Het Maag Darm Lever congres

In één dag jouw MDL-kennis opgefrist en uitgebreid!

Het Maag Darm Lever congres is uitverkocht. Meld je aan voor de volgende editie op 1 april 2021 >

MDL_congres_sept2020_nursing

Werk jij als verpleegkundige of verzorgende en heb je regelmatig of zelfs dagelijks te maken met patiënten met een Maag-, Darm- of Leveraandoening?  Dan wordt er dus flink wat kennis van je verwacht op verschillende gebieden. Kom daarom naar Hét Maag Darm Lever congres!

Tijdens Het Maag Darm Lever congres doe je in één dag veel actuele kennis op over deze uiteenlopende aandachtsgebieden, hoor je ervaringsverhalen van patiënten én komen er veel praktijksituaties aan bod.

Thema’s die aan bod komen:

 • College: anatomie en fysiologie Maag Darm Lever
 • Het verhaal van een ervaringsdeskundige
 • Buikbrein: verbinding tussen je hersenen en je maagdarmstelsel
 • Inflammatoire darmziekten IBD
 • Symptoonverlichting in de palliatieve fase
 • Hoe lever je de beste zorg aan patiënten met een stoma?

Ervaringen deelnemers 2019:
“Altijd goed om weer dingen bij te leren. Mijn kennis is weer opgefrist en uitgebreid. Ik vond het geweldig!.”
“Het was een zeer interessante en leerzame dag.”
“Geweldig gedreven sprekers!” 

Al jouw vragen worden beantwoord en je gaat naar huis met nieuwe kennis en praktische vaardigheden voor de dagelijkse praktijk!

Het Maag Darm Lever congres | Programma

09.15
Ontvangst
10.00
Opening door de dagvoorzitter
10.10
Lees meer Sluiten
Anatomie van de Maag Darm en Lever, hoe zit het ook alweer?

In deze openingspresentatie word je meegenomen in de anatomie van de Maag Darm Lever. Hoe zit het ook al weer precies? Even opfrissen!

“Kennis van anatomie maakt je beter in je vak” – Dr. Jan Kooloos

10.50
Lees meer Sluiten
Het verhaal van een ervaringsdeskundige: “de wereld op zijn kop”

Jane was 25 toen zij op de eerste hulp terecht kwam, de Ziekte van Crohn werd vervolgens helaas laat bij haar gediagnosticeerd. Jane heeft 6 weken in het ziekenhuis gelegen en woog nog maar 36 kilo. Zij deelt vandaag haar persoonlijke verhaal met ons. “Van de wereld op zijn kop, naar dankbaarheid dat mijn leven zo gelopen is, want het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.”

11.15
Lees meer Sluiten
Koffie- en theepauze

Ochtendpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

11.40
Lees meer Sluiten
Wat is de invloed van voeding op MDL problematiek?

Krijg je regelmatig vragen van patiënten als ‘Wat kan ik het beste eten?’ Tijdens deze bijdrage krijg je het laatste nieuws op het gebied van voeding. Welke voedingscomponenten hebben een positief effect op de darmbacteriën en welke niet? Carlijn neemt je mee in hoe jij door meer kennis van de invloed op voeding bij MDL problematiek kan zorgen voor minder klachten, minder medicatie en dus kan bijdragen aan meer kwaliteit van leven voor jouw patiënt!

12.05

Onderzoek naar de verbinding tussen je buikbrein (tweede hersenen) en darmkanker is van relatief jonge datum. Het is een combinatie van gastro-enterologie, neurologie en oncologie. Veerle doet er onderzoek naar, laat je inspireren door haar lezing over het buikbrein; dat van grote invloed is op je leven!

12.45
Lees meer Sluiten
Lunchpauze

Lunchpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

13.45
Workshopronde 1
14.45
Lees meer Sluiten
Koffie- en theepauze

Middagpauze en mogelijkheid tot bezoeken van de stands.

15.15
Workshopronde 2
16.20
Einde

Het Maag Darm Lever congres | Workshops

Je weet zelf het beste wat jij wilt leren. Daarom stel je in de middag je eigen programma samen aan de hand van verschillende workshops. Met onderwerpen als:

1.

Tijdens deze workshop staat de pancreas centraal. Aan de hand van casuïstiek gaan we dieper in op de functie van dit orgaan, en welke rol deze speelt in de spijsvertering. Specifiek wordt je meer geleerd over de werking van enzymen van de pancreas, welke rol ziekte hierin speelt en welke klachten je patiënt ervaart. Doel is dat je je patiënt goed weet te begeleiden in de praktijk wanneer er sprake is van een tekort aan pancreasenzymen, dat je tijdig herkent wanneer hier sprake van is en dat je weet op welke wijze je het beste kan handelen.

2.
Lees meer Sluiten
Hoe lever je de beste zorg aan patiënten met een stoma?

In deze workshop komt aan de orde wat voor jou de betekenis is van de Richtlijn Stomazorg. We gaan met elkaar in op de belangrijkste nieuwe inzichten van de herziene richtlijn: waar moet je in de praktijk rekening mee houden, welke aandachtspunten zijn er bij de begeleiding en ondersteuning van de stomadrager?

Na deze workshop:

 • Ben je op de hoogte van de uitgangspunten van verzorging van een stoma
 • Begrijp je het nut en de betekenis van de richtlijnen en protocollen voor de praktijk
 • Ben je op de hoogte van enkele nieuwe inzichten binnen de stomazorg

Deze workshop is met aandacht voor de herziene richtlijn Stomazorg Nederland (november 2019)
Meer weten over de herziene richtlijn stomazorg? > Lees het artikel uit de Nursing

3.

Symptoomverlichting in de palliatieve fase bij patiënten met maag- darm – en leveraandoeningen. 80 % van de mensen overlijdt met palliatieve zorg, palliatieve zorg is dus standaard onderdeel van onze zorg. Wat betekent dit voor de patiënt met MDL klachten? Hoe herken je palliatieve symptomen in het algemeen en specifiek bij MDL patiënten?

In deze workshop komt aan de orde:

 • Kennismaken met palliatief redeneren
 • Herkennen van palliatieve symptomen in het algemeen en specifiek bij MDL patiënten
 • Meetinstrumenten in de palliatieve fase
 • Waar je terecht kan bij vragen over de palliatieve fase

4A.
Lees meer Sluiten
Leverziekten (niveau: basis)

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken en behandelingen van leverziekten? Tijdens deze workshop bespreken we hoe we de oorzaken en gevolgen van leverlijden kunnen herkennen en behandelen.

4B.
Lees meer Sluiten
Leverziekten (niveau: gevorderden*)

Tijdens de verdiepende workshop leverziekten zal na een korte basis introductie worden besproken hoe encefalopathie ontstaat en wat eraan gedaan kan worden. Er zal ook worden besproken hoe de therapie precies werkt en waar je naar moet streven.

*Voor het volgen van deze workshop is kennis omtrent het onderwerp nodig.

5A.
Lees meer Sluiten
Jouw rol bij IBD zorg (niveau: basis)

Inflammatoire darmziekten IBD, IBD is de Engelse afkorting van Inflammatory Bowel Disease, waarmee de inflammatoire darmziekten bedoeld worden. Inflammatoire darmziektes zijn aandoeningen die gekenmerkt worden door een ontstekingsreactie gericht tegen het darmweefsel. Hieronder vallen de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en andere meer zeldzame ontstekingsziekten van het maag- en darmkanaal. Aan de hand van casuïstiek komen op interactieve wijze de verschillende (verpleeg)problemen en behandelingen bij deze ziektes aan bod. Maria de Jong haar focus ligt op de kwaliteit van zorg voor de IBD-patiënten, leer tijdens deze workshop van haar wat er komt kijken bij de IBD zorg en hoe jij hier als verpleegkundige invulling aan kan geven binnen het multidisciplinaire team.

5B.
Lees meer Sluiten
Medicamenteuze behandeling van IBD (niveau gevorderden*)

De ‘treat to target’ benadering binnen IBD speelt een steeds grotere rol. Belangrijk hierbij is te meten of en in welke mate er sprake is van ontsteking in het darmweefsel en effectiviteit van de behandeling. In deze workshop zal uitgebreid worden ingegaan op de medicamenteuze behandeling van IBD middels interactieve casuïstiek.

*Voor het volgen van deze workshop is kennis omtrent het onderwerp nodig.

6.
Lees meer Sluiten
De rol van darmbacteriën bij gezondheid en ziekte

Zijn onze darmen echt zo belangrijk voor onze gezondheid? Wetenschappers leggen allerlei verbanden tussen wat er in onze darmen gebeurt en het ontstaan van bepaalde aandoeningen. Tijdens deze workshop gaan we je in vogelvlucht alles vertellen over darmbacteriën. Waarom hebben we ze, hoe komen ze in de darmen en wat gebeurt er als de balans verstoord raakt bijvoorbeeld na een antibioticakuur. Met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur en klinische studies laten we zien wat de (on)mogelijkheden zijn van goede voeding en probiotica bij obstipatie en antibioticum geassocieerde diarree.

Deze workshop wordt mogelijk gemaakt door Yakult.

Het Maag Darm Lever congres | Sprekers

Het Maag Darm Lever congres | Recensies

Dit is alweer de 3e editie van het Maag Darm Lever congres voor verpleegkundigen en verzorgenden. Ben je benieuwd hoe deelnemers het congres hebben ervaren? Lees hun reacties hieronder:

‘Mijn kennis is opgefrist en ik ben weer op de hoogte van de nieuwe behandelmogelijkheden.’
‘Het verhaal van de ervaringsdeskundige/patiënt maakte indruk op me en gaf mij een beter beeld van de andere kant van het bed.’
‘Het congres sloot goed aan op de ziektebeelden die regelmatig voorkomen op de afdeling waar ik werkzaam ben’
‘Duidelijke verhalen. Fijn dat er onderscheid wordt gemaakt in basis en gevorderde workshops.’
‘Kennis opdoen, verdieping. Duidelijke sprekers. Afwisselend programma.’
‘Alle kanten aangaande MDL problematiek werden belicht.’
‘In de ochtend opfrissen van de anatomie en fysiologie. Daarna workshops waarin ik vragen kon stellen die aansluiten op mijn dagelijkse praktijk.’
‘Heb veel geleerd en zal dit meenemen naar mijn collega’s!’ 

‘Ik ben weer volledig op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van MDL.’

Ben jij er dit jaar ook (weer) bij?

Het Maag Darm Lever congres | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Vrijdag 4 september 2020 | ReeHorst, Ede

Bekijk hier hoe je de ReeHorst Ede het beste kunt bereiken.

Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor alle (algemeen) verpleegkundigen, gespecialiseerd verpleegkundigen, verzorgenden, docenten en studenten. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Tarieven
279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ
239,- per persoon (btw vrij) | Ledentarief NU’91*

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum

Accreditatie
Accreditatie voor Het Maag Darm Lever Congres is goedgekeurd voor 5 punten bij Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals. En het congres is ook voor 5 punten geaccrediteerd door Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register.

Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar eva.reuvers@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Heb je vragen over:

.. je inschrijving of aanmelding?
Neem contact op met de klantenservice
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

.. de inhoud of het programma?
Neem contact op met Christa van den Hurk (projectleider)
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

.. bereikbaarheid of andere logistieke vragen?
Neem contact op met Eva Reuvers (event coördinator)
T: +31 (030) – 63 83 66 3
E: eva.reuvers@bsl.nl

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.