Nursing College: anatomie – pathologie – fysiologie

Kennis van anatomie maakt je beter in je vak

Het Nursing College: anatomie, pathologie, fysiologie op 26 november 2020 is uitverkocht. Wil jij op de hoogte blijven van een nieuwe editie? Vul dan hier je e-mailadres in.

Wil jij in begrijpelijke taal uitleg krijgen over anatomie, pathologie en fysiologie? Heb jij altijd al eens een kijkje willen nemen in de snijzaal? En wil jij beter verbanden leren leggen tussen oorzaken, verschijnselen en complicaties bij aandoeningen? Dan mag jij het Nursing College op 26 november niet missen!

Wat kan je verwachten tijdens Nursing College?
 • Stevige theorie over o.a. orgaansystemen, ontstaan en verloop van ziektes, cel- en weefselonderzoek en de werking van de stofwisseling
 • Duidelijke uitleg in de snijzaal waar je ondervindt hoe het lichaam er van binnen echt uitziet
 • Een rondleiding inclusief casus in het Museum voor Anatomie en Pathologie
 • Essentiële kennis en praktijkervaring zodat je beter connecties kan leggen in jouw dagelijkse werk

Na deze dag kan je de functie en werking van de anatomiestelstels beschrijven, maar ook benoemen wat de oorzaken, verschijnselen en complicaties bij aandoeningen zijn en de verbanden hiertussen leggen. Kortom, een unieke dag om niet te missen!

Bekijk hier de terugblik video van de vorige editie:

Ervaringen van deelnemers

‘Dit zou elke verpleegkundige moeten ervaren, enorm waardevol en verrijkend!’
‘Een hele indrukwekkende leerzame dag’
‘Dit was een top ervaring om mee te maken. Het maakte voor mij alles meer visueel van hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.’

Programma Nursing College: anatomie, pathologie, fysiologie | 26 november 2020

08.45 uur
Ontvangst
09.10 uur
09.15 uur
Lees meer Sluiten
College anatomie: orgaansystemen en weefsels

In het eerste college van de dag gaat het om de liggingsrelaties van de organen ten opzichte van elkaar, de functionele verbanden die de organen met elkaar hebben én hun projecties op de rompwand. Deze aspecten zullen aan de orde komen voor het hart-longen-mediastinum complex, de bovenbuikorganen, het retroperitoneum en de organen van het kleine bekken. Bereid je goed voor want je zult getoetst worden!
Dr. Jan Kooloos, arts-anatoom en hoofddocent Anatomie, Radboudumc

10.00 uur
Lees meer Sluiten
College pathologie & fysiologie

In het gecombineerde college pathologie & fysiologie wordt aandacht besteed aan de integratie van de verschillende orgaansystemen en hoe deze samenwerking tot stand komt. In het verlengde hiervan zal aan de hand van enkele voorbeelden worden uitgelegd hoe de homeostase verstoord kan raken als organen falen, met een interactieve quiz ter afsluiting van het college.
Sander Grouls, docent Geneeskunde, Instituut Verpleegkundige Studies, HAN Hogeschool

11.00 uur
Ochtendbreak
12.50 uur
Lunch
15.10 uur
Middagbreak
17.00 uur
Einde

Programma onder voorbehoud van wijzigingen

Ervaringen van deelnemers

‘Dit zou elke verpleegkundige moeten ervaren, enorm waardevol en verrijkend!’
‘Een hele indrukwekkende leerzame dag’
‘Dit was een top ervaring om mee te maken. Het maakte voor mij alles meer visueel van hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.’

+
Lees meer Sluiten
Anatomie: orgaansystemen en weefsels

In het eerste college van de dag gaat het om de liggingsrelaties van de organen ten opzichte van elkaar, de functionele verbanden die de organen met elkaar hebben én hun projecties op de rompwand. Deze aspecten zullen aan de orde komen: het hart-longen-mediastinum complex, de bovenbuikorganen, het retroperitoneum en de organen van het kleine bekken. Het college is inclusief een interactieve quiz.
Dr. Jan Kooloos, arts-anatoom en hoofddocent Anatomie, Radboudumc

+
Lees meer Sluiten
Pathologie & fysiologie

In het gecombineerde college pathologie & fysiologie wordt aandacht besteed aan de integratie van de verschillende orgaansystemen en hoe deze samenwerking tot stand komt. In het verlengde hiervan zal aan de hand van enkele voorbeelden worden uitgelegd hoe de homeostase verstoord kan raken als organen falen, met een quiz ter afsluiting van de presentatie.
Sander Grouls, docent Geneeskunde, Instituut Verpleegkundige Studies, HAN Hogeschool

+
Lees meer Sluiten
Klinisch redeneren

Hoe interpreteer je de opgedane kennis over anatomie, pathologie en fysiologie? Dit komt aan bod tijdens het college klinisch redeneren. In dit college wordt aan de hand van de colleges anatomie, pathologie en fysiologie een casus behandeld.
José Harmsen, docent Verpleegkunde aan de HvA

+

In de snijzaal zijn 8 stations in duplo ingericht. Je hebt samen met je mededeelnemers 10 minuten de tijd om een bepaald station te bestuderen voordat je naar een volgend station verplaatst. Bij elk station zijn preparaten aanwezig en wordt een orgaan of orgaansysteem behandeld. Bij elk station ligt ook een instructieblad. Jij en jouw mededeelnemers voeren deze instructies zelfstandig uit in aanwezigheid van een anatomie docent en ervaren studentassistenten.
Dr. Jan Kooloos, arts-anatoom en hoofddocent Anatomie, Radboudumc

+
Lees meer Sluiten
Museum voor Anatomie en Pathologie

Onderdeel van het Nursing College is een bezoek aan het anatomiemuseum. Daar zijn preparaten te zien van embryo’s en foetussen. Die geven informatie over de groei van de menselijke vrucht vanaf de conceptie tot aan de geboorte. Door te kijken naar verschillende foetussen kun je de doodsoorzaak ervan ontdekken, bijvoorbeeld bij een preparaat van een eeneiige tweeling, waarvan de ene helft in de baarmoeder een hersenbloeding had gehad. In het museum zijn ook preparaten van onderdelen van het menselijke lichaam te zien. Deze opengewerkte preparaten geven een goed inzicht in de organisatie en de anatomie van het menselijk lichaam. In het pathologie deel van het museum is een groot aantal preparaten opgesteld van menselijke organen waarin afwijkingen te zien zijn. In het pathologie museum ga je bovendien onder begeleiding van een docent aan de slag met twee casussen.
Sander Grouls, docent Geneeskunde, Instituut Verpleegkundige Studies, HAN Hogeschool
En een rondleiding door medewerkers van het Museum voor Anatomie en Pathologie

De colleges Anatomie, Pathologie en Fysiologie

Mevr. Buitink, verpleegkundige – Zorggroep Sint Maarten: “Het college pathologie-fysiologie heb ik als positief ervaren, daar werd verband gelegd tussen fysiologie en de ziekten die kunnen ontstaan. Er werd veel gezegd wat ik belangrijk vind voor mijn werk.” 

Mevr. van Riel, verpleegkundige – Isala Klinieken: “Ik ben erg positief over het anatomie college: het frist je weer even op en geeft je weer meer verdieping.”

Museum Anatomie

Mevr. Doevendans, verpleegkundige – Onbezorg Thuis: “De rondleiding in het anatomie museum was erg leuk. Enthousiaste geneeskunde studenten die interessante weetjes en vragen hadden over de preparaten maar er was ook ruimte voor eigen inbreng.”

Mevr. Bakker, verpleegkundige – Antonius Ziekenhuis: “In het anatomisch museum was je interactief met elkaar bezig over dingen na te denken. Je krijgt hierdoor een beter beeld over het menselijk lichaam/werking van het lichaam”

Museum Pathologie met casus-opdracht

Mevr. Honer, docente AFP en VP – ROCMN: “De casusbespreking in het pathologisch museum was super interessant. Dat was klinisch redeneren!”

Mevr. Davids, verpleegkundige -Ziekenhuis Gelderse Vallei: “De casuïstiek in het pathologisch museum vond ik leerzaam. Leuk om met collega’s uit andere ziekenhuizen en werkvelden te sparren en samen tot een diagnose te komen.”

Snijzaal – casus per tafel

Mevr. Heida, verpleegkundige – UMCG: “Het snijzaal bezoek heb ik als positief ervaren omdat je hier de anatomie goed kon herkennen zoals het echt is. Ook het werken met de opdrachten was leerzaam.”

Mevr. Guldemond, verpleegkundig specialist – ZorgBrug: “De snijzaal was erg boeiend, over het algemeen is het positief gesteld met mijn kennis van de anatomie en na 15 jaar ervaring als anesthesieverpleegkundige was ik verrast om bv een hart in mijn handen te hebben en dan alsnog moet nadenken hoe het ook alweer zit!”

Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.

Datum en locatie
Donderdag 26 november 2020

Auditorium Radboudumc
Geert Grooteplein Noord 21
6525 EZ Nijmegen

Tarieven*
€ 299,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief*
€ 279,- p.p. (btw vrij) | Abonneetarief Nursing en/of TvZ
€ 279,- p.p. (btw vrij) | Ledentarief voor leden NU’91*

* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) BSL.

Accreditatie
Geaccrediteerd door:

 • Kwaliteitsregister V&V: 6 punten
 • Register Zorgprofessionals: 6 punten
 • Verpleegkundig Specialisten Register: 6 punten. Ook voor subspecialisme/aandachtsgebied:
  • Verpleegkundig specialist acute zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist chronische zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist geestelijke gezondheidszorg
  • Verpleegkundig specialist intensieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Verpleegkundig specialist preventieve zorg bij somatische aandoeningen

Het Nursing college staat gelijk aan een studiebelasting van 6 uur.

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw-vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw-vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.

Doelgroep
Verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, nurse practitioners en docenten.

Vragen over inschrijving/aanmeldingen?

Klantenservice
T: 030 638 36 38
E: aanmelder@bsl.nl

Vragen over het programma?

Christa van den Hurk (Programmaontwikkelaar)
T: 030 – 63 83 851
E: christa.van.den.hurk@bsl.nl

Praktische vragen?

Leonie van Helten (Eventcoördinator)
M: 06 30 90 57 52
E: leonie.vanhelten@bsl.nl

Vragen over sponsormogelijkheden?

Dyron Bijl (Sales manager)
T: 010 742 19 41
E: dyron@crossmedianederland.com

Annuleringsvoorwaarden
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.