Ziek van MDL problematiek

Essentiële kennis voor de dagelijkse praktijk
Ziek van MDL problematiek Nursing Congressen

Tijdens het congres: Ziek van MDL-problematiek doe je in één dag veel actuele kennis op over deze uiteenlopende aandachtsgebieden, hoor je ervaringsverhalen van patiënten én komen er veel praktijksituaties aan bod.

Ziek van MDL problematiek

Heb jij regelmatig te maken met patiënten met een MDL aandoening? Dan wordt er flink wat kennis van je verwacht op verschillende gebieden.

Onderwerpen op het programma:

  • (Nieuwe) ontwikkelingen op MDL gebied
  • Het verhaal van een ervaringsdeskundige
  • Hoe zit het ook al weer? De anatomie en fysiologie van het maag- darmstelsel
  • Wat is de invloed van voeding en medicatie op MDL problematiek?
  • Hoe te handelen bij een tekort aan pancreasenzymen?
  • Stomaproblematiek (ook voor gevorderden)
  • Jouw rol in de nieuwe aanbevelingen in de herziene richtlijn stomazorg

Bekijk hier het volledige programma >>

Ervaringen deelnemers 2018:
“Altijd goed om weer dingen bij te leren. Mijn kennis is weer opgefrist en uitgebreid. Ik vond het geweldig!.”
“Het was een zeer interessante en leerzame dag.”
“Geweldig gedreven sprekers!” 

Kom naar het congres, dan ben je in 1 dag weer helemaal up-to-date over de ontwikkelingen op het gebied van MDL!

Ziek van MDL problematiek | Programma

09.15 uur
Ontvangst
09.45 uur
Opening door de dagvoorzitter Joost Hoebink
09.55 uur
Lees meer Sluiten
Een ervaringsdeskundige aan het woord

Tijdens deze openingspresentatie word je meegenomen in het ervaringsverhaal van Cees Taai. Hij lijdt aan het short bowel syndroom. De ziekte van Crohn kan soms leiden tot dit syndroom. Het syndroom is blijvend, want een eenmaal verwijderde dunne darm groeit niet meer aan. Cees neemt je mee in zijn verhaal.

10.25 uur
Lees meer Sluiten
Anatomie en fysiologie MAAG DARM LEVER

Hoe zit het ook al weer precies met het maag- en darmstelsel? Voor we de diepte in gaan, word je meegenomen in een lesje anatomie van de mond en speekselklieren tot de rectum en sfincters.

10.55 uur
Koffie- en theepauze
11.25 uur
Lees meer Sluiten
Inflammatoire darmziekten (IBD)

IBD zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Maria de Jong haar focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten en zal op interactieve wijze de vele aspecten van de IBD zorg belichten.

11.55 uur
Lees meer Sluiten
De vroege behandeling van dikke darmkanker: One size does not fit all

Darmkanker is 1 van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Ongeveer 40 mensen krijgen per dag deze diagnose. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, des te groter de kansen op genezing. In een vroege fase, zonder uitzaaiingen in andere organen, is een resectie van de darmtumor het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Een deel van deze patiënten krijgt na een operatie aanvullende chemotherapie aangeboden met als doel de kans op een recidief te verlagen. Miriam Koopman zal in haar presentatie de volgende vragen beantwoorden: Welke overwegingen nemen we mee in het aanbieden van deze behandeling? Wat zijn de kansen voor de verschillende groepen patiënten? Hoe ziet deze behandeling eruit? Wat zijn de bijwerkingen? Hoe kunnen we beter voorspellen vooraf aan de behandeling wie deze wel of niet nodig heeft? Tot slot zal ze laten zien waar nu de uitdagingen liggen en hoe we met onderzoek de vooruitzichten voor de toekomstige patiënten kunnen verbeteren.

12.30 uur
Lunchpauze
13.30 uur
Workshopronde 1
14.40
Koffie- en theepauze
15.10
Workshopronde 2
16.20
Einde

Ziek van MDL problematiek | Workshops

Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende workshops. Met onderwerpen als:

1A.
Lees meer Sluiten
Inflammatoire darmziekten IBD (basis)

IBD is de Engelse afkorting van Inflammatory Bowel Disease, waarmee de inflammatoire darmziekten bedoeld worden. Inflammatoire darmziektes zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Aan de hand van casuïstiek komen op interactieve wijze de verschillende (verpleeg)problemen en behandelingen bij deze ziektes aan bod. Maria de Jong haar focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten, leer tijdens deze workshop van haar wat er komt kijken bij de IBD zorg en hoe jij hier als verpleegkundige invulling aan kan geven binnen het multidisciplinaire team.

1B.
Lees meer Sluiten
Inflammatoire darmziekten IBD (gevorderden)

IBD is de Engelse afkorting van Inflammatory Bowel Disease, waarmee de inflammatoire darmziekten bedoeld worden. Inflammatoire darmziektes zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Binnen dit specialisme speelt de zogenaamde ‘treat to target’ benadering een steeds grotere rol. Belangrijk hierbij is te meten of en in welke mate er sprake is van ontsteking in het darmweefsel. In deze workshop zal de achtergrond, interpretatie en toepassing van diagnostiek binnen de IBD uitgebreid worden besproken middels interactieve casuïstiek.

2A.

Hoe kunnen stomaproblemen ontstaan?  En hoe kun je stomaproblemen voorkomen? Tijdens deze workshop krijg je veel tips hoe je stomazorg het beste uit kunt voeren en met welk materiaal. Hoe ga je zo doelmatig en efficiënt mogelijk om met de vele soorten stomamateriaal. En hoe krijg je een stomadrager zover dat hij zelf zijn stoma gaat verzorgen?

*Deze workshop is bedoeld voor verpleegkundigen die nog niet zoveel ervaring hebben met stomazorg.

2B.

Tegenwoordig zie je steeds meer problemen rondom de patiënt wat stomazorg moeilijker kan maken. Want hoe richt je dan het beste de zorg in? Hoe ga je om met de vele hulpmiddelen rondom de stomazorg en zijn die eigenlijk wel nodig? Aan de hand van  voorbeelden en casuïstiek zullen we oplossingen aanreiken voor “moeilijke stoma’s . Je eigen inbreng is hierbij gewenst. Thema’s zoals high outputstoma’s, teruggetrokken stoma’s, necrose, varices, prolaps en parastomale hernia’s komen uiteraard uitgebreid aan bod.

* Deze workshop is bedoeld voor degene die veel met stoma’s te maken hebben en  de basis wel onder de knie hebben.

3.

Tijdens deze workshop staat de pancreas centraal. Aan de hand van casuïstiek gaan we dieper in op de functie van dit orgaan, en welke rol deze speelt in de spijsvertering. Specifiek wordt je meer geleerd over de werking van enzymen van de pancreas, welke rol ziekte hierin speelt en welke klachten je patiënt ervaart. Doel is dat je je patiënt goed weet te begeleiden in de praktijk wanneer er sprake is van een tekort aan pancreasenzymen, dat je tijdig herkent wanneer hier sprake van is en dat je weet op welke wijze je het beste kan handelen.

4.
Lees meer Sluiten
De slokdarm (problematiek)

Tijdens deze workshop staat het functioneren en het disfunctioneren van de slokdarm centraal. Wat zijn de onderliggende oorzaken van ziekten van de slokdarm en hoe herken je deze? Er zal gekeken worden naar het ziektebeloop van slokdarmproblemen en hoe deze zich klinisch manifesteren. Het doel van deze workshop is beter te begrijpen wat er mis kan gaan in de slokdarm en waarom en wanneer er bepaalde symptomen kunnen optreden.

dr. Ian van Koeverden, chirurg in opleiding

5.
Lees meer Sluiten
Leverziekten

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van leverziekten? Tijdens deze workshop bespreken we hoe we de oorzaken en gevolgen van leverlijden kunnen herkennen en behandelen. Wat kan er allemaal misgaan in het ziektebeloop? Het doel van de workshop: de belangrijkste valkuilen bij de zorg voor deze patiënten herkennen (en ontwijken..).

Ziek van MDL problematiek | Sprekers

Ziek van MDL problematiek | Praktische informatie

Doelgroep
Voor alle algemeen verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden, docenten en overige geïnteresseerden

Tarieven
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboektarief – eerste 50 deelnemers
279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ*
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

CRKBO
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Instellingen die geregistreerd staan in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs en mogen hun beroepsopleidingen btw vrij aanbieden.

Accreditatie

De accreditatie is goedgekeurd bij het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor vijf punten.

De accreditatie is aangevraagd voor Verpleegkundig Specialisten voor 5 punten

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar Manouk Mens, e-mailadres: manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)

Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)

Manouk Mens
T: +31 306 383 639
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)

Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 74219411
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.