Dag van de Medicatieveiligheid – najaar

Medicatieveiligheid: kennis is cruciaal om medicatie-incidenten te verminderen
header medicatieveiligheid

Als verpleegkundige of verzorgende speel je dagelijks een belangrijke rol in het bewaken van medicatieveiligheid, er wordt flink wat kennis over medicatie van je verwacht. Dit congres gaan we daarom in op verschillende aspecten van medicatieveiligheid.

Medicatieveiligheid: Als je goed op de hoogte wilt zijn van de laatste ontwikkelingen rondom medicatieveiligheid dan is jaarlijkse medicatiescholing essentieel. Het programma is in ontwikkeling, we zijn druk bezig met het zoeken van inspirerende workshops over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van medicatieveiligheid. Je stelt je eigen programma samen, bekijk hier alle verschillende workshops.

Stel zelf je programma samen kies 4 workshops naar jouw keuze

09.30 uur Ontvangst
10.00 uur Workshopronde 1
11.15 uur Pauze
11.40 uur Workshopronde 2
12.55 uur Lunchpauze
13.50 uur Workshopronde 3
15.05 uur Pauze
15.30 uur Workshopronde 4
16.45 uur Einde

Workshops: Dag van de medicatieveiligheid 2018

Het programma is in ontwikkeling, houd de website in de gaten er komen snel meer workshops bij.

1.
Lees meer Sluiten
Voorkom medicatiefouten: verpleegkundig rekenen

Voor: verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeg/verzorgingshuizen en GGZ

In deze actieve workshop gaat MeneerMegens kijken hoe het gesteld is met de rekenvaardigheid van de aanwezigen. Je gaat letterlijk terug de schoolbanken in, met hulp van MeneerMegens. Hij zal tips en trucs geven om het Verpleegkundig Rekenen voor iedereen duidelijk te maken. Kortom MeneerMegens biedt (de) uitkomst. Volg deze workshop en voorkom medicatiefouten door het verbeteren van je rekenvaardigheden.

Dirk Megens, docent (verpleegkundig) Rekenen en Youtuber

2.
Lees meer Sluiten
Farmacotherapie bij ouderen

Voor: verpleegkundigen en verzorgenden in de ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeg/verzorgingshuizen en GGZ.

Bij het ouder worden verandert het lichaam. Hierdoor kan het lichaam anders reageren op medicijnen ten opzichte van vroeger. Dit verouderingsproces verloopt niet bij iedereen gelijk. Andere niet te verwaarlozen aspecten zijn de praktische problemen die ouderen kunnen hebben bij het innemen van hun medicijnen, zoals slikproblemen. Dit kan het risico op bijwerkingen vergroten. Daarnaast hebben ouderen meestal een complex medicatiegebruik (polyfarmacie) en meerdere aandoeningen tegelijkertijd (comorbiditeit). Dit kan het risico op bijwerkingen van medicijnen alleen maar verder vergroten. Het is soms moeilijk om bij ouderen het verband te zien tussen klachten en medicijnen; de klachten van medicijnen uiten zich anders of worden vaak gezien als tekenen van het ouder worden. Dit allen zorgt ervoor dat farmacotherapie bij ouderen meer maatwerk vereist dan bij jongeren. Wat zijn deze veranderingen in het lichaam en wat voor invloed heeft dat op het gebruik van medicijnen? Wat zijn veelgebruikte medicijnen bij ouderen? Hoe signaleer je werking en bijwerkingen van medicijnen? En hoe ga je hier in de praktijk mee om? Onder andere deze vragen komen tijdens deze interactieve workshop aan bod.

Nina Janssen, apotheker ouderenzorg, Pharmbition, Bussum

Lees het interview met Nina over zorg wordt alleen maar beter door samen te blijven ontwikkelen.

3.
Lees meer Sluiten
Voeding en geneesmiddelen: slikken of stikken?

Voor: verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeg/verzorgingshuizen en GGZ

Zowel voeding als geneesmiddelen zijn nauw betrokken bij het behoud van een goede gezondheid. Maar wat maakt voeding (on)gezond? Er bestaan wisselwerkingen tussen voedings- en geneesmiddelen. De vraag is hoe je hier in de praktijk mee om moet gaan? Is dit altijd relevant? Voor sommige voedingsmiddelen of bestanddelen kan je patiënt allergisch zijn. In welke mate houd je hier rekening mee bij het geven van medicatie? Tot slot kunnen patiënten door slikproblemen niet altijd medicijnen oraal innemen. Wat zijn dan de mogelijkheden? Deze en andere vragen komen tijdens deze interactieve workshop aan bod.

Nina Janssen, apotheker ouderenzorg bij Pharmbition, Bussum

4.
Lees meer Sluiten
Pijnmedicatie

Voor: verpleegkundigen en verzorgenden in ziekenhuizen, de thuiszorg, verpleeg/verzorgingshuizen en GGZ

In deze workshop is aandacht voor de meest voorkomende soorten pijnmedicatie, zoals die worden gebruikt in zowel de intramurale als de extramurale gezondheidszorg. Welke medicatie gebruik je wanneer en wat moet je als verpleegkundige weten bij dit soort middelen. Denk aan: paracetamol, NSAID’s en opioïden. En wat is de rol van anti-epileptica en anti-depressiva bij neuropathische pijn? Ook verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden begrippen als nociceptieve en neuropathische pijn behandeld. Daarnaast worden de meest recente richtlijnen met betrekking tot pijnbestrijding besproken.

Eric de Roode, verpleegkundig specialist anesthesiologie en pijnbestrijding, Noordwest ziekenhuisgroep, E-nursing

Onderwerpen die o.a. volgen:

  • Palliatieve sedatie
  • Ontwikkelingen omtrent medicatieveiligheid
  • Medicijnverslaving

Sprekers: Dag van de medicatieveiligheid 2018

Dirk Megens

Meneer Megens is docent op het ROC Nijmegen. Hij is in 2014, op verzoek van zijn BBL-studenten, begonnen met het opnemen van online rekenvideo’s. Hij was de eerste die een volledige lessenserie van alle onderwerpen van Verpleegkundig Rekenen gratis beschikbaar heeft gesteld op Youtube. Wekelijks wordt zijn kanaal tussen de 7.500 en 10.000 keer bekeken. Anno 2018 heeft MeneerMegens zijn kanaal uitgebreid met een website waarop nog allerlei gratis downloads voor (verpleegkundig) Rekenen te vinden zijn. Hij is al een aantal keer spreker geweest op diverse rekencongressen om de aanwezigen te enthousiasmeren voor zijn manier van rekenen. Daarnaast krijgt hij vrijwel dagelijks vragen uit het hele land, om hen verder te helpen met hun rekenproblemen.

Klik hier voor een voorbeeld les Verpleegkundig Rekenen op Youtube.

Klik hier voor een artikel van MeneerMegens op Nursing.nl: “Meneer Megens maakt verpleegkundig rekenen leuk”

Nina Janssen

Nina Janssen is als apotheker ouderenzorg werkzaam bij Pharmbition. In deze functie houdt zij zich voornamelijk bezig met de zorg voor kwetsbare ouderen op het gebied van medicijnen. Zij komt vaak in aanraking met voedingsgerelateerde problematiek rond medicatiegebruik, in het bijzonder slikproblemen. Daarnaast krijgt ze ook vragen over de wisselwerking tussen voeding en geneesmiddelen en allergieën voor medicatie.

‘Ik vind het belangrijk dat de patiënt de beste zorg krijgt, ook op het gebied van medicatie. De combinatie van voedingsmiddelen en medicatie kunnen in sommige gevallen de effecten van geneesmiddelen beïnvloeden. Ik neem jullie graag mee in dit onderwerp, zodat jullie de opgedane kennis de volgende dag al mee kunnen nemen in de praktijk!’

Nina geeft een workshop over: Farmacotherapie bij ouderen en Voeding en geneesmiddelen: slikken of stikken?

Lees hier een mooie referentie over onze ervaring met Nina als spreker voor Nursing congressen.

Lees het interview met Nina over zorg wordt alleen maar beter door samen te blijven ontwikkelen.

Eric de Roode

Verpleegkundig specialist anesthesiologie en pijnbestrijding, Noordwest ziekenhuisgroep, E-nursing

Eric geeft een workshop over Pijnmedicatie

Video’s over de Dag van de medicatieveiligheid 2018

Bekijk hierbij de video van Els Dik, een workshop over de ontwikkelingen rond medicatieveiligheid, een voorbeeld van wat je kunt verwachten.

Een kijkje in de keuken: zo gaat het er achter de schermen aan toe! Bekijk hier de video over het programma Dag van de Medicatieveiligheid 2018.

Geen lezingen volgen maar een actieve opzet! Jij kunt zelf kiezen uit praktische workshops met een gevarieerd aantal onderwerpen. De inschrijving voor de najaar editie is nu al open! Verzeker jezelf van een plek – Medicatieveiligheid en wacht niet te lang. Dit congres was in maart helemaal uitverkocht.

Praktische informatie: Dag van de medicatieveiligheid 2018

Doelgroep
Alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Tarieven

199,- per persoon (excl.btw) | vroegboektarief t/m 31 juli
229,- per persoon (excl.btw) | Regulier tarief
199,- per persoon (excl.btw) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
199,- per persoon (excl.btw) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Accreditatie
Accreditatie is aangevraagd voor 5 punten ‘Algemene scholing’ door de Accreditatiecommissie Kwaliteitsregister V&V en voor 5 punten voor verpleegkundig specialisten. Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier als je hiervoor in aanmerking wilt komen.

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: +31 (030) – 63 83639
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.