Dag van de Medicatieveiligheid

Is jouw medicatie kennis up-to-date?

Je moet er niet aan denken: een fout maken waardoor je patiënt schade oploopt of zelfs overlijdt. Hoe werk jij aan het voorkomen van medicatiefouten? Herken jij onveilige situaties en risico’s? En weet je hoe je omgaat met specifieke patiëntgroepen, zoals ouderen, medicijnverslaafden of pijnpatiënten?

De Dag van de Medicatieveiligheid
Dit en nog veel meer ontdek je op de Dag van de Medicatieveiligheid. Wil jij ook veilig en vol zelfvertrouwen met medicatie werken? Kom dan naar de Dag van de Medicatieveiligheid.

Met onderwerpen als:

  • Voorkom medicatiefouten: verpleegkundig rekenen
  • Onjuist gebruik van opioïden: wat kun jij doen?
  • Snikhete zomers: het hitteplan voor medicatie
  • Ontwikkelingen omtrent medicatieveiligheid
  • Medicatiebeleid in de laatste levensfase
  • Farmacotherapie bij ouderen
  • Voeding en geneesmiddelen
  • Verslavende medicatie
  • Pijnmedicatie

Beoordeeld met een 8+

De Dag van de medicatieveiligheid | programma

9.30
Opening van de dag
9.40
Lees meer Sluiten
Ontwikkelingen omtrent medicatieveiligheid

In deze presentatie bespreken we de ontwikkelingen rond medicatieveiligheid. Wat zijn de belangrijkste medicatiefouten en hoe voorkom je deze? Wat zijn de nieuwe richtlijnen en weetjes? Hoe zorg je dat je toedienlijst altijd klopt, ook bij elektronische toedienregistratie? Hoe motiveer je als aandachtsvelder je collega’s? Na deze bijdrage heb je praktische handvatten om de medicatieveiligheid in je eigen organisatie te verbeteren.

10.20

In deze workshop is aandacht voor de meest voorkomende soorten pijnmedicatie, zoals die worden gebruikt in zowel de intramurale als de extramurale gezondheidszorg. Welke medicatie gebruik je wanneer en wat moet je als verpleegkundige weten bij dit soort middelen. Denk aan: paracetamol, NSAID’s en opioïden. En wat is de rol van anti-epileptica en anti-depressiva bij neuropathische pijn? Ook verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden begrippen als nociceptieve en neuropathische pijn behandeld. Daarnaast worden de meest recente richtlijnen met betrekking tot pijnbestrijding besproken.

11.00
ochtendpauze
11.20

Welke medicatie is verslavend en hoe voorkom je verslaving? Doel van deze sessie is het uitbreiden van jouw kennis rondom de verslavende werking van medicatie en daarnaast krijg je uitleg over preventie. Er worden praktische handvatten besproken die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. Na deze sessie kun je benoemen welke medicatie verslavend is, hoe je verslaving voorkomt en welke hulp je kan bieden bij verslaving.

12.00
Lees meer Sluiten
Farmacotherapie bij ouderen

Bij het ouder worden verandert het lichaam. Hierdoor kan het lichaam anders reageren op medicijnen ten opzichte van vroeger. Dit verouderingsproces verloopt niet bij iedereen gelijk. Andere niet te verwaarlozen aspecten zijn de praktische problemen die ouderen kunnen hebben bij het innemen van hun medicijnen, zoals slikproblemen. Dit kan het risico op bijwerkingen vergroten. Daarnaast hebben ouderen meestal een complex medicatiegebruik (polyfarmacie) en meerdere aandoeningen tegelijkertijd (comorbiditeit). Dit kan het risico op bijwerkingen van medicijnen alleen maar verder vergroten. Het is soms moeilijk om bij ouderen het verband te zien tussen klachten en medicijnen; de klachten van medicijnen uiten zich anders of worden vaak gezien als tekenen van het ouder worden. Dit allen zorgt ervoor dat farmacotherapie bij ouderen meer maatwerk vereist dan bij jongeren. Wat zijn deze veranderingen in het lichaam en wat voor invloed heeft dat op het gebruik van medicijnen? Wat zijn veelgebruikte medicijnen bij ouderen? Hoe signaleer je werking en bijwerkingen van medicijnen? En hoe ga je hier in de praktijk mee om? Onder andere deze vragen komen tijdens deze interactieve workshop aan bod.

12.40
Lunchpauze
13.30
Lees meer Sluiten
Voorkom medicatiefouten: verpleegkundig rekenen

In deze actieve workshop gaat MeneerMegens kijken hoe het gesteld is met de rekenvaardigheid van de aanwezigen. Je gaat letterlijk terug de schoolbanken in, met hulp van MeneerMegens. Hij zal tips en trucs geven om het Verpleegkundig Rekenen voor iedereen duidelijk te maken. Kortom MeneerMegens biedt (de) uitkomst. Volg deze workshop en voorkom medicatiefouten door het verbeteren van je rekenvaardigheden.

13.50
Lees meer Sluiten
Snikhete zomers: het hitteplan voor medicatie

De snikhete zomer van 2019 staat ons allen nog scherp in het geheugen. Voor sommige mensen leidde deze zelfs tot uitdroging, ziekenhuisopname of erger. Vooral (oudere) mensen die veel medicatie gebruiken zijn deze extreme temperaturen een gevaar. Maar om welke medicijnen gaat het dan? En wat gebeurt er met onze nierfunctie? En waar moet je als verpleegkundige op letten en welke adviezen kun je geven? Kortom, een opzet voor een medicatiehitteplan, zo ga jij goed voorbereid de zomer van 2021 in.

14.30
Middagpauze
14.50
Lees meer Sluiten
Voeding en geneesmiddelen

Zowel voeding als geneesmiddelen zijn nauw betrokken bij het behoud van een goede gezondheid. Maar wat maakt voeding (on)gezond? Er bestaan wisselwerkingen tussen voedings- en geneesmiddelen. De vraag is hoe je hier in de praktijk mee om moet gaan? Is dit altijd relevant? Voor sommige voedingsmiddelen of bestanddelen kan je patiënt allergisch zijn. In welke mate houd je hier rekening mee bij het geven van medicatie? Tot slot kunnen patiënten door slikproblemen niet altijd medicijnen oraal innemen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Deze en andere vragen komen tijdens deze interactieve workshop aan bod.

15.30
Lees meer Sluiten
Medicatiebeleid in de laatste levensfase

We kijken met elkaar naar de manier waarop jij een belangrijke rol kunt spelen in het stoppen van overbodige medicijnen. Patiënten in Nederland gebruiken in de laatste dagen tot weken van hun leven talrijke overbodige medicijnen. Deze medicijnen zouden idealiter in een eerder stadium gestopt moeten worden. Hiermee zou de zorg aan het einde van het leven geoptimaliseerd kunnen worden. Je verlaat de workshop met praktische tips voor de dagelijkse praktijk.

16.10
Afsluiting van de dag

De Dag van de medicatieveiligheid 2021 | Sprekers

De Dag van de medicatieveiligheid 2021 | Praktische informatie

Dit congres kan door de maatregelen niet fysiek doorgaan. Maar goed nieuws: in overleg met de sprekers kunnen wij het congres van 2 juni online door laten gaan. Je kunt het congres vanuit huis veilig en op afstand volgen via een livestream. Aanmelden voor dit online congres is nog steeds mogelijk.

Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Tarieven
279,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw-vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&VN en het Register Zorgprofessional op de volgende scholingen:
– Scholing Algemeen (5 punten);
– Scholing GGZ (5 punten);
– Scholing Palliatieve zorg (1 punt);
– Scholing Pijnverpleegkunde (1 punt).

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: +31 (06) – 301 733 30
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.