Nursing Festival

De eerste editie van het Nursing Festival was 100% uitverkocht.Wil jij er in 2020 bij zijn?
Nursing Festival - verpleegkundig feestje met inhoud

De eerste editie van het Nursing Festival was 100% uitverkocht. Wil jij er in 2020 bij zijn? Scoor dan snel je tickets >

Nursing Festival: 
Je hebt het mooiste vak van de wereld. Maar het is wel elke dag hard werken. Daarom willen we jou in het zonnetje zetten. En dat doen we op het Nursing Festival. Een bezoek staat garant voor de beste sprekers, spraakmakende workshops en heel veel plezier met collega’s.

Wat is er allemaal te doen op Nursing Festival?

iconen Nursing Festival

Inspiratie, ontspanning en inhoud

 • Laat je bijpraten in de best beoordeelde lezingen van het jaar
 • Met onder andere Nederlands beroemdste neurowetenschapper Erik Scherder en modestylist Fred van Leer en nog veel meer topsprekers
 • Geniet van leuke muziekoptredens
 • Doe inspiratie op over de zorg van de toekomst
 • Smul van lekkere hapjes en drankjes
 • Ontdek de innovaties die eraan komen op een gezellige markt
 • Verdiep je kennis met bijzondere workshops en leerzame kennissessies
 • Combineer ontspanning en inhoud op dit unieke festival!

Wauw, de eerste editie van het Nursing Festival was 100% uitverkocht!
Heb je geen tickets? Niet getreurd, op do 27 aug 2020 is de volgende editie!

Nursing Festival: 29 augustus 2019 | Programma: Wat is er allemaal te doen?
Bekijk hier het blokkenschema >>

Het programma vindt plaats tussen 09.30 en 17.30 uur. Je kiest zelf hoe je de dag invult!
Je hoeft je keuze niet vooraf aan ons door te geven maar kunt gewoon aanschuiven waar je wil. Als je iets heel graag wilt volgen, zorg dan dat je er op tijd bent!

1.
Lees meer Sluiten
Singing in the brain

Prof. dr. Erik Scherder heeft aangetoond dat muziek een positief effect heeft op de verbindingen tussen gebieden in het brein. Hoe kun je muziek inzetten als hulpmiddel in de zorg? Muziek, op wat voor manier dan ook beleefd, professioneel of zomaar, passief of actief, kan wonderen doen. Tijdens dit onderdeel beschrijft prof. dr. Erik Scherder hoe en je zal het zelf ervaren. Het belooft een muzikale belevenis te worden.

Met muzikale begeleiding van Isaac Bullock

2.
Lees meer Sluiten
Fashionles

Met het hart op de tong en een flinke dosis humor geeft Fred van Leer op het Nursing Festival fashionles.

Als je een lezing van Fred bij woont dan leer je wat je in de kast moet hebben. Met deze basis  kom je altijd goed voor de dag en heb je geen stress meer in de ochtend. Kortom LEER van FRED.

Wil je nu alvast wat tips voor jouw garderobe? Lees dit interview!

3.
Lees meer Sluiten
Hoe krijg je mensen met dementie in beweging?

Mensen met dementie willen vaak niet zoveel meer en kunnen ook niet zoveel meer. Toch doen we pogingen om ze in ‘beweging’ te krijgen. Op de vraag ‘wilt u helpen aardappels schillen?’ is het antwoord regelmatig ‘dat heb ik m’n hele leven al gedaan!’. Toch geloven wij er in dat er manieren zijn om mensen met dementie op een laagdrempelige manier tot activiteit te krijgen. Zowel thuis als in een zorginstelling. Hoe? Door het creëren van een uitdagende omgeving, met uitdagingen die passen in de wereld van iemand met dementie. Tijdens deze workshop maak je kennis met een andere manier van denken.

4.
Lees meer Sluiten
Van breinvriendelijk/stressvrij werken, naar boksend uit je hoofd

Teveel te doen en te weinig tijd? Nog erger het blijft allemaal in je hoofd zitten?

De workshop “van breinvriendelijk/stressvrij werken naar boksend uit je hoofd”, neemt jou mee in de werking van het brein.
Na een korte presentatie over het brein en hoe je breinvriendelijk kunt werken door Frans, ga je met Cor aan de slag om al boksend uit je hoofd raken. Hierin zal het boksen gebruikt worden om bewuster te worden van je emoties en gedachten.

Het resultaat na deze workshop:

 • Inzicht in de werking van het brein;
 • Praktische tips om stressvrij te werken
 • Nog meer bewustwording van je fysiek in combinatie met je gedachten.

Frans Duijts, De Hoofdzaken & Cor van Drieberge, De Boksende Coach

5.
Lees meer Sluiten
Speedrekenen met MeneerMegens

Op een andere manier je Verpleegkundig Rekenen verbeteren? Weg met je boeken maar lekker aan de slag samen met de bekende YouTube-leraar MeneerMegens. Voetjes in het gras, rekenmachine en pen in de aanslag en go! Geen stress, want het kan ook relaxt en leuk, daar kun je op rekenen!

Dirk Megens, docent (verpleegkundig) Rekenen en Youtuber

6.
Lees meer Sluiten
Hoe ga je om met verandering?

Verandering is iets dat hoort bij ons leven en werken. Maar hoe ga je daarmee om? Hoe vind je licht in het donker? Hoe zorgen lef, humor, acceptatie en zelfvertrouwen dat obstakels eigenlijk veel kleiner zijn dan ze lijken? De visie van deze spreker is een eye-opener, laat je verrassen en inspireren!
Mystery guest

Hét spectaculaire optreden tijdens de Nursing Experience 2018 gemist? Mis het deze keer zeker niet! Door je collega’s beoordeeld met een 9!

 

7.
Lees meer Sluiten
Pilates; zorg voor jezelf en kom ook een lesje doen!

Ruim 85% van verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers kampt met fysieke klachten als rug-, nek- en schouderpijn. Het werken in ongemakkelijke houdingen en fysiek zwaar werk is de grote veroorzaker van deze pijn. Om dit op korte termijn te verlichten nemen we vaak een andere lichaamshouding aan die op lange termijn juist overbelast. Tijdens het Nursing festival bieden we jou Pilates aan waarin we aan de slag gaan met het aanleren van een gezonde houding en de ontwikkeling van een soepele wervelkolom. Elementen die aan bod komen zijn:

 • Verbetering van het lichaam bewustzijn
 • Controleren van de ademhaling tijdens het bewegen
 • Verbeteren van de controle over het lichaam en het bewegen
 • Educatie en verbetering van een juiste houding

Pilates is voor iedereen! In de workshop wordt speciale aandacht besteed aan het uitvoeren van de oefeningen op je eigen niveau en tempo. Aan het einde van de workshop krijg je concrete handvatten en oefeningen mee voor thuis.

Lianne de Jong, MerakiYou

8.
Lees meer Sluiten
Hoe kun je ondervoeding voorkomen?

Het effect van ondervoeding is erg groot. Denk aan een groter valrisico bij ouderen. Daarnaast leidt het tot een slechtere kwaliteit van leven, langer ziekenhuisverblijf, trager herstel van ziekte, sneller ziek worden en vervroegde opnames in verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Ondervoeding vroegtijdig signaleren is dus van groot belang. Tijdens deze workshop leer je hoe je dat kunt doen.

Canan Ziylan, docent verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam en voedingswetenschapper

9.
Lees meer Sluiten
Debrideren op een varkenspoot

Let op, ervaring vereist: deze interactieve workshop is bedoeld voor verpleegkundigen die ervaring hebben met wondzorg.

We gaan werken met de curette op een varkenspoot. Zo ontdek je hoe je het gereedschap vasthoudt en gebruikt, hoe het is om in de huid te snijden en verwijder je zelf een huidlaag van één en vier millimeter. De workshop maakt je niet bekwaam – zo moet je ook weefsels kunnen herkennen, weten wat je doet op welke plaats in het lichaam en de techniek regelmatig uitvoeren onder begeleiding. Maar het is een leuke én leerzame kennismaking om erachter te komen of je je verder wilt bekwamen in scherp debridement. Vragen die tijdens deze workshop worden beantwoord:

 • Welke typen debridement zijn er?
 • Welke methoden van debridement zijn beschreven en wat zijn de voor- en nadelen?
 • Wanneer kies je welke vorm van debridement?
 • Wat zegt de meest recente literatuur over het effect op wondgenezing van een frequent toegepast scherp debridement?

Ron Legerstee, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair

10.
Lees meer Sluiten
De wereld van de pathologie: hoe is het echt?

Een van de breedste vakken binnen de geneeskunde, een spil in het ziekenhuis; pathologie. Iets met lijken hoor je dan vaak. Wellicht staat het ver van je af, maar het is een specialisme waar je veel van kunt leren. Wat veel mensen vergeten of gewoon niet weten is dat de pathologie als een onzichtbare spil in het ziekenhuis elke dag ziektes bij de levende patiënten een naam geeft. Borstkanker, prostaat- of darmkanker maar ook anatomische nierinsufficiëntie, hersentumoren, bijholte ontstekingen en uitstrijkjes. Het aanbod bij de pathologie is extreem breed. Laat je tijdens deze workshop door Nederlandse bekendste forensisch patholoog Frank van de Goot op humoristische wijze meenemen in de wereld van de pathologie, maar dan hoe het echt is. Een prachtige medische specialisatie die helaas veel te weinig zichtbaar is voor zowel de buitenwereld als voor de zorgprofessional.

Frank van de Goot is Nederlandse bekendste forensisch patholoog.

11.
Lees meer Sluiten
Last Days

Lieve maakte de indringende fotoreportage Last Days. Ze vertelt over haar wereldreis die ze maakte om het einde van het leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met de dood verschilt wereldwijd enorm.

“Ik heb een documentaire gemaakt ‘last days’ over hoe de wereld afscheid neemt. Hoe sterft de wereld eigenlijk? De laatste aanraking is van groot belang. In het westen zijn we heel bang om te sterven, voor ons is het iets abnormaals, maar in andere landen hoort het meer bij het leven. Ik denk dat je als verpleegkundige de mens het gevoel kan geven dat de dood bij het leven hoort, het is oké, het is normaal wat er nu gebeurt; laat het maar los het leven. Ik denk dat dat heel krachtig kan zijn en super belangrijk, anders krijg je een strijd die je niet gaat winnen en dat is pijnlijk.”

Lieve Blancquaert, fotografe en documentairemaakster

Eerder beoordeeld met een 8.7!

Bekijk hier een video van Lieve op ons Palliatieve Zorg Congres

12.
Lees meer Sluiten
Wondzorg College

Actuele kennis en vaardigheden rondom wondzorg zijn essentieel. Marco praat je bij omtrent de nieuwste ontwikkelingen, technieken en behandelmethodes. Mét een directe vertaalslag naar de praktijk. Mis het wondzorg college niet!

Ron Legerstee, MSc, consultant Wound healing & Tissue Repair

13.
Lees meer Sluiten
Taalgebruik en je imago

Hoe klinkt jouw linguïstische vingerafdruk? Taalgebruik en je imago: het is een combinatie die onvoldoende de verdiende aandacht krijgt, die het behoeft. Sterker nog, taal is vaak een ondergewaardeerd instrument bij de vorming van je imago. En dat terwijl taal juist hét middel is om mensen te beïnvloeden, een richting in te begeleiden en over te halen. Taalgebruik is daarmee feitelijk beïnvloeding van de hoogste categorie. In hoeverre dragen we met onze competentie – onze kennis – bij aan het beantwoorden van de vragen van onze collega’s en patiënten? Worden we door onze gesprekspartners gezien als een betrouwbare en relevante, gelijkwaardige en patiëntvriendelijke bron?

Sommige mensen tonen hun “beperking” door de woorden die ze gebruiken. Woorden en werkwoorden verbinden ons met beelden, en de daarbij behorende gevoelens. Zij brengen ons in een stemming die ons toelaat iets te doen of juist iets te vermijden. Ze veroorzaken ook ruis in de communicatie naar anderen. Wat bedoelde de ander te zeggen, gaat die afspraak nu wel lukken of niet? Twijfelwoorden bijvoorbeeld hebben niet alleen invloed op de ander maar ook invloed op het aansturen van jouw onderbewustzijn, en beïnvloeden altijd direct het resultaat van jouw actie.  Op de basisschool leer je: ”van proberen kun je leren”, maar jouw onderbewustzijn denkt daar beslist anders over! “Geen probleem” zegt de verpleegkundige… O jee, was het een probleem dan? Welke vervangende woorden klinken positiever, waarmee maak jij het verschil? “U vraagt waarom de vervolgafspraak zo lang moet duren?  Welnu, volgens mij duurt het helemaal niet lang. In elk geval niet langer dan in een ander ziekenhuis….” Hier wreekt zich het psychologisch wegfilteren van het woordje ‘niet’ en zegeviert de kracht van herhaling. Eén begrip blijft hangen: “LANG.…” En dat terwijl het hier een hele korte wachttijd betrof. Bouwend op nieuwe neurologische en sociaalpsychologische inzichten laat Ankje je humorvol zien wat werkt.  Als je iets wilt bereiken en overtuigend wilt over komen let dan ook op je woordkeuze. De woorden die je gebruikt om bijvoorbeeld je mening of oplossing te presenteren hebben effect op hoe effectief, efficiënt en betrouwbaar je boodschap overkomt. Werk aan je linguïstische vingerafdruk, het is een belangrijk onderdeel van je imago!

Anke van Luyt, trainer/consultant Onbewuste Beeldvorming

14.
Lees meer Sluiten
Festival Feitjes Evidence Based Practice

Laat je in deze workshop meenemen door EBP-fanaat Peter Vink, naar leuke evidence over de ingrediënten van een goed festival: muziek, dansen, alcohol, drugs; hoe zit het precies? Wist je dat onderzoek naar dit soort ingrediënten heel ingewikkeld is? Peter laat je zien waarom.

Peter Vink, oprichter Omni Cura Academy en stafadviseur Amsterdam UMC

15.
Lees meer Sluiten
Talkshow Medicatieveiligheid met o.a. Tommie Niessen

Let’s talk about medication! Medicatieveiligheid is een heel omvangrijk begrip. We gaan via een aantal stellingen in op dit altijd zeer belangrijke thema. Hoe draag je bij aan medicatieveiligheid? Discussieer mee, mis de talkshow niet!

Gasten olv moderator Joost Hoebink:

 • Apotheker ouderenzorg: Chiara van Rodijnen
 • Verpleegkundige, schrijver en blogger: Tommie Niessen
 • Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

16.
Lees meer Sluiten
Nieuwe Verpleegkundige Profielen: doe jij de ADL, dan ga ik regie voeren

In 2020 is het zover, de nieuwe beroepsprofielen zullen dan van start gaan. Maar wat weten we er eigenlijk al van en nog belangrijker, hoe moet dit er dan in de praktijk uit gaan zien? Hier gaan we op een interactieve manier mee aan de slag.

Een beeld van de beroepsprofielen in de praktijk:

 • Veranderende zorgvraag
 • Benodigde competenties
 • Samenwerking van verpleegkundigen en regieverpleegkundigen.

Astrid Bijl, hoofdverpleegkundige, Marloes Raadsveld, Femke van Brenk en Christine Dolman seniorverpleegkundigen, Amsterdam UMC

17.
Lees meer Sluiten
We worden steeds ouder!

Is veroudering een ziekte? Belangrijkste risicofactor voor ziektes op oudere leeftijd is chronologische leeftijd. Wat kunnen we hiervan leren? De tijd terug draaien zal moeilijk zijn, maar de gebruiksschade beperken die we oplopen met de jaren, zou een optie zijn. Kunnen we dan ook ziektes op oudere leeftijd voorkomen? Als muizen medicijnen ontvangen die hun schade door veroudering opruimen, verjongen zij. Is veroudering ook bij mensen te vertragen? Verouderingsonderzoeker Andrea Maier neemt je op inspirerende wijze mee in deze interessante ontwikkelingen.

Andrea Maier, Hoogleraar Veroudering aan de Vrije Universiteit Amsterdam en University of Melbourne, Divisie voorzitter Interne Geneeskunde en Transmurale Zorg Royal Melbourne Hospital, Australia

18.
Lees meer Sluiten
Escaperoom

Kom naar deze workshop en ontdek hoe je op een leuke manier op je eigen werkplek makkelijk kan bijleren d.m.v. escape boxen. Zo kan je op verschillende thema’s zelf een escapespel creëren! Een verpleegkundige die het spel mee heeft ontwikkeld legt uit hoe je een escape box maakt en makkelijk kan inzetten in jouw instelling. En natuurlijk ga je ook zelf de strijd aan! Los jij de puzzels op? En ben je sneller dan de andere teams?!

Trudy Klein, oncologieverpleegkundige en Hanna van Rijssel, senior adviseur opleiden & ontwikkelen, Diakonessenhuis Utrecht

Nursing Festival: 29 augustus 2019 | Wie komen er allemaal:

Bekijk hier een overzicht van de sprekers en optredens tijdens het Nursing Festival.

Video: Bekijk de wereld met andere ogen | Nursing Festival

Ontspan en laat jezelf verwonderen. Bekijk de wereld met andere ogen, met een nieuw perspectief. Bekijk de video, voor iedereen die in de zorg werkt:

Video: Aftermovie van het Nursing Festival

Heb jij jezelf al gespot?

Nursing Festival info | Alles wat je wilt weten over het Nursing Festival

Je hebt het mooiste vak van de wereld. Maar het is wel elke dag hard werken. Daarom willen we jou in het zonnetje zetten. En dat doen we op het Nursing Festival.


Wanneer?

Datum Nursing Festival

 


Voor wie?

Alle verpleegkundigen, verzorgende en overige geïnteresseerden.


Waar is het Nursing Festival?

Op een unieke evenementenlocatie aan de Kromme Rijn in Bunnik (Utrecht): De Landgoederij
Adres: Camminghalaan 30, 3981 GH Bunnik


De eerste editie van het Nursing Festival was 100% uitverkocht.
Wil jij er in 2020 bij zijn? Scoor dan snel je tickets >

Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.

Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.


Accreditatie
Het Nursing Festival staat gelijk aan een studiebelasting van 5 uur.
Het congres is geaccrediteerd voor 5 punten door het Kwaliteitsregister V&VN (scholing algemeen).


Contact
Voor vragen met betrekking tot inschrijven is onze klantenservice bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 6 38 36 38 of per e-mail via aanmelder@bsl.nl.

Sponsormogelijkheden
Kom in contact met de doelgroep. De Nursing Experience is het grootste bij- en nascholingsevenement voor verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland al jaren lang is deze winter editie helemaal uitverkocht. Daarom dit jaar voor het eerst een Nursing Experience Festival summer edition. Het biedt u de mogelijkheid om kwalitatief contact te hebben met de verpleegkundigen en verzorgenden.

Meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanager Nursing Festival.