Niet-aangeboren hersenletsel

Inzicht in de onzichtbare gevolgen van NAH

Goed nieuws! Congressen en evenementen mogen weer plaatsvinden! Volgens de richtlijnen van het RIVM word je gevraagd om een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve coronatest te laten zien. Dit kan heel makkelijk met de CoronaCheck-app. De meest gestelde vragen vind je hier: FAQ

De diagnose niet-aangeboren hersenletsel komt vaak plots. Bijvoorbeeld na een valpartij, verkeersongeval of een coma. Maar welke – soms onzichtbare – gevolgen heeft hersenschade? Hoe leef je eigenlijk verder nadat je de diagnose NAH hebt gekregen? En hoe kan een patiënt werken aan herstel van bewustzijn en functioneren?

Experts als neurobioloog prof. dr. Dick Swaab en forensisch patholoog Frank van de Goot (eerder beoordeeld met een 9!) nemen je mee op een fascinerende reis door het NAH brein. Verder krijg je belangrijke inzichten en praktische tips over hoe om te gaan met iemand met NAH. Ook ontdek je hoe jij ervoor kunt zorgen dat deze patiënten niet tussen wal en schip raken.

Wat kun je verwachten? 

 • Meer over de onzichtbare gevolgen van NAH
 • Een ervaringsdeskundige aan het woord
 • Een brein college: in welke hersensystemen zit de schade?
 • Neuropathologie
 • Inschatting maken van het ziekte-inzicht
 • Met topsprekers én ervaringsdeskundigen.

Eén van de best beoordeelde Nursing congressen! Lees hier meer reviews >

“Ik heb met open mond zitten luisteren naar de lezingen. Wat een verhelderend beeld over het functioneren van het brein. Het geeft mij veel meer inzicht in waar gedrag vandaan komt!”

Duik in de wondere wereld van NAH. Mogen we jou ook verwelkomen?

Vernieuwd programma! 

09.00
Ontvangst en registratie met koffie & thee
9.45
Opening door de dagvoorzitter
09.55
Lees meer Sluiten
Shared decision making

Wat is jouw rol in een waardevolle behandeling op maat? Precision medicine is een geneeskundige én verpleegkundige behandeling op maat, afgestemd op de patiënt. Meestal gaat dit alleen over werkt dat medicijn wel bij die persoon, hoe zit die patiënt genetisch in elkaar en kunnen wij ons handelen daarop afstemmen. Maar dat zegt nog niets over de waarden van de patiënt zelf. Waarom wil jouw patiënt wel of niet behandeld worden? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt door gevormd? En waardoor veranderen deze tijdens zijn of haar leven?  Er wordt je een grote spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken.

10.25
Lees meer Sluiten
Ons complexe en kwetsbare brein

Onze hersenen ontwikkelen zich in een hoog tempo in de baarmoeder en gedurende de eerste jaren postnataal. In die periode worden eigenschappen vastgelegd die cruciaal zijn voor ons latere functioneren. De genetische informatie ligt vast bij de conceptie en bestaat uit een nieuwe combinatie van genen van de vader en de moeder. Ons karakter ligt voor 50% al vast bij de conceptie en ons IQ voor 80% Ook de bouwstenen van ons moreel gedrag hebben een genetische basis. We hebben allemaal dezelfde genen, maar binnen ieder gen zijn er talloze variaties in de bouwstenen en daardoor in ons functioneren. Het grootste deel van het netwerk komt tot stand onder invloed van de activiteit van de hersencellen, door zelforganisatie. Dat betekent dat er door hersencellen tijdens de ontwikkeling lokaal gezocht wordt naar de beste contacten. Na de geboorte werken de taal, sociale interacties, opvoeding en scholing nog op de hersenontwikkeling in.

Door al deze factoren variëren onze hersenstructuren enorm en dat bepaalt onze mogelijkheden, talenten, maar ook onze beperkingen. Het is dus niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal: we hebben allemaal een verschillend brein. De extremen in de variatie die problemen veroorzaken bij het kind of de omgeving geven we een label zoals ADHD, verslaving, depressie, suïcidale gedachten of anorexia. Ontwikkelingsstoornissen zijn niet terug te draaien, je kunt er wel beter mee leren omgaan. Dat geldt zowel voor het kind als voor ouders en de leraar.

Wanneer er schade optreedt in de hersenen hangen de gevolgen ook af van een veelheid van factoren, zoals: in welke hersensystemen zit de schade, hoe uitgebreid in de schade, wat zijn de mogelijkheden voor herstel van deze systemen, kunnen functies worden overgenomen door andere hersensystemen en kun je het herstel van die systemen door oefening of stimulatie bevorderen. Nieuwe ontwikkelingen in het hersenonderzoek zullen besproken worden.

11.25
Pauze
11.45
Lees meer Sluiten
Leven na hersenletsel: een kijkje in het hoofd van de patiënt

Anne is 23 jaar en student aan de Universiteit Wageningen, wanneer zij zich plots niet lekker voelt. Anne is geen klager, maar na een paar dagen zich ellendig te hebben gevoeld, besluit zij toch maar even langs de huisartsenpost te gaan. Hier wordt haar verteld dat ze voorlopig nog niet naar huis mag. Vele onderzoeken volgen met uiteindelijk de vreselijke conclusie: een bloedend cavernoom bij de hersenstam. Anne vertelt in deze openingspresentatie haar verhaal, waarin neuropsycholoog Simon Bakker haar bijstaat en hij je zal laten zien wat er in haar hersenen is gebeurd.

Review: “Bijna een jonge uitvoering van Erik Scherder!”

12.30
Lunchpauze
13.30
Lees meer Sluiten
Ziekte-inzicht bij NAH

Arno Prinsen, GZ psycholoog, docent en raadgever op het gebied van niet aangeboren hersenletsel

Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Arno laat je zien hoe je een inschatting kunt maken van de mate van het ziekte inzicht van jouw cliënt en hoe je verschillende typen cliënten het beste kunt benaderen, zodat je zo goed mogelijk bij hen aansluit.

Je krijgt praktische tips en interventies aangereikt, zodat je met nieuwe inzichten jouw cliënten nog beter kan helpen hun hernieuwde plek vorm te geven in de samenleving.

14.15
Lees meer Sluiten
De onzichtbare gevolgen van NAH: het milde hersentrauma: niet altijd zo mild!

Een cliënt, volledig gerustgesteld door de neuroloog, komt nog wel bij jou terecht met lichamelijke klachten (wonden, een gebroken arm etc). Je zal regelmatig ervaren dat de cliënt klaagt, omdat hij/zij het nog moeilijk heeft en vaak is dat heel reëel na een mild trauma. Welke klachten kunnen het zijn en hoe ga je daar als verpleegkundigen mee om? Laat je in deze therapeutische rol van neuropsychologie inspireren door prof. dr. Evert Thiery en vooral wijzer worden dankzij al zijn ervaring.

15.00
Pauze
15.30
Lees meer Sluiten
Neuropathologie: laat je verbazen, want hoe is het echt?

Een van de breedste vakken binnen de geneeskunde is pathologie. Een prachtige medische specialisatie die helaas veel te weinig zichtbaar is voor zowel de buitenwereld als voor jou als zorgprofessional. Van dit specialisme kun je heel veel leren. Daarom krijg jij de kans je te laten meenemen in de wereld van neuropathologie door Nederlandse bekendste forensisch patholoog Frank van de Goot.

Niet-aangeboren hersenschade; een onderbelicht aspect van alledaagse invloeden. Natuurlijk kennen we de hersenschade na valpartijen of verkeersongevallen, maar er zijn heel veel oorzaken van hersenletsel. We gaan in op de meest voorkomende daarvan, denk aan hersenschade bij een aantal medische behandelingen, zoals hersenschade als de reanimatie lukt maar het toch te lang heeft geduurd, gewoon doordat je een virus tegen het lijf loopt of omdat je per ongeluk een mutatie in een van je cytochromen blijkt te hebben. Hersenschade blijkt vaker te gebeuren dan we soms denken en je kunt je afvragen of dat wellicht niet ook gewoon beter is?

Frank van de Goot is beoordeeld met een 9!
Dit zeggen deelnemers over zijn lezing bij het Nursing Festival:

 • Frank heeft de wereld van de pathalogie voor ons geopend met zinvolle tips
 • Echt, wát een verhaal! Ik heb 1,5 uur aan zijn lippen gehangen. Zoveel passie voor je vak. Ik heb een andere kijk gekregen op de pathalogie
 • Een verhaal vol wetenschappelijke feiten en een goede inspirerende spreker. Zoveel nieuwe dingen gehoord, echt fantastisch!

16.30
Afsluiting

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Sprekers

Hoe was het? |  Nursing vroeg verpleegkundigen naar hun ervaringen van het congres Niet-aangeboren hersenletsel

“Fijne locatie, goed geregeld rondom Corona, goede sprekers, alles is duidelijk gecommuniceerd.”
Inez Lijkema, Individueel begeleider bij Reil & Zeil

“NAH wordt vanuit verschillende hoeken belicht, het is een divers leerzaam programma. Mooi dat er een ervaringsdeskundige met NAH aan het woord komt.”
Kina Kaspers, coach/begeleider bij Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs 22-01

“De aanwezigheid van Anne en haar verhaal en de video van het revalidatietraject vond ik erg indrukwekkend. Dit maakte de impact van nah zonder veel woorden zeer duidelijk.”
Henriette Roeleveld, Docent bij Hoornbeeck College Amersfoort

Nursing congres: Niet-aangeboren hersenletsel | Info

Waar en wanneer?
Vrijdag 17 september 2021

ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE (Gld) (klik hier voor de routebeschrijving)

De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten rijden vanaf de A12 en de A30.
De ReeHorst ligt op slechts 5 minuten loopafstand van NS station Ede-Wageningen

Voor wie?
Voor verpleegkundigen, verzorgende, docenten, activiteitenbegeleiders, woonbegeleiders, psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeut, logopedisten, revalidatieartsen, maatschappelijk werkers en overige geïnteresseerden.

Schrijf je in via het online aanmeldformulier

Accreditatie
Het inhoudelijke programma staat gelijk aan 5 uur studiebelasting. (Er is geen voorbereiding noodzakelijk)

Accreditatie is aangevraagd bij:

 • Kwaliteitsregister V&VN (5 punten)
 • Verpleegkundig Specialisten Register (5 punten)
 • Registerplein (5 punten)
  Deskundigheidsbevordering cliëntondersteuners, GGZ-agogen, maatschappelijk werk, psychodiagnostisch werken

Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar sarah.phillips@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.

Tarieven

279,- per persoon (btw vrij) | Regulier tarief
239,- per persoon (btw vrij) | Abonneetarief *Nursing, TvV, TvZ
239,- per persoon (btw vrij) | Vroegboekkorting – eerste 50 deelnemers

Inschrijven
Je kunt je eenvoudig inschrijven via het online inschrijfformulier.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Contact
Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) – 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Congresontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Christa van den Hurk
M: +31 (06) – 125 678 75
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Congrescoördinator (logistieke vragen)
Sarah Phillips
T: +31 6 54 74 46 73
E: sarah.phillips@bsl.nl

Sales (sponsormogelijkheden)
Kevin Pols
T: 010 – 742 10 24
E: kevin@crossmedianederland.com

Annuleren
Je inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleer je tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 950,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 125,00 p.p. bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p.. Meld je je binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kun je bij verhindering ook een vervanger van je inschrijving gebruik laten maken.