Steeds meer mensen krijgen kanker. De zorg voor patiënten met kanker vindt steeds vaker thuis plaats. Eenmaal thuis gekomen wordt de patiënt geconfronteerd met de gevolgen van de behandeling; pijn, vermoeidheid en lichamelijke beperkingen. Hoe ga jij hier als wijk- verpleegkundige of verzorgende mee om als dit niet jouw specialisme is? Waar word je mee geconfronteerd? En wat zou je eigenlijk allemaal moeten weten?
Tijdens het Nursing Congres Oncologie in de Thuiszorg zullen experts uit het vakgebied in gaan op diverse thema’s rondom de zorg voor patiënten met kanker in de wijk. Met name de lichamelijke en emotionele gevolgen van kanker op de patiënt zullen worden behandeld.
De volgende thema’s komen aan bod:
- Psychosociale begeleiding als taak van de wijkverpleegkundige
- Angstklachten na de diagnose kanker
- Pijnmedicatie: gebruik en werkingen in de thuiszorg
- Klinisch redeneren met palliatieve, oncologische casuïstiek
- Euthanasie en palliatieve sedatie, wat zou jou rol kunnen zijn als wijkverpleegkundige
- Geriatrische oncologische zorg
- Eigen regie rondom het levenseinde
Bekijk hier het complete programma >
Al jouw vragen worden beantwoord en je gaat naar huis met nieuwe kennis en praktische vaardigheden voor de dagelijkse praktijk!
Congres Oncologie in de Thuiszorg | Programma
Om de veiligheid van jou en de andere bezoekers te kunnen waarborgen hebben wij het congres opgesplitst in twee programma-paden. Natuurlijk houden we graag rekening met jouw voorkeur en daarom is er keuzemogelijkheid in de twee programma-paden. Welk pad ga jij volgen?
Programma – pad 1
Nu steeds meer patiënten, voor hun gevoel onverwacht snel, na operatie thuis moeten herstellen, komt de psychosociale begeleiding veel meer bij de thuiszorgmedewerker te liggen.
Oncoloog Manon Huizing heeft zelf borstkanker sinds enkele jaren en spreekt dus uit ervaring van zowel de arts als de patiënt. Tijdens haar plenaire presentatie zal ze persoonlijke casuïstiek gebruiken.
Wat is kwetsbaarheid? Hoe ervaren ouderen kwetsbaarheid? In deze sessie wordt ingegaan op de fysieke, sociale en psychische kwetsbaarheid van ouderen in het algemeen en bij de behandeling van kanker in het bijzonder. Met extra aandacht voor ouderen met multiple problematiek.
Je krijgt een verpakt lunchpakket en je kunt lunchen op 1,5 meter afstand.
Klinisch redeneren, oude wijn in nieuwe zakken? Zeker niet! Is klinisch redeneren bruikbaar in de thuiszorg? Hoe dan?
Als (thuis)zorg verpleegkundige wordt je gestimuleerd om na te denken over je professioneel handelen in de praktijk. Hoe pas je kennis en inzicht op een valide en zinvolle wijze toe bij het redeneren over de situatie van een patiënt in de thuissituatie. Er zijn diverse modellen in omloop om klinisch redeneren in te zetten binnen je organisatie.
In de workshop gaan we aan de slag met casuïstiek die veel voor komt bij oncologische patiënten, denk aan doorbraak pijn, oncologische wonden, vermoeidheid en problemen die kunnen ontstaan in de laatste levensfase.
Als professional word je dagelijks geconfronteerd met verlieservaringen van de cliënt en zijn omgeving. Hierbij bekruipt je wellicht regelmatig het gevoel met lege handen te staan. Het kan dan helpend zijn om hierbij een theoretisch kader te hebben vanuit het duale procesmodel.
Hoewel kanker steeds meer een chronische ziekte aan het worden is, ligt het ook dicht bij de dood. Wanneer een patiënt zich in een uitzichtloze situatie bevindt, zal er veel nagedacht worden over wat hij echt belangrijk vindt als het einde nadert, wat zijn wensen en grenzen zijn. Tijdens deze laatste plenaire lezing zal Sander de Hosson het stervensproces van de oncologisch patiënt in de thuissituatie op een inspirerende, maar vooral herkenbare, manier proberen te belichten.
Programma – pad 2
Nu steeds meer patiënten, voor hun gevoel onverwacht snel, na operatie thuis moeten herstellen, komt de psychosociale begeleiding veel meer bij de thuiszorgmedewerker te liggen.
Oncoloog Manon Huizing heeft zelf borstkanker sinds enkele jaren en spreekt dus uit ervaring van zowel de arts als de patiënt. Tijdens haar plenaire presentatie zal ze persoonlijke casuïstiek gebruiken.
Zestig procent van de kankerpatiënten aangeeft dat de doorbraakpijn te vergelijken is met onverdoofd kiezen trekken. De verzorgers lijden ook onder die onnodige pijn: Het machteloos toekijken wordt door 90 procent van de verzorgers als ergste factor beschouwd in het terminale proces. Vanwege die pijn is ruim de helft heel bang om zelf ook kanker te krijgen. De mantelzorgers zeggen dat een doorbraakpijn onbehandeld niet langer dan 5 minuten vol te houden is. Er zijn voldoende pijnmedicamenten die nog onvoldoende worden toegepast in de thuissituatie van de uitbehandelde patiënt.
Je krijgt een verpakt lunchpakket en je kunt lunchen op 1,5 meter afstand.
Tijdens deze sessie leer je hoe palliatieve sedatie het lijden in de laatste fase van kankerpatiënten kan verlichten. Patiënten hebben in deze fase vaak veel klachten die niet (meer) goed reageren op medicatie of niet snel genoeg reageren op de behandeling. Er zijn ook patiënten die de regie willen behouden en voor euthanasie kiezen. In de richtlijn palliatieve sedatie en euthanasie staat het allemaal duidelijk omschreven maar in de dagelijkse praktijk thuis kan het heel anders gaan. Tevens is het onderscheid tussen palliatieve sedatie en euthanasie soms onduidelijk voor patiënten en naasten. We gaan in gesprek over wat patiënten en naasten nodig hebben aan zorg tijdens een euthanasie traject of tijdens de aanloop tot een palliatieve sedatie en hoe we dit zo goed mogelijk (samen) kunnen doen?
Het klinkt zo logisch dat, wanneer je de diagnose kanker krijgt, je dan angstig wordt en soms zelfs somber. Maar wanneer is er meer aan de hand, meer dan alleen een logische reactie? Eigenlijk is de patiënt de enige die dat kan vertellen. Herkent hij/zij zichzelf, is deze reactie voor hem/haar bekend of buitensporig? Heeft hij/zij er last van, minder goed slapen, een kort lontje, onrustig? Heeft zijn of haar omgeving last van de reactie, de angstklachten na de diagnose kanker? En wat zijn dan de mogelijkheden? Wanneer denk je aan een verwijzing en wat heeft die dan te bieden? Op deze vragen zullen we tijdens deze workshop een antwoord proberen te geven aan de hand van theorie en voorbeelden uit de praktijk.
Hoewel kanker steeds meer een chronische ziekte aan het worden is, ligt het ook dicht bij de dood. Wanneer een patiënt zich in een uitzichtloze situatie bevindt, zal er veel nagedacht worden over wat hij echt belangrijk vindt als het einde nadert, wat zijn wensen en grenzen zijn. Tijdens deze laatste plenaire lezing zal Sander de Hosson het stervensproces van de oncologisch patiënt in de thuissituatie op een inspirerende, maar vooral herkenbare, manier proberen te belichten.
Programma onder voorbehoud van wijzigingen
Congres Oncologie in de Thuiszorg | Sprekers

Dr. Sander de Hosson

Dr. Manon Huizing

Marion Giesberts

Jojanneke Thiesen

Yvonne Verweel
Samen met Joni Rappange verzorgt zij de verdiepingssessie de verliesdriehoek in zicht

Joni Rappange
Samen met Yvonne Verweel verzorgt zij de verdiepingssessie de verliesdriehoek in zicht

Wilma van Dinther

Dr. Ariël Vondeling
Op het spreekuur voor ouderen met kanker werkt hij veel samen met andere specialisten in het ziekenhuis, zoals oncologen, maag-darm-leverartsen en chirurgen. Soms worden ouderen naar de geriater verwezen omdat de kankerbehandelaar graag meer informatie wil over de gezondheidstoestand. In andere situaties zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Dan kan de geriater helpen beslissen welke behandeling het meest passend is. Het kan ook zijn dat de oudere zelf onzeker is over de behandelbeslissing. Dit wordt besproken en er wordt een behandelplan op maat gemaakt.

Fred Weiland

Arrien van Prooijen de Jong, Oncologieverpleegkundige en HBO docent
In mijn begeleiding van mensen met kanker (Care for cancer)raak ik elke keer weer in verwondering hoe belangrijk het liefdevolle netwerk is voor de client. Het onderzoeken hoe mensen voor elkaar van betekenis kunnen zijn is belangrijk tijdens het ziekzijn. Het vermogen tot aanpassen aan de veranderende omstandigheden is een ingewikkeld proces. Iemands levensgeschiedenis, de vroegkinderlijke ervaringen spelen een belangrijke rol. Dit begrijpen, het verhelderen en meelopen in het ziekteproces is voor mij het mooiste van mijn werk. Hier vertel ik graag over en ik wil je meenemen in de relationele ethische werkelijkheid van de client, de wetenschap van psychologie, neurobiologie, filosofie en sociologie. Zodat je taal krijgt voor processen en je de client en zijn partner, het gezin, beter kan begrijpen. Want kanker heb je nooit alleen, altijd samen!

Kjell Lutz
Congres Oncologie in de Thuiszorg | Terugblik
Ben je benieuwd wat je op 10 juli kunt verwachten? Bekijk de video!
Reacties van deelnemers van de editie in februari 2020:
“Interessante onderwerpen. Fijn dat er nu een congres voor specifiek de thuiszorg was.”
“Manu Keirse en Sander de Hosson waren prachtige en ontroerende sprekers.”
“Super goede sprekers, helder verwoord, zelden gezien hoeveel deelnemers echt geraakt werden.”
“Sprekers Manon Huizing, Manu Keirse en Sander de Hosson waren geweldig. Recht uit het hart gesproken!”
“De hele insteek was vanuit de client, heel fijn!”
“Interessante sprekers en praktische workshops, goed toepasbaar in de praktijk.”
“Mooie lezingen van Manon Huizing, Manu Keirse en Sander de Hosson. Boeiende workshop over klinisch redeneren van Marc Bakker.”
“De lezingen waren erg boeiend, herkenbaar en ook indrukwekkend. De workshops lekker interactief en zeker toepasbaar in de praktijk.”
“Erg leuk programma. Maakt opnieuw enthousiast voor ons vak.”
“Het was erg boeiend en leerzaam. Vooral dr. Manu Keirse is een bevlogen spreker. De tijd vloog voorbij!”
“Veel diepgang en mooie aangrijpende verhalen uit de praktijk.”
“De hele dag was in 1 woord: GEWELDIG. Echt een geslaagde dag!”
“Ik vond het congres tot in de puntjes toe verzorgd en goed geregeld. Er was een rustige intieme sfeer.”
“Ik heb uit alle informatie weer voldoende tips kunnen halen voor mijn beroep als wijkverpleegkundige.”
Congres Oncologie in de Thuiszorg | Praktische informatie
Wat ‘coronaproof’ nascholen bij ons betekent
Lees hier meer over de maatregelen die wij op de congressen treffen.
Datum en locatie
Vrijdag 10 juli 2020 | ReeHorst, Ede
Bekijk hier hoe je de ReeHorst het beste kunt bereiken.
Voor wie?
Dit congres is bedoelt voor verpleegkundige of verzorgende in de thuiszorg. Andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.
Tarieven
239,- p.p. (btw vrij) | Vroegboektarief* voor de 1e 100 aanmelders279,- p.p. (btw vrij) | Regulier tarief
239,- p.p. (btw vrij) | Abonnee tarief* voor abonnees van Nursing, TvV en/of TvZ
*Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van (onderdelen van) Bohn Stafleu van Loghum
Aanmelden
Meld je aan via het inschrijfformulier.
Accreditatie
Accreditatie voor het Nursing Congres Oncologie in de Thuiszorg is goedgekeurd voor 5 punten bij Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals:
• Palliatieve Zorg
• Wijkverpleegkunde
Vul je relatienummer in op het inschrijfformulier om hiervoor in aanmerking te komen.
Heb je een suggestie voor accreditatie voor een bepaalde beroepsvereniging?
Mail dan jouw verzoek naar joanne.bijleveld@bsl.nl. Wij zullen bij voldoende interesse jouw verzoek in overweging nemen.
Cedeo erkend
Met dit klanttevredenheidsoordeel is de kwaliteit van onze congressen en masterclasses ruimschoots gewaarborgd. Cedeo is een onafhankelijke intermediair die opleidingsinstituten toetst. Lees meer over de CEDEO erkenning.
Btw vrij door CRKBO registratie
Springer Media B.V., waarvan Bohn Stafleu van Loghum onderdeel uitmaakt, is als instelling geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Door deze CRKBO registratie mogen wij onze congressen btw vrij aanbieden. Lees meer over de CRKBO registratie.
Contact:

Klantenservice (inschrijving/aanmelding)
E: aanmelder@bsl.nl

Yefke Patiwael (inhoudelijke vragen)
M: 06 22 70 62 53
E: yefke.patiwael@bsl.nl

Joanne Bijleveld (inhoudelijke vragen)
E: joanne.bijleveld@bsl.nl

Dyron Bijl (sponsormogelijkheden)
E: dyron@crossmedianederland.com
Annuleren
Annulering dien je schriftelijk aan ons te melden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van het congres of evenement wordt € 50 (incl. btw) in rekening gebracht. De administratiekosten bedragen € 35 (incl. btw) indien de kosten van het betreffende congres of evenement minder dan € 100 (excl. btw) bedragen. In geval van annulering binnen 4 weken voor de opleidingsdatum wordt het volledig verschuldigde bedrag in rekening gebracht. De betreffende deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een ander.