Werk jij als verpleegkundige of verzorgende en heb je regelmatig of zelfs dagelijks te maken met patiënten met een maag-, darm- of leveraandoening? Dan wordt er dus flink wat kennis van je verwacht op verschillende gebieden. Houd je kennis op peil en kom naar Het Maag Darm Lever congres (MDL congres) op 1 april 2021.
Doe in één dag veel actuele kennis op over deze uiteenlopende aandachtsgebieden tijdens verschillende lezingen en luister naar het ervaringsverhaal van een patiënt. Vervolgens kies je zelf de workshops die voor jouw werk interessant zijn.
Verdiep je tijdens het MDL congres in:
- College: anatomie en fysiologie MDL
- Buikbrein: verbinding hersenen en maagdarmstelsel
- De invloed van voeding
- Inflammatoire darmziekten IBD
- Leverziekten: oorzaken en behandelingen
- De rol van pancreas in de spijsvertering
- Symptoomverlichting in de palliatieve fase
- Aandachtspunten bij stomazorg
- Bekijk het programma >
Krijg nieuwe kennis en praktische vaardigheden voor de dagelijkse praktijk.
Het Maag Darm Lever congres | Programma
In deze openingspresentatie word je meegenomen in de anatomie van de Maag Darm Lever. Hoe zit het ook al weer precies? Even opfrissen!
“Kennis van anatomie maakt je beter in je vak” – Dr. Jan Kooloos
Jane was 25 toen zij op de eerste hulp terecht kwam, de Ziekte van Crohn werd vervolgens helaas laat bij haar gediagnosticeerd. Jane heeft 6 weken in het ziekenhuis gelegen en woog nog maar 36 kilo. Zij deelt vandaag haar persoonlijke verhaal met ons. “Van de wereld op zijn kop, naar dankbaarheid dat mijn leven zo gelopen is, want het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.”
Krijg je regelmatig vragen van patiënten als ‘Wat kan ik het beste eten?’ Tijdens deze bijdrage krijg je het laatste nieuws op het gebied van voeding. Welke voedingscomponenten hebben een positief effect op de darmbacteriën en welke niet? Carlijn neemt je mee in hoe jij door meer kennis van de invloed op voeding bij MDL problematiek kan zorgen voor minder klachten, minder medicatie en dus kan bijdragen aan meer kwaliteit van leven voor jouw patiënt!
Onderzoek naar de verbinding tussen je buikbrein (tweede hersenen) en darmkanker is van relatief jonge datum. Het is een combinatie van gastro-enterologie, neurologie en oncologie. Veerle doet er onderzoek naar, laat je inspireren door haar lezing over het buikbrein; dat van grote invloed is op je leven!
Het Maag Darm Lever congres | Workshops
Je weet zelf het beste wat jij wilt leren over maagaandoeningen, darmaandoeningen en leveraandoeningen. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende workshops. Met onderwerpen als:
Tijdens deze workshop staat de pancreas centraal. Aan de hand van casuïstiek gaan we dieper in op de functie van dit orgaan, en welke rol deze speelt in de spijsvertering. Specifiek wordt je meer geleerd over de werking van enzymen van de pancreas, welke rol ziekte hierin speelt en welke klachten je patiënt ervaart. Doel is dat je je patiënt goed weet te begeleiden in de praktijk wanneer er sprake is van een tekort aan pancreasenzymen, dat je tijdig herkent wanneer hier sprake van is en dat je weet op welke wijze je het beste kan handelen.
In deze workshop komt aan de orde wat voor jou de betekenis is van de Richtlijn Stomazorg. We gaan met elkaar in op de belangrijkste nieuwe inzichten van de herziene richtlijn: waar moet je in de praktijk rekening mee houden, welke aandachtspunten zijn er bij de begeleiding en ondersteuning van de stomadrager?
Na deze workshop:
- Ben je op de hoogte van de uitgangspunten van verzorging van een stoma
- Begrijp je het nut en de betekenis van de richtlijnen en protocollen voor de praktijk
- Ben je op de hoogte van enkele nieuwe inzichten binnen de stomazorg
Deze workshop is met aandacht voor de herziene richtlijn Stomazorg Nederland (november 2019)
Meer weten over de herziene richtlijn stomazorg? > Lees het artikel uit de Nursing
Symptoomverlichting in de palliatieve fase bij patiënten met maag- darm – en leveraandoeningen. 80 % van de mensen overlijdt met palliatieve zorg, palliatieve zorg is dus standaard onderdeel van onze zorg. Wat betekent dit voor de patiënt met MDL klachten? Hoe herken je palliatieve symptomen in het algemeen en specifiek bij MDL patiënten?
In deze workshop komt aan de orde:
- Kennismaken met palliatief redeneren
- Herkennen van palliatieve symptomen in het algemeen en specifiek bij MDL patiënten
- Meetinstrumenten in de palliatieve fase
- Waar je terecht kan bij vragen over de palliatieve fase
Tijdens de verdiepende workshop leverziekten zal na een korte basis introductie worden besproken hoe encefalopathie ontstaat en wat eraan gedaan kan worden. Er zal ook worden besproken hoe de therapie precies werkt en waar je naar moet streven.
*Voor het volgen van deze workshop is kennis omtrent het onderwerp nodig.
Inflammatoire darmziekten IBD, IBD is de Engelse afkorting van Inflammatory Bowel Disease, waarmee de inflammatoire darmziekten bedoeld worden. Inflammatoire darmziektes zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Aan de hand van casuïstiek komen op interactieve wijze de verschillende (verpleeg)problemen en behandelingen bij deze ziektes aan bod. Maria de Jong haar focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten, leer tijdens deze workshop van haar wat er komt kijken bij de IBD zorg en hoe jij hier als verpleegkundige invulling aan kan geven binnen het multidisciplinaire team.
Het Maag Darm Lever congres | Sprekers

Dr. Jan Kooloos
Tijdens het MDL congres zal Jan een plenaire lezing geven over Anatomie Maag Darm Lever

Veerle Melotte

“Wij hebben ontdekt dat ze ook belangrijk zijn bij het ontstaan van kanker, omdat ze ‘praten’ met kankercellen”, laat Melotte weten op de site van Klokhuis. “Hoe dit precies werkt, zoeken we nu uit.”
Tijdens het MDL congres zal Veerle een plenaire lezing geven over hersenen in je buik
Foto van Veerle door Dick Demey.

Annuska Schoorlemmer
Tijdens dit congres zal Annuska een workshop verzorgen over Pancreas en spijsvertering

Ellemiek van Eeden en Esther Ponsioen
Ellemieke van Eeden is sinds 2019 werkzaam als gespecialiseerd verpleegkundige palliatieve zorg werkzaam binnen het palliatief team van het Reinier de Graaf in Delft. In 2019 de post hbo palliatieve zorg afgerond aan de HU Utrecht. Hiervoor werkzaam geweest als oncologieverpleegkundige in het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp en in het AVL in Amsterdam.
De gespecialiseerd verpleegkundigen palliatieve zorg worden in consult gevraagd bij klinische patiënten binnen het ziekenhuis, hebben een poliklinisch spreekuur en hebben korte lijnen met de patiënt thuis, de huisarts en de thuiszorg..Ze participeren in diverse palliatieve netwerken intra- en extramuraal en organiseren intra en extramuraal. onderwijs voor artsen en verpleegkundigen
Tijdens het MDL congres zullen Ellemiek en Esther samen een workshop verzorgen over symptoomverlichting in de palliatieve fase bij patiënten met MDL-aandoeningen

Carlijn Lamers
Tijdens het MDL congres zal Carlijn een lezing geven over de invloed van voeding op MDL problematiek

Jane van der Vloodt
Tijdens het MDL congres zal Jane vertellen hoe het is om een chronische zieke darm patiënt te zijn

Sarah Bos
Tijdens het MDL congres zal Sarah een workshop geven over leverziekten op basis en gevorderden niveau

Jolanda Smelt
Tijdens het MDL congres zal Jolanda een workshop verzorgen over stomazorg

Joost Hoebink
Joost stond onder meer op podia voor Insight, ICT Media, CPNB, Monsterboard, ABN Amro, Shell, NTR, MBO Raad, Unicef, Zorgverzekeraars Nederland en de Pensioenfederatie.
Het Maag Darm Lever congres | Recensies
Dit is alweer de 4e editie van het Maag Darm Lever congres voor verpleegkundigen en verzorgenden.
Hoe was het? | Nursing vroeg verpleegkundigen naar hun ervaringen van Het Maag Darm Lever congres
“Uitstekende Corona verantwoorde wijze om je kennis te actualiseren.”
Onno Siegers, gespecialiseerd verpleegkundige
“Duidelijke uitleg over de anatomie, op een leuke manier gepresenteerd. Goed persoonlijke verhaal van een Crohn patiënt en de IBD workshop was zeer interessant.”
Gerarda van Soest-Vloet, verpleegkundige bij OLVG Amsterdam oost
“Goed georganiseerd congres en rekening houdend met de huidige COVID-regels. Duidelijke sprekers en nuttige informatie.”
Marjolein Verschoor, verpleegkundige bij HagaZiekenhuis
“Goed georganiseerd, ondanks corona. Programma voor de ochtendpauze was leerzaam en interessant. Workshopronde leverziekten (gevorderden) was ook leerzaam en interessant.”
“Mijn kennis is opgefrist en ik ben weer op de hoogte van de nieuwe behandelmogelijkheden.”
“Het verhaal van de ervaringsdeskundige/patiënt maakte indruk op me en gaf mij een beter beeld van de andere kant van het bed.”
“Het congres sloot goed aan op de ziektebeelden die regelmatig voorkomen op de afdeling waar ik werkzaam ben.”
“Duidelijke verhalen. Fijn dat er onderscheid wordt gemaakt in basis en gevorderde workshops.”
“Kennis opdoen, verdieping. Duidelijke sprekers. Afwisselend programma.”
“Alle kanten aangaande MDL problematiek werden belicht.”
“In de ochtend opfrissen van de anatomie en fysiologie. Daarna workshops waarin ik vragen kon stellen die aansluiten op mijn dagelijkse praktijk.”
“Heb veel geleerd en zal dit meenemen naar mijn collega’s!”
“Ik ben weer volledig op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van MDL.”
Ben jij er dit jaar ook (weer) bij?
Het Maag Darm Lever congres | Coronaproof
Wij doen er samen met de ReeHorst er alles aan om je deelname zo veilig mogelijk te laten verlopen.
• Tijdens het event zal de locatie ingericht zijn volgens de 1,5 meter richtlijn.
• De ReeHorst is coronaproof ingericht, betreft ruimtes, sanitair en catering
• Wij houden ons aan de maximale capaciteit van de ruimtes.
• Wij raden aan om reizen met het openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden. Parkeren is gratis.
• Een week voorafgaand aan het congres ontvang je van ons verdere details.
Vanzelfsprekend blijven wij de actuele richtlijnen van het RIVM en het kabinet volgen. Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Dit is wat ex-deelnemers van Het Maag Darm Lever congres zeiden over hun coronaproof congresbezoek:
“Uitstekende Corona verantwoorde wijze om je kennis te actualiseren.”
Onno Siegers, gespecialiseerd verpleegkundige
“Goed georganiseerd congres en rekening houdend met de huidige COVID-regels. Duidelijke sprekers en nuttige informatie.”
Marjolein Verschoor, verpleegkundige bij HagaZiekenhuis
“Ik vond het fijn dat het symposium zo goed verliep op anderhalve meter. Heb mij erg veilig gevoeld. Fijn weer wat opfrissing gehad te hebben. Goed verzorgd.”
“Fijn om met collega’s weg te zijn. De ReeHorst is netjes en goed met de covid-voorzorgsmaatregelen.”
“Goed georganiseerd, ondanks corona. Programma voor de ochtendpauze was leerzaam en interessant. Workshopronde leverziekten (gevorderden) was ook leerzaam en interessant.”
Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl
Het Maag Darm Lever congres | Praktische informatie
Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Datum en locatie
Donderdag 1 april 2021 | ReeHorst, Ede
Bekijk hier hoe je de ReeHorst Ede het beste kunt bereiken.
Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor alle (algemeen) verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden, docenten en studenten. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.
Tarieven279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Tarief voor de eerste 50 aanmelders*
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU’91*
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum
Accreditatie
Accreditatie voor Het Maag Darm Lever Congres is goedgekeurd voor 5 punten bij Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals. En het congres is ook voor 5 punten geaccrediteerd door Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register.
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar zwanet.vierstra@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Heb je vragen over:
.. je inschrijving of aanmelding?
Neem contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl
.. de inhoud of het programma?
Neem contact op met Christa van den Hurk (projectleider)
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl
.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?
Neem contact op met Zwanet Vierstra (event coördinator)
T: +31 (06) 479 477 39
E: zwanet.vierstra@bsl.nl
Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.