Ziek van MDL problematiek

In 2019 is er opnieuw een MDL congres, bekijk de nieuwe editie!
Ziek van MDL problematiek Nursing Congressen

We hebben veel berichten ontvangen met de vraag of wij weer eens een MDL congres willen organiseren. Na twee jaar zijn er weer volop nieuwe ontwikkelingen om een gloednieuw programma neer te zetten over het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL).

Ziek van MDL problematiek

Heb jij regelmatig te maken met patiënten met een MDL aandoening? Dan wordt er flink wat kennis van je verwacht op verschillende gebieden. Kom naar het congres dan ben je in 1 dag weer helemaal up-to-date over de ontwikkelingen  op het gebied van MDL.

Onderwerpen op het programma:

  • Voeding
  • Pancreas en spijsvertering
  • Inflammatoire darmziekten (IBD)
  • Darmkanker
  • Leverproblematiek
  • Ervaringen vanuit de patiënt

In 2019 organiseren wij dit congres opnieuw, schrijf je nu in >>

Programma congres: Ziek van MDL problematiek

09.00 uur Ontvangst
09.30 uur Opening door dagvoorzitter Fred Stam
09.40 uur Een ervaringsdeskundige aan het woord

Tijdens deze openingspresentatie word je meegenomen in het ervaringsverhaal van Cees Taai. Hij lijdt aan het short bowel syndroom. De ziekte van Crohn kan soms leiden tot dit syndroom. Het syndroom is blijvend, want een eenmaal verwijderde dunne darm groeit niet meer aan. Cees neemt je mee in zijn verhaal.

Cees Taai, ervaringsdeskundige

10.05 uur Voeding

We besteden o.a. aandacht aan de toegangswegen voor enterale voeding zoals PEG en jejunostomie.

Geert Wanten, MDL-arts, Radboudumc, Nijmegen

10.30 uur Op weg naar therapie op maat

Onderzoek heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat de behandeling voor patiënten met kanker fors is verbeterd, maar deze nieuwe behandelingen zijn vaak duur en blijken achteraf bij een deel van de patiënten helaas toch niet werkzaam. Integratie van zorg en onderzoek kan zorgen voor verdere verbetering. Wat zijn hier de huidige ontwikkelingen? En hoe kan de toekomst er uit zien? Maar ook: wat kan jouw bijdrage hier in zijn? Tijdens deze presentatie komt een praktijkvoorbeeld van dikke darmkanker aan bod.

Miriam Koopman, internist- oncoloog, UMC Utrecht

10.55 uur Koffie- en theepauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
11.25 uur Pancreas en spijsvertering

We behandelen de veel voorkomende ziektebeelden rondom de pancreas. Zodat je kennis hebt van de anatomie, functie, meest voorkomende ziektebeelden en behandelingen hiervan. Leer hoe de behandeling van pancreaskanker, cystes in de pancreas en pancreatitis snel verandert zijn en op welke wijze jij daar als verpleegkundige mee te maken hebt en jou patiënt kan ondersteunen.

Annuska Schoorlemmer, verpleegkundig specialist, Pancreas en Galweg Oncologie

 11.50 uur Inflammatoire darmziekten (IBD)

IBD zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. De focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten, hoe kun je de kwaliteit van zorg in de praktijk verhogen?

Henny Tomlow, verpleegkundig specialist MDL, Maastricht UMC+

12.15 uur Leverproblematiek

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van leverziekten? Tijdens deze presentatie gaan we van een levercel naar de leverpatiënt, en bespreken we hoe we de oorzaken en gevolgen van leverlijden kunnen herkennen en behandelen.

Frans Cuperus, MDL arts, UMC Groningen

12.45 uur Lunch en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
13.15 uur Pauzeworkshop over darmgezondheid – Lees meer >>
13.55 uur Workshopronde 1
14.55 uur Pauze en gelegenheid om de beursvloer te bezoeken
15.25 uur Workshopronde 2
16.25 uur Einde

 

In 2019 organiseren wij dit congres opnieuw, schrijf je nu in >>

Workshops congres: Ziek van MDL problematiek

1.
Lees meer Sluiten
Het endoscopisch onderzoek

Welke MDL endoscopieën worden verricht in een ziekenhuis en ZBC? Wat kunnen we allemaal doen met een endoscoop en wat voor diagnostiek en therapie kan worden bedreven met behulp van een endoscoop? En wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Kortom de endoscopie in vogelvlucht van toen, heden, tot in de nabije toekomst.

Fred Stam, senior endoscopie verpleegkundige, Vumc Amsterdam

2.
Lees meer Sluiten
Pancreas en spijsvertering

Tijdens deze workshop staat de pancreas centraal. Aan de hand van casuïstiek gaan we dieper in op de functie van dit orgaan, en welke rol deze speelt in de spijsvertering. Specifiek wordt je meer geleerd over de werking van enzymen van de pancreas, welke rol ziekte hierin speelt en welke klachten je patiënt ervaart. Doel is dat je je patiënt goed weet te begeleiden in de praktijk wanneer er sprake is van een tekort aan pancreasenzymen, dat je tijdig herkent wanneer hier sprake van is en dat je weet op welke wijze je het beste kan handelen.

Annuska Schoorlemmer, verpleegkundig specialist, Pancreas en Galweg Oncologie

3.
Lees meer Sluiten
Inflammatoire darmziekten (IBD)

Deze workshop geeft verdieping op de plenaire presentatie.

IBD is de Engelse afkorting van Inflammatory Bowel Disease, waarmee de inflammatoire darmziekten bedoeld worden. Inflammatoire darmziektes zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Aan de hand van casuïstiek komen op interactieve wijze de verschillende (verpleeg)problemen en behandelingen bij deze ziektes aan bod. De focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten, leer tijdens deze workshop hoe jij de kwaliteit van zorg in de praktijk kunt verhogen.

Henny Tomlow, verpleegkundig specialist MDL, Maastricht UMC+

4.
Lees meer Sluiten
Darmkanker - Op weg naar therapie op maat

Deze workshop geeft verdieping op de plenaire presentatie.

Verdieping n.a.v. de plenaire presentatie van Miriam Koopman. Zaken die tijdens deze interactieve workshop aan bod zullen komen zijn o.a..: Welke ontwikkelingen vinden er momenteel plaats op het gebied van darmkanker? Waarom is de integratie van zorg en onderzoek van belang, en wat kan jouw rol als verpleegkundige hierbij zijn?

Geraldine Vink, programma manager “Prospectief Landelijk CRC Cohort”, IKNL en UMC Utrecht

5.
Lees meer Sluiten
Leverziekten

Bij deze workshop maak je kennis met een leverpatiënt op de verpleegafdeling. Hoe herken je deze patiënt en wat kan er allemaal misgaan in het ziektebeloop? Het doel van de workshop: de belangrijkste valkuilen bij de zorg voor deze patiënten herkennen (en ontwijken..).

Frans Cuperus, MDL arts, UMC Groningen

6.
Lees meer Sluiten
Omgaan met complicaties bij stomazorg

Varices rond stoma; ileostoma met high output; een teruggetrokken stoma ; afwijkingen aan stoma’s; huidproblemen; prolaps; een forse dehiscentie (stoma laat los van de huid) of een  parastomale hernia (breuk bij de stoma), necrotisch / stenotisch stoma en zo zijn er nog veel meer complicaties die kunnen ontstaan bij stomazorg. Hoe kunnen stomaproblemen ontstaan? Welke oplossingen zijn er? Én hoe kun je stomaproblemen voorkomen? Tijdens deze interactieve workshop krijg je vele tips en tricks mee voor de dagelijkse praktijk.

Jacqueline Cornelissen, stomaverpleegkundige, Canisius-Wilhelminia Ziekenhuis, Nijmegen

13.15 tot 13.45 uur
Lees meer Sluiten
Pauzeworkshop: De rol van darmbacteriën bij gezondheid en ziekte

Zijn onze darmen echt zo belangrijk voor onze gezondheid? Wetenschappers leggen allerlei verbanden tussen wat er in onze darmen gebeurt en het ontstaan van bepaalde aandoeningen. Tijdens deze workshop gaan we je in vogelvlucht alles vertellen over darmbacteriën. Waarom hebben we ze, hoe komen ze in de darmen en wat gebeurt er als de balans verstoord raakt bijvoorbeeld na een antibioticumkuur. Met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en klinische studies laten we zien wat de (on)mogelijkheden zijn van goede voeding en probiotica bij obstipatie en antibioticum geassocieerde diarree.

Marjolein van Aken, diëtist, Yakult

In 2019 organiseren wij dit congres opnieuw, schrijf je nu in >>

Fred Stam

Fred Stam is sinds 1986 endoscopieverpleegkundige en sinds 9 jaar werkzaam in het VUmc te Amsterdam. Hij houdt zich naast assistentie bij de diverse endoscopie onderzoeken vooral bezig met het  videocapsule onderzoek, de ERCP  en de technische kant van dit specialisme. Tevens is hij auteur van het Zakboek Endoscopie dat in maart dit jaar zijn eerste uitgave beleefde. Het vakgerichte onderwijs in de Maag- darm- en leverziekten en het promoten van het vak endoscopie zijn belangrijke onderwerpen  waarmee hij zich bezighoudt.

Tijdens de het congres: Ziek van MDL problematiek is Fred dagvoorzitter, ook geeft hij workshop over de endoscopie.

Prof. dr. Miriam Koopman

Prof. dr. M. Koopman studeerde geneeskunde en promoveerde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen (beide cumlaude).  Sinds 2010 werkt ze als internist-oncoloog in het UMC Utrecht, waar ze onderzoek en patiëntenzorg combineert. In 2017 werd zij benoemd tot hoogleraar Medische Oncologie aan de Universiteit Utrecht met als leerstoel medische oncologie in het bijzonder colorectale oncologie. Het belangrijkste onderwerp van haar onderzoek betreft het zoeken naar betere voorspellende factoren voor de behandeling van patiënten met dikkedarmkanker. Ze was betrokken bij alle CAIRO-studies naar uitgezaaide dikkedarmkanker en de totstandkoming van de keuzehulp voor patiënten met als doel: ‘samen beter kiezen’.  Tevens is ze lid van het dagelijks bestuur van de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) en een van de hoofdonderzoekers van het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC), waarin zoveel mogelijk ziekenhuizen en disciplines samenwerken aan de beste zorg voor darmkankerpatiënten (samentegendarmkanker.nl).

Mirjam geeft een plenaire lezing met de titel “Op weg naar therapie op maat”

Geert Wanten

Universitair hoofddocent. Organisatie, Radboud Institute for Molecular Life Sciences (RIMLS) (RU).

Geert geeft een plenaire lezing over voeding, hij besteed o.a. aandacht aan de toegangswegen voor enterale voeding zoals PEG en jejunostomie.

Frans Cuperus

Frans Cuperus is maag-, darm-, en leverziekten arts in het UMCG te Groningen. Tijdens zijn promotie onderzoek en zijn postdoc onderzoek (in het Allgemeines Krankenhaus te Wenen, Oostenrijk) heeft Frans zich beziggehouden met het onderzoek naar nieuwe behandelstrategieën voor leverziekten.

Frans geeft een plenaire lezing over Leverproblematiek en een workshop op Leverziekten.

Jacqueline Cornelissen

Jacqueline Cornelissen is al 28 jaar stomaverpleegkundige en heeft hiervoor in diverse ziekenhuizen gewerkt. Ruim 17 jaar werkt zij in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen waar zij zich bezighoudt met de klinische en poliklinische zorg rondom stomapatienten. 3 Jaar geleden heeft zij de UCS opleiding afgerond waardoor zij nu gespecialiseerd verpleegkundige is op het gebied van urologie, continentie en stoma. Zij geeft ook les in stomazorg voor de WCS.

Jacqueline geeft een workshop over: Omgaan met complicaties bij stomazorg.

Cees Taai

Cees Taai (54 jaar) is sinds 1990 bekend met de Ziekte van Crohn, ziekte van Bechterew en sinds 2008 met short Bowel syndrome. Hij heeft een ileostoma en een peg-sonde. Hij is nog voor 50% werkzaam als administratief medewerker bij een instituut voor visserijonderzoek, waar hij al 30 jaar werkzaam is. Koken (en eten) is een grote hobby wat niet door iedereen begrepen wordt ivm zijn aandoeningen. Cees zijn motto: geniet van de kleine dingen in het leven.

Cees neemt je mee in zijn verhaal tijdens een plenaire lezing.

Henny Tomlow

Henny Tomlow heeft na het behalen van zijn Mbo verpleegkunde diploma in 1994, enkele jaren in de ouderenzorg gewerkt, heeft vervolgens tussen 1998 en 2002 in deeltijd de Hbo-v opleiding gevolgd, waarna hij tussen 2002 en 2006 in het academisch ziekenhuis te Maastricht (MUMC) als verpleegkundige binnen de kort verblijf afdeling heeft gewerkt. Door een merkwaardige samenloop van omstandigheden heeft hij vervolgens binnen het specialisme obstetrie tussen 2006 en 2008 de opleiding  tot nurse practitioner gevolgd. In 2010 is hij overgestapt naar het specialisme MDL, waar hij sindsdien als verpleegkundig specialist werkt met IBD patiënten en daarnaast enkele taken verricht voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hij is tevens sinds begin 2011 onderdeel van het kernteam Nurses IBD (NIBD, voorheen NNIC), waarvan hij sinds 2017 voorzitter is.

Henny geeft een workshop over Inflammatoire darmziekten (IBD)

Marjolein van Aken

Als diëtist bij de wetenschappelijke afdeling van Yakult onderhoud ik contact met gezondheidsprofessionals. We zijn aanwezig op symposia en we geven bijscholingen aan bijv. diëtisten, mondhygiënisten en andere zorgprofessionals over voeding, probiotica en darmgezondheid aan gezondheidsprofessionals. Ook organiseren we regelmatig zelf seminars en congressen, waarbij altijd een link is tussen wetenschap, probiotica en (darm)gezondheid.

Marjolein geeft een pauzeworkshop over De rol van darmbacteriën bij gezondheid en ziekte

Geraldine Vink

Geraldine Vink studeerde geneeskunde in Utrecht. Na haar promotie onderzoek, volgde zij de opleiding tot klinisch moleculair geneticus in het LUMC, waarna zij meerdere jaren binnen de farmaceutische industrie werkte.  Sinds 2014 is zij werkzaam bij Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het UMC Utrecht, waar zij zich voornamelijk bezighoudt met het opzetten van het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). Zij is betrokken bij meerdere studies die gebruik maken van de gegevens die verzameld worden binnen dit cohort. De focus ligt hierbij op studies naar kwaliteit van leven en naar de waarde van “circulerend tumor DNA” als biomarker bij dikkedarmkanker.

Geraldine geef een plenaire lezing en workshop over darmkanker ‘Op weg naar therapie op maat

Annuska Schoorlemmer

Annuska Schoorlemmer is sinds 1998 werkzaam als verpleegkundige in het Academisch Medisch Centrum. Sinds 2009 is zij als gespecialiseerd verpleegkundige werkzaam op de polikliniek Gastro Intestinaal Oncologisch Amsterdam, waar haar specialistatie vooral de sneldiagnostiek bij patienten met alvleesklier-, en galwegkaker zit. Sinds 2015 werkt zij als Verpleegkundig Specialist op deze polikliniek en houdt zij zich als casemanager bezig met deze patienten. Zij is actief als vice voorzitter in de Landelijke werkroep GE tumoren, lid van Dagelijks Bestuur Netwerk Verpleegkundig Specialisten Oncologie, heeft zitting in de landelijke richtlijnwerkgroep voor galwegkanker, organiseert meerdere scholingen en congressen over GE tumoren en initieert praktijk onderzoek binnen het AMC.

Tijdens dit congres zal zij tijdens de plenaire sessie spreken over de Pancreas, kanker en behandelingen. Tevens zal er een workshop gegeven worden over pancreas enzymdeficientie en behandeling hiervan.

In 2019 organiseren wij dit congres opnieuw, schrijf je nu in >>

Praktische informatie congres: Ziek van MDL problematiek

In 2019 organiseren wij dit congres opnieuw, schrijf je nu in >>

Doelgroep
Voor alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden

Tarieven
€ 229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ*
€ 199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU’91*

*niet in combinatie met andere kortingsacties.

Accreditatie

De accreditatie is goedgekeurd bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor vijf punten.

De accreditatie is aangevraagd voor Verpleegkundig Specialisten voor 5 punten

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar Eefje Korten, e-mailadres: eefje.korten@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Eefje Korten
T: +31 (030) – 63 836 53
E: eefje.korten@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 74219411
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.