Bouw en werking longen
Dr. Jan Kooloos
Je krijgt in deze openingspresentatie een mooi overzicht van de bouw en werking van de longen. Naast de anatomie, wordt de algemene fysiologie van de longen uitgelicht.
“Kennis van anatomie maakt je beter in je vak”
Leven met COPD en benauwdheid
Drs. Karin Pool
Ochtendpauze
Workshopronde 1
Lunchpauze
Workshopronde 2
Middagpauze
Longproblemen & covid
Prof. dr. Diederik Gommers
Ook intensivist en afdelingshoofd bij het Erasmus MC Prof. dr. Diederik Gommers is aanwezig op het Nursing Longen Congres. De afgelopen jaren is hij uitgegroeid tot een bekend gezicht vanwege zijn televisieoptredens rond de COVID-19 pandemie. Hij mag natuurlijk niet ontbreken op een congres over longproblemen en vertelt je over longproblemen & Covid.
Palliatieve Zorg
Dr. Sander de Hosson
Elk jaar sterven circa 23.000 mensen aan een longziekte. Palliatieve zorg is dus een belangrijk thema voor het Nursing Longen Congres. Sander neemt je mee in wensen, doelen en voorkeuren voor zorg rond het levenseinde, want wat kan jouw rol hierin zijn?
Einde programma
Tips & trucs inhalatiemedicatie
Titia Klemmeier – Longverpleegkundige
We weten inmiddels dat ongeveer 70% van de patiënten essentiële fouten maakt en je vraagt je af hoe het kan dat dit hoge aantal nog steeds bestaat. In deze workshop zie je aan de hand van praktische voorbeelden wat daarvan de reden is en hoe we dit kunnen verbeteren.
In deze workshop krijg je praktische handvatten hoe je op een juiste manier een goede inhalatie-instructie geeft.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- de belangrijkste inhalatiefouten te herkennen, te benoemen en te kunnen corrigeren bij patiënten
- een inhalatie-instructie te geven volgens de geldende protocollen.
- een concreet beeld te vormen hoe inhalatie-instructie in de eigen werkomgeving
kan worden verbeterd.
Do’s en don’ts in de zorg voor de benauwde patiënt/cliënt
Karin Kuperus-Boersma – Longarts
Een benauwde en/of kortademige patiënt moet zuinig met z’n energie omgaan. Waar de spieren nog wel wat kunnen blijven de longen behoorlijk achter. Dit is een uitdaging voor de patiënt, maar ook voor jou als zorgprofessional. Veel valkuilen liggen op de loer. Welke zijn dat dan? Hoe ga je hier mee om? Wat zijn de do’s en don’ts? Waar vind je bruikbare informatie? Hoe motiveer je de patiënt/cliënt?
Op deze vragen wordt in deze workshop duidelijk antwoord gegeven.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Inzicht op het gebied van energiebesparende interventies bij ADL en HDL voor de benauwde patiënt/cliënt
- Handige tips, tricks en aanpassingen in de zorg voor deze groep.
- Hoe je de patiënt/cliënt hierin kan motiveren
Longkanker*
Dr. Sander de Hosson – Longarts
Wat als je patiënt/client de diagnose longkanker krijgt? Welke behandelingen zijn mogelijk? Welke interventies passen hierbij? En bovenal; wat kan jouw rol hierin zijn? Longarts Sander de Hosson neemt je hier in mee.
*Deze workshop is alleen in ronde 2 te volgen.
Klinisch redeneren bij veel voorkomende klachten
Paula Blokpoel – Vakdocent klinisch redeneren
We gaan op een gestructureerde en interactieve manier klinisch redeneren aan de hand van een casus met als (continu) terugkerende vraag: hoe gaat het met de patiënt? Hierbij is jouw mening als zorgprofessional en om uitspraak te doen, hoe het met de patiënt gaat, van groot belang. Dit doen we met het Time-out-model door middel van 4 kerncompetenties: observeren (klinische blik), analyseren (klinisch inzicht), communiceren (klinisch leiderschap) en reflecteren.
Wat heb je na het bijwonen van deze workshop geleerd?
- Je hebt kennis genomen en geoefend met het Time out model.
- Je bent bekend met de 4 kerncompetenties en de mogelijke vragen die je kunt stellen om de casus te structureren en uit te diepen.
- Je weet een casus op gestructureerde wijze uit een te zetten m.b.v. de items persoonlijk welbevinden, lichaamsfuncties en ADL & participatie.
Astma in een breder perspectief*
Sibylla Bos – verpleegkundig specialist longziekten
Een workshop over astma waarbij de verschillende uitingsvormen (feno-typeringen) van astma aanbod komen. Er zijn verschillende aanknopingspunten in de behandeling de zogenaamde treatable traits zoals bijvoorbeeld uitlokkende prikkels, leefstijl. Aan de hand van casuïstiek gaan we onderzoeken wat de invloed hiervan is op de klachten.
Na het volgen van deze sessie heb je geleerd:
- Welke typen astma zijn er
- Welke invloeden spelen een rol in de astmaklachten
- Wat zijn de treatable traits bij astma
*Deze workshop is alleen in ronde 2.
Reviews
Toelichting tekst bij reviews: Nursing congressen worden steevast hoog beoordeeld, en daar zijn we enorm trots op! Bij ons staat evaluatie hoog in het vaandel. Na elk congres wordt een evaluatie verzonden en zorgvuldig verwerkt. Jouw waardevolle feedback is essentieel om onze congressen steeds verder te verbeteren en te laten groeien.
Fantastisch & Boeiend
‘Het anatomiecollege en Sander de Hosson zijn fantastisch! Ook de nieuwe informatie over inhalatietechnieken tijdens de workshopronde vond ik boeiend’
Balans & Meerwaarde
‘Bijzonder vind ik de mooie balans tussen wetenschappelijke en praktische informatie. Deze lezingen hebben echt meerwaarde!’
Deskundig & Diepgaand
‘De 3 grootste pluspunten: interessante onderwerpen, deskundige sprekers en diepgaande kennis’
Tarieven
- Abonneetarief
- 249
- Regulier tarief
- 299
Inclusief heerlijke lunch! Tarieven zijn btw vrij.
Contact
Heb je vragen over je aanmelding, wil je met een groep aanmelden of iets anders? Bel even!
Algemeen
Wo 4 oktober 2023
De ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Parkeren en route
De ReeHorst ligt op slechts 250 meter van treinstation Ede-Wageningen. Kom je met de auto? Dan is het 5 minuten rijden vanaf de A12 of A30.