MedicatieVeiligheid

Zo werk jij veilig en met zelfvertrouwen met medicatie

Het MedicatieVeiligheid congres van 24 november 2020 is verplaatst naar 16 maart 2021. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd. Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.

Een foutje zit in een klein hoekje. Maar met medicatie kunnen de gevolgen enorm zijn. En soms zelfs fataal voor de patiënt. Op het congres over Medicatieveiligheid krijg je in één dag een update van alle belangrijke thema’s, aandachtspunten en actuele ontwikkelingen. Zo sta jij weer scherp en met zelfvertrouwen op de werkvloer!

Meer verantwoordelijkheid en zelfstandig werken is sinds corona opeens heel gewoon. Tegelijkertijd werken ziekenhuizen vaker met (elektronische) toedienregistratie en elektronisch recepten. Wat voor invloed hebben deze ontwikkelingen op jouw werk? En wat verandert er voor jou met de herziene richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten?

MedicatieVeiligheid anno nu
Dit en nog veel meer ontdek je op MedicatieVeiligheid op 24 november aanstaande. Tijdens deze interactieve en afwisselende dag ga je aan de slag met:

 • medicatieveiligheid & corona:
  we delen ervaringen en lessen voor de toekomst
 • ontwikkelingen medicatieveiligheid
  met onder meer de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten en (onjuist) gebruik van opioïden
 • pijnmedicatie
  welke medicatie gebruik je wanneer en wat weet je van paracetamol, NSAID’s en opioïden?
 • farmacotherapie bij ouderen
  ontdek hoe het zit met het verouderingsproces, bijwerkingen en slikproblemen
 • voorkom medicatiefouten: verpleegkundig rekenen
  een interactieve rekensessie met tips & trucs van rekenwonder MeneerMegens!
 • medicatie in de laatste levensfase
  de juiste medicatie op het juiste moment

MedicatieVeiligheid | Plenair programma

9.30
Opening door Joost Hoebink
09.40
Lees meer Sluiten
Panel: medicatieveiligheid & corona

We staan kort stil bij de afgelopen periode. We delen in dit onderdeel ervaringen van de afgelopen tijd met elkaar. Wat waren veranderende situaties en wat zal daardoor blijvend veranderen?

Voorbeelden:
-Recepten, van papier naar digitaal
-Zelfstandiger handelen, zodat cliënt minder personen ziet
-Wijzigingen in verantwoordelijkheden

                               

10.10
Lees meer Sluiten
Ontwikkelingen medicatieveiligheid

Ontwikkelingen medicatieveiligheid

 • Herziene richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten
 • Van papier naar digitaal: de (elektronische) toedienregistratie en het elektronisch recept in ziekenhuis
 • Opioïden

10.45
Ochtendpauze
11.15

Aandacht voor de meest voorkomende soorten pijnmedicatie, zoals die worden gebruikt in zowel de intramurale als de extramurale gezondheidszorg. Welke medicatie gebruik je wanneer en wat moet je als verpleegkundige weten bij dit soort middelen. Denk aan: paracetamol, NSAID’s en opioïden. En wat is de rol van anti-epileptica en anti-depressiva bij neuropathische pijn? Ook verschillende toedieningsvormen en pijnbestrijdingstechnieken komen aan bod. Aan de hand van casussen worden begrippen als nociceptieve en neuropathische pijn behandeld. Daarnaast worden de meest recente richtlijnen met betrekking tot pijnbestrijding besproken.

12.00
Lees meer Sluiten
Farmacotherapie bij ouderen

Verouderingsproces, bijwerkingen, slikproblemen en meer!

12.45
Lunchpauze
13.45
Lees meer Sluiten
Kun jij goed rekenen? Voorkom medicatiefouten

Geen mogelijkheid voor de after lunch dip door deze interactieve rekensessie!

Hoe is het gesteld met je rekenvaardigheden? We gaan even terug de schoolbanken in, met hulp van MeneerMegens. Hij zal tips en trucs geven om het Verpleegkundig Rekenen voor iedereen duidelijk te maken. Kortom MeneerMegens biedt (de) uitkomst. Volg deze workshop en voorkom medicatiefouten door het verbeteren van je rekenvaardigheden.

14.15
Lees meer Sluiten
Medicatie in de laatste levensfase

We kijken met elkaar naar de manier waarop jij een belangrijke rol kunt spelen in het stoppen van overbodige medicijnen. Patiënten in Nederland gebruiken in de laatste dagen tot weken van hun leven talrijke overbodige medicijnen. Deze medicijnen zouden idealiter in een eerder stadium gestopt moeten worden. Hiermee zou de zorg aan het einde van het leven geoptimaliseerd kunnen worden. Je verlaat de workshop met praktische tips voor de dagelijkse praktijk.

15.00
Middagpauze
15.30
Lees meer Sluiten
De onzichtbare dood: overlijden door gewone en ongewone middelen?

Intoxicaties als oorzaak van het intreden van de dood.
Het is een vergeten groep in Nederland, omdat er eigenlijk zelden of nooit gekeken wordt wat iemand in het bloed heeft zitten nadat iemand is overleden. Tijdens deze sessie neemt dr. Frank van de Goot (Klinisch en Forensisch Patholoog) je mee in de wereld van de intoxicaties. Aan de orde komen natuurlijk de suïcides, maar ook de accidentele vergiftigingen en de overlijdens waarbij het gebruikte middel het doel voorbij is geschoten. Aan de buitenkant zie je bij een vergiftiging eigenlijk nooit wat, of toch wel? Drugs, alcohol, planten uit de tuin, maar ook bekende geneesmiddelen als Paracetamol of Simvastatine, psychofarmaca of antidepressiva. Allemaal hebben ze gemeen dat er mensen door, mede door of ondanks normaal gebruik toch komen te overlijden. Laat je verrassen: hoe dicht vergiftigingen bij ons staan en hoe vaak we het over het hoofd zien.

16.30
Einde programma

MedicatieVeiligheid | Sprekers

MedicatieVeiligheid | Praktische informatie

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen

Wanneer?

Het MedicatieVeiligheid congres van 24 november 2021 is verplaatst naar 16 maart 2021. Alle deelnemers zijn hierover geïnformeerd. Wil je meer weten over het programma of direct inschrijven? Kijk dan hier.

Voor wie?
Alle verpleegkundigen, verzorgenden en overige geïnteresseerden.

Tarieven
279,- per persoon (btw-vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw-vrij) | Abonneetarief Nursing, TvV, TvZ
239,- per persoon (btw-vrij) | Ledentarief NU ’91

*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&VN en het Register Zorgprofessional op de volgende scholingen:
– Scholing Algemeen (5 punten);
– Scholing GGZ (5 punten);
– Scholing Palliatieve zorg (1 punt);
– Scholing Pijnverpleegkunde (1 punt).

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar manouk.mens@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Manouk Mens
T: +31 (06) – 301 733 30
E: manouk.mens@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Dyron Bijl
T: +31 (0)10 – 7421941
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.